به گزارش خبرنگار"خبرگزاری دانشجو" از مشهد، میزگرد فرهنگی "خبرگزاری دانشجو"، با عنوان "هنر فیلمسازی دفاع مقدس" امروز با حضور مسئول فرهنگی سازمان بسیج دانشجویی خراسان رضوی، جانشین بسیج دانشجویی مرکز مشهد، مسئول فرهنگی بسیج دانشجویی مرکز مشهد و کارشناس فرهنگی سازمان بسیج دانشجویی خراسان رضوی برگزار شد.
رضایی، مسئول فرهنگی سازمان بسیج دانشجویی خراسان رضوی گفت: با توجه به اینکه نسل جدید جنگ را تجربه نکردهاند؛ بنابراین هنر باید پای کار بیاید و حقایق جنگ را مطرح کند.
وی قویترین اثر ماندگار در زمینه دفاع مقدس را "روایت فتح" شهید آوینی دانست و افزود: مشاهده میکنید که این روایت حوادث هشت سال دفاع مقدس را به شکل مستند و ماندگار بیان کرده است.
مسئول فرهنگی سازمان بسیج دانشجویی خراسان رضوی ادامه داد: فیلم سازان و سایر هنرمندان باید به شیوهای جذاب وارد میدان شوند و حقایق جنگ را به تصویر بکشانند و یقین بدانید چنانچه در آثار هنری به حقیقت جنگ پرداخته شود آنگاه نگاه جوانان به شهید و شهادت تغییر خواهد کرد.
رضایی با اشاره به اینکه تا زمانی که نگاه هنرمندان و سایر مردم به هنر اصلاح نشود آثار هنری هیچ پیشرفتی را تجربه نخواهد کرد، تصریح کرد: امام راحل فرمودند "تنها هنری مورد قبول اسلام است که صیقل دهنده اسلام ناب باشد." این در حالی است که نتوانستهایم اسلام ناب را به درستی بشناسانیم.
وی تاکید کرد: چنانچه اسلام را به درستی معرفی میکردیم آنگاه آثار هنری در خدمت ارزشهای پست قرار نمیگرفت.
نگاه وزارت ارشاد به هنر برگرفته از نگاه اسلامی نیست
مسئول فرهنگی سازمان بسیج دانشجویی خراسان رضوی با تاکید بر اینکه نگاه مسئولان وزارت ارشاد به هنر نگاهی بر گرفته از اسلام نیست، خاطرنشان کرد: متاسفانه بر هنر امروز ایران یک نگاه پلورالیزمی حاکم شده است این در حالی است که بر اساس اعتقادات دینی ما، هنر باید در خدمت اسلام قرار گیرد تا تعالی بخش باشد.
تفکر افرادی همچون کیارستمی بسیار متفاوت از تفکر یک فرد انقلابی است
رضایی در بخشی دیگر از سخنانش در خصوص اظهارات کیارستمی در رابطه با دفاع مقدس با بیان اینکه تفکر افرادی همچون کیارستمی بسیار متفاوت از تفکر یک فرد انقلابی است، گفت: یکی از دلایل اصلی که چنین سخنانی در خصوص دفاع مقدس بیان میشود این است که این افراد حقیقت دفاع مقدس را در نیافتهاند و علت این امر این است که یا در جنگ حضور نداشته یا ارزشها را درک نکردهاند.
وی در پایان تاکید کرد: چنانچه حقایق جنگ به درستی انتقال یابد قادر خواهد بود کل بشریت را تغذیه کند.
تمامی ابعاد زندگی شهدا به تصویر کشیده شود
در ادامه این میزگرد امیر روشندل، جانشین بسیج دانشجویی مرکز مشهد با بیان اینکه متاسفانه بسیاری فلسفه کار هنری را به درستی نمیدانند، تصریح کرد: هنرمند باید به این نکته توجه داشته باشد هنری که خلق میکند منجر به رشد و تعالی مخاطب شود؛ حال آیا آثاری که در کشور خلق میشوند از این ویژگی برخوردار هستند؟
وی افزود: یکی از دلایلی که ممکن است جوانان نتوانند شهدا را درک کنند این است که به درستی به زندگی آنان پرداخته نشده به طور مثال پرداختن به زندگی شهدایی مانند شهید بابایی باعث شده این فرد برای نسل جوان قابل درک و لمس شود؛ بنابراین چنانچه فیلم سازان بتوانند زندگی شهدا را از کودکی تا بزرگسالی به تصویر بکشند آنگاه خواهید دید که جوانان به آنان روی خواهند آورد.
