به گزارش خبرنگار فرهنگی «خبرگزاری دانشجو»، سیدعباس صالحی در مراسم تودیع و معارفه رئیس اداره کتاب وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی که عصر امروز در شورای فرهنگ عمومی برگزار شد گفت: اداره کتاب و به تعبیری دفتر توسعه کتاب و کتابخوانی وظایف متنوعی دارد و اگر به شرح وظایف آن مراجعه کنیم گوناگون است اما به نحوی که شاید باید آسیبشناسی شود این وظایف متنوع و مهم به یک وظیفه تقلیل یافته و آن بحث نظارت بررسی و یا ممیزی است یعنی حوزههای متنوع این دفتر به نحوی به تک وظیفه بودن محدود شده و همه ضعفها و قوتها از زاویه این قسمت نگاه میشود.
وی افزود: بحثهای حوزه نشر که ما هم از آن مطلع هستیم صدها مسئله دارد که حداقل 10 الی 15 مسئله آن عمده است. انواع مباحث را در حوزه نشر داریم از بحث نشر زیرزمینی، کتابسازی، حوزه کتاب در صحنه بینالمللی در بیرون از ایران، توزیع و ویترینها، اقتصاد نشر و ... از این رو بحث ما در حوزه نشر مکتوب 10 الی 15 نکته عمده دارد که تک تک آنها جدی است اما به دلایل مختلف مسائل حوزه نشر فقط به یک حوزه تقلیل پیدا کرده است نمیخواهم این مسئله را کم اهمیت بدانم بلکه جزو مسائل اصلی ما است اگر بتوانیم فضای درست گفتوگو و حرمت اهل اندیشه را فراهم کنیم برخی مشکلات کم میشود.
صالحی اظهار داشت: من به آن چیزی که بر اهل قلم گذشته وارد هستم که چیزهای خوبی نبوده اینکه عامل این موضوع کجاست مهم است و آقای آموزگار به درستی به آن اشاره کردند چیزهای خوبی اتفاق نیفتاد و این برای جمهوری اسلامی که با شعار فکر، فرهنگ، حرمت و اهل اندیشه به وجود آمده کارنامه خوبی نیست اما همین نکتههای کدر برای آنچه که ما بهعنوان آرمان در پیاش بودیم خوب نیست از این رو باید مسلما باید به طرف رفع آن حرکت کرده و تلاش کنیم تا اهل فکر، فرهنگ و حرمت احساس نکنند در فضای تاریک خانه و گلخانهای باید تولید اندیشه کنند عوامل متعددی در این موضوع دخیل هستند که باید به درستی آسیبشناسی هستند.
معاون فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در ادامه گفت: بحث دیگر به نظارت و ممیزی برمیگردد اما مسئله مهم شکل نگرفتن هیئتهای نظارت است از ابتدا که در این سمت مشغول به کار شدم این بحث جدی گرفته شد و با آقای جنتی که به مباحث و حوزه نشر و مکتوب تعلق خاطر دارد بر سر ترکیب هیئت نظارت توافق شد و ترکیب نسبتا خوب و قابل دفاعی پیشنهاد و در دستور کار قرار گرفت از این رو در اولین جلسات شورا این بخش از ساختار نشر قوام مییابد و اگر آقای اللهیاری از اقبالی برخوردار نبود که در ساختار قوی حرکت کند انشاءالله شجاعی صائین میتواند در ساختار قوی فعالیت و مسیر را از چندگانه و سلیقه بودن درآورد.
صالحی ادامه داد: عامل دیگری که به این مسیر کمک کرد و موثر بود فضاهای امنیتی بودکه در کشور شکل گرفته بود معتقدم نباید ضعیف کشی کنیم چرا ردههای پایین را تیر آماج قرار میدهیم نگاه امنیتی پس از سال 88 حوزه فرهنگ و کتاب را تحت شعاع خود قرار داد تفسیر از امنیت این بود که در هر حوزه باید ورود کرد تا امنیت شکل بگیرد این سلیقهای بود که نتیجهاش آن شد که الله یاری بر فضایی مدیریت کند که نگاه امنیتی حاکم شد و از سوی دیگر مدیریت کلان کشور با این نگاه همراه گردید طبیعی بود که این نگاه غالب آثار خود را گذاشته است اهل فرهنگ مجبور بودند نه براساس نظر کارشناسی خود بلکه با احتیاط کار را پیش ببرند.
وی افزود: ظاهرا عدهای دوست دارند ضعیفکشی کنند و در ردههای پایین و میانی آدمها را بزنند باید دید کجاها این مسئولیت را برعهده داشتند در حالی که ما باید مسئول سیاستهای آن دوران را پیدا و مقصر را بررسی کنیم.
صالحی تصریح کرد: در ابتدا که به معاونت فرهنگی وزارت ارشاد آمدم چون اهل سیاست نبودم برداشت من این بود که همچنان که در کشورهای توسعه یافته با تغییر دولتها ردههای میانی تعویض جدی پیدا نمیکند من باید این گونه عمل کنم.
معاونت فرهنگی وزارت ارشاد گفت: فضای نگاه من در حوزه رسانه این بود که رسانهها بالهای حرکت مدیران هستند و با نگاه تیزبینشان میتوانند به مدیران کمک کنند.
وی ادامه داد: به دنبال نگاه حداکثری استفاده از منابع انسانی وزارتخانه با همه نگاه های فکری و سلیقههای سیاسی هستیم همه شهروندان یک کشور هستیم و ایجاب میکند که با هم مهربانتر باشیم از این رو استفاده از سلیقههای مختلف مدنظر قرار دارد.
صالحی با اشاره به اینکه میعارهایی در ذهنم داشتم که براساس آنها شجاعی صائین را بهعنوان رئیس اداره کتاب انتخاب کردم عنوان کرد: اعتقاد به اصل آزادی فکر و قانون، کتاب شناس بودن، نگهداشتن حرمت معلم، آشنایی به فرایند کتاب برای تسریع امور حوزه بررسیهای کیفی و بیحاشیه بودن و اهل فرهنگ از جمله معیارهای بود که براساس آن شجاعی صائین انتخاب گردید.
وی گفت: فضای کتاب وقتی میتواند موفق باشد که کم حاشیه و یا بیحاشیه باشد رئیس اداره کتاب باید به سیاستهای کلان نظام و رهبری و سیاستهای فرهنگی دولت معتقد باشد در واقع مدیری که به این اداره میآید باید نگاهش نگاهی وفادارانه به تعهدات دولت باشد از این رو آقای شجاعی صائین تلاش خواهند داشت مسیری رو به جلو در اداره کتاب ترسیم کنند که تنها وظیفهاش نظارت و بررسی نباشد وحوزه های دیگر باید به صورت جدی مورد نظر ایشان قرار گیرد و در دورهای نه چندان دور شاهد شکوفا شدن میراث فرهنگ مکتوب در کشور باشیم.