به گزارش خبرنگار دانشگاه «خبرگزاری دانشجو»؛ آموزش عالی کشور در سال ۹۳ یک سال پرحاشیه را گذراند که یکی از این حاشیهها نیز بحث بورسیهها بود که تا مدتها وزارت علوم و حتی مجلس شورای اسلامی را درگیر کرد.
خردادماه سال ۹۳ بود که صدیقی معاون وزیر علوم در یک نشست خبری اعلام کرد بیش از ۳ هزار نفر از سال ۸۸ تا ۹۲ بدون آزمون بورسیه شدند و بسیاری از این افراد را از آقازادهها دانست.
از آن زمان به بعد مساله بورسیه نقل محافل آموزش عالی شد به طوریکه رسانهها نیز به این موضوع پرداختند و حتی رسانههای مخالف دولت دهم به این موضوع پر و بال بسیاری دادند تا جاییکه وزارت علوم مجبور به عذرخواهی شد و طی بیانیهای تأکید کرد: «جا دارد هم از عملکرد رسانههایی که بدون توجه به آمار و ارقام، با حاشیهسازی موجبات آزردگی تمام بورسیهشدگان را فراهم آوردند و هم از عکسالعملهای شتابزده و هیجانی برخی دیگر از رسانهها و افراد، عمیقاً احساس تأسف کنیم. عکسالعملهایی که حاصل آن نام بردن از افرادی است که هرگز پروندهای در حوزه بورس نداشتهاند.»
البته این مساله از سوی مسئولان وزارت علوم در دولت دهم بی پاسخ نماند و آنها هم خواستار بررسی بورسیهها در تمام ادوار شدند.
در دوره اصلاحات برخی افراد به صورت غیرقانونی بورسیه شدهاند
حسن مسلمینائینی معاون سابق بورس و دانشجویان خارج از کشور سازمان امور دانشجویان با اشاره به روند پذیرش بورسیه دانشجویی در سالهای اخیر گفت: افرادی که برای بورسیه دانشجویی پذیرفته میشدند علاوه بر واجد شرایط بودن از فیلتر دو مصاحبه نیز میگذشتند به این صورت که هم در وزارت علوم و هم در دانشگاه مربوطه مورد مصاحبه قرار میگرفتند.
وی با بیان اینکه در دوره اصلاحات برخی افراد به صورت غیرقانونی بورسیه شدهاند، افزود: موارد بورسیه در سالهای اخیر براساس قانون بوده است، اینکه برخی از آقازادهها و منسوبان در بین افراد متقاضی بورس حضور داشتند درست است ولی این افراد نیز مانند افراد عادی از فیلترهای موجود میگذشتند و در مصاحبهها این مسئله مورد نظر قرار نمیگرفت.
مسلمینائینی ادامه داد: تا سال ۸۱ برای پذیرش بورسیه کنکور برگزار میشد و پس از آن کنکور برگزار نشدو بعضی نیز تبدیل به داخل شدند که این موارد بر اساس استعلام از وزیر و مذاکره در شورای بورس انجام شد. در آن زمان به دلیل اینکه کنکور متمرکز برگزار نمیشد و هر دانشگاه به طور مستقل آزمون برگزار میکرد نمیتوانستیم از طریق کنکور بورسیه پذیرش کنیم. ولی فیلترهای صورت گرفته کاملا قانونی بوده است.
معاون سابق بورس و امور دانشجویان خارج از کشور سازمان امور دانشجویان اظهار داشت: دیوان محاسبات و سازمان بازرسی کل کشور این موارد را بررسی کردند و در رابطه با تک تک پروندهها سوالاتی صورت گرفته است که ما جواب دادیم و آخرین پاسخگویی ما مربوط به ۲۵ اسفند ماه سال ۹۲ بوده است که به سازمان بازرسی در رابطه با بورسیهها پاسخ دادیم.
حسن مسلمی نائینی همچنین در نامهای به رسانههای کشور درباره بورسیههای تحصیلی توضیحاتی ارایه داد و چگونگی بورسیه شدن فرزندان مسئولان را تشریح کرد.
