به گزارش خبرنگار «خبرگزاری دانشجو» از اصفهان، در روزگاری زندگی می کنیم که متاسفانه با پاسکاری های اداری مسئولین مربوطه نظیر به کما رفتن سازمان ملی جوانان و دست اندازهای فراوان پدر و مادرها در مسیر آغاز زندگی جوانان، کمتر کسی است که با وجود همه توانایی هایش، این روزها از ازدواج برای خودش غولی بی شاخ و دم تصویر نکرده باشد.
غولی که تنها با یک شغل آبرومند با حقوق میلیونی، یک مدرک معتبر دانشگاهی، یک واحد آپارتمان دست کم 100 متر به بالا در بهترین جای شهر به صورت تملیکی، یک دستگاه اتومبیل آبرومند و نیز سیلی از خرج و مخارج اجرای آداب و رسوم قبل، حین و بعد از ازدواج می توان آنرا شکست داد.
نکته ای که به زعم نگارنده و بسیاری از اهالی فن که تجربه یک ازدواج آسان را دارند، یک توهم ساختگی و نشات گرفته از اشتباه محاسباتی پدر و مادرها و ضعف شناختی پسران و دختران جوان است؛ چرا که اگر هم بخواهیم غولی از ازدواج بسازیم، غول اصلی شناخت و آکاهی جوان، توانایی های اخلاقی و معرفتی، شیوه انتخاب همسر و مهارت های مدیریت زندگی است که باید پیش از ازدواج آموخت تا دست به گریبان مشکلات نشویم.
محمد مجیری، تازه دامادی متولد سال ۷۲ و ۲۱ ساله؛ دانشجوی ترم آخر رشته فلسفه و حکمت اسلامی در دانشگاه خوارزمی تهران(تربیت معلم) و مسئول سابق بسیج دانشجویی این دانشگاه است. آقا محمد یک سند و شاهد زنده برای تائید همه آن چیزی است که نگارنده در مقدمه این گفتگو آورده است.
به نظرت با شرایط موجود جامعه 21 سال برای ازدواج کمی زود نیست؟
به هیچ عنوان اینطور نیست. هدف اصلی من از ازدواج در این شرایط این است که به جوانان بگویم بنده ۲۱ سال دارم و ازدواج کرده ام، چون همه چیز را آسان گرفتم.
به همین راحتی مگر می شود تنها با آسان گرفتن ازدواج کرد؟
بله با آسان گرفتن و با توکل به خدا و رها شدن از بند رسم و رسوم های غلط توانستم در سن ۲۱ سالگی به لطف پروردگار ازدواج کنم.
خرج و مخارج جشن و مراسم و هزینه سالن و آتلیه عکاسی چطور تامین می شود؟
مراسم ما این موارد را ندارد و در مسجد و با حضور اهالی محل برگزار خواهد شد. اگر می خواهم جشن ازدواجم را در مسجد محل برگزار کنم، دو جامعه هدف دارم یکی خویشاوندان و دیگر مردم محل. چرا که حضرت آقا می گویند هر جای دنیا که هستید آنجا را مرکز دنیا بدانید و اقدام کنید.
به جز دوری از آداب و رسوم چگونه با مشکلات شغل، مسکن و هزینه ها کنار آمدی؟
ما بر اساس آیه قرآن که می گوید شما ازدواج کنید و اگر فقیر هستید خدا از فضلش شما را غنی می کند، اقدام کردیم. نکته مهم این است که ما مذهبی ها در این تفکر هستیم که باید غنی شویم و بعد ازدواج کنیم در صورتی که اینگونه نیست و خداوند می فرمایند ازدواج کنید و اگر فقیر هستید شما را غنی می کنیم.
در روایت هم داریم که جوانی نزد پیامبر(ص) رفت و گفت شغل و خانه ندارم و پیامبر گفتند ازدواج کن تا همه این مشکلات حل شود. مشکل در این است که بعضی از ما به بعضی بخشهای قرآن معتقدیم و به بخش هایی از آن اعتقاد نداریم و این مشکل ایجاد می کند.
برویم سر اصل ماجرا، چقدر مهریه عروس خانم کردی؟
روزی که خطبه عقدمان را آیت الله عبودیت قرائت کردند، مهریه نیز مهرالسنه حضرت زهرا(س)، یک جلد کلام الله مجید و یک سفر کربلا و 14 عدد سکه بهار آزادی در نظر گرفته شده بود.
