گروه فرهنگی «خبرگزاری دانشجو»؛ حدود هفت ماه است با روی کار آمدن دولت یازدهم و کابینه حسن روحانی، علی جنتی به عنوان وزیر پیشنهادی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به مجلس معرفی شده و در نهایت با کسب بیشترین رای اعتماد به سمت وزیر منصوب گردیده است، اما تا کنون این وزارتخانه نتوانسته انتظارات حوزه فرهنگ، بخصوص حیطه مهم و تاثیرگذار ادب را در کشور برآورده سازد.
تقدیر علی جنتی از عطاالله مهاجرانی، وزیر پیشین ارشاد که در حال حاضر لندن نشین شده و بر خلاف جمهوری اسلامی اظهارنظر می کند، اظهاراتش نسبت به آواز خوانی زنان زنان در جمهوری اسلامی، دریافت کارت زرد از مجلس، برگزار نشدن نمایشگاه مطبوعات، پشتیبانی از دسترسی به شبکه های اجتماعی و حتی شنیده شدن اخباری مبنی بر ممنوعیت پوشش چادر در یکی از موسسات زیرمجموعه این وزارتخانه از جمله مسائل و جریان هایی است که وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی را بیش از هر وزارتخانه دیگری در دولت یازدهم دستمایه جریان های خبری در رسانه ها قرار داده است.
گذشته از تمامی این موارد و مسائلی که عنوان شد، موجی هم که چندی پیش در خصوص «نشر چشمه» به راه افتاد، دست کمی از عناوینی که تا الان در این گزارش ذکر کردیم، ندارد، البته تخلفات فاحش این انتشارات در زمان وزارت ارشاد پیشین هم مطرح بود و کار آن به این مدیریت نوپا هم رسید.
این در حالی است که از دو سال گذشته در نمایشگاه بیست و چهارم و بیست و پنجم کتاب بیشترین تخلفات به «نشر چشمه» اختصاص داشته است؛ کافی است نگاهی به آثار منتشر شده از سوی چشمه بیندازیم تا ببینیم این آثار مبتذل کاملاً با موزاین و اخلاق اسلامی در تضاد است.
اظهارنظر بهمن دری، معاون فرهنگی پیشین ارشاد هم این مسئله را کاملاً تصدق می کند؛ به گفته دری توهین به مقدسات، ترویج همجنس بازی و ارتباط جنسی میان دختر و پسر، زنای محارم و غیره از جمله تخلفات نشر چشمه خوانده شده است.
پرونده نشر چشمه که در دولت قبلی تا حدی معلق مانده بود، با روی کار آمدن دولت تدبیر و امید مجدداً باز شد. جنتی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی دولت فعلی معتقد است نشر چشمه منعی برای حضور در نمایشگاه کتاب سال جاری ندارد.
این در حالی است که اظهار نظرات و واکنش های مسئولان فعلی ارشاد نسبت به این انتشارات و صد البته تخلفاتش، مسائل و جریان های زیادی را از سوی رسانه ها و برخی اهالی فرهنگ و هنر کشور به همراه داشته است.
در نهایت پس از موجی که در این راستا به راه افتاد و این وزارتخانه نوپا را بیش از پیش دستمایه جریان های خبری قرار داد، در بهمن ماه امسال پرونده آن بسته شد و بنابر اعلام رسمی هیئت تجدید نظر، رسیدگی به تخلفات ناشران وزارت ارشاد به استناد بند 5 ماده 6 آیین نامه رسیدگی به تخلفات ناشران، نشر چشمه به تعلیق موقت پروانه نشر به مدت 24 ماه محکوم گردید که پس از اقتضای آن با احتساب مدت سپری شده می تواند فعالیت خود را از سر گیرد.