در این نامه آمده بود: «در پاسخ به عدم تمایل به مصاحبه با خبرنگاران محترم در چندماه اخیر، ضمن عذرخواهی به استحضار میرسانم، در خصوص موضوع بورسیهها چندین جلسه با کمیته تعیینشده از طرف کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی و مدیران محترم کنونی سازمان امور دانشجویان داشته و گزارش مفصلی به همراه مدارک، اسناد و دلایل لازم به این کمیته ارائه شد.
در آخرین جلسه کمیته نیز مقرر شد تا نهایی شدن نتیجه بررسی کمیته هیچکدام از افراد مصاحبه نکنند مگر جناب آقای دکتر جعفری سخنگوی کمیسیون.
لذا اگرچه بعضی از اعضای محترم کمیته تعهد خود را نادیده گرفته و در این دوماه مصاحبههای متعددی انجام دادند اما بنده برغم تماسهای زیاد خبرنگاران محترم از مصاحبه خودداری کردم.
اما متاسفانه در ادامه بداخلاقی و بیانصافی راجع به دانشآموختگان و دانشجویان بورسیه، بعد از قطعی شدن استیضاح وزیر علوم، بعضی رسانهها شروع به بداخلاقی بسیار زشت در مورد تعدادی از نمایندگان محترم مجلس و استیضاحکنندگان وزیر کردند.
لذا لازم دیدم در مورد این موضوع توضیحاتی داده شود. سوابق فرزند آقای دکتر سلیمانی نماینده محترم مجلس شورای اسلامی و وزیر سابق ارتباطات به شرح زیر است:
ـ رتبه زیر ۷۰ در کنکور سراسری کارشناسی
ـ رتبه زیر ۱۵ در کنکور سراسری کارشناسی ارشد
ـ تحصیل در دو مقطع کارشناسی با معدل تقریبا ۱۶ و کارشناسی ارشد با معدل ۱۷ در دانشگاه صنعتی شریف
ـ عضو بنیاد ملی نخبگان و دریافت کمک هزینه تحصیلی از این بنیاد در دوران تحصیل به دلیل نخبگی
ـ رتبه دو رقمی در کنکور سراسری دکتری داخل
ـ دریافت کمک هزینه تحصیلی و معافیت از شهریه در دوره دکتری درخارج از کشور
ملاحظه میشود چنین فردی که با این سوابق علمی و تحصیلی هیچگاه نیازی نداشته است از امتیازات خاص استفاده نماید.
قابل ذکراست که، فرزند یکی از نمایندگان محترم اصلاحطلب مجلس شورای اسلامی که اتفاقا ایشان نیز از وزاری محترم دوره اصلاحات هستند نیز با مدرک کارشناسی از دانشگاه آزاد اسلامی تهران مرکز با معدل ۱۴.۳ و مدرک کارشناسی ارشد از یکی از دانشگاههای دولتی شهرستان با معدل ۱۷.۳ در بورس تحصیلی خارج از کشور سال ۱۳۹۱ پذیرفته شدهاند.
خوشبختانه بدون توجه به اینکه پدر این عزیزان مسئولیتی داشته، آنها نیز همانند بقیه داوطلبان فرآیند بورس که عبارت از بررسی مدارک و مصاحبه علمی و عمومی بوده را با موفقیت طی کرده و پذیرفته شدهاند.
در خصوص استعداد درخشان نیز هرچند بنده جوابگو نبوده و همکاران سازمان سنجش مجری بوده و هم اکنون نیز در سازمان مشغول هستند. برای اطلاع افرادناآگاه و مغرضی که مبادرت به اطلاعرسانی غلط راجع به فرزند نماینده محترم مجلس شورای اسلامی و وزیر محترم علوم دولت نهم نموده و برای تنویر افکار عمومی به اطلاع میرسانم براساس مواد ۱ و ۴ آیین نامه تسهیلات آموزشی مورخ ۱۹/۱۲/۸۱ استعدادهای درخشان، برای ورود به مقطع دکتری بدون شرکت در آزمون، نیاز به معدل بالای ۱۷ و ۲ مقاله در مجلات علمی و پژوهشی داشته و هیچ ارتباطی با معدل کارشناسی ندارد.
