گروه فرهنگی «خبرگزاری دانشجو»؛ حوزه فرهنگ در یک هفته گذشته با خبرهای متنوعی همراه بود، بهترین وسیله برای محبوبیت نزد خداوند چیست؟، ماجرای شفا گرفتن اسیر نابینا در ماه رمضان، روزه کله گنجشکی؛ بستری نرم و آرام برای شکلدهی رفتارهای دینی، شهید کلاهدوز و علاقه به فعالیتهای هنری؛ از موسیقی تا نقاشی، طنابی از جنس آتش برای محمدرضا سرشار! و ..... از مهمترین خبرها در صفحه فرهنگی به شمار میآید.
ماجرای شفا گرفتن اسیر نابینا در ماه رمضان
گروه فرهنگی «خبرگزاری دانشجو»؛ هوشنگ جدیدیان از آزادگان دفاع مقدس تعریف میکند: چند روزی مانده بود به ماه رمضان. من و دوستانم رفتیم پیشواز. اگرعراقیها میفهمیدند که روزه داریم، به هر طریقی که بود، سعی میکردند آن را با طل کنند.
ما سهمیه خیلی کم ناهار را که حدود یک لیوان برنج بود، نگه میداشتیم برای افطار؛ البته آن را پنهان میکردیم که بهانهای به دست عراقیها ندهیم. روزهای اول نمیخواستند قبول کنند که اسرا روزه میگیرند، اما با مقاومت بچههای مسلمان ایران، سرشان به سنگ خورد، طوری که غذا را موقع افطار میدادند.
این ماه پر برکت، در اسارت، صدها برابر پر برکتتر شده بود. الان نمیتوانم احساسم را از افطار و دعاهای قبل و بعد از آن، خصوصاً یادی که از شهرها و خانواده مان بعد از افطار تا سحر میکردیم، بیان کنم. برای اینکه خوابمان نبرد، مجبور بودیم تا سحر بیدار بمانیم. آن ماه چه ماه خوبی بود!
روزه کله گنجشکی؛ بستری نرم و آرام برای شکلدهی رفتارهای دینی
گروه فرهنگی«خبرگزاری دانشجو»؛ ماه مبارک رمضان یکی از بهترین فرصت ها برای آشنایی کودکان و غیر مکلفین با دستورات و عبادات دینی است. از آن جایی که مسئله تربیت در انسان موضوعی است که احتیاج به زمان دارد شایسته است والدین قبل از مکلف شدن کودکان آنان را نه تنها با احکام الهی آشنا کنند بلکه مشوق کودکان برای انجام عبادات باشند.
به بیان دیگر کودکان برای پذیرفتن و مانوس شدن با آداب و عبادات اسلامی احتیاج به زمان دارند و نمی توان انتظار داشت بدون هیچ تمرین و ممارست قبلی دفعتا بعد از تکلیف بتوانند به انجام عبادات و رعایت احکام اسلامی بپردازند.
این بیان در کتب فقهی و حدیثی با عنوان استحباب تمرین اطفال قبل از سن تکلیف «1»مورد تاکید قرار گرفته است که یکی از موارد آن مسئله روزه گرفتن در ماه مبارک رمضان برای کودکان است.
بهترین وسیله برای محبوبیت نزد خداوند چیست؟
گروه فرهنگی «خبرگزاری دانشجو»؛ حجتالاسلام محمدعلی جاودان از اساتید برجسته اخلاق هستند که در طی دوران زندگی و تحصیل حوزویشان از محضر اساتید برجستهای از جمله آیتالله حاج آقا مجتبی تهرانی، آیتالله خوانساری، آیتالله حقشناس و علامه عسکری بهرهمند شده اند.