جانشین بسیج دانشجویی مرکز مشهد در ادامه خطاب به کیارستمی و دیگر فیلمسازان گفت: زندگی شهدا را با دقت مرور کنید و آنگاه به تمامی ابعاد زندگیشان بپردازید نه اینکه تنها به برشی از زندگی آنان اکتفا کنید. چنانچه نسل جوان با تمامی ابعاد زندگی شهدا آشنا شود آنگاه به راحتی الگوگیری خواهند کرد.
روشندل خاطرنشان کرد: چنانچه به فرهنگ سایر کشورها نیز نیم نگاهی بیاندازید آنگاه خواهید دید که تجلیل از شهدا تنها مختص ایرانیان نیست؛ بلکه تمامی کشورهای جهان نسبت به کسانی که برای خاک کشورشان از خودگذشتگی میکنند ارزش و احترام قائل هستند و آنان را تقدیس میکنند. حال چگونه برخی در کشور ما عنوان میکنند دفاع مقدس بیارزش بوده است!؟
وی ادامه داد: متاسفانه رویکرد وزارت ارشاد نسبت به آثار هنری رویکرد صحیحی نیست؛ به گونهای که کارشناسان وزارت ارشاد تنها به دنبال کوتاه کردن فیلمها هستند نه به دنبال هدایتگری.
جانشین بسیج دانشجویی مرکز مشهد با بیان اینکه دفاع مقدس، مدرسهای انسان ساز بود؛ تصریح کرد: با توجه به اینکه فضای جبهه فضایی بسیار مقدس بود بسیاری از افراد در دوران دفاع مقدس خود را ساختند.
عدم توجه به تمامی ابعاد زندگی شهدا مانع از درک صحیح زندگی آنان خواهد بود
در ادامه این نشست مظفری گفت: یکی از مشکلاتی که در فیلم سازی وجود دارد این است که تنها به برههای از زندگی شهدا پرداخته میشود و نه به تمامی زندگی آنان. همین مسئله باعث میشود نسل جوان درک روشنی از زندگی شهدا نداشته باشد.
مسئول فرهنگی بسیج دانشجویی مرکز مشهد بیان داشت: هنرمندان و به خصوص فیلمسازان باید نگاهی وسیعتر به زندگی شهدا داشته باشند و تنها به آن مقطع از زندگی شهدا که به شهادت میرسند بسنده نکنند.
وی خاطرنشان کرد: افرادی همچون کیارستمی بسیارند و به دلیل اینکه کار فرهنگی در این زمینه صورت نگرفته و یا بسیار کم بوده است این افراد نتوانستهاند دفاع مقدس را به درستی درک کنند.
مظفری ضمن بیان اینکه توجه به آموزههای دینی در میان رزمندگان بسیار مشاهده میشود، گفت: این افراد به درستی توانستند آموزههای دینی را انجام دهند و در آزمون شهادت قبول شوند.
نپرداختن به روابط اجتماعی در دوران دفاع مقدس یکی از ضعفهای فیلمهای امروزی
در بخش دیگری از این میزگرد رحمانی، این کارشناس فرهنگی سازمان بسیج دانشجویی خراسان رضوی ضمن بیان این موضوع که دفاع مقدس باید در فضای آکادمیک به بحث گذاشته شود، گفت: یکی از مشکلاتی که امروز در وزارت ارشاد وجود دارد این است که خط قرمزی برای تشخیص هنر ارزشی از هنر ضد ارزشی وجود ندارد.
وی افزود: امروز بسیاری از هنرمندان سخن از هنر برای هنر میزنند در صورتی که هنر باید در خدمت ارزشها قرار گیرد تا منجر به تعالی فرد شود.
این کارشناس فرهنگی سازمان بسیج دانشجویی خراسان رضوی با بیان اینکه هنر وسیلهای برای نشان دادن زیباییها و ارزشها است، تصریح کرد: یکی از نقاط ضعف فیلمسازان دفاع مقدس این است که نتوانستهاند روابط اجتماعی در دوران جنگ را به تصویر بکشانند و تنها روابط اجتماعی در دوران صلح را مدنظر قرار دادهاند، در صورتی که روابط انسانی و اجتماعی در دوران دفاع مقدس به مراتب بیشتر بود.
رحمانی در پایان خاطرنشان کرد: متاسفانه شهدا را در کادری گذاشتهایم و به درستی به آنان نپرداختهایم؛ این در حالی است که آنان نیز انسان بودند و در میان مردم زندگی میکردند.