به گزارش خبرنگار «خبرگزاری دانشجو» از زنجان، ناصر نوبری عصر دیروز در همایش «حمله به ایران، نتیجه توافقنامه ژنو» که به میزبانی جامعه اسلامی دانشگاه زنجان برگزار شد، بیان داشت: نخستین مطلب در موافقت نامه ای که ظریف آن را بیان داشته به رسمیت شناختن حق هسته ای ایران از سوی قدرت های جهان است که در واقعیت چنین نیست.
وی خاطر نشان کرد: کاهش درصد غنی سازی از 20 درصد به پنج درصد مورد تاکید گروه 5+1 است، که به معنی رفع نگرانی جهان به ویژه اسراییل نسبت به ایران است.
رئیس سابق مرکز راهبردی وزارت خارجه با بیان اینکه تعریف غنی سازی از ماه آتی باید مشخص شود، متذکر شد: در این توافق آمده باید عناصر غنی سازی و نیازهای عملی کشور خود را با آمریکا هماهنگ کنیم، کلمه نیازهای عملی یکی از مشکلات بزرگ توافق است، به این معنا که نیاز ما را هم آمریکا باید تشخیص دهد.
نوبری اظهار کرد: شش ماه پیش به روحانی گفتم با این توافق، حاکمیت ملی ایران نقض می شود و این ایرانی نیست که تصمیم می گیرد چه کار کند، این موضوع ایران را دچار دردسر خواهد کرد و این امر در مذاکرات چند روز پیش وین اثبات شد.
وی افزود: در اوایل دوران توافق مردم را به جشن ترغیب می کردند و می گفتند چهار مرتبه کلمه غنی سازی در گام نخست توافق آمده، پس حق ما رسمیت دارد، غافل از اینکه در همه این موارد باید با آمریکا هماهنگی شود.
این دیپلمات ایرانی بیان کرد: خلاصه توافقنامه ژنو قانونی کردن مداخلات غیر قانونی آمریکا در امور ایران است، این توافق حتی زمینه محدود کردن تحقیقات فیزیک هسته ای دانشجویان و دانشمندان هسته ای را در پی دارد.
پس از توافق غرغر کردن آمریکایی ها قانونی شد
نوبری تصریح کرد: پیش از توافق، آمریکایی ها غیر قانونی غرغر می کردند؛ با مذاکره، گیر دادن قانونی شد و جالب اینکه آقایان این بند مشکل افرین را در ابتدا به عنوان متن پیروزی آفرین به ما معرفی کردند.
وی ادامه داد: در بند دیگری آمده است که ایران باید نگرانی را در بحث رآکتور اراک برطرف کند، نگرانی خیلی کلی و دردسرساز است، باید جزیی تر و در قالب نظارت تعریف می شد.
سفیر اسبق ایران در شوروی با بیان اینکه اکنون آمریکا در حال برنامه ریزی برای باز کردن پیچ و مهره تأسیسات هسته ای ایران است، گفت: چنین بحثی یک سخن علمی و کارشناسی شده است و ربطی به گروه و جناح ندارد و مشکل قابل درکی برای همه است.
نوبری بیان کرد: تمام برنامه های هسته ای خود را در هر جایی که بود، متوقف کردیم و اشکال اساسی از اینجا شروع می شود که ما در همان گام اول، نگرانی آنها را برطرف ساختیم، اما آمریکا تا اکنون فقط چهار میلیارد دلار از بدهی 100 میلیارد دلاری اش به ایران را پرداخت کرده است و بقیه آن را در صورت برطرف شدن نگرانی و حاصل شدن توافق خواهد پرداخت، چه کسی حاضر است اینگونه معامله کند؟
وی همچنین به این گفته عراقچی که یکی از خطوط قرمز ما دانش است، اشاره کرد و گفت: این سخن بدان معناست که دانش هسته ای ما را هم می توانند محدود کنند.
