به گزارش خبرنگار «خبرگزاری دانشجو» از مشهد، صادق خرازی امروز در جلسه سخنرانی و پرسش و پاسخ دانشجویی با عنوان «سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران در دولت های دهم و یازدهم» در دانشگاه آزاد مشهد، بر روح امام راحل و شهدای انقلاب اسلامی درود فرستاد و گفت: امروز در آستانه سی و چهارمین سال پیروزی انقلاب اسلامی ایران قرار داریم و اگر آن شهیدان و امام راحل نبودند امروز تاریخ ایران به گونه ای دیگر رقم میخورد.
وی با اشاره به اینکه شهدا انسانهای باشهامتی بودند که بر شبستان ایران درخشیدند، گفت: در این شهر و استان به برکت وجود امام هشتم عرض میکنم خراسان تمام تمدن ایران است که تمام تحولات ادبی، کلامی و فلسفی در خراسان بزرگ به وجود آمده است.
سفیر سابق ایران در فرانسه، خراسان را یک جهان بزرگ دانست که پایان آن مشخص نیست و افزود: همه شکوه و عظمت ایران از این حوزه تمدنی و به برکت وجود امام هشتم(ع) است.
خرازی خاطرنشان کرد: کارنامه دولت یازدهم هنوز کارنامه ای نیست که بخواهیم در رابطه با آن صحبت کنیم بنابراین در این رابطه نیازمند زمان بیشتری هستیم.
سفیرسابق ایران در فرانسه افزود: من به دلیل گذشته ای که در سیاست خارجه دارم نسبت به جغرافیای سیاست خارجه ایران آگاهم و میدانم آنچه طی دولت نهم و دهم به وجود آمد بار سنگینی بر نظام، جمهوری اسلامی ایران و مردم بوده است.
وی یادآور شد: چنانچه به همه ابعاد بنگریم خواهیم یافت، سیاست خارجه نهم و دهم فاقد یک استراتژی مدون بوده و کارگزاران سیاست خارجی آن دوره فاقد آگاهی، بینش و دانش بودند و نتوانستند منافع ملی ایران را تأمین کنند.
سفیر سابق ایران در فرانسه با اشاره به اینکه شعارهای آنچنانی که در ادبیات سیاسی ایران رخ داد نه تنها ضربات سنگینی را به کشور تحمیل کرد بلکه منافع ایران را نیز تحت تاثیر قرار داد، گفت: این اتفاقات پیش بینی نشده قدرت بازدارندگی سیاسی ایران و انقلاب اسلامی را کاهش داد؛ برخی به نام انقلاب اسلامی و به نام اسلام و ایران شعارهایی دادند و سخنانی بر زبان جاری کردند و آرزوهایی را بیان داشتند که نتیجه اش، کاهش بازدارندگی قدرت ایران، ایجاد برداشتهای غلط از عنصر سیاست خارجه ایران و زیر سئوال بردن نظام جمهوری اسلامی ایران بود.
دولت نهم و دهم در عرصه سیاست خارجی نه تنها موفق نبود
وی با اشاره به اینکه کسانی که امروز هزینه این سخنان را به دوش میکشند نظام و مردم هستند، زیرا دولت ها میآیند و میروند، بیان کرد: بی تردید دولت نهم و دهم در عرصه سیاست خارجی نه تنها موفق نبود، بلکه با شکست مواجه شد.
خرازی یادآور شد: ادعا میشد که ما قدرت برتر منطقه ای هستیم و وارد کلوپ هسته ای جهان شده ایم و حتی حمایت از فلسطین را به خود نسبت میدادند این در حالی است که یکایک این ادعاها قابل مناقشه و بحث است و اساتید میدانند که ابرقدرت بودن ایران در ادبیات سیاسی جهانی مربوط به یک دولت نیست بلکه مدیون وجود برهههای مختلف تاریخی است.
