به گزارش خبرنگار «خبرگزاری دانشجو» از مشهد، مرکز تحقیقات شهید آقاسی زاده مشهد به عنوان اولین مرکز تحقیقات بسیج دانشجویی کشور به همت جمعی از دانشجویان دانشگاه فردوسی مشهد تأسیس شد.
هدف آن، توسعه تحقیقات در محیطهای دانشگاهی با استفاده از تواناییهای بالقوه و بالفعل محققین و دانشجویان علاقهمند به تولید علم و فن آوری بود تا دانشجویان را نسبت به امر مهم حل مسائل و نیازهای جامعه، حساس کند.
صادق حسنی مقدم، مسئول علمی بسیج دانشجویی خراسان رضوی در گفت و گو با خبرنگار «خبرگزاری دانشجو»، به تشریح فعالیتهای این مرکز و دستاوردهای آن پرداخت.
وی اهداف کلی مرکز تحقیقات شهید آقاسی زاده را معطوف به دو رویکرد کلی برشمرد و گفت: این مرکز، دو رویکرد کلی را پیگیری میکند؛ رویکرد آموزش محور که طرفداران زیادی در بین دانشجویان و اساتید دارد و رویکرد پژوهش محور.
مسئول علمی بسیج دانشجویی خراسان رضوی ادامه داد: فعالیتهای حوزه آموزش محور، پیش از این نیز به طور متداول در بخشهای مختلف بسیج انجام می گرفته که منحصر به برگزاری مسابقات داخلی، کلاسهای آموزشی و تقویتی بود؛ این مرکز با بررسی و آسیبشناسی آن، فعالیت در این حوزه را به سمت ارتقای تحصیلی دانشجویان و معدل آنان هدفگذاری کرد؛ اما تاکید ما در چند ماه گذشته، توجه به رویکرد پژوهش محور است که هدف نهایی آن، تقویت مهارتهای کاربردی دانشجویان در دانشگاههاست.
حسنی مقدم با اشاره به مشکلاتی که دانشجویان پس از فراغت از تحصیل با آن روبرو هستند، بیان داشت: در بررسیهای صورت گرفته، به آسیبی پی بردیم و آن این است که دانشجویان، پس از فارغالتحصیلی حتی اگر معدلهای بالایی هم داشته باشند، وقتی وارد صنعت میشوند یا با آن آشنا نیستند و یا با روندی که در دانشگاه پشت سر گذاشتهاند متفاوت است و این باعث ایجاد تناقض میشود.
وی بیان داشت: در برنامهریزیهای رویکرد پژوهش محور، یک سری مهارتهای کاربردی برای هر رشته تعریفشده؛ در واقع، برای هر رشته به طور مجزا یک سیر رشد تعریف شده است. به طور مثال، در رشته برق، با چند شرکت و صنعت دانش بنیان ارتباط گیری شد که از این طریق، سطحی از نیازمندیها شناسایی شد تا یک دانشجو در دوره چهار ساله تحصیل خود در دانشگاه نیازمند فراگیری چه مهارتهایی است تا برای حضور در صنعت با مشکلی مواجه نشود.
مسئول علمی سازمان بسیج دانشجویی خراسان رضوی گفت: این آموزشها، شامل آموزشهایی میشود که دانشجو در دوران تحصیلی خود در دانشگاه و کلاس درس آن را فرانگرفته است؛ بنا بر نیازسنجی که انجام گرفت، آموزشها تعریف شد و دانشجویان در این سیر رشد قرار گرفتند.
عضویت در بسیج در زمینه علمی هدفمند شده است
حسنی مقدم به تلاش مرکز تحقیقات شهید آقاسی زاده برای رفع دغدغههای کاری دانشجویان اشاره کرد و افزود: پیش از این، عضویت یک دانشجو در بسیج، به دریافت یک گواهی عضویت محدود میشد تا از مزایای آن استفاده کند اما به هر حال، مهمترین دغدغه یک جوان در زندگی میتواند بحث کار باشد.
وی افزود: با توجه به این نیاز، هدف مطلوب ما در مرکز تحقیقات شهید آقاسی زاده، رفع دغدغه کار دانشجویان بسیجی پس از فارغالتحصیلی است؛ البته ایده آل و هدف اصلی ما این است که دانشجو پس از گذراندن سیر رشد، به یک کارآفرین متعهد تبدیل شود که این کارآفرین میتواند یک شرکت دانش بنیان تأسیس کند و یا اینکه عضوی از یک شرکت دانش بنیان شده و دانش کسب کرده خود را در آن شرکت به کار گیرد.
