گروه اجتماعی «خبرگزاری دانشجو»؛ خودشان می گویند: «امسال یک فصل جدید به فصل هایمان اضافه شده به نام خاکستان!». شوخ هایشان حتی جوک می سازند و می گویند اگر یک لیوان آب را به هوا بپاشی، آجر می آید پایین!
همه ی این شوخی و جدی ها نشان از یک فاجعه بزرگ زیست محیطی دارد: غلظت گرد و غبار خوزستان؛۷۰ برابر حدمجاز
مدت زیادی است که خوزستان زیر خاک در حال دفن شدن است. این استان که همیشه شاهد گرد و خاک بود این روزها به شهری کاملا غبارآلود تبدیل شده. مدرسه ها و ادارات در خیلی از مقاطع تعطیل شده اند و بیمارستان ها پرند از بیماران قلبی و ریوی که در اثر این گرد و خاک، راهی مریض خانه شده اند.
مردم صدایشان درآمده. هر روز یک جا اعتصاب می کنند و اعتراضشان را به گوش مسئولین می رسانند.
پس از بلند شدن صدای مردم، رییس جمهور با خوزستان هم نفس می شود؛ آن هم چندین روز بعد از وقوع این فاجعه زیست محیطی. رییس سازمان محیط زیست تلاش می کند به خوزستان سفر کند که کنسل می شود. وزیر بهداشت از سفر استانی کرمانش، راهی جنوب می شود و دستوراتی برای بهبود شرایط می دهد اما هیچ کدام از این ها، درد اصلی این مردم خاک خورده را درمان نمی کنند.
ستاد بحران استان خوزستان دیر، اما بالاخره تشکیل می شود. استاندار خوزستان از لزوم تجهیز مراکز خدمات درمانی در خوزستان خبر می دهد و راهکارهای درمان این معضل را یادآوری می کند. او می گوید که مالچ پاشی راهکار حل معضل گرد و غبار در خوزستان نیست و باید به دنبال برنامه های بلندمدت باشیم.
دیگر مسئولین این ستاد هم نظرات خود را درباره آلودگی هوا بیان می کنند. احتمالات مختلف بررسی می شود و منشاءهای داخلی پدیده گرد و غبار که از شهرهای ماهشهر-هندیجان و اهواز رخ می دهند نیز مطرح می گردند.
رییس سازمان جهادکشاورزی خوزستان نیز در این جلسه بیان می کند که در سال جاری با مشکل کم آبی مواجه هستیم و متاسفانه بروز پدیده گرد و غبار میزان خسارت بخش کشاورزی خوزستان را افزایش خواهد داد.
دستور مقام معظم رهبری برای پیگیری آلودگی
موضوع آن قدر حساس هست که بالاترین مقام کشور، برای پیگیری آن دستور دهند. وزیر بهداشت، در سفرش به خوزستان و نشستی که در استانداری برگزار می کند، از دستور رهبر معظم انقلاب برای تشکیل جلسه ویژه ای با حضور معاون اول رییس جمهور و تعدادی از وزیران خبر می دهد تا اقدامات عاجل برای کاهش اثر گرد و غبار گرفته شود.
هاشمی همچنین از درمان رایگان بیماران ناشی از گرد و غبار خبر می دهد و می گوید که یکی از دلایل اصلی بروز گرد و غبار، خشکسالی های اخیر در کشور و خوزستان است و بر اساس آمار میزان بارش ها در خوستان نسبت به سال گذشته کاهش بسیاری داشته است.
این نماینده هیئت دولت برای رسیدگی به مشکل آلودگی هوا در این جلسه بیان می کند: مسوولان ارشد نظام و دولت در جریان کامل مشکلات گرد و خاک در خوزستان هستند و نسبت به این مشکلات نیز بی تفاوت نبوده اند.
با همه ی این ها، هنوز اقدام عملی خاصی برای رفع این مشکل انجام نشده است. کارشناسان معتقدند مطابق معمول جریان های بادی کشور از شمال غرب به سمت جنوب شرق است و این همان جریان هایی است که غبار را از بین النهرین و عراق و بخشی از جنوب استان ایلام و قسمت غرب اهواز با خود وارد می کند و کشور را تحت تاثیر قرار می دهد.
هفته گذشته این جریان در اهواز اتفاق افتاد و متاسفانه به دلیل سرعت باد از بیابانهای جنوب و جنوب شرق اهواز و اطراف حمیدیه، بار سنگین غبار را با خود همراه و به غلظت باور نکردنی 10 هزار میکروگرم بر مترمکعب رسید.
در هفته های اخیر افزایش غلظت گرد و غبار تا 10 هزار میکروگرم بر مترمکعب در برخی از شهرستان ها مانند اهواز و ماهشهر موجب تعطیلی مدارس و ادارات دولتی در 10 شهرستان شد.
مراجعه به بیمارستان ها به دلیل مشکلات تنفسی و قلبی هر روز بیشتر و بیشتر می شود و از آن بدتر، آمار تصادفات به دلیل وجود گرد و غبار در این استان بالا می رود که این تصادفات بعضا تلفات جانی هم داشته است.
نکته ناراحت کننده این است که تا دوره خشکسالی پایان نیابد، همچنان گرد و غبار در کشور ادامه دارد و چه بسا شاهد افزایش این پدیده باشیم.
مسئولین به جان هم می افتند!