سفیر سابق ایران در سازمان ملل ادامه داد: ایران قدرتمند و مرکز ثقل دو عنصر در سیاست خارجی است یعنی نه مشکل حیات و نه مشکل ثبات دارد، این دو عنصر در سیاست خارجی و حاکمیت به معنای این است که نظام، فاقد هر گونه تهدید خارجی است که متاسفانه به دلیل عملکرد آقایان و قطعنامهها گرفتار بحران امنیتی شدن شدهیم.
قدرت ایران مربوط به هیچ دولتی نیست
وی تاکید کرد: بی تردید قدرت ایران مربوط به هیچ دولتی نیست و این دولتها هستند که با عملکردشان می توانند باعث کاهش یا افزایش قدرت کشور شوند.
سفیر سابق ایران در فرانسه ضمن اشاره به اینکه دولت نهم و دهم از تمام امکانات نظام هزینه کرد؛ اما هیچ توانی به وجود نیاورد، گفت: ایران به دلیل ویژگیهای مانند ویژگی های ژئوپلتیک و ژئواستراتژیک قدرتمند است. امروز 70 درصد ذخایر جهان در کنار خلیج فارس تأمین میشود؛ اما به دلیل فقر آگاهی نسبت به نرمهای بین المللی و بیانیههایی که در آژانس بین المللی علیه ایران صادر شد، با کاهش قدرت بازدارندگی مواجه هستیم.
ضمن بیان این مطلب که همه کسانی که در بستر اندیشه سیاست خارجی میاندیشند، میدانند عنصر قدرت دولتها، توان ملی یک نظام است، تصریح کرد: تمام زمینههای قدرت ایران در دوران امام راحل و رهبر به گونهای تجلی یافت که پس از جنگ توانستیم بستر قدرتی را برای کشور ایجاد کنیم، دولت دوران جنگ توانست جنگ را به خوبی مدیریت کند و دولت دوران سازندگی توانست موقعیت سازندگی را با کمک نیروی داخلی تامین کند.
آگاهی و بینش ما از تحولات عالم میتواند ما را به اهدافمان راهنمایی کند
خرازی در ادامه بیان داشت: ما در عصر جهانی شدن زندگی میکنیم چه بخواهیم و چه نخواهیم جهانی شده ایم. آگاهی و بینش ما از تحولات عالم میتواند ما را به اهدافمان راهنمایی کند.
وی افزود: جهان امروز، جهان علوم و فنون، هایتک و تکنولوژی است و دو دولت سازندگی و دولت هشت ساله ای که با اندیشه اصلاحات شکل گرفت بحران شناخت از این مسائل را نداشتند؛ اما در دوران دولت نهم و دهم قدرت ایران در عرصه بین المللی به دلیل عدم شناخت و آگاهی دچار تزلزل شد.
سفیر سابق ایران در فرانسه ضمن اشاره به اینکه آنچه در عرصه فلسطین و خاورمیانه شکل گرفت از آن دولتهایی بود که پس از انقلاب روی کارآمدند، خاطرنشان کرد: به دلیل تدبیری که دو دولت سازندگی و اصلاحات در دوران جنگهای بزرگ از سال 1990 تا 2003 انجام دادند ایران بیشترین منافع را برای خود کسب کرد.
وی تاکید کرد: مسئله دیگر توان موشکی، هسته ای و فضایی ایران است که کلید آن در دولت دفاع مقدس زده شد و در دولت های بعدی به اوج شکوفایی خود رسیدند. متاسفانه دولت نهم و دهم بر سر سفره ای مهیا نشسته و ماجراجویی های کرد که نتیجه آن ایجاد مشکلات بسیار برای کشور و نظام بود.
خرازی ضمن یادآوری اینکه آمریکا در سال 84 در باتلاق عراق گیر کرده بود، بیان داشت: جهان در سپتامبر 2011 شاهد تحولات دیگری بود که در آن دوره، ایران یکی از مهمترین بازیکنان صحنه بین المللی بود. همچنین مهمترین کشوری بود که در اجلاس بن توانست فعل و انفعالات کشور افغانستان را با مدیریت خود به اثبات برساند.
