به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجو از قم، محمد رضاعارف عصر امروز در همایش حوزه و دانشگاه که در تالار شیخ مفید دانشگاه قم برگزار شد، ضمن گرامی داشت یاد شهدای انقلاب، دفاع مقدس و دانشگاه، اظهار داشت: دهه سوم صفر دهه حماسه اربعین است که شاهد حضور بیش از 20 میلیون نفر از عاشقان نهضت حسینی در صحنه بودیم.
آموزش عالی هم باید مانند حوزعلمیه پیشرفت کند
وی بیان داشت: شهر قم در ارتباط با توسعه آموزش عالی کشور روند رو به رشد و قابل قبولی را پیدا کرده است، همانطور که حوزه های علمیه در زمینه علوم دینی پیشتاز هستند، آموزش عالی هم باید به همین نحو توسعه و پیشرفت پیدا کند.
عارف ضمن گرامی داشت یاد آیت الله قاضی خرم آبادی موسس دانشگاه قم، خاطرنشان کرد: ایشان گام های استواری را در رابطه با راه اندازی و پیشرفت دانشگاه قم برداشت و امیدواریم امروز هم دکتر دیرباز مسیر ایشان را با قدرت ادامه دهد.
وی با بیان این که آذر، ماه دانشگاه است، عنوان داشت: 16 آذر روز دانشجو، 25 آذر روز پژوهش و دیپلماسی علمی و 27 آذر روز وحت حوزه و دانشگاه است، امروز به بهانه روز پژوهش در خدمت شما هستیم، در حال حاضر با اتکا به انگیزه بزرگوارانی که در ابتدای انقلاب نسبت به آموزش عالی کشور دغدغه داشتند پیشرفت های چشمگیری را در زمینه آموزش عالی داشتیم.
4 میلیون و 500 هزار دانشجو در کشور داریم / بیش از 3 میلیون نخبه ایرانی در خارج از کشور هستند
عارف تصریح کرد: در دهه اول انقلاب تنها 175 هزار دانشجو در کشور داشتیم، اما امروز با وجود 4 میلیون و 500 دانشجو در تولید علم رتبه قابل توجهی در سطح بین المللی داریم، باید برای تبدیل علم و پژوهش به ثروت ملی و پیدا کردن راهکارهای آن تلاش کنیم.
تاثیر گذاری دیپلماسی علمی بیشتر از دیپلماسی های دیگر است
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام با تاکید بر این که باید دیپلماسی علمی را پیش بگیریم و در جهت تحقق اهداف انقلاب تلاش کنیم، ابراز داشت: امروز بیش از 3 میلیون نفر نخبه در خارج از کشور داریم، افراد نخبه و برجسته ای هم در داخل کشور هستند که می توانند سفرای علمی ما در کشورهای دنیا باشند، تجربه نشان داده دیپلماسی علمی نسبت به سایر دیپلماسی ها، مزیت های بیشتر و تاثیر گذار تری دارد.
عارف با اشاره به این که در آستانه 27 آذر ماه قرار داریم، افزود: شهادت شهید مفتح را پیش رو داریم، ایشان در تمام عمر خود به دنبال پیشرفت علمی حوزه و دانشگاه بود، ویژگی بارز ایشان سعه صدر و تحمل تندی و انتقادات دانشجویان و جوانان بود، به همین دلیل مفتح، شهید مفتح شد و خداوند افتخار شهادت را به دست عوامل تندرو و وابسته فراهم نمود.
وی یادآور شد: رئیس جمهور همواره در سخنان خود به مسئله دنیای بدون خشونت و افراطی گری اشاره کرده و سعی داشته انقلاب فرهنگی را به دنیا عرضه کند، اسلام همواره از خشونت ضربه خورده و نمونه بارز آن ایجاد گروه ها و جریان های تکفیری مانند داعش است.
