به گزارش خبرنگار دانشگاه «خبرگزاری دانشجو»، در حالیکه صندوق رفاه دانشجویان برای حمایت از دانشجویان کشور و به خصوص دانشجویانی که نیاز به امکانات رفاهی بیشتری دارند راهاندازی شده است، مطیعی رئیس این صندوق در تازهترین اظهار نظر خود اعلام کرده است که باید بدهکاران صندوق رفاه در زمره بدهکاران بانکی کشور قرار بگیرند زیرا در حوزه وام شهریه، حدود ۲۵۰۰ میلیارد تومان تقاضای وام در کشور در دانشگاههای دولتی، پیام نور، آزاد، علمی کاربردی و فنی حرفهای وجود دارد و فشار زیادی از سوی دانشجویان برای اینکه زیر چتر وام دانشجویی قرار بگیرند بر این صندوق وارد است.
این در حالی است که بر اساس آمار، در سال ۹۱ صندوق رفاه به ۵۵۹ هزار نفر تسهیلات پرداخت کرده است، سال ۹۲ این میزان به بیش از ۵۰۰ هزار نفر رسید و در سال ۹۳ تا امروز ۳۰۰ هزار نفر پرداخت شده است در حالی که در سال ۹۱ و ۹۲ هیچ ذخیرهای هم نبود ولی در سال ۹۳، میزان ۱۶۰ میلیارد ذخیره هم در صندوق وجود داشت.
رئیس صندوق رفاه دانشجویان که شنیده میشود نسبت خانوادگی نزدیک هم با وزیر سابق علوم داشته است، در توجیهاتی اعلام کرده که بدهکاران وام دانشجویی باید در زمره بدهکاران بانکی قرار بگیرند و این در حالی است که برخی از این افراد جزء قشر کم درآمد جامعه هستند و در اظهار نظر مطیعی اشارهای به این موضوع نشده و تبصرهای در رابطه با این مساله بیان نشده است.
البته موضوع بدهکاران صندوق رفاه دانشجویی از سال ۹۱ مطرح شد ولی به این صورت بوده که دانشجویان در طول دوران دانشجویی خود از پرداخت اقساط معاف بوده و پس از گذشت ۹ ماه از اتمام تحصیل پرداخت اقساط آنها آغاز میشد ولی به دلیل اینکه برخی فارغالتحصیلان حتی پس از گذشت سالها نسبت به پرداخت اقساط خود اقدام نمیکردند، مسئولان وقت صندوق رفاه در آن زمان اعلام کردند با ذکر شرایطی برای بدهکاران وام دانشجویی جریمه لحاظ شود.
شرایط به این صورت بود که پرونده تمام بدهکاران بررسی شده و زمان و شرایط مالی فرد موردنظر هم مدنظر قرار میگرفت به این شکل که اگر به طور مثال ۱۰ سال از زمان فارغالتحصیلی فرد گذشته بود و وی فردی متمول بود باید بازپرداخت را انجام میداد و در غیراینصورت جریمه میشد.
قرار بود جریمه به این صورت لحاظ شود که اسامی افراد بدهکار در سیستم بانکی قرار بگیرند تا دیگر نتوانند از تسهیلات بانکی استفاده کنند که البته این مسائل نیاز به مصوبات فرادست وزارت علوم دارد.
البته در این زمینه اختیاراتی نیز بر عهده رئیس صندوق بود به طوریکه وی میتوانست با نگاه حمایتی از دانشجویان، افرادیکه از نظر مالی بنیه کافی نداشتند را مشمول بخشودگی جریمه کند ولی در اظهار نظر مطیعی هیچ یک از این شرایط اعلام نشده است.
ولی در حال حاضر بازپرداخت وام به صورتی است که بر اساس گفته تقیزاده معاون پشتیبانی و منابع انسانی صندوق رفاه دانشجویی، دانشجویان بدهکار به صندوق رفاه دانشجویان از سال آینده مشمول جریمه دیرکرد حداقل ۱۲ درصدی میشوند.
به گفته تقیزاده، صندوق رفاه به دنبال راهکارهایی است که بدهکاران صندوق رفاه در زمره بدهکاران بانکی کشور قرار بگیرند.
از طرفی رئیس صندوق رفاه نیز عنوان کرده که این صندوق برای سال آینده با صفر درصد رشد بودجه بسته شده است، و این در حالی است که مطیعی حساب ذخیره صندوق رفاه را با ۱۶۰ میلیارد تومان اعتبار تحویل گرفته و شنیده شده در حالی که باید این میزان اعتبار برای وامهای دانشجویی هزینه شود ۳۵ میلیارد تومان از آن قرار است صرف ساخت ساختمان میلیاردی صندوق شده است.
انتظار میرفت اعتبارات و ظرفیتها با سرعت بیشتری برای اهداف و سیاستها حرکت میکردند و به جای پرداختن به مأموریتهای اصلی به حاشیهسازی پرداخت نشود.
البته با توجه به اشتغال بیش از دو روز رئیس و معاونان صندوق رفاه دانشجویان به تدریس در دانشگاه و عدم حضور آنها در صندوق بیش از این نمیتوان انتظار داشت به طوریکه اگر کسب درآمد اختصاصی در صندوق را هم درنظر بگیریم بر اساس آمار کاهش درآمد اختصاصی را شاهد هستیم.
در درآمد اختصاصی، صندوق از ۴۰۰ میلیارد ریال از سال ۸۹ به ۱۸۰۰ میلیارد ریال در سال ۹۲ رسید که رشد ۳۰۰ درصدی را نشان میدهد و در سال ۹۳ این درآمد تاکنون به ۱۲۰۰ میلیارد ریال رسیده است که این کاهش درآمد اختصاصی نگرانکننده است.
اینکه دانشجویی از دانشگاه وام دریافت میکند و موظف به پرداخت آن است امری بدیهی است و طبیعتا اگر وی اقساط خود را پرداخت نکند ذخیره مالی به اتمام رسیده و دانشجویان دیگر از دریافت وام بیبهره میمانند ولی بازپرداخت وام نیز شرایطی دارد و میتوان از راههای مختلفی برای بازپرداخت استفاده کرد که مسئولان صندوق رفاه اگر زمان بیشتری را به این سمت خود اختصاص دهند میتوانند به راهکارهای بهتری هم دست یابند.