به گزارش خبرنگار اقتصادی «خبرگزاری دانشجو»، جلسه صبحانه کاری امروز با حضور اعضای هیئت رئیسه اتاق ایران، فعالان اقتصادی و رئیس کل بانک مرکزی در محل اتاق ایران برگزار شد.
ولی الله سیف، رئیس کل بانک مرکزی در جمع خبرنگاران به جزئیاتی از این نشست اشاره کرد و گفت: برگزاری این گونه نشست ها به ما کمک می کند که در جریان مسائل روزمره تولید قرار بگیریم تا تصیمات و سیاستگذاری هایی که انجام می شود، با نگاهی به حل مسائل تولیدی باشد.
وی گفت: در این نشست دو موردی را که در شرایط فعلی توانسته ایم عملیاتی کنیم به اعضای اتاق و فعالان ارائه کردیم و برخی مسائل دیگر نیز در دست اقدام و بررسی است تا بسرعت بتوانیم به بخشنامه های جدیدی تبدیل کنیم که هدف نهایی آن تسهیل امور و بازنگری مقررات در کنار رفع موانع تولید باشد و بتواند آثار ملموسی در تولید و اقتصاد کشور داشته باشد.
رئیس کل بانک مرکزی گفت: یکی از مواردی که بخشنامه آن را به بانک ها ابلاغ کرده ایم تجدیدنظر در نظامات مربوط به گشایش اعتبارات اسنادی بوده که در گذشته مطابق دستورالعمل ها، گشایش کننده اعتبار بعد از ثبت سفارش باید به بانک خود مراجعه، و صد درصد معادل ریالی موضوع اعتبارات را تأمین می کرد و بانک از طریق پورتال ارزی و با وجود اطلاعات مورد نیاز به عنوان خریدار کسب مجوز کرده و از مرکز مبادلات ارزی صد درصد ارز مورد نیاز اعتبارات اسنادی را خریداری می نمود و اقدام به گشایش اعتبار می کرد.
سیف ادامه داد: ما تصمیم جدیدی در جهت تسهیل این موضوع اتخاذ کرده ایم که حداکثر 30 درصد معادل ریالی موضوع اعتبارات کافی خواهد بود تا ارز مورد نیاز تأمین شود و مجوز برای 70 درصد مابقی را بانک مرکزی همزمان صادر می کند؛ با خرید 30 درصد، گشایش اعتبار اسنادی انجام می شود که در یک پروسه زمانی خاص امکان صدور مجوز خرید 70 درصد وجود خواهد داشت؛ به محض تأمین ریالی آن، بعد از گشایش اعتبار تا زمانی که اسناد در اختیار قرار می گیرد، فرصت وجود دارد که گشایش کننده اعتبار به بانک مربوطه مراجعه و نسبت به خرید ارز از مرکز مبادلات اقدام کند.
وی افزود: تنها چیزی که باید به آن اشاره کرد، این است که گشایش کننده اعتبار برای مصون ماندن از نوسانات ارزی می تواند با رضایت خودش بیش از 30 درصد، گشایش اعتبار انجام دهد.
حذف یک سوم ممنوع الخروجی های بانکی
رئیس کل بانک مرکزی اقدام دیگر این بانک را تجدیدنظر در مورد افراد ممنوع الخروج از طریق نظام بانکی اعلام کرد و گفت: با این تجدید نظر حدود یک سوم از مشمولان محدودیت، رفع ممنوعیت شدند و بانک مرکزی مصمم است که در جهت لغو این محدودیت ها در آینده نیز اقداماتی انجام دهد.
سیف گفت: در صورتی که بانک های مربوطه اسناد کافی در مورد محدودیت ها و استمرار آن به بانک مرکزی ارائه ندهند، بانک مرکزی نسبت به این ممنوعیت ها تجدیدنظر خواهد کرد.
وی گفت: ترجیح بانک مرکزی این است که عموماً ارتباطات مالی که بانک ها با مشتریان خود برقرار می کنند، از طریق میزان اعتبارسنجی مشتریان و وثایقی که آنان از مشتریان دریافت می کنند، باشد تا بتوانند در زمان سررسید تسهیلات از آن استفاده کرده و نیازی به ممنوع الخروج کردن مشتریان نباشد.
رئیس کل بانک مرکزی همچنین تصریح کرد: کارگروه هایی در بانک مرکزی تشکیل شده است که در ارتباط با نرخ ارز و نرخ سود و بخشنامه هایی که گاهی متناقض هم هستند و محدودیت هایی را اجرا کرده اند، تجدیدنظر می کنند.
سیف در پاسخ به سوال «خبرگزاری دانشجو» در ارتباط با سود بانکی گفت: با توجه به بحث های شکل گرفته در جلسه صبح این فرصت بسیار مغتنم بود که نظرات فعالان اقتصادی را در ارتباط با سود بانکی و دیگر موارد جویا شویم.
وی گفت: قبلاً ما عنوان کرده ایم که سیاست فعلی دولت در جهت کنترل تورم است و پایین آوردن تورم موضوع اصلی است که باید روی آن متمرکز شویم.
رئیس کل بانک مرکزی افزود: طبیعتاً در بازار متعادل اقتصادی نرخ تورم و نرخ سودهای بانکی باید با هم در جهت ایجاد یک تعادل و تناسب باشد و مسلماً نرخ سود بانکی به دور از نرخ تورم نخواهد بود.
سیف افزود: در حال حاضر سیاست هایی برای منطقی و نزدیک کردن نرخ تورم و نرخ سود به هم از طریق کنترل و کاهش تورم در بانک مرکزی در حال اجرایی شدن است.
وی در مورد قیمت دلار در بازار آزاد نیز گفت: در حال حاضر قیمت دلار در بازار در کف قیمتی آن قرار دارد و اگر پایین تر بیاید منطقی نخواهد بود.