به گزارش خبرنگار فرهنگی «خبرگزاری دانشجو»، هشتمین قسمت برنامه «کارنامه» پنجشنبه، 9 آبان از شبکه 4 سیما به روی آنتن رفت.
در بخش گفتگوی تلفنی این برنامه سیدجواد فندرسکی، مترجم کتاب «تاریخ زیباشناسی» گفت: زیباشناسی و فلسفه هنر رشته تحصیلی ام بوده است؛ به همین دلیل خود را ملزم به ترجمه این کتاب می دانستم. طبیعتا «تاریخ زیباشناسی» خلاء موجود در رشته زیباشناسی را پر می کند، همچجنین این کتاب نقطه عطفی در تاریخ و فلسفه هنر به شمار می رود.
وی با اشاره به مخاطبان این کتاب اظهار داشت: به عقیده من همه کسانی که در حوزه فلسفه به خصوص فلسفه هنر مشغول به فعالیت و تحصیل هستند نیاز به «تاریخ زیباشناسی» دارند و این کتاب صفحه جدیدی در مبانی فلسفه هنر به شمار می رود.
مترجم «تاریخ زیباشناسی» افزود: این کتاب در واقع مجموعه ای 3 جلدی به زبان لهستانی است که جلد اول آن مربوط به اندیشه شناسی هنر در زمان قدیم است. جلد 2 و 3 آن نیز در دست ترجمه است که جلد دوم آن توسط دکتر عبادیان ترجمه می شود.
در ادامه برنامه محمد خدایاری فرد با بیان اینکه امام خمینی (ره) فرمودند که دانشگاه ها باید اسلامی شوند، اظهار داشت: در اوایل دهه 60 در جلسه ای که در دانشگاه تهران با اساتید داشتیم عده ای معتقد بودند که دانشگاه ها الان هم اسلامی است ولی عده ای دیگر چنین اعتقادی را نداشتند؛ من در آن جلسه مطرح کردم که هیچ کس نمی تواند بگوید که دانشگاه های فعلی اسلامی هستند یا خیر؛ چرا که مقیاسی برای این کار نداشتیم.
وی در همین زمینه افزود: در واقع ما بر اساس ظاهر امر قضاوت می کردیم و طبق همان ظاهر می گوییم دانشگاه اسلامی است یا غیراسلامی و اگر بخواهیم بر اساس علم با این موضوع برخورد کنیم باید استدلال و مستنداتی داشته باشیم؛ به همین دلیل من در آن جلسه مطرح کردم که باید معیار اسلامی بودن، مشخص شود.
نویسنده کتاب «مبانی نظری و روش شناسی مقیاس های دین داری» با بیان اینکه برای مشخص کردن مقیاس دین داری در وهله اول دانشجویان دانشگاه های شریف و تهران را به عنوان جامعه آماری خود انتخاب کردیم، ادامه داد: زمانی که دیدم کار فردی در این زمینه جواب نمی دهد گروهی متشکل از متخصص روان شناسی، متخصص جامعه شناسی، متخصص حوزوی و .... را تشکیل دادیم؛ در واقع دکتر قبادی، شکوهی، فقیهی، رحیمی نژاد هسته اولیه این گروه را تشکیل می دادند.
خدایاری فرد با بیان اینکه در حقیقت ما مقیاس دین داری را بر اساس فرهنگ کشورمان در نظر گرفتیم، گفت: کارهای انجام شده در زمینه در حد رساله کارشناسی و .... بوده است. در واقع سازمان هایی مانند دولت، مجلس، صدا و سیما و .... که می خواهند در جهت افزایش دین داری فعالیت کنند هیچ مقیاسی برای سنجش فعالیت های خود نداشتند؛ یعنی این سازمان ها هیچ گاه نمی دانستند که فعالیت هایی که انجام داده اند باعث افزایش دین داری می شود و یا کاهش آن، در حالی که الان چنین مقیاسی در کشور وجود دارد.
وی گفت: کتاب «مبانی نظری و روش شناسی مقیاس های دین داری» بعد از 15 سال تحقیق در سال 90 منتشر شد؛ البته در چاپ دوم این کتاب مقیاس های جدیدی به آن اضافه می شود.
نویسنده کتاب « مبانی نظری و روش شناسی مقیاس های دین داری» تصریح کرد: ما در وهله اول جامعه آماری خود را دانشجویان در نظر گرفتیم و بعد از آن به سراغ جامعه آماری دانش آموزان رفتیم؛ بعد از آن مقیاس دین داری در دانشجویان را ایجاد کردیم؛ البته برای ایجاد این مقیاس، تحقیقات خود را در سطح 4 هزار دانشجو انجام دادیم.
خدایاری فرد با بیان اینکه ما برای این تحقیق تفتیش عقاید نمی کردیم، گفت: دانشجویان با خیال راحت به این پرسش نامه پاسخ می دادند؛ یعنی دانشجویان می دانستند که ما نمی خواهیم آنها را تفتیش عقاید کنیم بلکه فقط می خواهیم میزان دین داری را در آنها بسنجیم.
وی با بیان اینکه برای انجام این کار تمام ابعاد جامعه شناسی، روان شناسی، دین داری و .... را در نظر گرفتیم، افزود: در واقع جامعه شناس، فلاسفه، روان شناسان و ... هر کدام تعریف خاص خود را از دین دارند به همین دلیل از متخصصان حوزه های مختلف برای این کار استفاده کردیم.
نویسنده کتاب « مبانی نظری و روش شناسی مقیاس های دین داری» افزود: همانگونه که در روانشناسی می توانیم رفتار انسان ها را مورد مطالعه قرار دهیم، بنابراین باور دینی افراد را هم می توانیم مورد بررسی قرار دهیم؛ ساده ترین راه برای بررسی باور دینی افراد پرسش کردن است؛ یعنی از افراد سوال کنیم که آیا به خدا باور دارید یا خیر.
خدایاری فرد در پایان درباره نظرسنجی این برنامه مبنی بر اینکه آیا دین داری در یک دهه اخیر کاهش پیدا کرده است، خاطر نشان کرد: متاسفانه دین داری در ده سال گذشته در کشور کاهش پیدا کرده است؛ البته ما این موضوع را آسیب شناسی کرده ایم و راهکارهایی را نیز برای آن در نظر گرفته ایم.