به گزارش خبرنگار سینما و تلویزیون «خبرگزاری دانشجو»، امیرتاجیک، مدیر شبکه مستند در نشست رسانه ای خود گفت: شبکه های مستند در کشورهای مختلف، تعاریف مختلفی دارند در بعضی شبکه ها ضمناً حیات وحش و در برخی دیگر گردشگری محدود می شود.
تجربه اندک در معاونت برون مرزی؛ این بود که مستندهای اجتماعی که جای آنها در شبکه ها خالی است روی کار آیند، نگاه ما این است که مستند می تواند بسیار تأثیرگذار باشد چرا که توانایی تغییر دید مردم و همچنین روشن شدن مسائل را برای مسئولان دارد.
مدیرشبکه مستند در ادامه افزود: دوربین مستندساز می تواند به طور کاملاً مستند، حقایق را منتقل کند این حقایق می تواند در قالب امر به معروف باشد که در نهایت به بهبود مسائل اجتماعی منجر می شود.
وی در ادامه با اشاره به رویکرد اصلی شبکه مستند اظهار داشت: موضوعات اجتماعی، فرهنگی- گردشگری از رویکردهای برنامه سازی ما است، همچنین بحث کیفی سازی برنامه ها به شدت مورد توجه قرار دارد.
تاجیک در ادامه با اشاره به تفاوت امروز شبکه مستند با دوره قبل تصریح کرد: وجه تمایز ما این است که، دغدغه آنتن نداریم چرا که برای ما کیفیت مهم تر است براین اساس خروجی هشت ساعته ما و کنداکتور اصلی به ساعت ۱۸ تا ۲۴ را تغییر دادیم و همین طور ساعت ۲۰ تا ۲۴ را به مستندهای تولیدی و خاص اختصاص داده شد.
تاجیک در ادامه افزود: بسیاری از مستندهای در خصوص حیات وحش بود اما ما برای حیات وحش کنداکتور خاصی بودیم. یعنی اینکه شبکه مستند صرفاً مربوط به مستندهای حیات وحش نباشد، همچنین برای تولید مجدد برنامه ها، تنوع خاصی را طراحی کردیم.
مدیرشبکه مستند با اشاره به برنامه های سال آینده این شبکه بیان داشت: رویکرد اصلی ما برموضوعات گردشگری، اجتماعی و فرهنگی خواهد بود، تنوع زیستی، فرهنگی، تاریخی، پوشاک و .... با هدف ایجاد وحدت بین اقوام مختلف ایرانی در دستور کار قرار خواهد گرفت.
وی با اشاره به تدارک دیدن برنامه های جذاب برای ایام نوروز گفت: سعی شده که تنوع خوب و جذابی را در ایام نوروز داشته باشیم، در تمام تولید برنامه ها تلاش شده تا هویت مستندی حفظ شود و تمام برنامه های نوروز هویت مستندگونه خود را خواهند داشت.
وی با بیان اینکه برنامه های نوروزی شبکه مستند از ۲۷ اسفند آغاز و تا ۱۵ فروردین سال آینده ادامه خواهد داشت، اظهار کرد: بخشی از هم پوشانی مصادف با ایام فاطمیه شده است که مستندهای با موضوع بانوان در رسایی حضرت فاطمه زهرا(س) طراحی شده است.
وی با اشاره به دیگر برنامه های شبکه مستند در ایام نوروز تصریح کرد: مجموعه «اهل قنوت» که از دوره قبل در حال تولید بود در شش قسمت ۵۰ دقیقه ای؛ «گلستان» که گنجینه ای از خاطرات نوروزی است از آرشیو سازمان از سال ۱۳۴۸ جمع آوری شده در ۲۵ قسمت هفت دقیقه ای که در اختیار شبکه های دیگر نیز قرار خواهد گرفت؛ «خیمه شب بازی»؛ نوروز فراهان در ۱۳ قسمت ۳۰ دقیقه ای که به تحلیل آداب و رسوم نوروز در شهرهای مختلف می پردازد؛ «پلک» فیلم های کوتاه مصاحبه با مردم؛ «زنان فرماندار» که در مورد زنان استان سیستان و بلوچستان است در ایام نوروز از شبکه مستند پخش خواهد شد.