هر کاری در تقرب خدا انجام دهید، بدون ترک گناه به ثمر نمی رسد
در مناجات حضرت موسی (علیه السلام) آمده بود که خدای متعال فرمود: «مَا تَقَرَّبَ إِلَیَّ الْمُتَقَرِّبُونَ بِمِثْلِ الْوَرَعِ عَنْ مَحَارِمِى» هیچ کس با چیزی به مانند ترک گناه به من تقرب نجست؛ برای تقرب هیچ چیز بهتر از این نیست.
شما هر کاری در تقرب خدا انجام دهید، بدون ترک گناه به ثمر نمی رسد؛ کاری بهتر از عزاداری حضرت حسین(ع) و عزاداری حضرت صدیقه(س) که نداریم؛ من اینها را به عنوان وسیله تقرب به درگاه خدا آورده ام اما نمی تواند کارش را انجام دهد.
این وسیله پرواز من است؛ اما وقتی که من گرفتار گناه هستم، نمی تواند کارش را انجام دهد؛ باید گناه را حل کنم؛ وقتی گناه را حل کنیم، وسیله تقرب کار می کند؛ این نکته اول بود؛ نکته دوم در حدیث دوم است.
تجمع «احیای فرهنگ عفاف و حجاب» در پارک ملت برگزار میشود
حجتالاسلام محمد گنجی در گفتگو با خبرنگار فرهنگی «خبرگزاری دانشجو» با اعلام خبر تجمع احیای فرهنگ عفاف و حجاب در پارک ملت تهران گفت: با توجه به وضعیت فرهنگی جامعه، تجمع مردمی احیای فرهنگ عفاف و حجاب در ساعت 17:30 روز شنبه 21 تیر ماه در پارک ملت برگزار می شود.
وی در خصوص مجوز این برنامه گفت: این تجمع هیچ منع قانونی نداشته و ضمن تشکر از استاندار محترم باید بگویم ما مجوز رسمی از وزارت کشور و استانداری را برای برگزاری آن دریافت کردیم.
شهید کلاهدوز و علاقه به فعالیتهای هنری؛ از موسیقی تا نقاشی
گروه فرهنگی «خبرگزاری دانشجو»؛ شهادت در فرهنگ دینی و بومی ما مقام بزرگی است و شهدا با نحوه مرگ خود به این مقام دست پیدا کردند اما بدون تردید نحوه زندگی آنها به گونهای بوده که این نوع مرگ را برای آنها رقم زده است. یکی از بهترین افرادی که در خصوص نحوه زندگی شهدا اطلاع دارند و واجد این شایستگی هستند که زندگی عملی شهدا را حداقل در بعد خانوادگی آن به تصویر بکشند همسرانشان هستند. در سلسله گزارشهای «سبک زندگی شهدا به روایت همسرانشان» راوی روایت زنان شهدا از زندگی همسرانشان میشویم.
در ششمین شماره از این سلسله گزارشها به بازخوانی برگهایی از زندگی خانوادگی شهید یوسف کلاهدوز میپردازیم. شهید کلاهدوز در تاریخ اول دی ماه سال 1325 متولد شد و در 29 تیر 1352 با زهرا موزرآنی ازدواج کرد. وی در 8 مهر ماه سال 1360 در سانحه سقوط هواپیما به شهادت رسید.
حجتالسلام محمدعلی طاهری در گفتگو با خبرنگار فرهنگی «خبرگزاری دانشجو»، در خصوص جلسه روز گذشته کمیسیون فرهنگی با وزیر ارشاد گفت: روز گذشته سه نفر از نمایندگان در جلسه کمیسیون فرهنگی با وزیر ارشاد سوالات خود را مطرح کردند که نمایندگان از پاسخهای وزیر ارشاد قانع نشدند و پاسخگویی به صحن علنی مجلس رسید.
