به گزارش خبرنگار «خبرگزاری دانشجو» از کرمان، فرشاد مومنی شب گذشته در نشست جنبش عدالتخواه دانشجویی با اشاره به تجربه 35 ساله انقلاب اسلامی گفت: سیاست گزاری و عملکرد اقتصادی کشور در سه دهه گذشته با فراز و نشیب های زیادی روبرو بوده و این مسئله به اندازه اهمیت آن مورد توجه قرار گرفته نشده است.
عملکرد اقتصادی موجود با آرمان های انقلاب نسبت بسیار اندکی دارد
وی با اشاره به همخوانی داشتن عملکرد اقتصادی کشور با اهداف و آرمان های انقلاب گفت: عملکرد اقتصادی موجود در چند دهه گذشته با آرمان ها و اهداف انقلاب نسبت بسیار اندکی داشته است.
اقتصاد ایران رانتی است
عضو موسسه دین و اقتصاد با اشاره وضعیت اقتصاد ایران افزود: در درون ایران با یک واقعیتی روبرو هستیم که اقتصاد ایران رانتی است و بقا و دوام اقتصاد رانتی به تداوم و عدم شفافییت ها بستگی دارد.
مومنی با اشاره به عدم شفافیت جدی در افتصاد رانتی افزود: جنبش دانشجویی باید نقش دیدبان های نظام را ایفا کند و در مبارزه با عدم شفافیت ها و گروه های پر نفوذ در حوزه اقتصاد مسئولیت سنگینی دارد.
وی با اشاره به عملکرد اقتصادی کشور در سال های اولیه پیروزی انقلاب گفت: یکی از بزرگترین افتخارات دوران بعد از پیروزی انقلاب این است که مجموعه رهبری انقلاب بر اساس عهدی که با مردم بسته بودند توانستند صادران نفت را از چهار میلیون بشکه در روز به 800 هزار بشکه در روز برسانند.
استاد اقتصاد دانشگاه علامه با اشاره به صنعت داروسازی کشور گفت: بر اساس قیمت های جاری، قیمت دارو در سال 67 نسبت به سال های 55 تا 57 ارزان تر بوده است و ریشه این تحول بزرگ این بود که جامعه پزشکی خودشان را بهتر نسبت به سایر اقشار برای بعد از پیروزی انقلاب آماده کرده بودند.
مومنی با اشاره به مقایسه واردات دارو در دولت های انقلاب افزود: در اوایل انقلاب 13 میلیون دلار واردات دارو بوده است؛ در حالی که در دهه 80، بیش از 500 میلیون دلار دارو وارد شده است.
وی با اشاره به بر خورد فعال انتقادی با حوزه اقتصاد افزود: امروز به واکاوی های زیادی در تجربیات اقتصادی نیاز داریم.
استاد اقتصاد دانشگاه علامه با اشاره به تجربه اقتصادی کشور در زمان جنگ افزود: در سال شروع جنگ جمعیت عراق 14 میلیون نفر و جمعیت ایران 39 میلیون نفر که تقریبا سه برابر جمعیت عراق بوده و صادرات نقت خام عراق 36 میلیارد دلار و صادرات نفتی ایران 11.6میلیارد دلار بوده است.
مومنی گفت: ذخایر ارزی عراق 35 میلیارد دلار بود؛در حالی که ذخائر ارزی ایران 507 بوده است و بعد از جنگ ذخیره ارزی عراق صفر شد و ذخیره ارزی ایران 6 میلیارد دلار بوده است و بدهی خارجی عراق 8 نیم میلیارد دلار بوده؛ در حالی که بدهی خارجی ما صفر بوده است.
وی افزود: شناخت جامعه برای اداره جامعه نیاز است و در هر شرایطی بر آیند عملکردها مهم است.
ریشه اصلی نابسامانی های اقتصادی کشور جهت گیریهایی نامناسب در اقتصاد ایران است
استاد اقتصاد دانشگاه علامه افزود: در سال 68 دولت جدید با یک عملکرد انتقادی به حوزه اقتصاد ایران نگاه می کردد و این مسئله تا امروز ادامه دارد و ریشه اصلی نابسامانی های اقتصادی کشور جهت گیریهایی نامناسب در اقتصاد ایران است.
وی با اشاره به تفاوت دولت های انقلاب افزود: از سال 68 تا کنون دولت هایی که بر سر کار آمدند با هم متفاوت بوده اند و در عرصه سیاسیت اقتصادی نیز تفاوت اندکی با هم دارند.