خرازی خاطرنشان کرد: در 22 نوامبر ایران توانست نیروهای ائتلاف به شمال را تحت نظر قاسم سلیمانی به طرفة العینی نیروهای طالبان را زمین گیر کند و 13 دسامبر روزی بود که رئیس دولت افغانستان وارد کاخ شده و جهان آن را به رسمیت شناخت.
سفیر سابق ایران در مکزیک ادامه داد: چنانچه به تمام تهدیدهای آن دوران برگردید خواهید دید که آمریکا در آن موقع دچار توهم پیروزی زود هنگام در مسئله افغانستان شده است. در همان مقطع زمانی، موقعیت منطقه ای، به گونه ای دیگر رقم خورد و کشورهای منطقه به سمت ایران پناه آوردند که اگر این روند ادامه مییافت شاهد اتفاقات خوبی برای ایران در صحنه جهانی میشدیم.
خرازی یادآور شد: در سرزمینی که فارابی، ابن سینا و بزرگانی را به جهان تقدیم کرده است میتوان این سخنان را به زبان جاری کرد. ایران در هزاره سوم میلادی سخنی برای بیان داشت، گفتگوی تمدنها، طرح جدیدی بود که نیاز جهان را تامین میکرد این طرح، طرح خردمندانه ای بود که پدیده جنگ فرهنگها و جنگ مذاهب را پیش بینی کرده بود که چنانچه آن منطق بزرگ، جدی گرفته میشد امروز این همه وحشت و خشونت در جهان اسلام جاری نبود زیرا این طرح با شناخت از جهان آن روز و جهان فردا نگاشته شده بود.
وی ادامه داد: ایرانی که هزار سال پیش ابن سینا را تربیت کرد و حوزه تمدنی که بیش از هزار سال پیش فارابی را تقدیم کرد منادیان گفتگوی تمدنی بودند که امروز نیز همان افراد این گفتگوی تمدن ها را مطرح کردند، تاریخ دقیقاً در حال تکرار شدن است.
دانش و تجربه ویژه رهبری منجر شد تا ما شاهد اتفاقات ناخوشایندی نباشیم
مشاور ریاست جمهوری در دوران خاتمی در بخش دیگری از سخنان خود گفت: تا سال 84 شما یک قطعنامه در اتحادیه اروپا و سازمان ملل نمیتوانید بیابید که در آن عنوان شده باشد، مقاومت گروه تروریستی است؛ اما متاسفانه به دلیل عملکرد نادرست آقایان بعد از سال 84 حزب الله را گروه تروریستی نامیدند و سازمان مللی که جولانگاه حضور ایران بود و علیه سلمان رشدی محکومیت میگرفت جولانگاه توهین انبوه قطعنامهها علیه ایران شد.
سفیرسابق ایران در فرانسه خاطرنشان کرد: هزینه اینها را شما و ملت مظلوم ایران میدهد، درست است که دنیای استکبار دنیای ستم است؛ اما خردمندی دولتمردان میتواند منافع ملی را تامین کند که متاسفانه به دلیل بحران شناختی که در دولت نهم و دهم وجود داشت نتیجه این شد که ایران هراسی و اسلام هراسی به اوج خود رسید و حزب بعث و طالبان به بازسازی خود پرداختند و چنانچه بینش و تیزبینی مقام معظم رهبری نبود، بسیاری از پتانسیلهای ما تبدیل به تهدید میشد.
خرازی تاکید کرد: باور دارم بینش، دانش و تجربه ویژه رهبری منجر شد تا ما شاهد اتفاقات ناخوشایندی نباشیم و جلوی بسیاری از بحران ها نیز گرفته شد.
سفیر سابق ایران در سازمان ملل ادامه داد: 6 قطعنامه و 4 بیانیه علیه ایران کارنامه دولت نهم و دهمی است که در اوج اقتدار منطقه ای و بین المللی دولت را تحویل گرفت و در اوج مشکلات منطقهای دولت را تحویل داد.