ماجرا هنوز تمام نشده و مردم همچنان دارند زیر خاک زنده به گور می شوند که مسئولین مربوطه، به جان هم می افتند. مشاور رییس سازمان محیط زیست طی یک مصاحبه جنجالی از وزیر بهداشت انتقاد می کند و او را نخود هر آش می خواند! او می گوید که اقدام هاشمی یک شوی رسانه ای بود و حدس می زند که دخالت هاشمی باعث شده تا ابتکار به خوزستان نرود!!
بلافاصله بعد از انتشار این خبر، وزارت بهداشت واکنش نشان می دهد. عباس زارعنژاد در واکنش به اظهارات عجیب مشاور «ابتکار» درباره دخالت وزیر بهداشت در مسئله ریزگردهای خوزستان اظهار می کند: این سفر به دستور رئیس جمهور صورت گرفته است و وزیر بهداشت به عنوان نماینده ویژه رئیس جمهور به اهواز سفر کرد. حتی اگر دستور رئیس جمهور هم نبود مسئولیت بخشی از مسئله ریزگردها متوجه وزارت بهداشت میشود.
وی می افزاید: یکی از دلایل سفر وزیر بهداشت برای بازدید از مراکز درمانی و ارائه سرویس خدمات درمانی به مراجعان بوده است. وزیر بهداشت میخواست از نزدیک نحوه کیفیت ارائه خدمات را ببیند.
اوضاع به هم می ریزد و افکار عمومی بر علیه سازمان محیط زیست موضع می گیرند چرا که اقدام وزیر بهداشت، با هر نیتی که بوده باشد، تحسین برانگیز است و نرفتن خانم ابتکار به خوزستان به هر دلیلی، مردم خوزستان را عصبانی کرده است.
چندساعت بعد که سازمان محیط زیست می بیند همه چیز برایش بد شد، عذرخواهی می کند و می گوید که اظهارات کهرم، اظهارنظر شخصی بوده و نظر کل سازمان نیست.
درست است که این اتفاق بد زیست محیطی باعث شد مسئولان به فکر تدوین سند ملی مقابله با پدیده گرد و غبار در کشور بیفتند و متوجه شوند که زیرساخت های سازمان هواشناسی را باید تقویت کنند یا اطلاعات پایش های زمینی را تکمیل نمایند اما همچنان قرار نیست شاهد اقدام عملی کوتاه مدتی باشیم.
با توجه به این که ایران به دلیل خشکسالی با این پدیده درگیر است و در سال های آینده این مشکلات بیشتر و بیشتر می شوند، نباید از مسئولین محیط زیست توقع برنامه ریزی بلند مدت داشت؟
ای کاش خانم ابتکار به این سوال پاسخ بدهند آیا پیش از وقوع مشکل، آن هم مشکل به این بزرگی نمی توان علاج واقعه کرد؟ پس تدبیر دولت تدبیر و امید کجاست؟ و تا کی می توان برای هر مشکل زیست محیطی منتظر امدادهای غیبی ماند.مشکل آلودگی هوای تهران را باد و باران و گذشت زمان حل کرد، برای آلودگی هوای جنوب لااقل برنامه ریزی تخصصی داشته باشید.
ناگفته های زیادی از پشت پرده ی این مسئله وجود داره.
اما حیف که میدونم اگر بنویسم، بنا بر مصلحت، هیچگاه منتشر نخواهد شد.
هر دولتی که سر کار آمد، حق ما را خورد و ثروت ما را به تاراج برد.
طرحی را که امام خامنه ای در سال 1375 در زمینه کشاورزی استان خوزستان مطرح کردند، از یک طرف هم معضل بیکاری جوانان استان را به صورت کامل برطرف میکرد و از طرف دیگر مشکل وجود گرد و غبار را.
اما دولت ها یکی پس از دیگری به جای اجرای فرمایشات حضرت آقا، قدم در راه تخریب بیش از پیش شرایط زیست محیطی این استان برداشتند. تا جایی که به عنوان یک نمونه از این خیانت ها، تالاب "هور العظیم" که یکی از بزرگترین تالاب های ایران است را جهت احداث میدان های نفتی کاملا خشک کردند.
موارد زیاد دیگری از این قبیل وجود دارد که به مرور باعث بوجو آمدن شرایط فعلی برای خوزستانی های عزیز شده است.
و ما همچنان حق اعتراض به هیچ نهاد و مسئولی را نداریم، چون ما
نفت داریم، بزرگترین منبع آبی کشور هستیم، یکی از منابع مهم کشاورزی هستیم، پتروشیمی داریم، یکی از برگترین کاخانجات تولید فولاد در خاورمیانه را داریم، و...... چون ما ثروتمند هستیم ولی از ثروتی که داریم چیزی عایدمان نمیشود. اصلا ما این همه ثروت داریم دیگر سلامتی میخواهیم چه کار...؟
چون ما مردمانی نجیب هستیم، حق اعتراض نداریم.
واقعا خدا ازشون نگذره. بنده حاضرم قسم بخورم که اگر حضرت آقا نمیگفتند یه فکری به حال استان خوزستان بکنید، هیچکدوم از مسئولین بی لیقات کاری انجام نمیدادن.لاقل از موی سپید ان سلاله حضرت زهرا(س) خجالت بکشید. بازهم خدا خیر بده آقای هاشمی رو.
خدا ازتون نگذره.