اما همسر بنده گفتند اگر من این 14 سکه را امشب از شما مطالبه کردم، شما این توانایی را دارید که این مقدار را به من بپردازید؟ گفتم نه! و این 14 سکه توسط عروس خانم به پنج سکه کاهش پیدا کرد و این هم نشان دیگری از ساده بودن و آسان گرفتن امر ازدواج است. که اگر به خدا توکل شود، همه مشکلات حل می شود.
چطور می توان با سختگیری ها و توقعات دختر و خانواده او کنار آمد؟
با انتخاب درست. در انتخاب از یک طرف توجه به قرآن و معارف اهل بیت مهم است و از طرف دیگر کُفیت. یک فرد مذهبی باید به سراغ یک خانواده مذهبی و هم کُف برود؛ باید دختری که انتخاب می شود نیز خانواده خوبی داشته باشد و خانواده او را بشناسیم. اخلاق، ایمان و اصالت خانوادگی سه رکن مهمی است که برای انتخاب همسر باید به آن توجه شود.
خوب جزئیات این مراسم جذاب جشن عقد را بیشتر توضیح دهید؟
ما در محله خودمان یک مسجد داریم و آنجا را مرکز دنیا می دانیم. خواستم به مسجدی های محله که همیشه نماز جماعت را در مسجد می خوانند؛ اما پسر ۲۹ ساله اش هنوز ازدواج نکرده و یا دختر ۳۰ ساله ای هنوز ازدواج نکرده، این پیام را منتقل کنم که می توان ازدواج کرد و جشن عقدی برگزار کرد اما حتما این جشن در تالار نباشد و در مسجد باشد.
می توان جشن عقدی بدون گناه و معصیت برگزار کرد و می توان مراسم عقد را در مسجد برگزار کرد؛ همان طور که در زمان حضرت محمد(ص) و ائمه اطهار مسجد پایگاه همه چیز بود از علم گرفته تا جهاد.
محتوای مراسم را چگونه طراحی کرده اید که با فضای جشن عقد سازگار باشد؟
برنامه در فضای مناسب حسینیه مسجد برگزار می شود. برنامه ای که کاملا بومی و محلی است و به جز سخنران که حاج آقای گرجی هستند، سایر برنامه ها توسط پتانسیل هایی که در کانون بسیج محل و در مسجد داریم، برگزار خواهد شد.
گروه تئاتر از بچه های بسیج محل هستند، مجری برنامه و قاری قرآن از اعضای مسجد محل هستند و مراسم شعر خوانی نیز توسط خردسالان مسجد محل انجام خواهد شد.
همه چیز بومی و از امکانات مسجد محل انتخاب شد؟
اصل مطلب این است که پتانسیل های بسیج و مسجد محل را استفاده کرده ایم و با اینها می خواهیم یک جشن برگزار کنیم.
ازدواجتان دانشجویی بود؟
نه به شیوه سنتی انتخاب همسر کردیم. ایشان بعد از دیپلم به جامعة القرآن رفتند و در حال حفظ قرآن هستند.
راهکاری برای دانشجویان و جوانانی که خانواده با ازدواج آنها همراه نیست؟
در حال حاضر جوانانی که در خانواده های مذهبی هستند و خانواده ها با ازدواج آنها موافق نیستند، حل این مسئله به هنر این جوانان بستگی دارد. باید آنها با استفاده از مبانی محکم دینی پیش بروند چرا که خانواده ای که مومن هستند، حرف قرآن و پیامبر را گوش می دهند و محب از حرف محبوبش تبعیت می کند.
اگر با همین احادیث، قرآن و سخنان رهبر با خانواده ها صحبت کنند و به آنها بگویند که شما مکلف هستید بدون اینکه ما بگوییم اسباب ازدواج ما را فراهم کنید. ازدواج موقعی که «ترس» از افتادن در گناه داشته باشیم واجب می شود نه موقعی که در گناه افتادیم که باید این موارد را برای خانواده مطرح کنند.
و نکته آخر؟
نکته آخرم، تذکر در مورد سختگیری آقایان و به ویژه ازرشیها در امر انتخاب همسر است که به دنبال فردی مشابه حضرت زهرا(س) میگردند. باید توجه داشت اگر به دنبال حضرت زهرا(س) هستند، خودشان نیز باید اندکی مشابه حضرت علی(ع) باشند. باید توجه داشت این سخت گیریهایی که دارند مانع از این میشود که ازدواج موفق و به موقعی داشته باشند.
با آرزوی خوشبختی و سعادت، ما هم مراسم جشن عقد دعوتیم؟
بله، انشالله مراسم پنجشنبه شب میلاد امام حسن عسکری (ع) بعد از نماز مغرب و عشا است، حتما تشریف بیاورید.