به گزارش خبرنگار "خبرگزاری دانشجو" از ایلام، وهاب پیرانی، مدیرکل دامپزشکی ایلام روز گذشته در جریان بازدید از دانشکده پیرادامپزشکی ایلام در میان دانشجویان رشتههای دامپزشکی گفت: علم دامپزشکی با عبور انسان از مرحله شکار به کشاورزی متولد شده است، بر اساس آثار به دست آمده در تپه علی کش، آریاییها اولین کسانی در طول تاریخ بودند که در 8000 سال گذشته به برکات داشتن آب و هوای مساعد به اهلی کردن حیواناتی مانند بز، گوسفند و گاو همت گماشتند.
وی ایرانیان را اولین رام کنندگان اسب در ایرانویچ یا کاشمر امروزی دانست و بیان داشت: در سفرنامه فیثاغورث به فلات ایران آمده است: آریاییها علم دامپزشکی را بسیار ارج مینهد و رئیس اداره دامپزشکی را سپهبد و ارتشبد میخوانند؛ زیرا اسب در نزد ایشان بسیار با اهمیت است و مهمترین ابزار برای پیروزی در جنگ با دشمنان محسوب میشود. در ایران قدیم و پس از اسلام دامپزشکی و پزشکی یک شغل واحد بودند و نخبهترین افراد به این حرفه روی میآوردند.
مدیرکل دامپزشکی ایلام با اشاره به برخی روایات، حضرت ابراهیم (ع) و فرزندشان اسمائیل (ع) را اولین تربیت کنندگان اسب اصیل عربی معرفی کرد و ادامه داد: بیشتر پیامبران الهی در بخشی از عمرشان به شغل دامداری مشغول بودند، خداوند در قرآن میفرماید: تمام جنبندگان روی زمین و آسمانها تسبیح حق میگویند.
پیرانی تصریح کرد: در طول تاریخ، برخی سلسهها یا نقاط سرزمینی توسط بیماریهای مشترک بین انسان و دام نابود شدند به عنوان مثال، تیمور لنگ و لشکرش به دلیل مبتلا شدن به تب اسبی هلاک شدند بنابراین در تاریخ معاصر ایران برای کشف و دفع بیماریهای حیوانی، نخست انیستیتو راضی در سال 1304 و سپس اداره دامپزشکی در 14 مهر 1350 به احترام به روز گاگوش در سرزمین پارس باستان، تاسیس شدند.
وی وسعت استان ایلام را هفت درصد از کل سرزمین ایران اعلام کرد و گفت: دو میلیون واحد دام سبک و سنگین در این استان وجود دارند این آمار تقریبا چهار برابر جمعیت مردم ایلام است؛ بنابراین اقلیم مساعد این استان زمینه را برای تولید دام و صدور آن به سایر نقاط کشور فراهم آورده است، وظیفه دامپزشکان نظارت، پیشگیری و ارائه خدمات رایگان به دامداران، دامپروران و جامعه هدف است.