سخنگوی کمیسیون فرهنگی مجلس گفت: سوال میرکاظمی، نماینده مردم تهران از وزیر این بود که چرا دولت و کسانی که طرفدار دولت هستند به گونهای رفتار میکنند که جلوی آزادی بیان منتقدین را میگیرند. نمونههایی از پرونده کرسنت و توافقنامه ژنو ارائه شد و سوالشان این بود که وقتی منتقدین در خصوص ضعفهای دولت صحبت میکنند به دادگاه ارجاع میشوند و با لحن بدی اینها را بیسواد و غیره خطاب میکنند و این ادامه روندی است که مطبوعات و طرفداران اصلاحات در آن دوره ایجاد کردند، به طوری که کسی جرأت نکرد فضای آن دوران را نقد کند.
طنابی از جنس آتش برای محمدرضا سرشار!
گروه فرهنگی «خبرگزاری دانشجو»؛ بازار نشر در هفته ای که گذشت با خبرهای متنوعی همراه بود؛ از طنابی از جنس آتش برای محمدرضا سرشار تا تماشای بهترین بابای دنیا. خبر اول اینکه:
طنابی از جنس آتش برای محمدرضا سرشار!
«طنابی از آتش» عنوان داستانی از محمدرضا سرشار است که با موضوع شأن نزول سوره لهب برای گروه نوجوان نوشته شده است. این کتاب اولینبار در سال 87 منتشر و بعدها نیز توسط انتشارات مدرسه بازچاپ شده بود.
نویسنده تلاش کرده تا با زبانی ساده شأن نزول سوره مسد (لهب) را برای گروه سنی نوجوان شرح دهد. زبان داستانی و روایی این کتاب موضوع را برای مخاطب جذابتر کرده است. کتاب در 54 صفحه گردآوری شده که در چاپهای پیشین با تصویرگری ایرج خانباباپور نیز همراه بوده است. چاپ این اثر را انتشارات سوره مهر برعهده دارد.
رهبر انقلاب کتابهای آذریزدی را برای مطالعه فرزندانشان میخریدند
گروه فرهنگی «خبرگزاری دانشجو»؛ مهدی آذریزدی در سال 1301 شمسی در خرمشاه از توابع یزد در یک خانواده جدید الاسلام به دنیا آمد. آنها قبلاً زرتشتی بودند و سه چهار نسل پیش مسلمان شدند. او مختصر خواندن و نوشتن را در خانه از پدر و قرآن را از مادربزرگ فرا گرفت و در 14 سالگی همراه با کار رعیتی و یا شاگرد بنایی مدت یک سال و نیم صبحهای تاریک به مدرسه خان میرفت.
او تا طلوع آفتاب نزدیک «آشیخ» که او هم روزها در گیوهفروشی کار میکرد با سه شاگرد دیگر یاد گرفتن عربی را با اصرار پدر شروع کرد. آذریزدی در همان سن و سال بود که «نصاب» را حفظ کرد و تا «انموزج و الفیه» خواند که بعد آن را رها کرد. پدرش حاج علیاکبر رشید در همان خرمشاه زراعت میکرد و به امور دینی و مذهبی سخت متعصب بود. او از ذوق و قریحه شاعری بیبهره نبود و به همین خاطر دیوانی از اشعار در مدایح و مراثی ائمه اطهار از خود به جا گذاشت.
مشکلات گرم نگه داشتن غذا برای سحری در اسارت
گروه فرهنگی «خبرگزاری دانشجو»؛ مسأله گرم نگه داشتن غذا در ماه رمضان برایمان معضل بزرگی شده بود. فقط دو، سه نفر از عراقیها روزه میگرفتند که آنها هم نمیدانستند برای روزه گرفتن باید سحری بخورند. به همین دلیل در این ماه عراقیها طبق عادت خودشان به ما صبحانه و ناهار و شام میدادند. صبحانه و ناهار و شاممان را که میگرفتیم، دورش پلاستیک میکشیدیم و رویش هم پتویی میانداختیم تا در زمان مصرف کمی گرم مانده باشد.
