به گزارش خبرنگار اقتصادی "خبرگزاری دانشجو"، کاهش قیمت نفت در روزهای منتهی به ماه اکتبر آنچنان تاثیرگذار بود که نه تنها اقتصاد کشورهای عضو اوپک بلکه سایر تولیدکنندگان جهانی را نیز مورد تنشهای اقتصادی و سیاسی قرار داد.
قیمت این حامل انرژی در نیمه اکتبر به کمترین میزان خود در 4 سال گذشته رسید تا این روند فزاینده کاهش قیمت طی ماههای گذشته، جهان را با نگرانیهای جدی مواجه سازد. این موضوع در منظقه خاورمیانه نمود بیشتری پیدا کرد چرا که وابستگی شدید بودجه در این کشورها به نفت و فرآوردههای نفتی و مشکل کاهش قیمت نفت کسریهای قابل توجه بودجه را به دنبال خواهد آورد و همین موضوع به معضلات اقتصادی این کشورها دامن میزند.
اما دلیل این افت قیمت چه بود؟ واقعیت این است که کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس به ویژه کویت و عربستان سعودی با افزایش عرضه و ارائه تخفیفهای ویژه به مشتریان که ذهنها را به سمت حراجیهای آخر سال میبرد، شیب سقوط آزاد طلای سیاه را تندتر از گذشته کرد.
این توطئه به همینجا ختم نشد. عربستان سعودی در ادامه اقدامات خسمجویانهاش که به نظر میرسد دلیل اصلی آن وارد نمودن ضربههای اقتصادی و سیاسی به کشورهایی همچون ایران، عراق و روسیه عرضه طلای سیاه خود به بازار جهانی را افزایش داده است تا دور جدیدی از جنگ کاهش قیمت نفت را کلید بزند. از این رو عربستان سعودی در ماه نوامبر روزانه 9 میلیون و 420 هزار بشکه نفت عرضه کرد که نسبت به ماه اکتبر نشاندهنده افزایش روزانه 40 هزار بشکهای نفت است.
رویترز به انتشار گزارشی به نقل از یک منبع آگاه صنعت نفت نوشت: عرضه نفت عربستان در ماه نوامبر نسبت به ماه قبلتر افزایش یافته که نشان دهنده این است که در سیاست نفتی این کشور به رغم اشباع بازار و سقوط آزاد قیمت نفت هیچ تغییری رخ نداده است.
در ادامه همین توطئه نفتی بود که بهای هر بشکه نفت برنت برای تحویل در ماه ژانویه به کمتر از 62 دلار سقوط کرد و نفت سبک آمریکا کمتر از 58 دلار در هر بشکه معامله شده است در حالی که اواسط تابستان سالجاری قیمت هر بشکه نفت بشکهای حدود 115 دلار بود. در نگاه اول شاید ضرر و زیان کشورهای غربی و به خصوص آمریکا به چشم آید اما کارشناسان داخلی بر این باورند که نفت ارزان هدیه عربستان به آمریکا است، چرا که تولید نفت عربستان هماکنون ٩ میلیون و ٨٠٠ هزار بشکه در روز است که بیش از ٦ میلیون آن صادر میشود و سیاستهای قیمتی این کشور همواره مورد توجه آمریکا قرار دارد.
سید محمد علی خطیبی، نماینده سابق ایران در اوپک نیز با بیان اینکه اقدامات و سیاستهای عربستان مبنی بر کاهش قیمت رسمی نفت خود حاکی از آن است که این کشور به دنبال کاهش بیشتر قیمت نفت در بازار جهانی است بر این ادعاها صحه گذاشته و میگوید: این کشور با آمریکا تبانی کرده است تا با پائین نگاه داشتن قیمت نفت به اقتصاد کشورهایی همچون جمهوری اسلامی ایران ضربه بزند.
وی با اعلام اینکه آمریکا به دلیل آنکه صرفا مصرف کننده نفت بوده و نه صادرکننده قطعا از کاهش قیمت نفت ضربه نمیخورد، تاکید کرد: این در حالی است که کشورهای بزرگ صادر کننده نفت همچون ایران بیشترین آسیب را از کاهش قیمت نفت میبینند.
خطیبی، نفت ارزان را هدیه عربستان سعودی به اقتصاد آمریکا و شکوفایی بیشتر اقتصاد این کشور عنوان کرد و افزود: با ورود به فصل بهار و کاهش بیشتر تقاضای فصلی قطعا باید شاهد کاهش بیشتر قیمت نفت در بازار جهانی باشیم.
نماینده سابق ایران در اوپک با بیان اینکه عربستان سعودی به هیچ وجه قصد راهاندازی جنگ با صنعت نفت آمریکا را ندارد، تصریح کرد: این ادعا یک آدرس انحرافی برای فریب افکار عمومی است و در پشت پرده آمریکا و عربستان به یک توافق نفتی کامل دست یافتهاند.
