به گزارش گروه اقتصادی «خبرگزاری دانشجو»، بعد از گرانی سیبزمینی این بار نوبت به بادمجان رسید تا افزایش یک باره این محصول، برخیها را به دردسر بیندازد. روز گذشته برخی منابع خبری گزارش دادند قیمت هر کیلوگرم بادمجان در بازار به 4 هزار تومان و سیبزمینی به 3 هزار تومان رسیده است. البته نرخ بادمجان در میادین میوه و تربار ارزانتر از 4 هزار تومان عرضه میشود. این در حالی است که برخی از فروشندهها با سوءاستفاده از گرانیهای اخیر صیفیجات، نرخهای نامعقولی بر این نوع محصولات میگذارند.
سیدرضا نورانی، رئیس اتحادیه صادرکنندگان و تولیدکنندگان میوه و تربار درباره علل گرانی بادمجان به «وطن امروز» گفت: «افزایش نرخ بادمجان در روزهای اخیر به علت کاهش تولید بوده است چون بارندگی و سیل در استان هرمزگان –تولیدکننده عمده صیفیجات - موجب از بین رفتن بسیاری از مزارع بادمجان شده است».
وی افزود: «بادمجان یک بته است که به راحتی با بارندگیهای شدید از بین میرود. به همین علت بخشی از مزارع بادمجان در هرمزگان از بین رفت و عرضه هم کم شد تا نرخها بالا برود. جالب اینکه همین بادمجانهای بازار هم بیکیفیت است.» نورانی با اشاره به اینکه در روزهای آینده محصولات زیر کشت فعلی روانه بازار میشود، گفت: «مردم نگران نباشند و تا 2 هفته آینده مشکلات کمبود بادمجان و دیگر محصولات صیفی حل خواهد شد. میدانم این افزایش قیمت برای خیلیها مشکل ایجاد کرده اما کمبود این محصول و سایر محصولات مانند فلفل طبیعی است و به علت سیل و بارندگی شدید رخ داده است. حتی سرمای شدید چند ماه اخیر موجب شد خیلی از محصولات کشاورزی گران شوند».
رئیس اتحادیه صادرکنندگان و تولیدکنندگان میوه و تربار درباره نرخ سیبزمینی نیز گفت: «کشت سیبزمینی نیز در چند هفته اخیر به علت سرمازدگی با تاخیر انجام گرفت و در نتیجه عرضه سیبزمینی کم شد. البته از انبارها تولید امسال دماوند و کشت دوم جیرفت نیز بزودی به بازار خواهد آمد و مطمئن باشید در این زمینه کمبودی نداریم.»
بادمجان گلخانهای
بالا بودن قیمت صیفیجات و بادمجان نیز به دلیل کاهش عرضه است که کارشناسان معتقدند برای تنظیم خارج از فصل کشت باید تولید در گلخانهها توسعه یابد. مسؤولان از چند ماه پیش قول متعادل شدن قیمت این محصولات را داده بودند. به گفته عباس کشاورز، معاون بهبود تولیدات گیاهی وزارت جهاد کشاورزی بالا بودن قیمت سیبزمینی به دلیل کاهش سطح زیر کشت و پایین بودن عرضه در سال جاری اتفاق افتاده است. از سوی دیگر به دلیل ناهماهنگی برنامه صادرات، بخشی از سیبزمینی تولید داخلی بدون در نظر گرفتن نیاز مردم صادر شده است. همچنین بالا بودن قیمت صیفیجات و بادمجان نیز به دلیل کاهش عرضه است که کارشناسان معتقدند برای تنظیم خارج از فصل کشت باید تولید در گلخانهها توسعه یابد.
وزیر جهاد کشاورزی معتقد است، برای کاهش میزان مصرف آب کشاورزی و نیز عرضه مناسب در فصول مختلف سال، سبزی و صیفی باید به صورت متمرکز و در گلخانهها کشت شود. طی سالهای گذشته توسعه کشت گلخانهای در کشور رشد خوبی نداشته است.
گرانی سیبزمینی همچنان ادامه دارد
چندی است که هر کیلوگرم سیبزمینی در بازار مصرف 2500 تا 3000 تومان فروخته میشود اما نه علت این گرانی مشخص است و نه اقدامی در راستای تعدیل قیمت این محصول استراتژیک صورت گرفته است. گرچه سیبزمینیکاران طی سالهای گذشته نه تنها از تولید سیبزمینی سود نبردند بلکه در برههای (زمان دولت دهم) این محصول برای تبلیغات به صورت رایگان در اختیار مصرفکنندگان قرار گرفت و تعادل بازار این محصول بر هم ریخت و چارهای هم برای پایان سریال تکراری گرانی و ارزانی یکسال درمیان سیبزمینی و پیاز اندیشیده نشد.
امسال به تبع اکران هر ساله این سریال، بازار سیبزمینی به نفع تولیدکنندگان شد و به ضرر مصرفکنندگان اما پیاز با فراوانی و ارزانی مواجه شد. سیبزمینی از همان ماههای ابتدایی سال بر اساس گزارش بانک مرکزی با افزایش حدود 28 درصدی نسبت به هفته مشابه ماه قبل از خود و با افزایش حدود 130 درصدی نسبت به هفته مشابه سال 91 مواجه شد و به مرز کیلویی 1000 تومان رسید البته این افزایش قیمت همچنان ادامه یافت تا امروز که قیمت این محصول به مرز 3000 تومان رسیده و افزایش حدود 207 درصدی را نسبت به اسفند پارسال تجربه میکند.
با توجه به افزایش قیمت فروش سیبزمینی در بازار مصرف، قیمت این محصول در مزرعه به گفته عضو انجمن سیبزمینیکاران به کیلویی 1500 تا 1800 تومان رسیده است؛ بنابراین قیمت کیلویی 2000 تا 3000 تومان در بازار مصرف منطقی به نظر میرسد. به نوعی سیبزمینیکاران جبران زیان سال قبل را امسال تامین کردند اما افزایش قیمت هر محصول کشاورزی تا چه حد باید موجب پایداری تولید و بر هم زدن تعادل بازار و آسیب به مصرفکننده شود؟
البته با توجه به اطلاعات بهدست آمده یکی از دلایل افزایش بیش از حد قیمت سیبزمینی، صادرات است که بهرغم کمبود حدود یک میلیون تنی که ادعای سیبزمینیکاران است همچنان ادامه دارد و برای حفظ تعادل بازار سیبزمینی باید صادرات آن را محدود و کنترل کرد. از آنجاکه وزارت جهاد کشاورزی براساس ابلاغ وظایف بازرگانی این بخش از سوی معاون اول ریاست جمهوری متولی تولید تا بازار محصولات کشاورزی است به نظر میرسد باید هر چه سریعتر ضمن محاسبه قیمت منطقی محصولات کشاورزی براساس هزینههای واقعی تولیدکنندگان، راهکاری مناسب برای کنترل بازار این محصولات بیندیشد.