زمان افطار که می رسید، به ترتیب از صبحانه و ناهار شروع می¬کردیم و غذای شب را که حدود 6 عصر توزیع میشد، برای سحر نگه می داشتیم. سرد بودن غذای سحر و دشواری خوردن آن باعث شد که عدهای به فکر تهیه المنت بیفتند. برای این کار ترانس یکی از مهتابیها را باز کردند و فلزهای دورش را درآوردند؛ بعد یک سیم بدون رویه به دو طرف آن وصل کردند تا کارایی یک المنت را پیدا کند. به این ترتیب یک المنت قوی ساخته شد که با آن میشد یک سطل آب را کاملاً گرم کرد. از آن به بعد بود که وضع سحریهای ما خوب شد.
ماجرای دفاع آیتالله خامنهای از متوسلیان در مقابل بنیصدر
گروه فرهنگی «خبرگزاری دانشجو»؛در تیرماه 61اتومبیل حاج احمد متوسلیان به همراه هیات نمایندگی دیپلماتیک کشورمان حین ورود به شهر بیروت و در هنگام عبور از پست ایست و بازرسی،مزدوران حزب فالانژ اتومبیل را متوقف و چهار سرنشین خودرو مزبور به رغم مصونیت دیپلماتیک – توسط آدمربایان دستنشانده رژیم تروریستی تلآویو گروگان گرفته شده و پس از شکنجه و بازجویی، به نظامیان اسرائیلی تحویل داده شده اند در ادامه خاطراتی از همرزمان حاج احمد متوسلیان آمده است:
- آخرین نفری که از عملیات برمیگشت خودش بود. یک کلاه خود سرش بود، افتاد ته دره. حالا آن طرف دموکراتها بودند و آتششان هم سنگین. تا نرفت کلاه خود را برنداشت، برنگشت. گفتیم: «اگه شهید میشدی…؟» گفت: «این بیت المال بود».
«آرایش غلیظ»، «خانم» به سینماها میآید!
غلامرضا فرجی، سخنگوی شورای صنفی نمایش در گفتگو با خبرنگار فرهنگی «خبرگزاری دانشجو»، درباره جلسه امروز این شورا گفت: مقرر شد فیلم «خانم» بعد از فیلم «فرشته ها با هم می آیند» در گروه سینما آزادی اکران شود.
وی ادامه داد: همچنین قرارداد فیلم «آرایش غلیظ» حمید نعمت الله بعد از فیلم «امروز» ساخته میرکریمی در گروه سینما استقلال امروز در این شورا بسته شد.
یکهتازی رضا عطاران در سریالهای طنز ماه رمضان؛ از «خانه به دوش» تا «بزنگاه»
روه فرهنگی «خبرگزاری دانشجو»؛ سریالهای مناسبتی ماه مبارک رمضان طی سیزده سال اخیر یعنی از سال 1380 و پر مخاطب شدن سریال «گمگشته»، پای ثابت سفرههای افطار شدهاند. به گونهای که در سالهای اخیر ساخت سریالهای مناسبتی ماه رمضان جزو برنامههای ثابت معاونت سیما قرار گرفته و به میدان رقابت و زورآزمایی شبکههای مختلف سیما برای جذب مخاطب تبدیل شده است.
محتوای سریالهای ماه رمضان نیز بسیار بستگی به گرفتن یا نگرفتن سریالهای مشابه در سالهای قبل داشته و اگر سریالی با موضوع و محتوایی خاص در یک سال به اصطلاح بین مردم میگرفت، در سال و حتی سالهای بعد در سریالهای مناسبتی و غیر مناسبتی موج کپیبرداری از آن سریال فراگیر میشد.
یکی از ژانرهای پر مخاطب تلویزیون در ماه رمضان، ژانر طنز است و تلویزیون تقریبا هر ساله سریال یا سریالهای طنزی برای این ماه تدارک میبیند و معمولا هم این سریالها جزو پر مخاطبترین مجموعههای ماه رمضان قرار میگیرند. در این گزارش نگاهی داریم به سریالهای طنزی که از سال 1380 تا کنون در ماه رمضان از شبکههای مختلف سیما پخش شدهاند.