اما راجع به فرزند وزیر محترم علوم دولت دهم، به اطلاع میرسانم که تقریبا همزمان فرزند ایشان و فرزند آقای دکتر صدیقی رئیس محترم کنونی سازمان امور دانشجویان و معاون وزیر علوم، درخواست بورس تحصیلی توسط پدرشان انجام شد. بنده خودم از آنها درخواست کردم جهت بورس نیاز به ارائه اعلام نیاز از دانشگاه است.
فکر میکنم در مدت زمان کوتاهی، فرزند وزیر از دانشگاه تربیت مدرس و فرزند رئیس سازمان از دانشگاه صنعتی امیرکبیر مدارک لازم بورس را ارائه نمودند.
مطمئنا این گونه برخوردهای غیراخلاقی کمکی به رهایی از استیضاح نکرده و نخواهد کرد. لذا پیشنهاد میدهم برای دفاع درست و منطقی از وزیر محترم علوم، گزارشی از عملکرد ایشان و مدیران حوزه وزارت علوم در طی یکسال گذشته ارائه شود.»
نحوه اعطای بورس در دولت اصلاحات چگونه بود
مساله بورسیههای غیرقانونی آنقدر فراگیر بود که نمایندگان مجلس نیز در این رابطه اظهار نظر کردند.
مهدی کوچکزاده عضو کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی با اشاره به گزارش اخیر معاون وزیر علوم ، مبنی بر اعطای بورسیه تحصیلی به سه هزار دانشجو در زمان دولتهای نهم و دهم گفت: زمانی صداقت وزارت علوم در اعلام چنین تخلفاتی برای ما ثابت میشود که مشخص شود چگونه امثال آقای فاتح که به انگلستان اعزام شدند.
وی تأکید کرد: وقتی چگونگی اعطای این بورسیههای تحصیلی در دولتهای گذشته روشن شد، ما هم انگیزه وزارت علوم در افشا و احقاق حق را باور میکنیم و الا تا قبل از آن، این گزارشها سیاسی و بیشتر برای به انفعال کشاندن طرف مقابل است.
کوچکزاده با اشاره به اینکه مسئولان فعلی وزارت علوم در دولتهای گذشته صرفاً سمت نداشتهاند، اما از بدنه وزارت علوم خارج نبودهاند، گفت: چرا در همان زمان اعطای بورسیهها اعتراضی نکردند؟
وی تصریح کرد: از همه مهمتر باید روشن شود مقام ارشد دولتی چگونه در زمانی که نایب رئیس مجلس و هم رئیس مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام بود، بورسیه انگلستان شده است.
عضو کمیسیون آموزش مجلس شورای اسلامی خاطرنشان کرد: هر زمان نحوه اعطای بورسیههای تحصیلی در دولت اصلاحات مشخص شد، انگیزه مقامات کنونی وزارت علوم در مورد اعلام غیر قانونی بودن بورسیههای تحصیلی دولت گذشته را صادقانه برمیشمریم.
تشکیل کمیتهای برای نظارت بر تمدید حکم بورسیه دانشجویان
روند واکنشهای رسانهای به شکلی شد که حتی سخنگوی وقت کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس خواستار تشکیل کمیتهای برای نظارت بر این مساله شد.
قاسم جعفری با بیان اینکه چند هفته پیش قرار بر این بود که وزیر علوم پرونده ۳ هزار بورسیه وزارت علوم را به مجلس ارائه دهد تا مشخص شود چه تعداد از این افراد به طور غیرقانونی بورسیه شدهاند گفت: متاسفانه تاکنون هیچ پروندهای از دانشجویان بورسیه به کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی ارائه نشده است.
وی گفت: به هیچوجه صحیح نیست که به صرف اینکه این افراد بورسیه دولت قبل هستند از حق قانونی خود منع شوند لذا باید اگر افرادی خلاف قانون بورسیه شدهاند به مراکز ذیصلاح معرفی شوند.
وی گفت: در جلسه با مسئولان وزارت علوم مقرر شد دانشجویان بورسیهای که قبلا جایابی شدهاند بدون نیاز به استعلام جدید از دانشگاهها حکم بورسیه آنها صادر یا تمدید شود همچنین مقرر شد درباره دانشجویانی که جایابی نشدهاند وزارت علوم تمهیدی بیاندیشد که این افراد در اولویت جذب اعضای هیات علمی قرار گیرند.
