به گزارش خبرنگار "خبرگزاری دانشجو" از قم، آیت الله عبدالله جوادی آملی عصر امروز در دیدار با اساتید و دانشجویان دانشگاه های صنعتی، اصول دین، حکمت و فنی و حرفه ای دولتی قم، که در بنیاد بین المللی علوم وحیانی اسراء برگزار شد، ضمن تسلیت به مناسبت ایام رحلت و شهادت نبی اکرم(ص) و امام حسن مجتبی(ع) گفت: پیامبر و ائمه معصومین(ع) با سلاح عقل و عدل آمدند تا مردم را به مقصد برسانند.
وی با اشاره به این که در وجود انسان دو بخش اندیشه و انگیزه وجود دارد، تصریح کرد: سِرّ این که ما عالم بی عمل داریم هم مربوط به همین دو بخش است، ما دو قسم بیرونی و درونی داریم که هر کدام از آن ها اقسامی دارند، هرگاه هر دو بخش کار خود را درست انجام دهند انسان می بیند و می فهمد و به شکل صحیح عمل می کند.
آیت الله جوادی آملی عنوان داشت: هر گاه یکی از این بخش ها یا یکی از اقسام آن ها مانند بینایی، اندام حرکتی، یا بخش علمی و فکری انسان دچار مشکل شود انسان نمی تواند به شکل صحیح عمل کند.
علم بدون اراده عالم بی عمل می سازد / برخی دست و پای درونشان فلج است
وی خاطرنشان کرد: گروه های بسیاری هستند که در بخش علمی و عقلی مشکلی ندارند؛ اما در بخش جنگ بین عقل و هوس شکست خورده اند، در جهاد درونی بین نیروی علم و عمل و نیرویی که اراده نفس است شکست می خورند، زمانی که نیّت فلج است، نمی گذارد علم و عقل کار خودشان را انجام دهند و به همین ترتیب عالم بی عمل بوجود می آید.
آیت الله جوادی آملی بیان داشت: با توجه به کلام نورانی امیرالمومنین(ع)؛ برخی ها دست و پای درونشان فلج است، مار و عقرب را می بینند، مشکل علمی ندارند؛ اما شر آن ها را دفع نمی کنند، چون مشکل اراده دارند.
معتاد کارتن خواب نیاز به نصیحت ندارد / اراده اش باید قوی شود
مفسر قرآن کریم افزود: آن معتادی که در سرما و گرما در گوشه خیابان و جوب روی یک تکه کارتون می خوابد نیازی به نصیحت ندارد، خودش دارد وضعش را می بیند، علم دارد، عقل دارد، فقط اراده ندارد.
وی با بیان این که برخی هم هستند که دست و پایشان باز و چشم و گوششان بسته است، بیان داشت: این ها افرادی هستند که هرچه بگویی با چشم بسته عمل می کنند، مانند همین داعشی ها، تعصب جاهلی و قدرت کاذب نتیجه ای جز شمشیر باطل ندارد، این دسته از افراد، کسانی هستند که نیروی فعال دارند؛ اما نمی دانند کجا باید خرج کنند.
آیت الله جوادی آملی ادامه داد: حوزه و دانشگاه کارشان مربوط به عقل و اندیشه است، یک مسئولیت مشترک دارند، آن هم رساندن پیام و علم الهی به جامعه است.
دلیل بوسیدن در و دیوار حرم های اهل بیت(ع)
وی بیان داشت: این که ما می رویم حرم معصومین و ائمه اطهار(ع) در و دیوار آن را می بوسیم یا قرآن را می بوسیم بیخود نیست، به همین دلیل است که آن ها راه عقل و عدل را به ما آموخته اند و در همه ابعاد زندگی بشر راه صحیح و تقویت اراده را معرفی کرده اند.
