گروه دانشگاه "خبرگزاری دانشجو"؛ سجاد مصطفیپور؛ مذاکرات هستهای ایران و ۱+۵ در حالی وارد ایستگاه پایانی خود در وین پایتخت اتریش شده است، که هنوز به دلیل وجود ابهامات متعدد و اختلافهای اساسی بین طرفین نمیتوان نتیجه از پیش تعیین شدهای برای آن مشخص کرد. که شاهد این مدعا اخبار و تحلیلهای در رسانهها و اظهارنظر نمایندگان دو طرف میتواند باشد. اگرچه میتواند آنچه منعکس میشود با آنچه بحث و گفتوگو میشود متفاوت باشد!
نکتهای که در بدو ورود تیم مذاکره کننده ایران به وین، قابل تامل بود، اظهار نظر وزیر امورخارجه کشورمان درباره نتیجه مذاکرات هستهای در ۳ آذر بود، ظریف درباره به نتیجه رسیدن یا شکست مذاکرات هستهای اینگونه میگوید: «آنچه برای این هفته لازم است این است که با اعتماد به نفس، همه گروهها و افراد کاری کنند که با نشان دادن همدلی و وحدت ملی نتیجه هر چه باشد چه توافق باشد و چه ایستادگی در برابر زیاده خواهی، روز سوم آذر انشاالله پیروزی ملی در رسیدن به اهدافی باشد که از این مذاکرات به دنبال آن بودیم؛ توافق در صورتی که توافق امکان پذیر باشد و نشان دادن عزم ایران برای پیگیری حقوقش بر اساس اصول تعامل و همکاری و مقاومت در برابر زیاده خواهی.»
درباره سخن رئیس تیم مذاکره کننده کشورمان دو نکته قابل ذکر است؛
۱- آزموده را آزمودن خطاست؛ اگر محمد جواد ظریف، گذشته را (مذاکرات سعداباد، بروکسل و پاریس) به یاد داشته باشد، باید بداند جمهوری اسلامی قبلا به طور جدی وارد میز مذاکره با طرف غربی شده بود ولی با وجود اقدامات اعتمادساز ایران، زیاده خواهی طرف غربی مانع از رسیدن به توافق در پرونده هستهای ایران شده بود، پس چگونه است پس از گذشت یکسال از توافق موقت ژنو و اقدامات متعدد ایران برای اثبات صلح آمیز بودن فعالیتهای هسته ایش، ظریف در بدو ورود به وین به خبرنگار میگوید در صورت زیاده خواهی غرب و شکست مذاکرات، ایستادگی ما، پیروزی ملی محسوب میشود، پس هزینه یکسال تعهد در مقابل گروه ۱+۵ و توقف یا تعلیق فعالیتهای هستهایمان به پای چه کسی باید نوشته بشود، در حالیکه ما در گذشته هزینه راستی آزمایی و اعتمادسازی را پرداخت کرده بودیم.
۲- پرونده هستهای چقدر اهمیت دارد که در صورت نتیجه رسیدن، از آن به عنوان «پیروزی ملی» یاد میشود. یادم هست زمانی میگفتیم «دولت یازدهم متاسفانه تمامی مسائل را به پرونده هستهای گره زده است» ولی با واکنشهای تند روبرو میشدیم. اما آنچه امروز قابل مشاهده است صحت پیش بینی و تحلیلی بود که دلسوزانه از جانب منتقدین ارائه میشد، چرا که اکنون دولت به دنبال آن است که با توافق در پرونده هستهای _ که هنوز ابعاد و نتایج آن مشخص نیست _ و اعلام پیروزی ملی (همانگونه که ظریف گفت)، سوم آذر را جشن بگیرد.
همانگونه که نوبخت در نشست خبری در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا شما برنامهای برای اینکه در سوم آذر جشن هستهای برگزار کنید دارید، گفت: من هم این امید را دارم، فرزندان این مملکت صادقانه تلاش دارند تحریمهای ظالمانه را از دوش مردم خوبمان بردارند و مردم و رهبری راضی باشد. ما بعد از سالها مقاومت توانستیم به پیروزی دست یابیم. اگر اتفاقی بیفتد خود مردم شادمانیشان را منعکس میکنند. ما بدون خوشبینی بیجهت و بدبینی بیدلیل تلاش کنیم برای سوم آذر خود را آماده نماییم.
اکنون، با این گزارهها و بدون هیچ گونه اطلاع از محتوای مذاکرات و زیاده خواهی مشهود غربیها که در اظهارنظر مقامات آمریکایی، انگلیسی و فرانسوی قابل مشاهده است، باید دید گروه ۱+۵ چگونه در مقابل خواستهها و حقوق ملت ایران، سر تواضع فرو خواهد آورد! تا ما شاهد «پیروزی ملی» و به دنبال آن «جشن ملی» باشیم...
انتشار یادداشت دانشجویان به معنای تایید تمامی محتوای آن توسط "خبرگزاری دانشجو" نیست و صرفاً منعکس کننده نظرات گروهها و فعالان دانشجویی است.
آخرشم میان میگن رفتیم و با دشواری به توافق رسیدیم
متشکر از یادداشتتون