جعفری خاطرنشان کرد: بر این اساس کمیتهای برای نظارت دقیق بر اجرای قانون تشکیل شده است ضمن اینکه افرادی که معتقدند حق آنها در این موضوع ضایع شده است میتوانند به کمیسیون آموزش مجلس مراجعه و مشکل خود را اعلام کنند.
دانشجو: پس از بررسی بورسیهها از سوی مجلس روسیاهی به ذغال میماند
کامران دانشجو وزیر علوم، تحقیقات و فناوری دولت دهم، در پاسخ به سؤالی مبنی بر اینکه نظر شما در مورد بورسیههای غیرقانونی که میگویند در دوران وزارت شما اتفاق افتاده است، چیست، گفت: «طرح مسئله بورسیههای غیرقانونی، فضاسازی بود و با این اقدام به دنبال دو قطبی کردن جامعه بودند.»
دانشجو خاطر نشان کرد: «مجلس بورسیهها را از سال ۶۸ بررسی میکند و مشخص میشود که سیاهی برای ذغال میماند یا خیر.»
ایجاد مشکل برای دانشجویان نخبه کشور
مساله بورسیهها سبب شد تا دانشجویان نخبه کشور که بورس شده بودند با مشکل مواجه شوند به طوریکه جمعی از دانشجویان بورسیه مشغول به تحصیل در دانشگاه تهران با صدور نامهای خطاب به پورمختار رئیس کمیسیون اصل نود مجلس شورای اسلامی، زاهدی رئیس کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس، حجت الاسلام منتظری رئیس دیوان عدالت اداری کشور اعلام کردند: از آنجا که ما بورسیه وزارت علوم هستیم، این وزارتخانه باید هزینههای تحصیل ما را پرداخت کند. ولی متأسفانه دانشگاه و وزارت علوم که دو طرف ماجرا هستند، بار سنگین این پرداخت را بر دوش ما دانشجویان قرار دادهاند و هیچ کمکی برای حل این مشکل نکرده اند.
ماجرا از این قرار بود که این دانشجویان در نیمه دوم سال ۱۳۹۱ و برخی دیگر در ۳ ماهه اول سال ۱۳۹۲ نامه معرفی خود را به دانشگاه تهران تحویل دادند و پس از مشخص شدن تاریخ جلسه مصاحبه در این جلسه شرکت کردند و با مکاتبات انجام شده از پذیرش خود اطلاع پیدا کردند تا اینکه در تاریخ ۱۲/۴/۱۳۹۲ اعلام نتایج رسمی صورت گرفت.
هنگامی که برای انجام مراحل ثبتنام به دانشگاه مراجعه کردند، با خبری شوک برانگیز مواجه شدند متأسفانه واحد آموزش دانشگاه اطلاع داد که دانشجویان بورسیه دانشگاه تهران که ورودی سال تحصیلی ۹۳-۹۲ هستند از آنجا که هزینه تحصیلی دکتری در دانشگاه تهران ۵۵ میلیون تومان بوده و وزارت علوم برای دانشجویان بورسیه ۴۰ میلیون تومان به دانشگاه پرداخت میکند، باید ۱۵ میلیون تومان مابهالتفاوت این هزینه توسط خود دانشجو پرداخت شود.
این افراد بجز خسارت مالی و محرومیت از استفاده از بورس، مدعی بودند که با آبروی آنها هم بازی شده و دید اطرافیان نسبت به آنها تغییر کرده است.
استیضاح فرجی دانا و بررسی بورسیهها از سوی نجفی
به هر حال جنجال رسانهای در رابطه با بورسیهها به گونهای بود که حتی برخی میگفتند وزارت علوم این مساله را مطرح کرده است تا توجهات به سمت بورسیهها سوق داده شود و بحث استیضاح فرجی دانا که در آن زمان بسیار مطرح بود کمرنگ شود.
حتی در این زمان لیستی از اسامی دانشجویان بورسیه که ادعا میشد از سوی یکی از معاونان فرجیدانا در اختیار افراد قرار گرفته، منتشر شد.
