به گزارش خبرنگار «خبرگزاری دانشجو» از مشهد، محمدرضا جویا امروز در نشست خبری هفته تیروئید که در شهرک دانش و سلامت دانشگاه علوم پزشکی مشهد برگزار شد، بیان داشت: به شکلهای مختلف میتوان کمبود ید را ارزیابی کرد. برای کاهش بیماری کم کاری تیروئید مسئولان روشهای مختلفی را مد نظر قرار میدهند که مصرف آب نمک، آرد و نمک یددار از جمله این سیاستها است.
وی افزود: استفاده ید در نمک نسبت به دیگر روشهای دیگر مقرون به صرفه است که البته معضلاتی را نیز به دنبال دارد که باید این معضلات را نیز مد نظر قرار داد.
تنها 25 درصد مردم چگونگی مصرف صحیح نمک را میدانند
مدیر پیشگیری و مبارزه با بیماریهای معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد با اشاره به اینکه امروز ایران یکی از کشورهای الگو در زمینه کاهش بیماری کم کاری تیروئید است، بیان داشت: بیش از 98 درصد نمکهای مصرفی خانوارها دارای ید میباشند البته باید به این نکته نیز توجه کرد که ید مادهای بسیار فرار است و در جریان رطوبت، هوای آزاد و حرارت از بین میرود؛ بنابراین نمک باید در ظروفی سفالی، چوبی و با شیشههای مات نگهداری شوند.
جویا با بیان اینکه میزان ید در نمک در سطح تولید و عرضه و در سطح مصرف توسط کارشناسان امر مورد بررسی قرار میگیرد تصریح کرد: متاسفانه تنها 25 درصد مردم چگونگی مصرف صحیح نمک را میدانند که در این زمینه نیازمند اطلاع رسانی بیشتر هستیم.
وی ضمن تاکید بر نقش رسانهها جهت مصرف صحیح نمک گفت: در حال حاضر برخی نمکهایی که در سطح بازار عرضه میشوند نمک دریا هستند و فاقد استانداردهای لازم جهت مصرف میباشند که به دلیل تصفیه نبودن، بیماریهای بسیاری مانند سرطان، مشکلات گوارشی و کلیوی را باعث میشوند.
مدیر پیشگیری و مبارزه با بیماریهای معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد در ادامه بیان داشت: کم کاری تیروئید یکی از شایعترین علل قابل پیشگیری عقب ماندگی ذهنی نوزادان میباشد. در صورت وجود کم کاری تیروئید در جنین، اختلالاتی در ارگانهای مهم از جمله سیستم عصبی مرکزی و اسکلتی ایجاد میشود.
جویا افزود: اغلب نوزادان در بدو تولد طبیعی به نظر میرسند، به همین دلیل تشخیص دیرهنگام و با تاخیر موجب عقب ماندگی ذهنی و اختلال در رشد و نمو نوزادان مبتلا خواهد شد.
وی با بیان اینکه غده تیروئید نقش مهمی در تکامل سیستم مغزی عصبی جنین و نوزاد ایفا میکند، خاطرنشان کرد: مدارک بسیاری در دست است که نشان میدهد تکامل مغز در دوران جنینی، وابسته به تیروئید بوده که بسیار اهمیت دارد و تاثیر مستقیم بر ضریب هوشی دارد. حساسترین زمان در این دوره، ابتدای سه ماهه سوم بارداری و دومین زمان حساس در تکامل سیستم مغزی- عصبی در طول عمر ماه نخست تولد نوزاد است.
میزان شیوع بیماری کم کاری تیروئید در کشورهای آسیایی بیشتر است
مدیر پیشگیری و مبارزه با بیماریهای معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مشهد ضمن بیان اینکه شیوع کم کاری تیروئید در نقاط مختلف دنیا متفاوت است، تصریح کرد: شیوع این بیماری با کمبود ید در منطقه ارتباط مستقیمی دارد. به طور کلی میزان بروز بیماری در جهان در یک نوزاد در هر 3000 تا 4000 تولد زنده برآورد شده است که این میزان در کشورهای آسیایی در مقایسه با کشورهای اروپایی بیشتر است.
جویا با اشاره به اینکه وجود هم خونی بیشتر که در افراد یک قوم با نژاد خاص وجود دارد، کمبود ید احتمال تغییرات خاص ژنتیکی از جمله عواملی است که سبب شده شیوع این بیماری در آسیا بیشتر باشد، گفت: بر اساس گزارشات به دست آمده و طی اجرای برنامه غربالگری در کشور از سال 84 تا شهریور 89 میزان بروز این بیماری در نوع دائمی یک نوزاد در هر 670 نوزاد زنده بوده است و این میزان در جمعیت تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی مشهد 258 نوزاد در صد هزار تولد زنده میباشد./155ب2/