تاجیک در ادامه افزود: برای ایام نوروز کنداکتور شبکه از ساعت ۱۳ تا ۲۴ خواهد بود که برای ساعت ۱۴ مستندهای سینمایی فاخر چون مستند «شهروند چند ملیتی» پخش می شود همچنین برای ساعت ۲۳ نیز مستند ویژه ای که تولید داخل و خارج است پخش می شود. ۲۴ تا ۱ بامداد نیز به مستندهای مربوط به حیات وحش اختصاص داده شده است.
مدیرشبکه مستند در ادامه اعلام برنامه های ایام نوروز این شبکه ادامه داد: «بانوی ایرانی» عنوان برنامه ای دیگری است که به زندگی ۴ بانوی موفق ایرانی پرداخته است.
همچنین برای نخستین بار در لحظه تحویل سال کنداکتور سه ساعته ای نیز چیده شده که آن نیز هویت مستندی خود را نیز دارد به دلیل تقارن ایام نوروز با دهه فاطمیه سعی شده تا موضوع معنویت در کنداکتور لحاظ شود بنابراین مستند ده دقیقه ای از نقاره زنی در لحظه تحویل سال پخش می شود.
وی در ادامه با اشاره به مستندهای خوب و فاخر گفت: مستندهای خوبی تولید شده که متأسفانه مغفول مانده است و برنامه ای برای جمع آوری آن صورت نگرفته است حتی از بسیاری از فیلم های سینمایی کپی وجود ندارد، صحبتی که با مرکز گسترش انجام شد این بود که در برداشتن جمع آوری این مستندها گام مؤثری برداشته شود که انشاء الله از اوایل سال آینده مراحل اجرایی خود را آغاز کرده است.
مدیر شبکه مستند در خصوص تعامل مستندسازان با این شبکه اظهار داشت: در این رابطه دو نوع راه وجود دارد. یکی اینکه مستندسازان برای ما مستند بسازند یا اینکه حق پخش آثارشان را به ما بسپارند با توجه به بودجه اندک می توان برنامه ریزی کرد. هر مستندسازی که دوست داشته باشد می تواند مستند خود را برای نخستین بار از شبکه مستند پخش کند.
وی همچنین در خصوص تصاویر آرشیوهای سازمان صدا و سیما و بهره گیری از آنها در تولید مستندها اظهار داشت: متاسفانه یکی از مقوله های که به آن اهمیت داده نمی شود تحقیق و پژوهش برای مستند است شبکه های خارجی که با استفاده از مستندهای ایرانی برنامه های می سازند موفقیت آنها منوط به تحقیق و پژوهش و همچنین استفاده از تصاویر آرشیوی است. در شبکه مستند یکی از شوراها را به تحقیق و پژوهش اختصاص دادیم.
وی با بیان اینکه صدا و سیما غنی ترین آرشیو موجود در خاورمیانه را دارد، تصریح کرد: براین اساس در راستای دغدغه خود با چند مستندساز برای ساخت مستندهای انقلاب های اسلامی صحبت های صورت گرفته است.
تاجیک با اشاره به چند پروژه بزرگ در سال آینده افزود: دو مجموعه در زمینه انقلاب اسلامی که قراردادهای تحقیق و پژوهش آن بسته شده است از برنامه های سال آینده خواهد بود این دو مجموعه به استراتژی محمدرضا پهلوی در مقابل اقوام مختلف به کارگردانی علی محمد قاسمی و مستند دوم به دلایل و زمینه سازی های انقلاب اسلامی به کارگردانی شکیبانی در ۱۳ قسمت تولید خواهد شد.
تاجیک در ادامه در خصوص سئوال یکی از خبرنگاران مبنی بر موازی کاری با دیگر شبکه ها اظهار داشت: یکی از قالب های که برای شبکه مستند در نظر گرفته شده است گردشگری است که زیرمجموعه های مختلفی دارد ما با معاونت سیما هماهنگ هستیم و آنها در جریان برنامه های طراحی شده قرار دارند.
وی همچنین در خصوص مستندهای سیاسی گفت: شبکه مستند باید همه سلایق را در برگیرد اگر کُنداکتور خاصی برای مستندهای سیاسی در نظر داشته باشیم مشکلی ندارد.
وی تاکید کرد: امروز در صدا و سیما بحث تخصصی شدن شبکه ها را داریم و شبکه مستند نمی خواهد که هم پوشانی وظایف را داشته باشد بنابراین رویکرد قالب ما سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و گردشگری است.
تاجیک، مدیرشبکه مستند در پایان یادآور شد: بودجه در نظر گرفته شده برای شبکه مستند از بسیاری شبکه ها کمتر است اما با همین می توان کارهای خوبی انجام داد.