تعداد اساتیدی که شایستگی همه جانبه استادی داشته باشند بسیار کم است
گروه فرهنگی «خبرگزاری دانشجو»؛ مقام معظم رهبری در دیداری که در چهارم تیرماه سال جاری با اساتید دانشگاهها داشتند به نقش اساتید در فضای فرهنگی دانشگاه و ارتباط آنها با دانشجویان اشاره کردند و نقش آنها را در تربیت نسل دانشجو حائز اهمیت دانستند. در این رابطه گفتگویی داشتیم با دکتر محمدصادق کوشکی عضو هیات علمی دانشگاه تهران و پیرامون فرمایشات مقام معظم رهبری و نقش اساتید در دانشگاه سوالاتی از وی پرسیدیم.
هیچ بخشی از نمایشگاه حذف نشده است
به گزارش خبرنگار فرهنگی «خبرگزاری دانشجو»، برزین ضرغامی، قائم مقام بیست و دومین نمایشگاه بین المللی قرآن در پی حذف بخش عفاف و حجاب از نمایشگاه قرآن و در جوابیه خبر «خبرگزاری دانشجو» که در تاریخ 28 خرداد منتشر شده بود، گفت: هیچ بخشی از نمایشگاه قرآن حذف نشده و صرفاً فروش محصولاتی مانند چادر، تسبیح، سجاده، انگشتر متوقف شده است.
سردار گرجیزاه؛ همیشه مثل شیر هستم!
گروه فرهنگی «خبرگزاری دانشجو»؛ کتاب «زندان الرشید» خاطرات رئیس ستاد سپاه ششم نیروی زمینی سپاه، سردار علی اصغر گرجی زاده به همت محمدمهدی بهداروند نوشته شده است که برای اولین بار در سال 1392 از سوی انتشارات سوره مهر راهی بازار کتاب شد.
در بخشی از این کتاب می خوانیم:
هنگام ظهر به مقر سپاه اهواز در فلکه چهارشیر رسیدم. اول به نمازخانه رفتم. پس از خواندن نماز، به اتاق شمخانی رفتم. وقتی مرا دید، از وضعیت اندیمشک و دزفول سوال کرد. من هم مفصل گزارش دادم. بعد پرسید: «برای چه کاری اینجا آمده ای؟»
مرعوبان فرهنگ غربی هر چیز ملی و میهنی را مورد تحقیر قرار میدهند
گروه فرهنگی «خبرگزاری دانشجو»؛ رهبر معظم انقلاب در آخرین دیداری که با اساتید دانشگاهها در تاریخ 11/4/1393 داشتند نکاتی را پیرامون فضای علمی، سیاسی و فرهنگی موجود در دانشگاههای مطرح کردند. ایشان در بخشی از سخنان خود به نقش اساتید در فضای فرهنگی دانشگاه و ارتباط آنها با دانشجویان اشاره کردند. نظر به اهمیت مساله فرهنگ در دانشگاهها و نقش گروهها و اقشار مختلف در آن از جمله اساتید دانشگاه، علیالخصوص در سالی که به نام فرهنگ نامگذاری شده است، به بازخوانی مطالبات اخیر ایشان از اساتید دانشگاه در زمینه فرهنگ میپردازیم.
مقام معظم رهبری در بخشی از سخنان خود میفرمایند:
آنچه از استاد انتظار میرود فقط تغذیه علمى دانشجو نیست، بلکه تقویت روحیه معنوى او و شخصیت معنوى او هم از استاد متوقع است؛ شما میتوانید در این زمینه اثر بگذارید. سعى کنید دانشجو را پایبند به تعلقات معنوى، تعلقات خانوادگى، تعلقات میهنى بار بیاورید؛ دانشجو را معتقد و مؤمن به فرهنگ اسلامى بار بیاورید. بعضى بهعکس عمل کردند در طول سالهاى متمادى قبل از انقلاب؛ بعد از انقلاب هم البته تا امروز رگههایى مشاهده شده در دانشگاهها.
