به گزارش گروه سیاسی «خبرگزاری دانشجو»، آیت الله سید هاشم حسینی بوشهری در دیدار با حجت الاسلام احمد مبلغی و دکتر سید احمد حبیب نژاد معاون پژوهشی این مرکز، افزود: وقتی این ابتکار عمل جناب آقای دکتر لاریجانی را برای تاسیس مرکز تحقیقات اسلامی مجلس در دل حوزه شنیدم، برای من جالب بود، حداقل به بخش مهمی از کار به عنوان رابطه حوزه و قانونگذاری توجه شده است.
امام جمعه موقت قم تاکید کرد: مدتها نگران رابطه بین حوزه علمیه و نظام بودم، شاید تاکنون چندین جلسه در مورد این موضوع صحبت کردم، آن حرف این بود که حوزه علمیه قم خاستگاه نظام اسلامی است، امام راحل، رهبر معظم انقلاب و بسیاری از شخصیت های برجسته نظام در شورای نگهبان، قوه قضائیه و مجلس شورای اسلامی فرزندان حوزه هستند و از این مکان برخاستند، ولی گاهی وقتی نگاه می کردم غیر از حضور اشخاص به عنوان اشخاص، نه به عنوان حوزه در اداره نظام رابطه ارگانیک و سیستماتیک بین حوزه و نظام واقعا وجود نداشت.
آیت الله بوشهری گفت: تعبیر من این بود انقلاب که پیروز شد همین که چهره های شاخص روحانی در راس نظام قرار گرفتند همین را به عنوان اسلامیت نظام تقلی کردند و ماجرا تمام شد، در حالی که امام راحل و رهبر معظم انقلاب، بارها فراخوان دادند که حوزه چه سهمی در اداره نظام اسلامی خواهد داشت؟
عضو مجلس خبرگان رهبری یادآورشد: آیا اینکه در مجلس شورای اسلامی تعدادی روحانی کاندیدا و به مجلس بروند می شود گفت مجلس از حوزه استفاده می کند؟ چون آن نماینده دانش فقهی و علمی دارد اما به عنوان یک کار نظام مند آنجا حرکت نمی کند، خود اوست و مجلس و کارهایی که انجام می دهد.
آیت الله حسینی بوشهری خاطرنشان کرد: ولی وقتی این ابتکار عمل (تاسیس مرکز تحقیقات مجلس،) را توسط جناب آقای دکتر لاریجانی دیدم و شنیدم برای من جالب بود، این کار برای من خوشایند شد.
وی ادامه داد: بعد از تاسیس مرکز تحقیقات اسلامی مجلس، منتظر بودم که ببینم روند کار چگونه پیش می رود و زمانی که نام استاد مبلغی از فضلای قانونمند، خوشنام، خوشفکر، جوان، خوش سلیقه و با تجریه حوزوی در راس کار قرار گرفت بر خوشحالی من افزوده شد، مطمئن شدم که کار خوب پیش خواهد رفت.
وی اظهار داشت: مایل هستم بخشی از فعالیتها و لوایح که به مرکز ارجاع و کاری که مرکز انجام داده را از نزدیک مطالعه کنم و تفاوت بین آنچه که بوده و آنچه اتفاق افتاده را از نزدیک مشاهده .کنم
وی گفت: کار اصلی شورای نگهبان که مهم است تطبیق قوانین مصوب مجلس با حکم اسلامی و قانون اساسی است، بخشی هم به عنوان منطقه الفراغی است که عملا شارع ممکن است برای آنها حکم نکرده و نهی نکرده باشد و اینها تلقی به قبول خواهد شد.
آیت الله حسینی بوشهری گفت: آنچه مهم است حکم اثباتی میباشد که ما بگوییم این کار الهی است و لوایح و قوانین بررسی شده توسط مرکز تحقیقات اسلامی مجلس زمان حضور در شورای نگبهان، با نگاه اثباتی و محکم می باشد، گر چه انتظار این بود کل مجلس قوانینی که تصویب می کنند عرفی نباشد ، وقتی کار با پشتوانه فقهی و حوزوی به شورای نگبهان برود کار شورای نگبهان را راحت می کند و آنها آرامش خاطر پیدا می کنند.
وی ادامه داد: با توجه به تحولات اجتماعی و شرایط حاکم بر جامعه و مصلحت هایی که وجود دارد، برای اینکه کار از هر جهت محکم باشد مرکز تحقیقات اسلامی مجلس، جهات روانشناسی و جامعه شناسی مسائل را نیز در نظر داشته باشد و این جهت کمک می کند چیزی که به عنوان قانونگذاری نظام اسلامی پیاده شود از هر نظر جامع باشد.
رابطه حوزه قم و قانونگذاری باید به صورت روزمره باشد
رییس مرکز تحقیقات اسلامی مجلس شورای اسلامی گفت: حوزه علمیه قم باید ارتباط خود با نهاد قانونگذاری به صورت جدی و روزمره دنبال و آمادگی ارائه خدمات فقهی فقیهانه به مجلس را داشته باشد.
حجت الاسلام والمسلمین احمد مبلغی نیز در این دیدار اظهار داشت: هر چند حوزه علمیه تاکنون ارتباطات و مکتوبات زیادی در زمینه قانونگذاری ارائه داده است ولی رابطه فقه و قانون آنگونه که باید به صورت روزمره و مباشر نبوده است، ولی امروز با تاسیس مرکز تحقیقات مجلس این ارتباط در حال تاسیس و سامان یابی است.