نقد سیاست های اقتصادی در دولت احمدی نژاد بسته شد
عضو موسسه دین و اقتصاد با اشاره به نقد سیاست های اقتصادی در کشور افزود: در دوره خاتمی نقد سیاست های اقتصادی وجود داشت و در دولت بعدی با بسته شدن این سیاست اقتصاد ایران مسیر انحطاط آلود خود را ادامه داد.
مومنی افزود: از سال 67 برنامه تعدیل اقتصادی شروع شد و از آن زمان سیاست های اقتصادی از تعدیل اقتصادی کمر راست نکرده است.
وی با اشاره به اشتباهات مدیریت اقتصادی در همان سال های اولیه پس از جنگ با وارد کردن شک به قیمت ارز افزود: کل نظام اقتصادی تحت تاثیر این شک قرار گرفت.
استاد اقتصاد دانشگاه علامه افزود: مدیریت بعد از جنگ فکر می کرد با بالا بردن قیمت ارز، کالای وارداتی گران و کالای ایرانی ارزان میشود و صادرات غیرنفتی جهش پیدا می کند و تولید بالا و اشتغال زایی انجام می شود؛ در صورتی که وضعیت درست نشد و در برابر ما در مقابل از سیاسیت های اقتصادی نفعی نبرده ایم و هزینه های اجتماعی پرداخته ایم.
مومنی گفت: پس از شک بزرگ به نرخ ارز اولین شورش های بدون مضمون سیاسی آغاز شد و مردم تحت فشار طاقت فرسای معیشت قرار گرفتند.
وی افزود: در سال 89 با خذف سوبسیت ها شبیه سیاست بعد از جنگ در اقتصاد ایران اتفاق افتاد و اعلام کردند که راهی جز این وجود ندارد.
استاد اقتصاد دانشگاه علامه ادامه داد: در سال 89 با افزایش 30 برابری گاز مایع، شش برابری نفت سفید، 22 برابری نفت کوره، چهار برابری بنزین و هشت برابری گازوئیل به دنبال حل مشکلات و اجرای عدالت بودند.
دولت جدید امروز بخش بزرگی از مقبولیت خود را با نقد دولت قبلی به دست آورده است
مومنی گفت: دولت جدید امروز بخش بزرگی از مقبولیت خود را با نقد دولت قبلی به دست آورده است و امروز مجدد به دنبال افزایش قیمت های حامل انرژی هستند.
وی خاطرنشان کرد: گزارش ها نشان می دهد اقتصاد با یک پدیده تورمی مزمن روبرو بوده است و سالانه یک در صد جمعیت ایران از ناحیه کمر شکن درمان به زیر خط فقر افتاده اند.
7 درصد از جمعیت ایران از سال 89 تا امروز از ناحیه هزینه های در مان زیر خط فقر افتاده اند
استاد اقتصاد دانشگاه علامه گفت: 7 درصد از جمعیت ایران از سال 89 تا امروز از ناحیه هزینه های در مان زیر خط فقر افتاده اند.
مومنی با اشاره به فاجعه های زیست محیطی ایجاده شده در اثر سیاسیت های اشتباه اقتصادی افزود: امروز بیش از 75 درصد جمعیت در روستاها زندگی می کنند و با افزایش قیمت نفت نمی توانند هزینه ها را بپردازند و برای رفع مشکلات سوخت سنتی را جایگزین سوخت فسیلی می کنند.
وی افزود: در کمتر از سه سال بیابان زایی 100 درصد و جنگل زایی 60 درصد افزایش داشته است.
استاد اقتصاد دانشگاه علامه با اشاره به بهروری تولید گفت: در یک دوره پنج ساله جنگ، بهره وری تولید پنج برابر دوره پنج ساله بعد از جنگ بوده است که کلید موفقیت عدم وارد کردن شک به قیمت های کلیدی و نبود اقتصاد رانتی بوده است.
مومنی با اشاره به ایجاد بانکداری اسلامی افزود: با یک اراده قوی و سازمان مناسب می توان بانکداری اسلامی را ایجاد کرد.
وی با اشاره به نظارت بر خلق پول بانک ها افزود: در شرایط دور باطل رکود ترمی راحل های موردی رهگشایی ندارد و ما در شرایط کنونی به یک باز آرایی سیاست های اقتصادی نیاز داریم.
عضو موسسه دین و اقتصاد گفت: سیاست های اقتصادی امروزی دولت علیه مردم و به نفع سوداگران است.