حمله اخیر داعش به استانهای موصل ، صلاح الدین ونینوا که به سقوط چند شهر در این 3 استان منجر شد از وجود یک توطئه سازمان یافته داخلی ومنطقه ای حکایت دارد.
به گزارش خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری دانشجو، حسن هانی زاده در یادداشتی اختصاصی در مورد گروه تروریسنی داعش نوشت: داعش که از یک سرعت تحرک ونقل وانتقال بالائی بر خوردار است توانست سریعا ازغرب به سمت شمال عراق منتقل شود وبا تصرف بخش های مهم دولتی و نظامی موصل وحشت شدیدی در میان ساکنان این استان ایجاد کند. این که داعش چگونه توانست دومین شهر بزرگ عراق را بدون هیچگونه مقاومتی اشغال کند گمانه زنی های زیادی وجود دارد اما تحلیل دقیق ومنطقی این است که گروهک داعش با هماهنگی مقامات محلی وبرخی رهبران طیف های سیاسی عراق موصل را اشغال کرد.حمله داعش بطور طبیعی با کمک عربستان ،قطر ورهبران برخی طیف های سیاسی عراق صورت گرفت وهدف نهائی سازماندهی یک شورش عمومی وسپس یک کودتای نظامی علیه دولت نوری المالکی بود.
اساسا داعش که در سال 2004 واندکی پس از سرنگونی رژیم صدام تحت عنوان دولت اسلامی عراق شکل گرفت یک هدف را دنبال می کرد وآن مبارزه با نفوذ شیعیان در منطقه ومنع اکثریت ملت عراق از تشکیل یک نظام دموکراتیک است.ترور دردنالک آیت الله سید محمد باقر حکیم رئیس سابق مجلس اعلای انقلاب اسلامی عراق وبرخی شخصیتهای سیاسی شیعه وانفجار حرمین امامین عسکریین وسایر اماکن مقدسه عراق بخشی از فعالیت داعش در طول 10 سال گذشته تلقی می شود.
شمار نیروهای داعش حدود 25 هزار نفر تخمین زده می شوند که از میان عوامل سابق حزب بعث ، بازماندگان رژیم صدام انتخاب شده اند واغلب رویکردی سلفی وتکفیری دارند.این مجموعه تروریستی طی دو سال گذشته با تمرکز در استان الانباتر وبطور مشخص شهر فلوجه تلاش کرد تا عشایر سنی غرب عراق را علیه دولت مرکزی تحریک کند وتا اندازه ای در این زمینه موفقیت هائی به دست آورد.عشایر الانبار والرمادی طی 2 سال گذشته با تشکیل تجمعات وانجام را ه پیمائی هائی دولت نوری المالکی را به تبعیض میان شیعیان واهل سنت وتلاش برای به حاشیه راندن سنی ها غرب وشمال عراق متهم کردند.
در سازماندهی این تجمعات اعتراض آمیز رسانه های عربستان وقطربا هدایت طارق الهاشمی معاون فراری رئیس جمهوری عراق جریان سازی های گسترده ای علیه مرجعیت ودولت نوری المالکی ایجاد کردند. طارق الهاشمی که از سوی دادگاه عالی جنائی عراق به اتهام تشویق گروه های تروریستی به ایجاد نا امنی درعراق تحت تعقیب قرار گرفت به عربستان فرار کرد ودر آنجا به تحریک اقلیت سنی علیه دولت مرکزی پرداخت.
اقدام اخیر داعش در حمله به شهرهای مختلف عراق یک حرکت سازماندهی شده بود که در یک طرف آن برخی رهبران سیاسی طیف های سنی ، عوامل حزب بعث ،برخی فرماندهان ارتش وابسته به رژیم صدام ودر سطح منطقه عربستان، قطر وتا اندازه ای ترکیه قرار دارند. هدف این بود تا اوضاع مصر در دوران ریاست جمهوری محمد مرسی در عراق شبیه سازی شود ویک عبدالفتاح السیسی جدیدی از بدنه ارتش به بهانه نجات عراق خارج شود اما ظاهرا این طرح به دلیل واکنش به موقع مرجعیت عراق خنثی شد.
فتوای اخیر مراجع شیعه درعراق با اقبال عمومی شیعیان وحتی سنی های معتدل عراق مواجه شد وهمین امر به خنثی شدن توطئه داعش وکشورهای حامی این گروهک تروریستی منجر شد. هر چند عراق اکنون از مرحله بحران پیچیده داعش،عناصر حزب بعث ،عربستان و قطر خارج شده اما خطر جنگ داخلی همچنان عراق را تهدید می کند .
دولتمردان عراق در این شرایط باید سریعا پارلمان جدیدی را تشکیل دهند وبا معرفی نخست وزیر توافقی راه را برای تشکیل یک کابینه قدرتمند برای مقابله با چالش های جدید هموار کنند ،در غیر این صورت موضوع حضور پیشمرگه های کرد در کرکوک می تواند فتنه جدیدی را در عراق رقم بزند.پیشمرگه های کرد اخیرا برای مقابله با داعش سریعا وارد کرکو شدند و با توجه به بافت متنوع کرکوک ،سایر طوایف موجود در این استان تهدید کرده اند که اگر پیشمرگه ها از استان کرکوک خارج نشوند سلاح در دست خواهند گرفت.