وی ادامه داد: قانونگذاری به جهت رابطه خاصی که با دین و جامعه پیدا می کند دارای تاثیرات بسیار و سرنوشت سازی است به گونه ای که نوع قانون می تواند دین را ضعیف، کم رنگ و یا بر عکس پررنگ و پر رونق کند و از رهگذر دین مصالح دین و جامعه، در فضای اجتماعی محقق می شود.
رییس مرکز تحقیقات اسلامی مجلس شورای اسلامی گفت: عدم ارتباط بین فقه و قانون برای جامعه خسارت بار است، چرا که در سایه بی ارتباطی، امکان ارائه و نفوذ دادن بسیاری از خواسته های فقه و دین در قانون، وجود ندارد.
حجت الاسلام والمسلمین مبلغی دامه داد: با توجه به حساسیت های تقنین، وجود یک نهاد و مرکز حوزوی برای ارتباط با قانون امری مهم به نظر می رسد و بر همین اساس مرکز تحقیقات اسلامی مجلس هر چند با تاخیر، تاسیس شد و تاکنون فعالیت های چشمگیری داشته است.
وی ادامه داد: ما بعد از تاسیس مرکز تحقیقات اسلامی مجلس برای جبران ضعف ها و خلاء هایی که تاکنون وجود داشته، کارهای زیادی را انجام دادیم و چون در حوزه تجربه ورود به این کار را وجود نداشت، زمان زیادی را برای صرف بازسازی بسترهای برقراری ارتباط بین حوزه و مجلس کردیم.
حجت الاسلام والمسلمین مبلغی یادآورشد: با توجه به اینکه قوانین زیادی در گذشته تصویب شده است، مرکز تحقیقات اسلامی مجلس در کنار ساپورت طرح های ارجاعی از سوی مجلس شورای اسلامی، تنقیح آن قوانین گذشته را به درخواست مجلس انجام می دهد.
استاد حوزه علمیه قم ادامه داد: مرکز تحقیقات در قم با امور و فعالیت های ضروری چندگانه ای مواجه است که باید به صورت همزمان آنها را انجام دهد هم باید انجام تجربه کند، هم قدرت انتقال مفاهیم و مقتضیات قانون به فقهای حوزه را داشته باشد و به موقع هم باید پاسخ دهد و هم باید در صورت تقاضا، قوانین گذشته را مرور کند.
وی ترکیب محققان و اعضای حلقات علمی مرکز تحقیقات اسلامی مجلس را متشکل از استاد درس خارج حوزه، حقوقدانان حوزه و دانشگاه و قضات و وکلای دادگستری ذکر کرد و گفت: زمان دریافت طرح یا لایحه از مجلس، این سه گروه در حلقات و جلسات متعدد روی آنها نظر داده و بعد از اتمام، خود مرکز نیز ارزش افزوده ای را به آنها اضافه خواهد کرد و بعد از بررسی مجدد در جلساتی و عبور از معبر شورای فقهی، به کمیسیون مربوطه ارسال خواهد شد.
حجت الاسلام والمسلمین مبلغی با اشاره به کمبود امکانات مرکز تحقیقات اسلامی مجلس با وجود حجم کار بالا، گفت: با وجود فعالیت های زیاد مرکز، از نظر امکانات خصوصا نیروی انسانی با مشکل مواجه هستیم و حوزه علمیه علاوه بر بعد امکاناتی، از نظر فکری پشتیبان اصلی فکری و معرفتی این مرکز می باشد.
وی همچنین از برگزاری همایش حوزه و قانونگذاری با همکاری مراکز حوزوی در قم خبر داد و گفت: بخشی از این همایش آسیب شناسی گذشته و آینده و بخشی نیز انتظارات نسبت به حوزه در مبادرت و مباشرت نسبت به قانونگذاری و قسمت دیگر نیز تئوریک و علمی است و اکثر مراکز حوزه ای نیز نماینده ای برای این کنفرانس به مرکز تحقیقات مجلس معرفی کردند.
همکاری 220 استاد با مرکز تحقیقات اسلامی مجلس
معاون پژوهشی مرکز تحقیقات اسلامی مجلس گفت: بیش از 220 استاد با مرکز تحققات اسلامی مجلس همکاری دارد که از این تعداد 90 درصد آنها مدرک حوزوی دارند.
دکتر سید احمد حبیب نژاد نیز در گزارشی خاطرنشان کرد: مرکز تحقیقات اسلامی مجلس با بسیاری از مراکز پژوهشی حوزه علمیه ارتباط تنگاتنگ و تفاهم نامه دارد.
وی ادامه داد: رویکرد مرکز تحقیقات اسلامی مجلس بیشتر دینی و معرفتی و دنبال اشراب معارف فقهی در قوانین مصوب مجلس میباشد.
معاون پژوهشی مرکز تحقیقات اسلامی مجلس خاطرنشان کرد: مرکز تحقیقات اسلامی مجلس در قالب طرح رصد اقدام به رصد دیدگاه ها و نقطه نظرات مراجع عظام تقلید و استفاده از این نظرات در حوزه های مختلف مرتبط با تقنین خواهد کرد.
دکتر حبیب نژاد افزود: این مرکز همچنین اقدام به تشکیل حلقات بنیادین کرده و از دل این حلقات حرف های نو و جدیدی استخراج می شود که قطعا قابل استفاده خواهد بود.