به گزارش خبرنگار "خبرگزاری دانشجو" از اصفهان، علی خرم، مشاور وزیر امور خارجه و سفیر سابق ایران در چین در نشست "تهدیدها و فرصتهای رابطه ایران با آمریکا" که ظهر امروز در تالار امیرکبیر دانشگاه آزاد اصفهان برگزار شد، گفت: برای من باعث خوشحالی است که سال گذشته مردم ایران رئیس جمهوری را با این طرز تفکرات انتخاب کردند؛ دانشگاهها باید فعال بوده اما از تنش به دور باشند و باید فعالانه با مسائل برخورد کند.
وی در ادامه با اشاره به موضوع مذاکرات هستهای ایران و کشورهای 5+1 افزود: از حدود ۱۴ ماه پیش بین ایران و ۵+۱ بعد از ماهها مشاجره مقرر شد به پرونده هستهای رسیدگی شود. بعد از گذشت حدود دو ماه سند مشترکی امضاء شد که یک دستاورد برای ایران و ۵+۱ محسوب میشد. گروه ۵+۱ از اعضای دائم شورای امنیت تشکیل شده، این گروه وظیفه حفظ امنیت بینالمللی را بر عهده دارد و به همین جهت ما با آنها وارد مذاکره شدهایم و قصد داریم نگرانیهای بینالمللی را برطرف کنیم.
مشاور وزیر امور خارجه ایران تصریح کرد: دو ماه طول کشید تا توافقنامه ژنو امضاء شد، بعد از امضای این سند دو برنامه مورد توجه قرار گرفت، اول برنامه موقت هستهای ایران که تا پایان اسفند سال گذشته بود و برنامه دوم برنامه جامع هستهای که از فروردین تا به امروز ادامه دارد.
خرم خاطرنشان کرد: در برنامه جامع، ایران قصد دارد نشان دهد برنامه هستهای صلحآمیزی داشته و خواهد داشت؛ اما باید توجه داشت ایران تنها کشوری نیست که وارد این برنامه شده است قبل از ایران حدود ۳۰ کشور دیگر برنامه جامع هستهای را امضاء کرده و به مدت هشت تا ۱۸ سال دوره اعتمادسازی را پشت سر گذاشتهاند.
وی بیان داشت: پس از اثبات صلحآمیز بودن برنامه هستهای خود مجوز گرفتند تا بتوانند به طور آزادانه به غنیسازی بپردازند، البته این فعالیتها باید تحت نظارت آژانس بینالمللی هستهای باشد پس باید توجه داشت این برنامهها تنها مربوط به ایران نیست.
سفیر پیشین ایران در کشور چین با اشاره به متفاوت بودن پرونده هستهای ایران با سایر کشورها تصریح کرد: متأسفانه در سال 84 پرونده هستهای ایران به شورای امنیت فرستاده شد که همین موضوع کار را برای ما دشوار کرد و به نوعی یک بدهکاری برای خود ایجاد کردیم؛ اما باید خدا را شکر کرد که با توجه به این مشکلات توانستیم مذاکرات خوبی داشته باشیم و امروز تکنولوژی هستهای ما تا حدی پیشرفت کرده که قدرت بازدارندگی ما را ثابت کرده است.
وی ادامه داد: زمانی که اوباما بر سر کار آمد بر خلاف جرج بوش تصمیم گرفت پرونده هستهای ایران را از راه دیپلماسی و نه جنگ و دعوا حل کند باید توجه داشت جمهوری خواهان در آمریکا بر این اعتقاد هستند که باید با رقبا با زبان زور صحبت کرد و از تحریم و تهدید استفاده کرد؛ اما دموکراتها مسائل را به طور مسالمتآمیز برطرف میکنند.
خرم در پایان ایران و آمریکا را دو بازیگر مهم در خاورمیانه دانست و تأکید کرد: ایران و آمریکا بدون هیچ سند همکاری ناگزیر در موضوعاتی همچون عراق، افغانستان، پاکستان، سوریه، لبنان، فلسطین، یمن، خلیج فارس و غیره با هم مشترکاتی دارند. در ارتباط با خلیج فارس باید بگویم هر کشتی بزرگی از جمله نفتکشها که بخواهد از تنگه هرمز عبور کند با توجه به قوانین بینالمللی باید با اجازه ایران از آن عبور کند؛ زیرا تنگه هرمز متعلق به ایران و عمان میباشد که قسمت عمیقتر آن در اختیار ایران میباشد.