مشاور استراتژیک وزارت خارجه دولت خاتمی به اظهارات جدید آمریکایی ها مبنی بر مذاکره بر سر موشک های بالستیک اشاره کرد و افزود: مطرح کردن این موضوعات به این دلیل است که در توافق آمده آمریکا می تواند به قطعنامه ها با هدف رضایت بخشی به شورای امنیت بپردازد.
نوبری متذکر شد: وزارت خارجه تقلب کرده و در بندی که مربوط به تحقیقات هسته ای است کلمه ای را به گونه ای دیگر ترجمه کرده و این یعنی آمریکا حتی می تواند تمام تحقیقات هسته ای ما را منحل کند.
وی بیان کرد: آقایان گفتند برای بهبود اقتصاد این توافق را انجام میدهیم، اما این کار را هم نکردند.
نوبری اظهار داشت: هم اکنون عراقچی طبق گفته هایش به طرف مذاکره کننده بدبین است و به دلواپسان پیوسته، اما اینکه می گوید اگر تا 30 تیر هم به توافق نرسیدیم، دنیا به آخر نمیرسد و نرسیدیم که نرسیدیم، درست نیست. به آقای عراقچی می گویم این گذر زمان به سود طرف مقابل است، شش ماه پیش اگر به توافق نمی رسیدیم اشکالی نداشت اما اکنون خلع سلاح شده ایم.
وی افزود: اشکال در استراتژی اعتماد سازی ماست، همانطور که 11 سال پیش این کار را انجام دادند و من اعتراض کردم. استراتژی ای که من 14 سال پیش پیشنهاد کردم استراتژی گام های متقابل بود و عراقچی در پاسخ گفت اشتباه 11 سال پیش را تکرار نمی کنیم.
این منتقد توافقنامه ژنو با اشاره به نقش دانشگاه ها در امور جاری کشور گفت: امیدواریم در دانشگاه ها به جای نگاه جناحی و قبیله ای ، نگاه علمی-کاربردی باشد. دانشگاه محل کار علمی است جنگ احزاب نیست؛ متاسفانه علم در محل علم که دانشگاه است، مهجور واقع شده است.
نوبری یادآور شد: در 20 دانشگاه کشور هیچ یک از طرفین مناظره کننده به سوالاتی که در متن ژنو داشتم، پاسخ ندادند.
اصلاح طلبان به دلواپسان بپیوندند
نوبری در ادامه برنامه که پرسش و پاسخ دانشجویان مطرح شد، در خصوص آینده توافق ژنوگفت: نباید ناامید شد، اگر همه به ویژه جناح اصلاح طلب به جای نگاه قبیله ای و جناحی نگاهی وحدت گرا داشته باشند و برای مطالبه گری، روش کارشناسی شده ای را در مذاکرات پیش بگیرند موفق می شویم.
وی توصیه کرد: اصلاح طلبان به تیم دلواپسی بپیوندند تا دلواپسی حل شود.
سفیر اسبق ایران در شوروی تاکید کرد: باید مطالبه ملی شود، جریان ملی شود؛ بویژه اصلاح طلبان پا پیش بگذارند.
نوبری در پاسخ به این پرسش که عکس العمل روحانی در پاسخ به نگرانی شما چه بود، ابراز کرد: ما را کم سواد، دنیا ندیده و هدایت شده خواند.
وی خاطر نشان کرد: تا کنون هیچ حقوقدانی به انتقادات من پاسخ نداده است.
سفیر اسبق ایران در شوروی با تاکید بر اینکه باید از تاریخ درس عبرت گرفت، ادامه داد: پیشرفت ایران در گرو توجه به درون است، کسی آن را به ما هدیه نخواهد داد.
نوبری تصریح کرد: جناح بندی ها غلط است و تنها راه وحدت حرکت بر اساس علم توام با کار کارشناسی شده و جدایی از افراط و تفریط است، در هر زمینه ای در دانشگاه باید علم توام با کار کارشناسی شده باشد، نه جناح بندی.