به گزارش خبرنگار دانشگاه های کشور «خبرگزاری دانشجو» از مشهد، محمد خوش چهره در جمع دانشجویان جنبش عدالتخواه در دبیرستان هاشمی نژاد مشهد گفت: یکی از چالشهای پیش روی ما نبود بصیرت در خصوص درک اقتصاد مقاومتی به مفهوم واقعی است و بسیاری از مسئولان نیز بر این باور که اقتصاد مقاومتی همان اقتصاد ریاضتی است تاکید دارند.
وی با اشاره به اینکه در حقیقت اقتصاد ریاضتی به این معناست که دولت در شرایط رکود قرار گیرد بیان داشت: در این شرایط دولت در شرایط بستن کمربندهای اضطراری است و نمیتواند خدمات عمومی مناسبی را در اختیار مردم قرار دهد و مجبور به افزایش مالیاتها است.
خوش چهره اقتصاد مقاومتی را به معنای رفع وابستگی به برخی کالاها دانست و یادآور شد: اقتصاد مقاومتی به معنای مقاوم سازی است و این نوع از اقتصاد در شرایط سخت مانند شرایطی که اکنون در آن قرار داریم ایجاد میشود.
یکی از نقاط ضعف اقتصاد ایران وابستگی به نفت خام و گندم است
وی یکی از نقاط ضعف اقتصاد ایران را وابستگی به نفت خام و گندم است دانست و یادآور شد: نفت یکی از اهرمهای اصلی فشار بر ما از سوی غرب است و وابستگی شدید بودجه کشور به آن موجب شده است که دشمن راه فشار بر ما را به خوبی بداند.
خوش چهره تصریح کرد: باید برای رفع این مشکل خود را به خودکفایی رسانده گرچه برخی این سئوال را مطرح می کنند که مگر میشود کشوری بدون وابستگی به دنیا به خود کفایی برسد؟
این استاد دانشگاه در ادامه خودکفایی را به معنای استقلال اقتصادی دانست و افزود: خودکفا شدن به معنای عدم ارتباط با اقتصاد دنیا نیست؛ بلکه به معنای این است که در زمینههایی که وابستگی داریم و عامل تحریم ما به شمار میرود خود را به کفایت لازم برسانیم.
وی بیان داشت: شرایط اکنون تغییر کرده و ما باید وابستگیها را کاهش دهیم در غیر این صورت صدای غرب در این ادعا که میگوید، با تحریمها ایران را رساندیم پای میز مذاکره از سر ما کوتاه نخواهد شد.
خوش چهره با بیان اینکه این حرف دروغ است متذکر شد: حقیقت این است که ضعف مدیریت ما توانست دست آمریکا را در این مسیر باز گذاشته و شرایط را برای کشور دشوار سازد.
این استاد دانشگاه یادآور شد: اقتصاد ما باید پویا باشد و در عرصه جهانی حرفی برای گفتن بیابد؛ اما باید ما و ملتمان نیز با گارد بسته در این مسیر حرکت نماییم تا کمتر آسیب ببینیم.
وی گفت: آن چه که موجب شده مقام معظم رهبری چند سال متوالی را اقتصادی بنامند، اهمیت اقتصاد و بحرانی شدن این شرایط است زیرا دچار ضعف در این حوزه شده و اولویت بندی خود را فراموش کردهایم.
خوش چهره به ایجاد منابع فساد در کشور اشاره داشت و گفت: منابع فساد از سه نقطه نظام بانکی، ارز و زمین خواری وارد کشور میشوند.
میزان زمین خواری در کشور دو برار کشورهای حوزه خلیج فارس است
این استاد دانشگاه ادامه داد: میزان زمین خواری در کشور، دو برابر کشورهای حوزه خلیج فارس است، متاسفانه راهکار اساسی امام(ره) که همان ایجاد بنیاد مسکن انقلاب اسلامی بود را فراموش کردهایم.
وی به نقد از دولتها در مقابله با مشکلات زمین و مسکن پرداخت و تاکید کرد: متاسفانه پس از وفات امام (ره)، جنگ و مسائل دیگر موجب فراموشی مسئله مسکن در کشور شد و پس از جنگ نیز دولتها در انجام وظایف خود در خصوص مسکن کوتاهی کردند و موجب بروز دلالی و سوداگری در این زمینه شدند.
خوش چهره، وکلای زمین خواران را شریکان این افراد در انجام اشتباهاتشان دانست و یادآور شد: حقیقتا امروز افرادی که زمین خوارند وکلای درجه یکی هستند که 30 درصد هزینه را دریافت میکنند و در قبال آن زمین خواران را تبرئه و از آنان دفاع و در این مسیر یاریشان میکنند.
این استاد دانشگاه به فسادهای بانکی اشاره کرد و بیان داشت: ریشه فساد بانکها در وابستگی اقتصادی آنان به نفت است، هر دولتی که به نفت وابستگی بیشتری داشت فسادش بالاتر رفته و این را میتوان در دولتهای پس از انقلاب دید.
وی ادامه داد: هنگام انتخابات قبل ازاینکه به شعارهای نامزدها نگاه کنیم باید ببینیم اقدامات آنها در تبیین سیاستهای بلند مدت بدون اتکای به نفت چیست؟ و در برنامه آنان اقدامات امام و مقام معظم رهبری و سیاستهای عنوان شده از سوی این رهبران انقلاب وجود دارد یا خیر.
خوش چهره در نقد دولتهای پس از انقلاب خاطرنشان کرد: تبیین سیاستهای بلند مدت بدون اتکای به نفت در بیانات مقام معظم رهبری در سال 84 دیده شد، در حالی که تنها دولت به یک جلسه بررسی نسبت به آن فرامین بسنده کرد و به دلیل اینکه این حرف را باور نداشتند دنبال آن نرفته و این حرف بر زمین ماند.
وی مجلس را نیز در این راستا دارای اشتباهاتی دانست و متذکر شد: خطای مجلس نیز در این میان این است که به دولتها اجازه میدهد برای تامین بودجه خود از نفت برداشت بیشتری داشته باشند.
این استاد دانشگاه در پایان دومین انحراف بانکها را انحراف از عقود اسلامی دانست و گفت: معوقات بانکی از انحرافات دیگر بانکها به شمار میرود و در حال حاضر به دلیل اینکه اقتصاد ملی دچار رکورد تورمی شدید است بانکها باید تعداد خود را کاهش دهند؛ اما میبینیم اینگونه نبوده است و به دلیل اینکه کارکرد آنها مولد نیست بخش تولید نیز در این میان بیبهره و کم بهره مانده است.