به گزارش خبرنگار «خبرگزاری دانشجو» از مشهد، حسین ربیعی امروز در جشن بزرگ خلیج فارس که توسط گروه جغرافی دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه فردوسی برگزار شد، با اشاره به اینکه خلیج فارس در معاملات ژئوپولتیک اهمیت بسیار دارد، بیان داشت: مناطقی که در دنیا تولید قدرت و ثروت دارند در امنیت سازی جهان اهمیت دارند؛ بنابراین خلیج فارس نیز از این دید دارای اهمیت است.
وی با بیان اینکه پنج قدرت اصلی جهان یعنی آمریکا، اتحادیه اروپا، روسیه، ژاپن و چین کنش گران جهانی در منطقه خلیج فارس هستند، تصریح کرد: دستیابی به نفت و گاز منطقه، فروش تجهیزات نظامی و کالاهای اقتصادی و همچنین سرمایه گذاری کشورهای ثروتمند در این منطقه از جمله عوامل کنش در منطقه خلیج فارس است.
استاد دانشگاه خوارزمی تهران با اشاره به اینکه امروز وابستگی به انرژی در جهان در حال افزایش است، تأکید کرد: در سال 2030، 33 درصد انرژی جهان را خلیج فارس تأمین خواهد کرد.
ربیعی با بیان اینکه در سال 2010 کشورهای منطقه 670 میلیارد دلار در اروپا سرمایه داشته اند، افزود: عراق، ایران و عربستان سه قدرت منطقه هستند که بر موضوعاتی مانند کسب نفوذ و برتری در کشورهای منطقه، رهبری جهان اسلام یا جهان عرب و رقابت برای اقتدار و رهبری منطقه از جمله عواملی است که این سه قدرت با هم در رقابتند.
وی افزود: کشورهای کوچکتر نیز به صورت محلی در حال کنش هستند که امنیت را از طریق انعقاد قراردادهای نظامی با آمریکا و دیگر کشورهای اروپایی خریداری می کنند.
استاد جغرافیایی سیاسی دانشگاه خوارزمی تهران ویژگی اصلی ژئوپولتیک منطقه را شکاف طبقاتی قدرت در منطقه و تضاد منافع بین کشورها دانست و افزود: برای اینکه امنیت طراحی شود دو استراتژی مقابله و همکاری باید مدنظر قرار گیرد؛ به طوری که یا باید قدرت خود را نسبت به دیگر کشورها گسترش دهند و یا اینکه یک کشور به افزایش امنیت دیگر کشورها نیز بپردازند.
ربیعی با اشاره به اینکه امروز بیشترین دغدغه کشورهای حوزه خلیج فارس حفظ نظام سیاسی به هر قیمت ممکن است، بیان کرد: اختلافات سرزمینی، دخالت در بحران های منطقه ای و تشدید آن، کودتاها و براندازی ها، از جمله تجارب ناامن در منطقه خلیج فارس هستند.
وی در پایان گفت: ایجاد تعاملات علمی و فرهنگی از جمله مواردی است که می تواند امنیت را در منطقه برقرار کند؛ بنابراین گام نخست را در ایجاد امنیت نخبگان و تجار می توانند بردارند.
لازم به ذکر است، علی رغم همزمانی اذان ظهر به افق مشهد گروه موسیقی برنامه همچنان مشغول نواختن بودند.