دانشگاه ها بهترین فضا برای جلوگیری از خشونت و افراطی گری هستند
عارف تاکید کرد: دانشگاه ها بهترین فضا برای جلوگیری از خشونت و افراطی گری هستند، انقلاب ما هیچ ارتباطی با خشونت نداشته و ندارد، رفتار امام خمینی(ره) در قبل و بعد از انقلاب و رفتار رهبر معظم انقلاب در طی این چند دهه سرشار از رفعت و مهربانی بوده است.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام یادآور شد: پیگیر این هستیم که سازمان ملل هم 18 دسامبر را به عنوان روز مبارزه با خشونت گرایی و افراط گرایی تصویب و معرفی کند.
عارف با اشاره به این که 27 آذر روز وحدت حوزه و دانشگاه است، ابراز داشت: فعالیت های دینی و مذهبی و باید در کنار فعالیت های علمی باشد، به گفته حضرت امام خمینی(ره) نباید این دو بال ازهم فاصله بگیرند.
وی افزود: حضرت امام(ره) در سال های اول مبارزاتشان در پاسخ به نامه انجمن های اسلامی و اتحادیه انجمن های اسلامی اروپا که در جلد اول صحیفه نور آمده همواره نسبت به اتحاد حوزه و دانشگاه تاکید داشته و مقام معظم رهبری هم همان نگاه امام را دارند.
مطالبات رهبری در زمینه کرسی های آزاد اندیشی محقق نشده است
عارف ادامه داد: ارتقای همه جانبه علمی کشور، ارتقای سطح وحدت حوزه و دانشگاه و برگزاری کرسی ازاد اندیشی، جزو مطالبات اصلی مقام معظم رهبری بوده است، البته در زمینه کرسی های آزاد اندیشی با تنگ نظری هایی که در دانشگاه ها وجود داشت نتوانستیم گام های خوبی برداریم و دغدغه ایشان را محقق کنیم.
وی اظهار داشت: امام خمینی(ره) تاکید داشتند هم دین باید در رأس امور قرار گیرد هم علم، علم و دین یک موسسه و با هم هستند که دو شعبه دارند؛ یک شعبه حوزه های علمیه و شعبه دیگر دانشگاه ها هستند که باید با هم وحدت داشته باشند و فعالیتشان از هم جدا نباشد.
عارف بیان خاطرنشان کرد: اگر دیدگاه شهید مفتح را هم در زمینه وحدت حوزه و دانشگاه مطالعه کنیم ایشان اولیت اصلی کار خود را به وحدت حوزه و دانشگاه اختصاص داده بود و این باعث شد دشمنان احساس خطر کنند و ایشان را به شهادت رسانند.
دشمنان "تحجر" را به حوزه و "غرب زدگی" را به دانشگاه نسبت می دهند / وحدت حوزه و دانشگاه آسیب شناسی شود
رئیس بنیاد امید ایرانیان عنوان داشت: سعی دشمن این بود که حوزه و دانشگاه را از یکدیگر جدا کند، این طبیعی است که نسبت به هر کدام توطئه کند و نسبت های مانند "تحجر" به حوزه و "غرب گرا" به دانشگاه بدهد.
وی تاکید کرد: در شرایط فعلی کشور باید وحدت حوزه و دانشگاه آسیب شناسی شود، در بخش های موفق باید پیشرفت کنیم و در بخش های ناموفق آسیب ها و مشکلات را کنار بگذاریم.
عارف بیان داشت: اگر بخواهیم پاسخ گوی مطالبات مردم جامعه باشیم و ارزش هایی که به پشتوانه خون های شهدای که ریخته شد حفظ کنیم، باید این دو بال حوزه و دانشگاه در کنار هم قرار گیرند و به عنوان مکمل همدیگر گام های اساسی بردارند.
دانشجو باید دموکراسی را در دانشگاه تمرین کند
وی در بخش دیگری از سخنان خود به مسئله جنبش دانشجویی اشاره کرد و گفت: ما بر این باوریم که دانشجوی ما باید در دانشگاه رشد کند، دانشجوی ما باید در دانشگاه دموکراسی را تمرین و افکار مختلف و مخالف خودش را تحمل کند، همچنین باید در خودش ظرفیت سازی کند.