استاد برجسته حوزه علمیه افزود: ببینید خداوند در قرآن کریم چقدر زیبا سخن گفته است؛ خداوند فرموده "دل" بهترین نعمت است باید مراقب آن باشیم، باید مراقب چشم و گوش باشیم، انسان را در قبال این نعمات مسئول می داند.
تحقق وحدت عمومی مستلزم ایجاد وحدت درونی و فردی است
آیت الله جوادی آملی با تاکید بر لزوم وحدت بیش از پیش حوزه و دانشگاه بیان داشت: اگر ما توانستیم در درونمان وحدت ایجاد کنیم، بین نظر و علم و عمل خودمان وحدت ایجاد کنیم، آنطور که می اندیشیم با انگیزه باشیم، خودمان "واحد" شویم، با دیگری هم می توانیم کنار بیاییم و وحدت ایجاد کنیم.
وی تصریح کرد: وقتی در وجود خودمان بین عقل و عمل خودمان اختلاف وجود دارد نمی توانیم با دیگران هم وحدت ایجاد کنیم، وحدت به سخن و دعوت نیست، به وجود خودمان بر می گردد، خداوند قدرت و امکان وحدت درونی را با خلقت عقل در وجود ما بوجود آورده است، باید از آن بهره بگیریم و در وجود خودمان وحدت ایجاد کنیم.
مرجع تقلید شیعیان بیان داشت: امیرالمومنین (ع) عقل را اینطور تعریف می کنند و می گویند همانطور که زانوهای شترهای چموش را عقال می بندند، خداوند در درون ما چیزی قرار داده که می تواند وهم و خیال و شهوت و غضب را به بند بکشد.
آیت الله جوادی آملی مرجع تقلید شیعیان گفت: حضرات معصومین(ع) با سرمایه عقل و عدل آمده اند که انسان را هدایت کنند؛ این بیان نورانی سیدالشهداء(ع) است که فرمودند:" انسان اگر مسلمان هم نباشد باید عدل را رعایت کند".
وی ادامه داد: حریّت و آزاد منشی دستور دین است، برای همه انسان ها مقدر است که یک روز خوب و پر نعمت و روز دیگر بازنشسته و از شیرینی یک نعمتی محروم هستند، مثال آن کودک نوزادی است که برای اولین بار شیر می خورد برایش شیرینی خاصی دارد اما زمانی که بعد از دوسال قرار است دیگر شیر نخورد و مجبور است تلخی آن را تحمل کند، زندگی همه انسان ها این دو روز را دارد، اما مهم این است که در روز شیرینی باید به فکر آن روز تلخی باشیم.
آیت الله جوادی آملی با انتقاد از ده ها میلیون پرونده قضایی، خشونت، ربا، درگیری و مسائلی از این دست در کشور، بیان داشت: هزینه این همه نیرو و زمانی که نیروهای قضایی برای رسیدگی به پرونده ها صرف می کنند را چه کسی می دهد؟ چرا قرض الحسنه از جامعه رخت بر بسته؟، در نظام اسلامی این همه زندان و دستکاه قضا برای چیست؟
وی افزود: حالا می فهمید چرا در و دیوار حرم ها را می بوسیم؟ این سفارش اسلام و انبیاء و اولیاء الهی است که به هم می رسید سلام کنید، مصافحه کنید، سوار به پیاده راه بدهد او را سوار کند، مراقب قلممان باید باشیم، خوب حرف نزنیم عالی حرف بزنیم، بهتر از خوب حرف بزنیم، جامعه را ادب اداره می کند، حضرت رسول(ص) هیچ گاه از ادبیات جاهلی استفاده نکرد.
آیت الله جوادی آملی در پایان خاطرنشان کرد: با توجه به کلام نورانی امام هشتم (ع) جامعه را ملات اداره می کند نه سنگ، باید بر اساس دستورات اسلام خشونت و افراطی گری را کنار گذاشت و با مردم و جامعه با رفعت و مودت و رحمت برخورد کرد.