انتشار این اسامی موج جدیدی از اعتراضات را برانگیخت تا جایی که ۶۲۲ نفر از دانش آموختگان و دانشجویان بورسیه داخل و خارج از کشور در نامهای اعتراضی تأکید کردند: «ما دانشجویان بورسیه جمهوری اسلامی ایران پس از ماهها سکوت در راستای تحقق اهداف والای نظام و وظایف خود بر تهمتها و تشویش اذهان عمومی علیه دانشجویان بورسیه سعی در حفظ سعه صدر داشته تا اینکه متاسفانه بیاخلاقیها از سوی برخی به اوج رسیده است لذا بر خود واجب میدانیم برخی موارد به وضوح به اطلاع مردم شریف و مسئولین دلسوز نظام رسانیده شود. امید آن است از سودجویی برخی به نام نظام و جمهوری اسلامی ایران جلوگیری شود.»
این دانشجویان در نامه خود آوردند: «در حالی که تاکنون هیچ دانشجوی بورسیهای توسط نهادهای قانونی ذیصلاح، متخلف معرفی نشده، وزارت علوم چگونه در اقدامی خلاف شأن و قانون، اسامی این دانشجویان را همردیف با مجرمان اقتصادی در دسترس عموم قرار داده است؟»
حتی دانشجویان بورسیه از فرجی دانا وزیر علوم وقت به دلیل ادعای «غیرقانونی بودن» بورسیهها شکایت کردند و خواستار اعاده حیثیت از خود و برخورد قضایی با ادعاهای مطرح شده از سوی وزیر علوم وقت و معاونش شدند.
البته با وجود اینکه برخی میگفتند وزارت علوم این بحث را مطرح کرد تا بحث استیضاح کمرنگ شود و باوجود بهرهگیری فرجی دانا از این بحث در جلسه استیضاح ولی مجلس به وی رای عدم اعتماد داد.
بحث بورسیهها به حدی جدی شده بود که رئیس جمهور هم در جمع نخبگان به این مساله اشاره کرده و استیضاح فرجی دانا را به بورسیهها ربط داد و گفت: «از آقای میلی منفرد خواهش کردیم بیایند که مجلس به او رای نداد. از توفیقی خواهش کردیم که قبول کرد اما از یمین و یسار به ما فشار آمد که او را معرفی نکنید؛ گفتیم «اهلا و سهلا» و به خاطر دانشگاه سر فرود آوردیم. فرجی دانا که روی کار آمد موضوع بورسیه ها شروع شد؛ «بورسیه و ما ادراک مالبورسیه!»
به هر حال فرجی دانا استیضاح شد و نجفی سرپرست وزارت علوم شد و رئیس جمهور هم گفت: برخی گفتند وزیر به بورسیهها دست نزند اما باید بگویم کار ناقص وزیر دانشمند فرجیدانا توسط نجفی سرپرست فعلی وزارت علوم به زودی تکمیل میشود و من در پایان این هفته یا اوایل هفته آینده گزارش کاملی را در مورد بورسیهها به عرض ملت ایران میرسانم.
از همان روزهای ابتدایی حضور نجفی در وزارت علوم بحث ۳ هزار بورسیه غیرقانونی در دولت نهم و دهم پیش کشیده شد به طوریکه وی همه مسائل آموزش عالی را به سکوت سپرد و بحث بورسیهها را مطرح کرد به همین دلیل برخی میگفتند نجفی برای همین موضوع ماموریت دارد و آمده است تا بحث بورسیهها را مطرح کند، البته خودش انکار کرد ولی در عمل فعالیت مهم نجفی در دوره سرپرستی بر وزارت علوم بحث بورسیهها بود.
نجفی کمیتهای برای بررسی بورسیهها تشکیل داد و پس از بررسی در نشستی خبری اعلام کرد: از این ۳۷۰۰ نفر٬ حدود ۲۱۰۰ نفر طبق ضوابط و آییننامههای وقت مشکلی ندارند.
وزارت علوم نیز در آبان ماه سال ۹۳ اطلاعیهای را صادر و درباره نتیجه بررسی وضعیت بورسیههای تحصیلی اعلام کرد از تعداد ۳۷۷۲ بورسیهشده بین سالهای ۸۸ تا ۹۲، بورسیه ۵۰۸ نفر لغو شده اما با پرداخت هزینه مجاز به ادامه تحصیل هستند و فقط از تحصیل ۳۶ نفر جلوگیری میشود.