عارف تصریح کرد: آینده کشور بر دوش دانشجویان است اگر آن ها خودشان را آماده نکرده باشند نمی توانند سکان کشور را به عهده گیرند، از همین رو دانشگاه باید مرکز تبادل افکار (حتی چالشی) در یک محیط صمیمانه باشد.
تشکل های دانشجویی سعه صدر بیشتری داشته باشند و بر اساس قانون فعالیت کنند
رئیس بنیاد امید ایرانیان با بیان این که در سال های اخیر دانشجویان و مدیران دانشگا ها سعه صدر خود را از دست داده بودند، ادامه داد: راز ماندگاری و تاثیرگذاری حرکت بر روی محور ضوابط و قانون است، نباید برای جلب توجه دیگران به شیشه سنگ بزنیم و بشکنیم، اصل ماندگاری بر رعایت حقوق دیگران استوار است، این مسائل باید به صورت ویژه تری در تشکل های دانشجویی و تشکل های اسلامی رعایت شود.
عارف تاکید کرد: باید تشکل های دانشجویی به راهبردهای کلان کشور از جمله سند چشم انداز، نقشه جامعه علمی کشور، نقشه مهندسی علمی و فرهنگی کشور و اسناد بالا دستی توجه کنند، دانشجویان باید بتوانند اسناد مهم بال دستی کشور را عملیاتی کنند.
وی اظهار داشت: دانشجویان باید تجربه علمی دو قرن اخیر کشور را رصد کنند، همچنین در نظر داشته باشند ما در یک انقلاب و کشور ارزشی فعالیت می کنیم و خود را مخاطب اصلی پیشرفت کشور بدانند.
دانشجویان بدون ایجاد تنش و اختلاف روحیه مطالبه گری خود را حفظ کنند
عارف با بیان این که باید روحیه مطالبه گری دانشجویان حفظ شود، تصریح کرد: مطالبه گری نیازمند تعامل است نه ایجاد تنش و اختلاف، دانشجویان باید کار تشکیلاتی انجام داده و جذب حداکثری را در دستو کار خود قرار دهند.
اختلاف نظری که موجب حرکت شود ارزشمند است
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام عنوان داشت: تشکل ها تعامل با گروه های دیگر در دستور کار خود قرار دهند، اختلاف نظر اگر باعث حرکت شود ارزشمند است، به جای این که دو تشکل اسلامی به جان هم بیافتند باید بیایند جذب کنند، رقابت کنند و همدیگر را تحمل کنند.
شرایط دولت را درک کنید/ نفت 100 دلاری 60 دلار فروخته می شود
عارف در خصوص مطالبات دانشجویان از دولت، خاطرنشان کرد: نباید در برج بنشینیم و فرمان دهیم که مشکلات حل شود، مشکلات و شرایط دولت را درک کنید، یکی از مشکلات دولت قیمت نفت است که قبلا 100 دلار پیش بینی شده بود اما الان 60 دلار فروخته می شود.
وی بیان داشت: ممکن است در چند ماه آینده امکانات شما دانشجویان کم شود، باید شرایط کشور را درک کرد و با همدلی و همراهی این روزها را گذراند، نقد هم خوب است اما باید دلسوزانه باشد، ما هم در حد توان متخصصان و تصمیم سازان کشور تلاشمان را برای بهبود وضعیت می کنیم.
عارف در پایان ابراز داشت: دانشجویان باید برای کمک به برنامه ریزان کشور و همراهی آنان برنامه ریزی و تلاش کنند، این مختص یک دولت نیست، دانشجویان باید نسبت به نظام، انقلاب و جامعه اسلامی دغدغه داشته باشند.
دانشجویان در «برج » !
به قول فامیل دور من دیگه حرفی ندارم !
این وضعیت رو دولت خودش بوجود آورده.نتیجه همومن مذاکرات انفعالی میشه همین.