وی ضمن تاکید بر اینکه پیشرفت هسته ای دستاورد نظام است و دستاورد هیچ دولت دیگری نیست، یادآور شد: هر شخصی که مدعی چنین دستاوردی شود در اشتباه کامل است، متاسفانه آقایان مدعی غنی سازی هسته ای بودند، این در حالی است که شروع ساخت پروژه نطنز در سال 80 کلید خورد و غنی سازی با لیزر از قبل از انقلاب آغاز و در سال 82 به اوج خود رسید و ما در آن دوران با جشنهای بسیاری مواجه بودیم.
خرازی خاطرنشان کرد: آرزوی ۳۰ ساله آمریکا بود که ما را به شورای امنیت بکشاند و طی سه مرحله در جهت محقق کردن این آرزوی خود دست به اقدام زد، یک مرحله در زمان تسخیر لانه جاسوسی، بار دوم بر سر قطعنامه 598 و در مرحله بعد زمانی بود که تمام کشورهای اروپایی به ایران پیام دادند که آمریکا درصدد است قطعنامه ای را علیه ایران به سازمان ملل ارائه دهد، که خوشبختانه در هیچ یک از این موارد موفق نبود.
مشاور ریاست جمهوری در دوران خاتمی افزود: دو سال پیش صحبت از تحریم های جدید بود و امروز صحبت از برداشتن تحریمهاست؛ خوشبختانه امروز بهانه از دست اروپایی ها گرفته شده است.
دولتمردان ما سر سوزنی خاک ایران را معامله نخواهند کرد
وی بار دیگر با تاکید بر اینکه اگر چنانچه حمایت شخص رهبری از دولتمردان نباشد، دولتمردان نخواهند توانست موفق عمل کنند، بیان کرد: ایران کشوری قدرتمند و بزرگ است، نه میتوانند و نه می گذاریم یک وجب از خاک ایران تحت غارت نیروهای خارجی قرار گیرد و مطمئن باشید در صحنه خارجی به دنبال این مسئله نیستیم که حتی یک وجب از خاک ایران را مورد معامله قرار دهند.
خرازی با بیان اینکه تا آنجا که من شناخت لازم دارم، میدانم که دولتمردان ما سر سوزنی خاک ایران را معامله نخواهند کرد، گفت: ما در دنیا تنها هستیم و هر موقعیتی که تا کنون به دست آورده ایم نتیجه تلاش بی تکلف ملت بزرگ ایران بوده است.
سفیر سابق ایران در فرانسه تصریح کرد: چنانچه بخواهیم در جهان امروز منافع ملی را تامین کنیم باید قدرت بازدارندگی خود را افزایش دهیم، چنانچه امروز خود را در جغرافیایی سیاسی کشور محدود کنیم مطمئن باشید که روزی ایران نگون بخت خواهد شد.
وی ضمن بیان اینکه مرز گفتگوی ما در جلگههای هند، یمن، مدیترانه و غیره است و اینها حوزه تاثیرگذاری ما هستند، یادآور شد: ملت ما، ملت بزرگی است، حماسه دفاع مقدس این را نشان داده که باید وحدت داشته باشیم و همه با هم به دولت و اعتلای سبک بینش و دانش یکدیگر کمک کنیم. نه شعارهای آسمان کوب و نه تکیه بر اربابان، منفعتی برای ما نخواهد داشت نه شعارهای آنچنانی باید بدهیم و نه دست کم گرفتن توان کشور.
خرازی در ادامه در پاسخ به دانشجویی که مطرح کرد بهترین راه حل و فصل رفع حصر چیست؟ و آیا رفع حصر کمکی به ایران خواهد کرد، گفت: هیچ انسان عاقلی از حصر، نفع نمیبرد حصر، زندان و بازداشت واژههای منفی هستند که به نحوی کشور ما آلوده آن شده که این امر در شان انقلاب نیست که دوتن از شخصیت های بزرگش در حصر باشند. باید با گفتگو تلاش کرد بستری برای رفع حصر به وجود آورد.
وی گفت: باور من این است که هیچ چیز نمیتواند حل نشود و همه چیز قابل حل است و امیدوارم به زودی مسئله حصر پایان یابد.