ممنوعیت استفاده از عینک آفتابی و زینتآلات در دانشگاه گرین ویل شمالی آمریکا
روه فرهنگی «خبرگزاری دانشجو»؛ در پژوهشی که در میان 150 دانشگاه در کشورهای مختلف دنیا انجام شده مشخص شد که اکثریت قریب به اتفاق دانشگاهها دارای ضوابط نوع ویژه پوشش متناسب با محیط آموزش هستند. نکته مهم این است که در محیط آموزشی هر جای جهان می توانیم موارد مشترکی را جستجو کنیم و آن کیفیت پوشش حرفه ای مناسب با محیط آموزشی و وجود دستورالعمل متناسب با آن می باشد. در این گزارش نگاهی داریم به ضوابط پوشش در دانشگاه گرین ویل شمالی در آمریکا.
اداره خدمات دانشجویی دانشگاه گرین ویل شمالی در سال تحصیلی (2008-2007) در بخشنامه خود آورده است:
ضوابط دانشگاه گرین ویل شمالی (آمریکا)
موارد ذیل حداکثر استانداردهایی است که در دانشگاه «گرین ویل شمالی» به کار گرفته میشود و قاطعانه اعمال خواهد شد. همچنین در صورت لزوم، دانشگاه حق اضافه کردن موارد دیگر را دارد.
حکمت نخوابیدن بعد از نماز صبح در جبههها
گروه فرهنگی «خبرگزاری دانشجو»؛ رزمندگان در ماه مبارک رمضان سعی می کردند تمام لحظات این ماه را قدر بدانند. کسانی هم که عذری برای روزه گرفتن داشتند با افطاری دادن به رزمنده های روزهدار به خرج خودشان، خدمت به ایشان، کم خوردن و کم خوابیدن سعی می کردند وضع یک روزه دار را به خود بگیرند. روزه های دوشنبه و پنج شنبه هم که در جبهه جای خود را داشت.
تقسیم نماز و روزه قضای شهدا: بعد از هر عملیات که نیروها برای تجدید قوا و سازماندهی به عقب می آمدند و به مرخصی می رفتند، یکی از کارهایشان در فرصت حاصله بین دو عملیات، بر پا کردن مجالس عزا برای شهدا و رسیدگی به خانواده ایشان بود. از جمله آداب برادری بعد از شهادت، رسیدگی به وصیتنامه شهید بود. در این بین، از جمله مواردی که بیشتر مورد توجه قرار می گرفت سفارش به نماز و روزه ای بود که احتمالا قضا شده بود؛ با آنکه تقید شهید در زمان حیاتش به احکام و فروع دین در بین خاص و عام زبانزد بود.
مهمترین اتفاق دوره اصلاحات گفتمانسازی در حوزه فرهنگ بود
گروه فرهنگی «خبرگزاری دانشجو»؛ سال 1393 با تدبیر رهبر معظم انقلاب سال «اقتصاد و فرهنگ با عزم ملی و مدیریت جهادی» نامیده شده که این نامگذاری نشان میدهد دغدغههای ویژه ایشان در این سال دو مولفه اساسی «اقتصاد» و «فرهنگ» است، اما دغدغههای فرهنگی رهبر انقلاب تنها محدود به سال جاری نیست و ایشان در مناسبتهای مختلف دغدغههای فرهنگی خود را در حوزههای مختلف تبیین و تشریح نمودهاند. با وجود این و پس از تأکیدات مکرر ایشان بر مسأله فرهنگ و ضرورت توجه به آن توسط نهادهای مختلف که در سالیان متمادی مطرح شده و همچنین تذکراتی که ایشان در مورد مسائلی مانند تهاجم فرهنگی و شبیخون فرهنگی داشتند باز هم در عرصه فرهنگ کاستیهای بسیاری وجود دارد، به گونهای که این مسأله باعث شده ایشان فرهنگ را به عنوان یکی از مولفههای عنوان سال 93 مطرح کنند و این نشان از اهمیت موضوع دارد.
