به گزارش خبرنگار اقتصادی «خبرگزاری دانشجو»، سبحانی، سفیر سابق ایران در ونزوئلا در نشست هماندیشی طرح پیمانهای پولی که در محل شبکه کانون های تفکر ایران (ایتان) برگزار شد با اشاره به اینکه در زمانی که کشور تحریم نبود با اروگوئه تهاتر برنج و نفت داشتیم، گفت: در آن زمان این روش برای مبادله بسیار عالی عمل میکرد، اما متاسفانه تجارت به این روش با اروگوئه متوقف شد و اکنون آنها دوباره تمایل دارند این تهاتر برنج و نفت را با ایران ادامه دهند.
وی به مشکلات مبادلات مالی ایران با پاکستان اشاره کرده و ادامه داد: در آن زمان این طرح را برای آقای بهمنی رئیس وقت بانک مرکزی مطرح کردیم، اما متاسفانه بانک مرکزی همواره در مقابل طرحهای جدید مقاومت میکند تا اینکه موضوع را با آقای نهاوندیان مطرح کردیم و ایشان عنوان کردند من اعتقاد ندارم که این راه بهترین راه حل است بلکه میگویم تنها راه حل است.
سبحانی تصریح کرد: با استفاده از روش مبادله دو جانبه ارزی می توان این مشکلات را بر طرف کرد اما بانک مرکزی در مقابل این موضوع مقاومت میکند، چرا که این روش در کتابهایی که آنها خواندهاند، نیامده است.
وی با تاکید بر این که در شرایط تحریم، مبادله دو جانبه ارزی تنها راه حل است، تاکید کرد: امیدواریم که دولت این کار را انجام دهد. البته این کار نیاز به یک اراده سیاسی و مجریان شجاع دارد. ما پیش از این مجریان شجاعی نداشتیم که این طرح را دنبال کرده و عملیاتی کنند.
سفیر سابق ایران در ونزوئلا با اشاره به تاریخ این پیمان در کشور اکوادور بیان داشت: پول رسمی کشور اکوادور، دلار امریکاست، اما رئیس جمهور این کشور که تحصیل کرده کشور امریکاست، پول مجازی «سوکر» را ایجاد کرد تا بخشی از مبادلات بین این کشور با کشورهای منطقه با این پول انجام شود.
وی تصریح کرد: من معتقدم این طرح احتیاج ندارد که ما مرتبا توجیه کنیم طرح خوبی است بلکه ما در شرایط تحریمی باید بیش از سایر کشورها به دنبال آن باشیم.
در ادامه سبحانی اظهار داشت: اگر کشوری پیدا شد که با کشور ما چنین پیمانی منعقد کند بانک مرکزی بایستی قبول کرده و آمادگی کامل داشته باشد.
وی ادامه داد: تصمیمات هر کشوری به شرایط آن بستگی دارد. درست است که در شرایط عادی مدیریت آمرانه خوب نیست اما در شرایط جنگی باید سریعا تصمیم گرفت و دستور داد. کشور ما اکنون در شرایط عادی قرار ندارد اگر چه در شرایط عادی نیز انعقاد پیمان هایی این چنین مفید است. بازیگر این قضیه بانک مرکزی است.
سفیر سابق ایران در ونزوئلا با بیان این که بانک مرکزی ایران در این زمینه آخر است گفت: بانک مرکزی باید از درخواست کشورهای دیگر برای بستن پیمان استقبال کند. حال ممکن است با یک کشور ملاک پول ملی دو کشور باشد، با یک کشور پایه طلا و دیگری پایه دلار بگذاریم. مهم این است که مسئله حل شود اما مشکل بزرگتر این است که بانک مرکزی درباره مسائلی اظهار نظر می کند که صلاحیت ندارد؛ مثل واردات برنج از هند. چه معنی دارد که سرکار خانم می گویند برنج از هند بیاوریم به درد نمی خورد پس وزارت کشاورزی نیز باید بگوید با فلان سیستم اقتصادی کار کنید به درد می خورد؟
وی ادامه داد: با توجه به این که مصرف برنج در کشورهای همسایه مانند ترکیه بالاست می توانستیم طلب نفتی خود را با برنج هند تهاتر کنیم و بعد برنج را به کشورهای همسایه بفروشیم.
این دیپلمات سابق کشور خاطرنشان کرد: اگر در جنگ نظامی، فرماندهان نظامی باید تصمیم بگیرند در جنگ اقتصادی باید فرماندهان اقتصادی که همان بانک مرکزی است، متناسب با شرایط تصمیم گیری کند.