به گزارش خبرنگار "خبرگزاری دانشجو" از کرمان، نخستین نشست بررسی سیاستهای کلی علم و فنآوری ابلاغی از سوی مقام معظم رهبری شب گذشته در استان کرمان برگزار شد.
دبیرخانه سیاستهای کلی علم و فنآوری در استان کرمان پس از اتمام این همایش بیانیه یایانی به شرح زیر منتشر کرد:
نکته مهم و قابل توجه در متن ابلاغیه سیاستهای کلی علم و فنآوری بندهای مهمی ذکر شده است که سالیان سال است پرداخت و رسیدگی به این مسائل از دغدغههای اصلی نظام بوده است و تا به حال جز اقداماتی آنی و بیثمر کاری جدی برای آن انجام نشده است.
حال با صدور این ابلاغیه بار دیگر فرصتی مغتنم بدست آمده است تا مطالبهگری در تحقق این امور در دستور کار بخصوص مراکز علمی و رسانهها قرار گیرد.
به چند مورد از این امور اشاره میشود:
1ـ لزوم توجه به تولید علم و نظریه پردازی یکی از بحثهایی است که از ابتدای شکلگیری انقلاب اسلامی مطرح بوده است؛ در همین راستا بوده است که بارها و بارها از جانب مقام معظم رهبری بر این مهم تاکید شده است و بحثهای جنبش نرمافزاری و تولید علم بومی بخصوص در زمینه علوم انسانی مطرح شده است.
از آنجایی که در دانشگاههای علوم انسانی کارشناسان و متخصصانی پرورش مییابند که پایه و زیر بنای فکری جامعه را بدست میگیرند، پس مهم است که این دانشجویان با چه مبانی و علومی آموزش میبینند.
در حال حاضر در درصد بالایی از علومی که در رشتههای اقتصاد، مدیریت، علوم سیاسی، جامعه شناسی و سایر علوم انسانی در کلاسها ارائه میشود، علوم غربی است که مطمئنا با اقتضائات جامعه غربی قابلیت پیادهسازی و اجرا را داراست.
بر همین مبناست که بر تولید علم با توجه به مولفهها و ارزشهای بومی تاکید میشود.
2ـ در متن ابلاغیه به لزوم روزآمدسازی نقشه جامع علمی کشور تاکید شده است.
تا کنون در جهت ارتقای سطح علمی و کاربردی مراکز علمی در کشور و حتی در بخشهای کوچکتر مثلا در سطح استان یا منطقه طرحهایی با این هدف تدوین و تصویب شده است؛ زمان مناسبی است تا پیگیری شود چه میزان از این طرحها اجرایی شده است و بودجههایی تخصیصی در مسیر درست هزینه شده است، بازدهی این طرحها چه بوده است و لزوم پیگیری ادامه و یا اصلاح هر طرح کدام است.
3- در بندهای مختلف متن ابلاغیه به کرات به صورت مستقیم و غیر مستقیم بر ارتباط موثر بین صنعت و دانشگاه تاکید شده است.
در برهه زمانی که مسائل اقتصادی در صدر اخبار کشور قرار گرفته است و حل مشکلات اقتصادی از دولت، مطالبه اصلی مردم است هر اقدامی در این زمینه مهم و قابل بررسی خواهد بود.
یکی از راهکارهایی که بارها اساتید و متخصصان اقتصادی برای حل مشکلات اقتصادی پیشنهاد کرده و بر آن پافشاری میکنند، برنامهریزی برای راهاندازی تولید داخلی کشور است؛ چرا که در این راستا تورم کاهش و بیکاری و رکود از بین خواهد رفت.
مسلما یکی از مهمترین اقداماتی که در این زمینه میتواند صورت گیرد، تلاش و سیاستگذاری دقیق و خالی از شعار برای ارتباط کارآمد بین صنعت و دانشگاه است.
نیروی جوان و تحصیل کرده امروز ایران یکی از ظرفیتهایی است که کمبود آن بسیاری از کشورهای غربی و پیشرفته و صنعتی را با بنبستهای جدی مواجه کرده است.
این در حالی است که سوء مدیریت و برنامهریزی برای بهرهبردن از این پتانسیل حیاتی اقتصادی کشور باعث شده است از یک طرف کارخانهجات و مراکز صنعتی کشور با ظرفیت حتی کمتر از نصف به تولید خود ادامه دهند و از طرف دیگر جوانان به دلیل بیکاری به شغلهای نامولدی چون دلالی روی آورده و یا به اعتیاد و سایر آسیبهای اجتماعی ناشی از بیکاری دچار شوند.
4ـ در متن ابلاغیه به ارائه رشتههای تحصیلی مرتبط با نیازهای کشور تاکید شده است.
در حال حاضر در تمام استانهای کشور، در تمام شهرهای بزرگ و حتی بسیاری از شهرهای کوچک دانشگاه تاسیس و مشغول فعالیت است؛ رشتههای تحصیلی ارائه شده در این دانشگاهها چقدر بر مبنای مزیت نسبی و ظرفیت های آن منطقه ارائه میشود؟
چه میزان از افرادی که از این دانشگاهها فارغ التحصیل میشود، در همان منطقه به فعالیتهای اقتصادی و مولد میپردازند؟
چه میزان برای فعالیت در منطقه خود آموزش میبینند؟
5ـ در متن ابلاغیه بر تهیه بانک اطلاعاتی علمی ـ پژوهشی کشور تأکید شده است.
تهیه یک نظام آماری دقیق و به روز از تحقیقات و مقالات علمی کشور برای جلوگیری از موازیکاری و شکلگیری بستری مناسب برای پیشبرد نظام علمی کشور در جهت رسیدگی و تحقیق بر موضوعات اصلی و مهم کشور امری بسیار ضروری و مهم است که تا کنون از آن غفلت شده است.
بسیاری از مقالات و پایاننامههاییکه امروز با صرف وقت و البته هزینههای بالا نگاشته میشوند، بررسی موضوعات و عناوینی است که دغدغه و مسئله کشور نیست و از درجه اهمیت پایینی برخوردار است.
لازم به ذکر است، این نشست با همکاری "خبرگزاری دانشجو" در استان کرمان و مجتمع رسانهای کویر برگزار شد.