شاید به جرأت بتوان گفت که برای معرفی چهره واقعی و شوم استکبار، هیچ نگاهی گویاتر و رساتر از خودِ غرب وجود ندارد.
گروه فرهنگی «خبرگزاری دانشجو»؛ هژمونی رسانه ای غرب، بخصوص در حوزه مدیا و در رأس آن سینما عرصه جولان دهی تفکرات استکبار و میدانگاه حضور تفکرات صهیونیسم و قدرت طلبی و جهانِ بدون معنویت است، اما همین ساختار عریض و طویل گاهی علیه خودش عمل می کند. عرصه فیلمهای سینمایی در سده اخیر به گونه های گوناگونی به پرداخت مسائل و موضوعات مختلف پرداخته و تأثیر خود را عمیق تر از هر ابزار دیگری به مخاطب تحمیل نموده است. از این جمله هزاران فیلمی هستند که له و علیه یک کشور، یک اندیشه و یک موجودیت ساخته شده و تفکر و رویکرد جامعه جهانی را نسبت به آن منحرف کردهاند.
در متن زیر 10 فیلم برتر سینمایی ساخته هالیوود و بعضاً کمپانیهای آمریکایی معرفی میشوند. فیلم هایی که غالباً تأثیرگذار بوده، از زبان کارگردانانی شهیر و قابل اعتنا در سینمای غرب روایت شده اند و حرفهایی برای بازگو شدن دارند. حرفهایی که شاید بهتر و گویا تر از هر رسانه و زبان گویای دیگری، بازگو کننده و افشاکننده آنان از زبان خودشان باشد.
1. اینک آخرالزمان (Apocalypse Now): محصول 1979. ساختهی «فرانسیس فورد کاپولا» خالق سه گانهی مشهور «پدرخوانده»، به نقد صریح جنگ ویتنام میپردازد. داستان از جایی آغاز میشود که به سروان بنیامین ویلارد با بازی مارتین شین، مذموریت داده میشود به جنگلی در کامبودیا رفته و سرهنگ والتر کروتز با بازی مارلون براندو قهرمان جنگی را که درون جنگل برای خودش ارتشی تشکیل داده بکشد. این فیلم در چندین رشته از آکادمی اسکار برنده و یا نامزد دریافت جایزه شده بود.
2. غلاف تمام فلزی (Full Metal Jacket): این فیلم مشهور محصول 1987، ساختهی کارگردان نامآشنای سینمای آمریکا «استنلی کوبریک»، نقد زیبایی است بر ارتش آمریکا و جنگ ویتنام. غلاف تمام فلزی از دو بخش مجزا تشکیل شده است. در قسمت اول شاهد آموزش سربازان آمریکایی در اردوگاه های آموزشی هستیم؛ جایی که آنها زیر بدترین و سنگین ترین فشارهای روحی و جسمی قرار میگیرند تا از آنان مردانی قاتل درست شود. قسمت دوم فیلم اما در خط مقدم می گذرد. جایی که حالا سربازان آموزش دیده باید با جنگ واقعی رو به رو شوند. جنگی که هرچند برای مقابله با آن امادگی پیدا کرده بودند، اما به هر حال چیزی ورای تصورات آن هاست.
3. در دره خدایان (In The Valley of The Elah): این ساختهی پل هاگیس و محصول سال 2007، داستان جستجوی یک نظامی بازنشسته آمریکایی است برای یافتن پسرش، که او نیز عضو ارتش آمریکا است و به تازگی از عراق بازگشته است. در پی مفقود شدن سرباز تازه بازگشته از جنگ، پدر تلاش میکند نشانی از او پیدا کند و نهایتا جسد فرزندش پیدا میشود...
4. نمایش ترومن (The Truman Show): ساختهی مشترک اندرو نیکل و پیتر ویر محصول سال 1998، داستان مردی به نام ترومن است که به ظاهر زندگی معمولی و روابطی مناسب با اطرافیانش دارد اما بی آن که بداند، بازیگر نقش خود در یک برنامه تلویزیونی و در برابر میلیونها بیننده است. سؤال اصلی که در این فیلم مطرح میشود دربارهی تسلط رسانه بر زندگی امروز است یا تسلط جدی تر بر جهانبینی ما و واقعیت زندگی هرروزه. سؤالی که هر بیننده با پرسیدن آن خود میتواند به واقعیتهای جدیدی در درون ذهن خویش دست یابد.
5. سگ را بجنبان (Wag The Dog): این محصول سال 1997 به کارگردانی بری لوینسون، ماجرای نامزد ریاست جمهوری است که چند روز مانده به انتخابات متهم به فساد جنسی میشود. مشاور سیاسی رئیس جمهور با بازی رابرت دنیرو برای دور کردن اذهان عمومی از این مسأله، با همکاری تهیه کننده هالیوودی جنگی ساختگی به راه میاندازند و ماجراهایی رخ میدهد.
6. منطقه سبز (Green Zone): ساخته ی پل گرین گراس محصول سال 2010،فیلمی انتقادی در خصوص سیاستهای دولت وقت آمریکا پیرامون جنگ عراق است که جنگطلبی ها و شاید سیاستگذاریهای کلان خارجی این دولت را بیانی جسورانه زیر سؤال میبرد.
7. سربازهای بوفالو (Buffalo Soldiers): این فیلم به کارگردانی «گرگور جردن» در سال 2001،به وضعیت یکی از پایگاههای نظامی آمریکا در آلمان و در حقیقت به پایگاه های نظامی آمریکا در جهان میپردازد و با خشونتی زیاد ماجراهایی را به روایت میکشد.
8. جایی برای پیرمردها نیست (No Country For Old Men): فیلم که در سال 2007 موفق شد برنده جایزه اسکار شود و در چند رشته نامزد اسکار شده بود، ساختهی «کورمک مک کارتی» است و فیلمی بسیار جدی و تأثیرگذار است از وضعیت اسف بار و رو به زوال جامعهی آمریکایی. یک سرباز فقیر جنگ ویتنام د جریان یک معاملهی خونبار مواد مخدر مقداری پول پیدا میکند و برای نگه داشتنش باید با یکی از صدها قاتل زنجیره ای آمریکایی در بیفتد و داستان جذاب و تأثیرگذاری دارد.
9. جوخه (Platoon): این فیلم از شاهکارهای الیور استون و محصول سال 1986، برنده ی جایزه اسکار و نامزد در چند رشته از این جشنواره بوده است. این فیلم ماجرای چند سرباز آمریکایی در جنگ ویتنام را به بیانی اثرگذار و جذاب روایت میکند.
10. غیر قابل انتشار (Redacted): به کارگردانی برایان دی پالما محصول سال 2007، است اما داستان فیلم در 2003 اتفاق میافتد. زمانی که سربازان آمریکایی با شکست نیروهای صدام موفق می شوند در این کشور مستقر شده و زمام امور را در دست گیرند. در چنین اوضاعی آشوب، قتل و ناامنی کمترنی حوادث پیش آمده برای مردم بی گناه است . این در حالی است که سربازان امریکایی به بهانههای گوناگون تعداد زیادی از مردم را به بهانهی درگیری با آشوبگران به قتل میرسانند. این فیلم میکوشد گوشه ای از جنایات بی شمار رخ داده را به تصویر بکشد.