دکتر یحیی سخنگو در گفتوگو با خبرنگار اجتماعی «خبرگزاری دانشجو»، گفت: در مورد تعداد معلولان کشور آمار دقیقی در دست نیست، ولی حدود یک و نیم میلیون نفر از معلولان به خدمات مستمر بهزیستی نیاز دارند.
وی افزود: معلولان شدید، افرادی هستند که بشدت به دیگران وابستهاند و نمیتوانند به تنهایی حرکت کنند؛ معلولان غیر شدید نیز افرادی هستند که از ویلچر استفاده میکنند و میتوانند کارهای ابتدایی و اولیه خود را انجام بدهند.
معاون امور توانبخشی سازمان بهزیستی کشور با اشاره به امکاناتی که برای معلولان ایجاد شده است، گفت: خدمات جدیدی برای افراد معلول به وجود آورده ایم، به این صورت که معلولان در منازل و در بین خانوادهها نگهداری شوند؛ سازمان بهزیستی عقیده دارد که خانواده ها علاقه و احساس مسئولیت بیشتری نسبت به فرزند معلول خود دارند.
سخنگو در ادامه بیان کرد: بهزیستی برای اینکه به این سطح برسد، طرح مراقبین از معلولین را راهاندازی کردیم که هم اکنون در سراسر کشور شروع شده است؛ در این طرح مراقبین آموزش دیده، برای ارائه خدمت به منازل معلولان فرستاده میشوند.
وی با اشاره به تعداد مراقبین گفت: تعداد مراقبین در سال گذشته 400 هزار نفر بود که به 1600 معلول خدمات ارائه می کردند؛ امسال قصد داریم این خدمات را کشوری کنیم که قطعاً آمار مراقبین از این تعداد بیشتر میشود.
معاون امور توانبخشی سازمان بهزیستی افزود: آمارگیری از معلولان در استان ها انجام نشده است، به همین جهت نمی توانیم تعداد دقیق معلولان را اعلام کنیم.
سخنگو با اشاره به خدماتی که مراقبین به معلولان می دهند، بیان کرد: این اقدام برای بهزیستی، بسیار مقرون به صرفه است و دیگر لازم نیست معلول به مرکز بهداشتی و درمانی برای اقدامات اولیه برده شود، به این ترتیب هزینه ایاب و ذهاب کاهش مییابد و تلاش ما این است که این اقدام را عمومی کنیم.
وی درمورد روزهایی که مراقبین به بیماران خدمات ارائه می دهند، گفت: مراقبین در منزل یک روز در میان به معلول به مدت دو ساعت رسیدگی می کنند و آموزش هایی را به خانواده و معلولان میدهند، این روشی است که در کشورهای پیشرفته نیز وجود دارد و یکی از اقدامات دیگر، کاهش تعداد مراکز است.
معاون امور توانبخشی سازمان بهزیستی در ادامه تصریح کرد: بهزیستی سعی دارد که از ایجاد مراکز جدید جلوگیری کند؛ چون نمیخواهیم که معلول در جامعه به حالت ایزوله دربیاید و از خانواده جدا شود، مگر اینکه فاقد سرپرست و یا مجهولالهویه و یا اجبار شدیدی وجود داشته باشد مثل بیماران روانی غیر قابل کنترل که حتماً باید در یک مرکز بستری و مداوا شوند.
سخنگو با اشاره به تجهیزاتی که سازمان بهزیستی به معلولان اختصاص می دهد، بیان کرد: این سازمان برای معلولان تجهیزات مورد نیاز مثل ولیچر، سمعک، پوشک، عصای سفید و ... را تهیه و در اختیار معلولین قرار میدهد.
وی در مورد بودجه ای که به معلولان اختصاص یافته است، بیان کرد: امسال برای فراهم کردن تجهیزات، بودجه خوبی پیشبینی کرده ایم، به طوری که بودجه نسبت به سال گذشته، 300 برابر شده است.
معاون امور توانبخشی سازمان بهزیستی در پایان با بیان اینکه 15 درصد افراد هر جامعه را معلولین تشکیل میدهند، گفت: 10 هزار ویلچر را به معلولان اختصاص داده و برای کودکان زیر چهار سال امکان استفاده از خدمات کاشت حلزون را به مبلغ سه میلیون تومان فراهم کرده ایم.