گروه فرهنگی«خبرگزاری دانشجو»زینب صارم؛ محبت و دوست داشتن اهل بیت اساس و پایه ایمان است به نحوی که اگر فرزندان ما از این موهبت الهی برخوردار شوند نسبت به بسیاری از آفات جامعه و خطرات جامعه مدرن ایمن خواهند بود.
امیرالمؤمنین علی (ع) می فرماید:«خوشا به حال کسى که محبّت ما اهل بیت در قلب او رسوخ داشته باشد، ایمان در قلب چنین کسى ثابتتر از کوه احد در مکانش خواهد بود. و هر کس که دوستى ما در قلب او جاى نگیرد ایمان در قلب او مانند ذوب شدن نمک در آب ذوب مىشود.»«1»
بنابراین داشتن ایمان و حفظ آن رابطه ای مستقیم با علاقه و دوست داشتن امامان معصوم دارد؛ پیامبر اکرم (ص) می فرماید:« ثابت قدم ترین شما بر «صراط» کسى است که، محبّت او نسبت به اهل بیت علیهم السّلام من عمیقتر باشد.»«2»
از اصلی ترین و بنیادی ترین وظایف والدین نسبت به فرزند تربیت کردن آن ها بر اساس دین است و این تربیت اسلامی میسر نمی شود مگر آنکه محبت و علقه ای شدید و پایدار بین فرد و اهل بیت برقرار شود. هرچند که ایمان و علاقه به اهل بیت موهبتی الهی است که در قلب افراد مؤمن قرار می گیرد اما نباید از تاثیر رفتار والدین غفلت کرد.
در حقیقت مثل اهل بیت در احادیث شیعه به مانند کشتی نجات نوح آورده شده که هرکس سوار شد نجات پیدا کرد و هرکس تخلف کرد و سوار نشد هلاک شد؛ در دوره آخر الزمان که فتنه های سیاسی و اعتقادی از هر سو فرزندان شیعه را تهدید میکند بهترین راه حل آشنایی فرزندان با سیره و تفکرات اهل بیت است.
زمانی که فرزند ما با سیره اهل بیت آشنا شود و ارادت قلبی به آن بزرگواران داشته باشد سره را از ناسره تشخیص می دهد و این تشخیص دادن و داشتن معیار سبب رستگاری وی می شود.
همه ما بر این نکته که ایجاد محبت اهل بیت در قلب فرزندانمان امری واجب و ضروری است شکی نداریم و این که اساس و پایه ایمان بر محبت اهل بیت است و باید این ریسمان ارتباطی هر چه بیشتر بین فرزندان ما و اهل بیت محکم تر شود.
تربیت مادران شیعی باید به گونه ای باشد که گوشت و پوست فرزندان آنان با محبت اهل بیت آمیخته شود؛ اعیاد یکی از بهترین بسترها برای آشنایی و ایجاد محبت بین فرزندان شیعه و اهل بیت است. برای این که بحث آشنایی و ایجاد محبت در اعیاد مصادیق واقعی و جزیی داشته باشد از مادرانی که فرزندان خردسال و نوجوان دارند جویا شدیم که برای ایجاد محبت در قلب های فرزندان خود در بستر اعیاد شعبانیه چه کار ویژه و خاصی انجام می دهید؟
زیارت رفتن و خوش گذشتن به فرزندم در اماکن مذهبی
خانم قدیانی فرزندی چهار ساله دارد وی می گوید:« در شب اعیاد ما به مجالس مداحی می رویم و یا اگر این فرصت دست نداد توجه محسن را به مداحی هایی که از تلویزیون پخش می شود جلب می کنم و با هم شروع به دست زدن می کنیم؛ تاکید بیشتر من برای آشنایی محسن با دین بردن وی به اماکن مذهبی مانند حرم امام رضا (ع) و امام زادگان است؛ در حرم ها برای وی اسباب بازی می برم و حتی خوراکی هایی که بیشتر دوست دارد این طوری به فضای حرم بیشتر علاقه مند می شد.