مسئول علمی سازمان بسیج دانشجویی خراسان رضوی با بیان اینکه هدف بسیاری از مراکز، بحث سودآوری و درآمدزایی است ابراز داشت: این مرکز نه بحث سودآوری و درآمدزایی صرف و نه همچون برخی هسته علمی، بحث آماتوری و اولیه را پی نمیگیرد، بلکه فلسفه وجودی آن، دستیابی به هدف خود که همان تربیت کارآفرین متعهد از طریق تقویت هستههای علمی دانشگاههاست.
حسنی مقدم گفت: همچنین، رسالت مرکز تحقیقات، تقویت بخش پژوهشی و آماده سازی دانشجو برای ورود به صنعت و ورود به شرکتهای دانش بنیان است.
فعالیت 136 هسته علمی فعال در دانشگاههای استان
وی با بیان اینکه حدود 136 هسته علمی فعال در سطح دانشگاههای استان داریم، اظهار داشت: مرکز تحقیقات نیز گروههای پژوهشی مخصوصی بر مبنای ظرفیت و علاقهمندی که در دانشجویان وجود دارد تشکیل داده و آنان با توجه به علاقهمندیهای خود، کارهای پژوهشی خود را انجام میدهند.
مسئول علمی سازمان بسیج دانشجویی خراسان رضوی افزود: متأسفانه مرکز تحقیقات شهید آقاسی زاده به دلیل از دست دادن فضای فیزیکی خود و برخی مشکلات، هشت ماه به حال تعلیق درآمده بود که خوشبختانه حدود دو هفته است که به طور جدی فعالیت خود را از سر گرفته است.
حسنی مقدم ادامه داد: در واقع در دو هفتهای که مرکز مجددأ فعالیت خود را از سر گرفت، با توجه به تاکید مقام معظم رهبری بر تحول در علوم انسانی، مرکز تحقیقات شهید آقاسی زاده نیز یک گروه علوم انسانی جدید راهاندازی کرد که با همکاری حوزههای علمیه و ارتباط گیری مؤثر با طلاب، بتواند در این مسیر، الگوهایی برای علوم انسانی ارائه کنیم.
مسئول علمی سازمان بسیج دانشجویی خراسان رضوی خاطرنشان کرد: علاوه بر آن، مرکز تحقیقات، نیروهای نخبهای که در هستههای علمی فعالیت میکنند را شناسایی کرده و این افراد را جذب گروههای پژوهشی مرکز میکنند.
حمایت مالی از طرحهای علمی
حسنی مقدم در خصوص حمایتهای مالی از هستههای علمی بیان داشت: حمایتهای مالی، در واقع در قالب تأمین مالی هستههای علمی دانشگاه صورت میگیرد. پیش از این، هستههای علمی، حضوری فعال در دانشگاهها نداشت اما امروز برای هر هسته علمی، یک شناسنامه تهیهشده و هستههای علمی پس از تکمیل این شناسنامهها رسمیت پیدا میکنند.
وی خاطرنشان کرد: حمایتهای مالی مرکز تنها به هستههای علمی که دارای شناسنامه باشند تعلق میگیرد. در واقع، نحوه توزیع اعتبار، بر اساس همین هستههای علمی است که به عنوان اعتبارات غیرمتمرکز بین این هستهها توزیع میشود.
مسئول علمی سازمان بسیج دانشجویی خراسان رضوی بیان داشت: بخشی از اعتبارات نیز به صورت متمرکز از سوی معاونت علمی مرکز و به طور مستقیم و جداگانه بر اساس فعالیتی که هستههای علمی انجام میدهند همچون برگزاری سمینار علمی در سطح عالی، برگزاری همایش یا انتشار نشریه در سطح بالا، برای این هستهها در نظر گرفته میشود.
حسنی مقدم تاکید کرد: این حمایتها از هستههای علمی تا جایی صورت میگیرد که به تأسیس شرکتهای دانش بنیان ختم شود و طبیعتاً وقتی به این نقطه برسیم، مرکز نمیتواند از این شرکتها حمایت مالی داشته باشد زیرا برند مرکز تحقیقات، یک برند شناخته شده است که ارتباط نزدیکی با مرکز نخبگان شهید فهمیده دارد؛ البته حمایتهای معنوی مرکز تحقیقات قطع نخواهد شد.