در حال حاضر نیز با وجود بیان دلایل فراوان برای این کاهش بیسابقه قیمت نفت، اکثر کارشناسان حوزه انرژی به این موضوع را پذیرفتهاند که علل سیاسی نقش پررنگتری در به وجود آمدن بحران نفتی کنونی دارد و به راحتی میتوان به تحرکات آمریکا برای تحت فشار قرار دادن روسیه و ایران آن نیز با همراهی عربستانسعودی با پی برد.
مقامات آل سعود با اقدامات اخیر خود زیان چند صد میلیاردی ناشی از کاهش بهای نفت را به زیان دیدن ایران و هم پیماناش ترجیح میدهند تا جنگ نفتی تمام عیار خود را در برابر کشور ما قابل توجهتر کند.
با احتساب نفت ۱۰۶ دلاری و فروش روزانه یک میلیون بشکهای نفت، ایران روزانه ۱۰۶ میلیون دلار و ماهانه ۳ میلیارد و ۱۶۰ میلیون دلار نفت فروخته است که این رقم در زمان تمدید ۷ ماهه توافق ژنو و با احتساب فروش روزانه یک میلیون بشکه نفت ۷۴ دلاری، ماهانه به ۲ میلیارد و ۲۰۰ میلیون دلار رسید و در حال حاضر با کاهش قیمت نفت به 57 دلار در هر بشکه این رقم به یک میلیارد و 710 میلیون دلار کاهش پیدا کرده است که در واقع میتوان گفت براساس کاهش قیمت نفت و نسبت به زمان توافق ژنو، حداقل ماهانه یک میلیارد و 450 میلیون دلار ضرر متوجه ایران کرده است.
کاهش وابستگی به درآمدهای نفتی به خصوص وابستگی بودجه کشور به این درآمدها موضوعی بود که همواره مورد اتفاق نظر تمامی کارشناسان، اقتصاددانان و سیاستمداران کشور بود اما تاکنون در حد همان بحثها و نظرات باقی ماند و هر ساله نیز این وابستگی افزایش پیدا کرد. به نظر میرسد تنها زمانی سیاستمداران کشور متوجه غفلت خود از این موضوع میشوند که شوک نفتی در دنیا رخ میدهد و تنها ضررکننده نهایی آن کشورهایی همچون ایران است که بخش اعظمی از برنامههای خود را بر این مبنا طرحریزی کرده و با رخداد هر شوک نفتی هر چند کوتاه مدت متاثر میشود. در صورتی که با کاهش وابستگی به درآمدهای ناشی از صادرات نفت و دیگر فرآموردههای نفتی نه تنها مسیر را برای رشد و توسعه اقتصادی هموارتر میکنیم بلکه راه همواری را که برای دشمنان ایران و اسلام و پا دادن به توطئههای شیطانیشان فراهم نمودهایم را نیز سنگلاخ و غیرقابل نفوذ خواهیم کرد.
و اما در آخر سخنانی از پیر جماران امام خمینی (ره) بگوئیم که فرمودند:
« اگر از صدام بگذریم، اگر مسأله قدس را فراموش کنیم، اگر از جنایت های امریکا بگذریم از آل سعود نخواهیم گذشت. انشاالله اندوه دلمان را را در وقت مناسب با انتقام از امریکا و آل سعود برطرف خواهیم کرد و داغ و حسرت حلاوت این جنایت بزرگ را بر دلشان خواهیم گذاشت و با برپایی جشن پیروزی حق بر جنود کفر و نفاق و آزادی کعبه از دست نااهلان و نامحرمان به مسجد الحرام وارد خواهیم شد.
مگر مسلمانان نمیبینند که امروز مرکز وهابیت در جهان به کانونهای فتنه و جاسوسی مبدل شده اند که از یک طرف اسلام اشرافیت اسلام ابوسفیانی، اسلام ملاهای کثیف درباری، اسلام ذلت و نکبت، اسلام پول و زور، اسلام فریب و سازش و اسارت و اسلام حاکمیت سرمایه و سرمایهداران بر مظلومان و پابرهنه ها و در یک کلمه اسلام امریکایی را ترویج میکنند و از طرف دیگر سر بر استان سرور خویش امریکای جهانخوار میگذارند.
ما مظلومین همیشه تاریخ، محرومان و پابرهنگانیم ما غیر از خدا کسی را نداریم و اگر هزار بار قطعه قطعه شویم دست از مبارزه با ظالم بر نمیداریم. بغض و کینه انقلابیتان را در سینهها نگاه دارید با غضب و خشم بر دشمنان بنگرید و بدانید که پیروزی از آن شما است.»
خدا رو شکر که این خائن الحرمین ها رو به دست همون کسایی که براشون خود شیرینی میکنن تار و مار میکنه
یکی از آرزوهای بزرگ من اینه که اون روز باشم و ببینم. ان شاءالله
ما توي محلمون يه ضرب المثل داريم كه ميگه :
يارو مثل خر دزه است كه به مرگ خودش و ضرر صاحبش راضيه.