برخی والدین وقتی به اماکن مذهبی از قبیل حرم ها و یا مجالس عزاداری وارد می شوند فراموش می کنند که فرزندی همراه خود دارند و به اعمال عبادی خود می پردازند ولی من از جلوه های بسیار زیبایی که در حرم امام رضا (ع) وجود دارد استفاده می کنم و برای محسن آشنایی بیشتری با امام ایجا میکنم. مثلا کبوتر هایی که در حرم وجود دارد را به وی نشان می دهم و برای او داستان ضامن آهو و مهربانی امام را تعریف می کنم. به نظر من بهترین راه ارائه دین به فرزندان خردسال در نظر گرفتن مقتضیات سنی آنان است؛ و متناسب با آن ارائه مفاهیم مذهبی. »
غذاهای خوشمزه و آراستن خانه، شب های عید را در نظر من ماندگار کرد
آقای فرهانی می گوید:« من فرزندی ندارم اما فکر میکنم روز ولادت ائمه باید برای فرزندان شیعی روزی خاص باشد من به یاد دارم که مادرم با پارچه های رنگی رنگی در نیمه شعبان خانه ما را تزیین می کرد یا حتی شب های میلاد غذاهای خوشمزه و مفصلی درست می کرد به نحوی که ما فکر می کردیم آن شب مهمان داریم و وقتی از مادرم سوال می کردیم می گفت مهمان نداریم اما امشب ولادت امام حسین (ع) است.»
توجه کردن والدین به برخی از نکات بسیار ریز و کم اهمیت که حتی از جنبه مالی هزینه بساری نمی برد می تواند بهترین و عمیق ترین نقش را در ارتباط گرفتن نوجوانان با اهل بیت داشته باشد؛ اما متاسفانه برخی از والدین به درس، ورزش فرزندان خود بسیار اهمیت می دهند اما برای دین آن ها که ارتباط مستقیمی با دنیا و آخرت آنان دارد کمترین ارزشی قائل نیستند. حضرت رسول صلى اللَّه علیه و آله می فرماید: «هر کس محبت مرا یافت خیر دنیا و آخرت را یافته است و شکى نکند که او داخل بهشت خواهد شد، در محبت اهل بیت من بیست خصلت هست ده خصلت آن در دنیا و ده خصلت آن در آخرت.»
برای بهتر آشنا شدن با نقش مادر در ایجاد محبت اهل بیت در فرزندان با حجت الاسلام و المسلمین کاظمی نیز گفت و گو کردیم؛ وی در این باره گفت نقش مادر از مهم ترین و اساسی ترین بسترها برای ایجاد و حفظ محبت در قلب یک انسان است و این موضوع تا آنجا مهم است که حتی به قبل ولادت نیز باز می گردد که در احادیث اهل بیت به این نکته اشارات فراوان داشتند که زنان پاکدامن و عفیفه را به همسری خود انتخاب کنید که در آینده فرزندان شما اهمیت دارد. لحظه لحظه زندگی مادر در ارتباط مستقیم با فرزندان قرار دارد و این ارتباط به مانند چاقویی دو لبه می تواند تاثیرات بسیار مثبت و گاه تاثیرات مخربی داشته باشد.
در مجالس مذهبی به فرزندان خود مسئولیت بدهید
بهترین راه حل و اساسی ترین کاری که والدین باید در آشنایی فرزندانشان با معارف دینی داشته باشند آن است که خود آن ها به دستورات اسلام التزام واقعی داشته باشند دوم آنکه دقت کنند تا فرزندان شان از معاشرت با افراد نا اهل پرهیز داشته باشند. مثال فرزند نوح برای همگان آشنا است. اگر شما بهترین بستر را فراهم کنید اما به دوستان و مدرسه فرزند نوجوان خود توجهی نداشته باشید تمام زحمات شما از بین می رود.
درباره اعیاد شعبانیه و اثر آن در ایجاد محبت در فرزندان باید گفت تا آنجا که والدین توانایی دارند این اعیاد را به شب هایی خاطره انگیز و شاد برای کودکان خود مبدل کنند و در همین بستر داستان هایی از سیره اهل بیت که در حد فهم کودکان هست برای آنان تعریف کنند. اگر دسترسی به زیارت امام رضا (ع) ندارند حتما به زیارت امام زادگان مشرف شوند . همین در معرض زیارت قرار گرفتن کودک و نوجوان برکات فراوانی دارد.