من نه از مهدی هاشمی دفاع میکنم و نه همفکر وی هستم
وی یادآور شد: من نه از مهدی هاشمی دفاع میکنم و نه همفکر وی هستم، پرونده مهدی هاشمی در دستان دستگاه قضایی است و دستگاه قضایی به صورت جدی این مسئله را پیگیری میکند؛ تا آنجا که میدانم نیک آهنگ کوثری نمیتواند محل رفرنس مهدی هاشمی باشد زیرا نه در سطح مهدی هاشمی است و نه در سطح مجامع بین المللی.
مذاکره سیاسی با پنهان کاری جور در نمی آید
خرازی با اشاره به اینکه چنانچه مهدی هاشمی در رابطه با مسئله کرسنت مقصر باشد باید مورد پیگیری دستگاه قضایی قرار گیرد، گفت: تمام دیدارهایی که به درخواست وزرای خارجی و مسئولان سیاست خارجی انجام میشود به اطلاع مقام معظم رهبری می رسد امکان ندارد وزارت خارجه اقدامی را با پنهان کاری انجام دهد، مذاکره سیاسی با پنهان کاری جور در نمی آید، به عنوان کسی که ۳۰ سال در دستگاه وزارت خارجه بودم، میدانم که مذاکرات ضبط و ثبت میشود و طی 24 ساعت به اطلاع مقام بالاتر میرسد.
سفیر سابق ایران در سازمان ملل ادامه داد: زمانی که ظریف به عنوان وزیر امور خارجه انتخاب شد مقام معظم رهبری از من درمورد ایشان سئوال کردند که من نیز به ایشان گفتم ظریف متدین است و خلاف نظر شما کاری را انجام نمیدهد و امروز نیز ظریف اینگونه است. من هیچ نسبت همکاری با وی ندارم؛ اما میدانم که ظریف متدین و پیرو خط رهبری است.
سفیر سابق ایران در فرانسه خاطرنشان کرد: شما مسلم بدانید پرونده کرسنت یکی از پرونده های پیچیده ایران است که شخصی به نام حمید جعفری در این مسیر به دنبال این بود که بتواند پولی را از آن خود کند که قوه قضائیه باید در این مسیر، پیگیریهای لازم را انجام دهد.
وی در رابطه با بنیاد علوی نیز خاطرنشان کرد: کل ساختمان بنیاد علوی 97 میلیون دلار بود که 67 میلیون دلار به بانک بدهی دارد که امروز متاسفانه آمریکا بر روی آن دست گذاشته است و آنچه حائز اهمیت است این است که بنیاد علوی هویت غیرایرانی دارد و به حاکمیت ایران مربوط نمیشود.
وی در بخش دیگری از سخنان خود بیان کرد: یک پروتکلی که بین آمریکا و سازمان ملل وجود دارد و دیگر کشورها نیز دارای چنین پروتکلهایی می باشند این است که دولت میزبان به دلیل مسائل امنیتی حق دارد که به دیپلماتی ویزا بدهد یا ندهد، اخراج کند یا نکند، به طور مثال ۲۰ سال پیش یکی از نمایندگان ایران به نام علی رضا مؤیری نتوانست ویزای ورود به آمریکا را دریافت کند؛ به من نیز آمریکا ویزای حضور نداد و پس از ۱۱ سال به دلیل درمان به من ویزای حضور در آمریکا را دادند. همچنین ما نیز شده که به مقامات آمریکایی ویزا ندادیم.
مذاکره در هنگام راه رفتن را نمیپذیرم
خرازی در ادامه ضمن بیان این مسئله که جلیلی فردی متدین؛ اما به لحاظ فکری با ایشان اختلاف دیدگاه دارم، در رابطه با پیاده روی ظریف با کری گفت: مذاکره میتواند نشسته و یا در هنگام راه رفتن انجام شود و این یک سلیقه است هر چند که آن را نمیپذیرم.