به این ترتیب با توجه به آمار ارائه شده از سوی سرپرست وزارت علوم حدود ۲ هزار و ۵۸۰ نفر از مجموع ۳ هزار و ۷۷۲ بورسیه دولت دهم، با مولفههای دولت جدید نیز «بیاشکال» ارزیابی شدند.
اعتراضات گسترده نخبگان کشور به بازی وزارت علوم با آبروی نخبگان
در این زمان بود که نخبگان کشور به شدت نسبت به وزارت علوم معترض شده و حتی برخی از بورسیهها اقدام به شکایت علیه وزارت علوم کردند که چرا وزارت علوم تخلف یک صدم درصدی را به ۳۷۷۲ نخبه علمی تعمیم داده و تمام بورسیهها را غیرقانونی اعلام کرده بود؟
کامران دانشجو وزیر علوم دولت دهم نیز گفت: سؤالهایی مطرح است که خوب است بررسیکنندگان پاسخ دهند، چرا بررسی از سال ۸۴ به بعد و نه ۸۴ به قبل است؟ این بررسی و اعلام گزارش و در صورت لزوم اعلام آن به عموم مردم، در هر مقطعی که باشد وظیفه دستگاههای نظارتی مثل مجلس، سازمان بازرسی، دیوان محاسبات و قوه قضائیه است که اجرای قانون و مقررات را در دستگاههای اجرایی نظارت میکنند و اگر تخلف یا جرمی اتفاق افتاده باشد گزارش را به مراجع ذیصلاح و در صورت لزوم و طی مراحل قانونی به استحضار مردم میرسانند، در کجای دنیا رقیب میتواند یک قاضی و گزارشکننده بیطرف نسبت به کار رقیبش باشد. خصوصاً دولتی که همه کارهای دولت قبلی را انکار یا حتی سیاهنمایی میکند آیا میتواند یک قاضی منصف و گزارشدهنده بیطرف برای مردم باشند؟
رد ادعاهای وزارت علوم از سوی خود وزارت علوم
پس از اطلاعیه وزارت علوم سخنگوی کمیسیون آموزش تأکید کرد که اطلاعیه وزارت علوم بخش اعظمی از ادعاهای قبلی این وزارتخانه را رد کرده است.
قاسم جعفری گفت: «همین ۳۶ بورسیهای که از بین ۳۷۰۰ ادعای قبلی میگویند نمیتوانند تحصیل کنند را نیز راستیآزمایی میکنیم.»
وی ادامه داد: «آقایان ابتدا، سونامی تبلیغاتی برای بهرهبرداری سیاسی راهانداختند و گفتند، بورسیه ۳ هزار و هفتصد نفر مورد اشکال است اما اکنون در اطلاعیه خود مدعی شدند که تنها۳۶ نفر نمیتوانند ادامه تحصیل دهند.»
جعفری با بیان اینکه مجلس به وزارت علوم اجازه نخواهد داد با حاشیهسازی برای کشور و دانشگاهیان، جنگ روانی درست کند، گفت: «نمیشود وزارت علوم خودش را هم مقام مدعی و داور قرار دهد، کمیتهای که در مجلس برای بررسی بورسیههای دولت هاشمی، خاتمی و احمدینژاد تشکیل شده، فعالیت خود را به طور جدی دنبال میکند تا حقیقت را برای مردم روشن کند؛ وزارت علوم موظف است با این کمیته همکاری کند و اطلاعات لازم را به کمیته بدهد؛ درباره همین ۳۶ نفری که آقایان ادعا میکنند ما تحقیق خواهیم کرد تا حقیقت روشن شود.»
کمیته مصادیق بورسیهها نیز تشکیل شد و این کمیته در حال بررسی مصادیق بورسیهها است ولی آنچه هنوز مشخص نشده این است که چه سیاستی سبب شد تا وزارت علوم در زمان استیضاح فرجی دانا با آبروی ۳ هزار نخبه کشور بازی کند به طوریکه حتی رسانههای خارجی این افراد را در حد بی سواد تصور کنند.
چگونه فرجیدانا وزیر سابق علوم، تحقیقات و فناوری بدون آزمون دوره کارشناسی ارشد و دکترای خود را در کانادا گذراند و چگونه فرزندان معاونان وزارت علوم و تعدادی از رؤسای منصوب شده دانشگاهها از بورسیه استفاده کردند و میکنند.