اگر در مجالس مذهبی شرکت میکنید و یا در خانه خود هیئتی دارید حتما به نوجوانان مسئولیت بدهید؛ مثلا شما مسئول جفت کردن کفش ها باش شما مسئول دادن شربت ها باش.
این مسئولیت دادن به فرزندان در مجالس مذهبی یکی از بهترین راهکار ها برای پیوند دادن نوجوانان با هیئت ها است.»
وقت گذاشتن برای آشنایی فرزندان شیعی با معارف دین و ایجاد محبت اهل بیت خیلی از مواقع حوصله و خلاقیت والدین را می طلبد؛ به نحوی که خاطره ای ماندگار با تاثیر صد چندان در ذهن وی ایجاد کند.
عیدی دادن و گل خریدن در اعیاد راهکار من است
عطیه احد زاده فرزندی شش ساله دارد و می گوید:«هیچ چیز به اندازه عیدی دادن برای برای بچه ها توی اعیاد مذهبی هیجان انگیز نیست تو هر ولادتی عسل از تک تک اعضای خانواده عیدی می گیرد و معمولا اگر منزل مادرم باشیم با خواهرم و دخترم نمایشی تنظیم می کنیم و برای اعضای خانواده اجرا می کنیم. به نظر من گل هم خیلی مهم و تاثیر گذار تا به امروز در هر ولادتی براش گل خریدم تا جایی که روزهای ولادت با جزئیات در خاطرش مانده.»
واقعیت آن است که در بسیاری از مواقع که والدین به اعیاد مذهبی توجه کافی نشان نمی دهند به جهت مسایل اقتصادی و یا کنبود وقت نیست؛ بلکه برای بسیاری از مربیان و والدین ضرورت و اهمیت این موضوع آشکار نشده است و اهمیت دادن و برجسته کردن اعیاد جزو الویت های خانواده قرار نگرفته است.
اما گاه با هزینه ای بسیار کم مانند خرید گل یا آراستن فضای خانه در شب عید و یا داشتن کمی حوصله و انجام بازی های مذهبی و یا به مکان های مذهبی و زیارت رفتن می توان یک عمر از بابت بسیاری از مسایل آسوده خاطر زیست. در نهایت نباید فراموش کردن که آموزش معارف دین و ایجاد انس و الفت بین فرزندان و امامان معصوم وظیفه شرعی ماست که فردای قیامت نسبت به آن بازخواست می شویم و نکته آخر این که زمان به سرعت در حال گذر است و فرزندان ما همیشه به این اندازه در حالت انعطاف و معصومیت قرار ندارند؛ پس از لحظات اعیاد شعبانیه مانند ولادت امام حسین(ع) تا ولادت حضرت مهدی (عج) استفاده کنیم و دین را به بهترین نحو ممکن به فرزندان خود ارائه دهیم.
«1»أسرار آل محمد علیهم السلام / ترجمه کتاب سلیم، ص: 516
«2»النوادر( للراوندی ) / ترجمه صادقى اردستانى / 199 / فضایل اهل بیت علیهم السلام ..... ص : 198
«3» مشکاة الأنوار / ترجمه عطاردى / 74 / منزلت شیعیان و حقوق آنها
پدر م هرشب قصه يکي از انبياء يا ائمه را براي من تعريف مي کرد
به نظر من قصه بهترين تصوير سازي براي کودکان است که از آن طريق مي توان محبت اهل بيت را در دل بچه ها نشاندم
مثل کارگاه شده
من خودم حتما بچه هام با شهربازي بردن باغ وحش بردن و حتما يه مجلس مذهبي متوجه اتفاقي که در اون روز افتاده ميکنم
پدرم من حمام ميبرد و همين طور که ما را شست و شو مي داد به حالت بازي اسم ائمه را به ما ياد ميداد
واقعا براي والدين بايد دغدغه باشد که مسايل ديني را آموزش دهند
الا تا تعطيلي به وجود مي آيد همه راهي شمال مي شوند
خب يکي نيست بگوبد پدر آمرزيده شاه عبدالعظيم که بغل دستت
بچه ها رو ببر
واقعا مشکل اصلي بي توجهي والدين