حضور آمریکا در جریان مذاکرات را مناسب نمیدانم
وی در پاسخ به این پرسش که آیا بدون حضور آمریکا میتوانستیم در مذاکرات به موفقیت برسیم یا خیر، تصریح کرد: من جزء مخالفین توسعه دامنه افراد مذاکره کننده بودم ایران روزی با سه کشور اروپایی مذاکره میکرد در آن دوره حزب الله، سید حسن نصرالله و جهاد اسلامی را در سرزمینهای اسلامی از آن خود داشتیم و از تمامی این موقعیتها به نفع خود استفاده میکردیم؛ اما حضور آمریکا در جریان مذاکرات را مناسب نمیدانم.
سفیر سابق ایران در فرانسه ادامه داد: مطمئن باشید چین و روسیه هرگامی که برداشته اند خیانت به ایران بود و مطمئن باشید خیانتی که آنان به ما کردند حتی شاید بیشتر از آمریکا بوده باشد آنها آمریکا را مهار نکردند.
مشاور ریاست جمهوری در دوران خاتمی در ادامه با بیان اینکه آمریکایی ها بارها و بارها میخواستند در مذاکرات به سایر مسائل بکشانند؛ اما ظریف عنوان کرده بود من اجازه ندارم، گفت: این طور نیست که اختیارات ظریف بی نهایت باشد و اشتباهی که شد این بود که سه کشور در مذاکرات تبدیل به شش کشور شدند.
خرازی در پاسخ به این پرسش که نظر شما نسبت به تغییر راهبرد مذاکرات از شورای امنیت به وزارت خارجه چیست؟ تصریح کرد: برخی پروندهها در دنیا وجود دارد که آن را به شورای عالی امنیت ملی واگذار میکنند، در دوران احمدی نژاد نیز همین اتفاق افتاد و همین امر تا زمان ریاست جمهوری روحانی ادامه یافت. روحانی در ابتدای پذیرش کرسی ریاست جمهوری اینگونه عمل کرد؛ اما پس از مدتی عنوان کرد که این مسئله باید در اختیار وزارت خارجه باشد بنابراین تصمیم گیرنده در این رابطه رئیس جمهور است.
سفیر سابق ایران در فرانسه در رابطه با رویکرد جدید پادشاه عربستان نیز گفت: شیخ سلمان جزء بخش سنتی عربستان سعودی است، این ها ملاعمرهای عربستان سعودی هستند نه مبانی ملک فهد را قبول دارند و نه مبانی ملک عبدالله را و با توجه به اینکه 30 سال از قدرت دور بوده اند امروز آمده اند تا انتقام بگیرند؛ اما به دلیل وضعیت جسمی که دارد تصور نمیشود که بتواند ثبات را در حاکمیت به وجود بیاورد؛ بنابراین امروز یک رقابت جدی عجیبی بین نسلهای مختلف عربستان در حال شکل گیری است.
خرازی افزود: خیلی زود است که نسبت به تحولات عربستان نظر دهیم چنانچه این نسل کهن یا نسل اول عربستان سعودی از صحنه حذف و نسل جدید روی کار بیاید شرایط فرق خواهد کرد خصوصاً ولیعهد عربستان چنانچه موقعیت را در دست گیرد نگاه مثبت تری به کشورهای حاشیه خلیج فارس خواهد داشت.
بسیج و سپاه ستون امنیت کشور ماست
سفیر سابق ایران در فرانسه در بخش دیگری از سخنان خود گفت: نمیتوان در رابطه با مسائل بین المللی احساسی عمل کرد، فلسطینیها فصل برتری و قدرت ما هستند، ما مقاومت را به دلیل اینکه موی دماغ اسرائیل باشیم تایید میکنیم. تاریخ نشان داده که اسرائیل به هیچ قاعده اخلاقی و جهانی وفادار نیست؛ چانچه بچههای حزب الله در لبنان نبودند اسرائیل، همه حزب الله را در هم میشکست.
وی در بخش پایانی سخنان خود تاکید کرد: بسیج و سپاه ستون امنیت کشور ماست که اگر نباشد داعش در خیابانهای ایران رژه می رفتند، چنانچه مقاومت را نداشتیم با مشکلات جدی تری مواجه می شدیم.