اما سوال اصلی اینجاست که آیا از سرگیری فعالیت این انتشارات آن هم با سابقه ای که در حوزه ادب از خود به جا گذاشته و بازگشت آن به چرخه فرهنگ کشور لزومی دارد یا خیر؟ و آیا نشر چشمه که راهی را در جهت خلاف موزاین اسلامی و قوانین جمهوری اسلامی در پیش گرفته کمکی به فرهنگ و ادب کشور می کند؟
و سوالات دیگر که باید دید در آینده و البته با فعالیت مجدد نشر چشمه چه راهی را در پیش خواهد گرفت و چه کسانی مسئول پاسخگویی خواهند بود؟
گذشته از تمامی این موارد اخیراً مسائلی درباره آثار صادق هدایت و محمود دولت آبادی هم مطرح شده است.
ماجرا از این قرار است که چندی پیش از سوی خبرگزاری ایسنا، رسانه حامی دولت، خبری منتشر شد که نمایشگاه آثار صادق هدایت در حسینیه ارشاد برگزار می شود.
این در حالی است که همین خبرگزاری خبری به نقل از معاون فرهنگی ارشاد منتشر کرد که سید عباس صالحی در آن گفته بود هدایت ممنوع القلم نیست و آثارش مانند سایر نویسندگان ایرانی است!
در حالی که آثار صادق هدایت از جمله « بوف کور» تا کنون در کشور مجوز چاپ نگرفته و با قوانین جمهوری اسلامی در تضاد است.
همچنین نشریه آسمان که البته خود را حامی دولت می داند، در یکی از شماره های خود خبری با عنوان «عبور کلنل از سد سانسور» به همراه عکسی کاملاً غیر متعارف از دولت آبادی چاپ کرد.
دولت آبادی نویسنده آثاری چون «ته شب»، « هجرت سلیمان»، « سایه های خسته»، « سفر»، « کلیدر» و ... است که به تازگی « زوال کلنل» وی مجوز چاپ گرفته است.
این رمان روایتگر سرگذشت افسری وطن پرست در ارتش شاهنشاهی رژیم منحوس پهلوی است که زندگی او و خانواده اش در مقطع انقلاب سال 1357در ایران مرور می شود. این افسر پنج فرزند دارد که هر یک از آنها در بحبوحه انقلاب ایران وارد گروه های مختلف سیاسی شده اند و هر یک نیز بهای سنگینی را بابت فعالیت های سیاسی شان می پردازند.
این در حالی است که جنتی در اظهارات اخیرش اخباری را که در خصوص مجوز انتشار این رمان از سوی منابع خبری منتشر شده بود، یک شایعه خواند و از رسانه هایی که در این باره به شایعه پراکنی پرداخته و علیه وزارت ارشاد و دولت تدبیر و امید جریان سازی می کنند، گله کرد.
جنتی معتقد است، این موارد اذهان عمومی را نسبت به حرکت درست فرهنگی مخدوش می کند؛ وی همچنین معتقد است اگر کتابی با معیارهای قانونی منطبق باشد، منتشر خواهد شد، در حالی که بر اساس گفته های وی بسیاری از آثار صادق هدایت از این قاعده مستثنی هستند.
در حالی که هر دوی این مطالب، البته به گفته وزیر ارشاد، شایعه پراکنی از سوی رسانه هایی است که خود را حامی دولت می دانند.
با توجه به فعالیت ها و اقدامات این وزارتخانه، به نظر می آید سمت و سوی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با شعار دولت تدبیر و امید حسن روحانی کاملاً در تضاد است و تمامی مسائل و جریان هایی که تا الان در این گزارش مطرح شد، با تحقق تدبیر و امید در دولت فعلی همخوانی ندارد.
يکمم انصاف خوب چيزيه
اونيکه شاخ داره عبارت است از:گاو ،گوچ،بز واحيانا اسب ؛البته بلا نسبت ها.
خداوند هم هيچ کس رو به خاطر ظاهرش حساب رسي نميکنه ،عمل شاخص حسابه.