به گزارش گروه فرهنگی «خبرگزاری دانشجو»، محمد احسانی با تاکید کار کارشناسی و دقیق اعضای شورای صدور پروانه ساخت در امر صدور پروانه برای کارگردانهای فیلم اولی گفت: برای صدور پروانه ساختهای کارگردان اولی در نوبت نخست امسال، 70 متقاضی داشتیم که پروندههای خود شامل نمونه کار، سوابق کاری و فرهنگی- هنری را به دبیرخانه تحویل داده بودند.
وی در ادامه گفت: اعضای شورا، سوابق یادشده را بر اساس امتیازات در نظر گرفته شده طی چند جلسه بازبینی و بررسی کرده و در یک جلسه نهائی که حدود 9 ساعت طول کشید (چهارشنبه 11تیر) جمع بندی کردند و در نهایت حدود بیست نفر به ترتیب امتیازات کسب شده مشخص شدند که البته اسامی این افراد به شکل رسمی اعلام نشده و پس از بررسی فیلمنامه و ترکیب عوامل اسامی منتخبین سری اول به صورت رسمی اطلاع رسانی خواهد شد.
احسانی افزود: افرادی که موفق نشدند در این مرحله امتیاز لازم را کسب کنند و همین طور متقاضیان جدید، آثار و سوابق خود را برای بررسی در نوبت شهریور و آذر سال جاری ارائه خواهند داد.
بر اساس اطلاعیهای که شورای پروانه ساخت در اواخر سال گذشته صادر کرد بنا شده تا سقف 15درصد پروانههای صادره به فیلمهای اول اختصاص یابد.
معاون ارزشیابی و نظارت سازمان سینمایی در ادامه گفت: «در جهت حرکت به سمت تولیدات حرفهای و استاندارد به دنبال ضابطهمند کردن ورود فیلم سازان اول هستیم. سال گذشته شاهد بودیم حدود 65 فیلم اولی فرم ورود به جشنواره را تکمیل کرده بودند این مسأله از یک طرف فرصتی بینظیر برای ورود افکار و ایدههای نو و انرژی و نشاط به بدنه سینماست که بسیار مبارک و مغتنم است اما مثل هر فرصتی اگر تابع قاعده و ضابطه نباشد میتواند منجر به تهدید برای کلیت سینما گردد و همین طور میتواند اولین کار یک فیلم ساز را به آخرین کار او تبدیل کند. در فضای رسانهای هم معمولا ً چند نفری که میدرخشند دیده میشوند ولی معمولا ً به ریزشها و افراد ناموفق کمتر توجه میشود. این عدم موفقیتها عوارض و هزینههای بسیاری برای کلیت سینما، خود فیلم ساز و مدیریت سینما دارد.
وی در ادامه گفت: یکی از وظایف شورای پروانه ساخت که در آن اطلاعیه هم اشاره شده، تنظیم رابطه منطقی میان چرخه تولید و اکران است. به هر حال ما در اکران با محدودیتهایی مواجهیم و نهایتاً حدود 50 فیلم در سال اکران میکنیم نسبت فیلمهای اول باید درصد منطقی و معقولی از کل اکران باشد برای اینکه فیلم اول در ذات خود نوعی تجربه و دغدغه شخصی است که معمولاً به مسأله گیشه و فروش کمتر توجه دارد؛ البته استثنائاتی هم وجود دارد که فیلمهای اول علاوه بر جنبههای هنری و خلاقانه با مخاطبین قابل توجهی هم رابطه برقرار میکنند.
وی افزود:مدیریت سینما باید از طرفی راه را برای فکرهای جدید و نگاههای نو باز کند و از طرف دیگر گردش اقتصادی سینما، تنوع ژانرها و مضامین و... را مورد توجه قرار دهد. سازمان سینمائی بنا دارد ضمن رعایت دقیق ضوابط و سقف اعلام شده در جهت ارتقاء کمی و کیفی سینمای ایران قدم بردارد و در بهتر اجرا شدن این سیاست از همه دلسوزان، دست اندرکاران و رسانههای سینمائی استمداد میطلبد. پیش بینیهای مکمل نیز در بخشهای حمایتی به جهت تسهیل این امر انجام شده که فیلم سازان اول که از تهیه کننده، عوامل و مشاوران حرفهای استفاده میکنند بتوانند با سهولت بیشتری اثر خود را تولید کنند.
احسانی در بخش دیگری از صحبتهای خود گفت:متأسفانه در برخی موارد دیده شده که برخی تهیه کنندگان به شکل صوری در پروژهها و خصوصاً فیلمهای اول مشارکت میکنند شورای پروانه ساخت علاوه بر ارزیابی اثر تولید شده موارد تخلف را نیز پیگیری و در پروانه ساختهای بعدی درخواست شده لحاظ خواهد کرد.
وی ادامه داد: پیش بینی ما این است که در دو فصل بعد تعداد متقاضی فیلم اول تدریجاً منطقیتر شود، پیشنهاد ما به دوستان عزیز متقاضی که سوابق کاری قابل ارائه و معتبری ندارند این است که در ورود به عرصه سینمای حرفهای عجله نکنند و در ابتدا توانائیهای خود را به همکاری با مرکز گسترش و سینمای جوان افزایش دهند.
احسانی افزود: طبیعی است که هر متقاضی خود و اثرش را واجد خصوصیات لازم برای تولید بداند یا نگران از دست دادن فصل، سرمایه گزار و نرسیدن به جشنواره باشد؛ ولی باید قبول کنیم وقتی 70 نفر در یک فصل متقاضی صدور پروانه ساخت فیلم اول هستند نمیتوان به همه مجوز داد و بالاخره عدهای در این رقابت در رتبههای بعدی قرار میگیرند. شورای پروانه ساخت امیدوار است این تصمیم به نفع و مصلحت کل سینما منجر شود و همه شاهد جشنوارهای با شکوه و اکرانی با شکوهتر و گرمتر باشیم.
معاون ارزشیابی و نظارت سازمان سینمایی در خاتمه گفت: با توجه به اینکه طبیعتاً بخشی از مجوزهای صادر شده به دلایل مختلف به تولید منتهی نمیشوند در هر فصل تعدادی بالاتر از سقف اعلام شده مجوز صادر میشود که در صحنه عمل تعداد مورد انتظار فیلم اول تولید شود. البته به طور کلی درخواست ما از متقاضیان صدور پروانه (اول و غیراول) این است که در زمانی مبادرت به درخواست پروانه نمایند که بخش مهمی از اقدامات اولیه مانند تکمیل فیلم نامه، مذاکره ابتدائی برای جذب سرمایه و... را انجام داده باشند تا مواجه با سیل تقاضای تمدید پروانه ساخت نباشیم خصوصاً که شورای پروانه ساخت به طور مرتب فهرست پروانههای فاقد اعتبار را به نهادهای حمایتی (مثال فارابی) اعلام میکند تا در روند حمایت مورد توجه قرار گیرند.