یکی از مهمترین نهادهای فرهنگی کشور دانشگاهها هستند که نقش بی بدیلی در عرصه فرهنگ دارند. رهبر معظم انقلاب نیز به مناسبتهای مختلف بر اهمیت نقش این نهاد در بهبود اوضاع فرهنگ جامعه تأکید کردهاند و مطالباتی را از این قشر داشتهاند.
از طرح بلیت نیم بها تا فروش میلیونی گیشهها
گروه فرهنگی«خبرگزاری دانشجو»؛ هفته ای که گذشت سینمای ایران با اخبار متفاوتی همراه بود خبر اول اینکه:
ناخواسته» و «تراژدی» پروانه نمایش گرفتند
شورای پروانه نمایش فیلمهای سینمایی، برای 2 فیلم مجوز نمایش صادر کرد.
در جلسه دوشنبه 9 تیر 93 که با حضور اکثریت اعضای شورای پروانه نمایش فیلم های سینمایی برگزار شد،مجوز نمایش 2 فیلم «نا خواسته» به تهیهکنندگی امیر سیدزاده و نویسندگی و کارگردانی برزو نیکنژاد و «تراژدی» به تهیه کنندگی محمد حسن نجم ،نویسندگی رضا کریمی و کارگردانی آزیتا موگویی صادر شد.
فروش 63 میلیونی «برف» مهدی رحمانی در روزهای داغ تابستان
فیلم سینمایی «برف» ساخته مهدی رحمانی تا پایان روز پنجشنبه 12 تیرماه به فروش 63 میلیون تومانی دست یافت.
سعید خانی مدیر پخش موسسه نسیم صبا، گیشه «برف» در سینماهای تهران را 48 میلیون تومان و گیشه شهرستان را 15 میلیون تومان اعلام کرد.
پروفسور پوپ: یک دنیا شور و هیجان در مسجد شیخ لطف الله
گروه فرهنگی«خبرگزاری دانشجو»ـ حیان علوی؛ هنر در هر تمدن و ادیان مختلف جلوه های مختلف و متنوعی داشته است و این تنوع در اکثر مواقع معلول شرایط محیطی اعم از اقلیم های متکثر تا قدرت خلاقیت و نبوغ افراد متفاوت است؛ به عنوان نمونه هنر غالبی که در کلیسا مشاهده می شود هنر نقاشی است چرا که اروپا مهد نقاشی است؛ اما هنری که در مساجد ایران به کار رفته است طیف گسترده ای از معماری و هنرهای تجسمی را در بر میگیرد مثل کاشی کاری، منبت، معرق، نور پردازی و ....
یکی از مکان هایی که هنر معماری با هنرهای تجسمی گره خورده است مسجد شیخ لطف الله در اصفهان است که به عنوان نمونه می توان به راهروی هشت ضلعی اشاره کرد که به شبستان منتهی می شود؛ این راهرو که 28 متر طول دارد بعد از 14 متر پیچی به زاویه 90 درجه به طرف راست دارد؛ در انتهای راهرو دوم وارد شبستان مسجد می شویم؛ ایجاد این راهرو از دو جهت بسیار مهم است اول آنکه از جهت معماری سبب می شود تا مسجد دقیقا به سمت قبله باشد چنان چه پروفسور آرتور پوپ در کتاب معماری ایران می گوید:«در اینجا نیز مانند مسجد شاه تطبیقی لازم بود تا دیوار قبله در جهت مکه قرار بگیرد برای انجام این مهم می بایستی انحرافی به اندازه 45 درجه از محور شمالی ـ جنوبی میدان به عمل آید که استادانه به طرزی ناپیدا با گردشی در دهلیز صورت گرفت.»