تاسیس مرکز تحقیقات شهید ذاکری در قوچان
وی به راهاندازی مرکز تحقیقات شهید ذاکری در قوچان اشاره کرد و گفت: در هفته بسیج، مرکز تحقیقات سردار شهید ذاکری در قوچان افتتاح شد. این مرکز فعالیتهای خود را در گروه مهندسی، سایبری و یک گروه علوم قرآنی آغاز کرده است که انشا الله به زودی خبرهای خوبی از این مرکز منتشر خواهد شد.
حضور مرکز تحقیقات در دانشگاهها
حسنی مقدم افزود: پژوهشگاههایی نیز در سطح دانشگاهها فعال است که در واقع هستههای علمی، زیر نظر آنان کار میکنند، دفاتر پژوهشگاهی در دانشگاه پیام نور، دانشگاه سجاد و دانشگاه فردوسی دایر است که دفتر دانشگاه فردوسی، شعبهای از مرکز تحقیقات شهید آقاسی زاده است که حوزه کارگاهی مرکز را پوشش میدهد.
برنامههای هفته پژوهش
این کارشناس ارشد مدیریت بازرگانی به برنامههای اجراشده و جاری مرکز تحقیقات شهید آقاسی زاده در هفته پژوهش اشاره کرد و بیان داشت: در این هفته، سه سمینار علمی در نیشابور برگزار شد؛ روز شنبه نیز نمایشگاه دستاوردهای علمی در سطح استان افتتاح خواهد شد که از سه شهر سرخس، سبزوار و قوچان، طرحهایی در این نمایشگاه به نمایش درخواهد آمد.
وی افزود: دانشگاه سرخس در بخش مقالات علمی و قوچان نیز طرحهای در دست اقدام مرکز تحقیقات شهید ذاکری را به نمایش خواهد گذاشت، دانشگاه فردوسی مشهد نیز در بحث هواپیمای بدون سرنشین شرکت خواهد داشت که در واقع، طرح کلی مسابقات علمی منطقهای پهپاد(هواپیمای بدون سرنشین) که سال آینده برگزار خواهد شد را به نمایش در میآورد.
تنظیم آییننامه یکپارچهسازی علمی بسیج
حسنی مقدم در خصوص آیین نامه یکپارچهسازی علمی بسیج اظهار داشت: در اوایل شروع کار، آسیبی که به آن رسیدیم، گسستگی در فعالیتهای علمی بسیج بود. در بررسیها مشاهده شد در بسیج دانشجویی که هستههای علمی داریم، در بسیج اساتید هم حلقههای علمی داریم که این دو تعاملی با یکدیگر ندارند.
وی بیان داشت: هستههای علمی بر اساس هر رشته در دانشگاه تشکیل میشود مثل هستههای شیمی و فیزیک؛ در حلقههای علمی بسیج اساتید نیز به طور تخصصی به موضوعات ورود پیدا میکنند. به طور مثال، اگر هسته علمی برق در دانشگاه داشته باشیم، حلقه علمی انرژیهای خورشیدی تشکیل میشود که بحثهای ریز مهندسی برق است.
مسئول علمی سازمان بسیج دانشجویی خراسان رضوی گفت: ما آییننامهای تنظیم کردیم و در شورای علمی سپاه هم مطرح و مصوب شد؛ در واقع، حلقههای علمی، زیرمجموعه هستههای علمی قرار گرفت، حلقههای علمی توسط اساتید اداره میشود که همین اساتید در هستههای علمی، نقش مشاور را ایفا میکند. در واقع، هر هسته علمی از چندین حلقه علمی تشکیل شده است.
چشمانداز
حسنی مقدم خاطرنشان کرد: مرکز تحقیقات شهید آقاسی زاده، دارای اساسنامه و چشمانداز است که برنامههای بلندمدت آن نیز تعریف شده است؛ در چشمانداز تعریفشده مرکز، رسیدن به نقطه برتر علمی استان مدنظر است؛ اما با توجه به تازه تاسیس بودن مرکز تحقیقات شهید ذاکری، چشمانداز این مرکز نیز در آیندهای نزدیک تدوین خواهد شد.