محسن انالویی، دبیر شورای تبیین مواضع بسیج دانشجویی دانشگاههای استان اصفهان در گفتگو با خبرنگار «خبرگزاری دانشجو» در اصفهان در رابطه با بیانیه سوئیس گفت: درباره این بیانیه ، چند نکته مهم را باید در مورد کسانی که از این بیانیه دفاع میکنند و یا کسانی که نقد جدی به محتوای بیانیه دارند، مد نظر قرار دهیم.
وی افزود: جنبش دانشجویی و تشکلهای دانشجویی بنا بر وظیفه ذاتی خود و ماموریتی که در عرصه بینالمللی بر عهده آنها است، چند سوال اصلی را در باب محتوای مذاکرات از تیم هستهای کشورمان مطرح کردند.
دبیر شورای تبیین مواضع بسیج دانشجویی دانشگاههای استان اصفهان ادامه داد: نکته اول در خصوص مذاکرات هستهای این است که ما و همه مردم ایران منکر تلاشهای ارزشمند تیم دیپلماسی کشور چه در دورههای گذشته و چه در دوره فعلی نیستیم و همواره از تلاشهای آنها حمایت میکنیم و این تلاشها را ارزشمند، انقلابی و بسیار محترم میدانیم.
انالویی تصریح کرد: فعالیت در عرصه بینالملل و نشست و برخواست با مسئولین کشورهایی که در حوزه دفاع از ارزشها و آرمانها ثبات فکری ندارند، بسیار دشوار است و همین مسئله باعث سخت شدن مسیر حرکت در عرصه دیپلماسی بین المللی بسیار میشود؛ چراکه چندی پیش شاهد بد رفتاریهای برخی از کشورهای همسایه در این زمینه بودیم.
وی اظهار داشت: نکته دوم این است که آنچه تا به حال از متن بیانیه سوئیس قابل برداشت است، این است که بیانیه نوشته شده دارای نقاط قوت و ضعف جدی است، که در همین راستا عملکرد صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران برای دفاع از این بیانیه و نقد آن بسیار ارزشمند بود، و مناظراتی که طی روزها و شب های گذشته انجام شد، در جهت آگاهی دادن به مردم، تاثیرگذار بود که این مسئله نیز جای تشکر دارد.
دبیر شورای تبیین مواضع بسیج دانشجویی دانشگاههای استان اصفهان در رابطه با نکته سوم گفت: مسئله مهم دیگری که باید به آن بپردازیم، در مورد محتوای مذاکرات است.
انالویی افزود: اینکه در متن بیانیه همان طور که اشاره شده است، از ابتدا جمهوری اسلامی ایران بایستی اقدامات عملی خود را برای برچیده شدن مواردی که در توافق نامه خواهد آمد، برای مسائل فرعی هسته ای آنها را بردارد و بعد از آن منوط به تایید آژانس انرژی اتمی ، تحریم ها لغو شود، آن هم در یک سطح خاص، نشان از آن دارد که در مسائل تحریم و رفع آنها ابهام وجود دارد.
وی در ادامه خاطر نشان کرد: در اینجا سوال اصلی این است که اگر خدای ناکرده و بنابرفرض آژرانس با وجود اینکه ایران به همه تعهدات خود عمل کرد، فعالیت های ایران را تایید نکرد، در این صورت امریکا تحریم ها را لغو نخواهد کرد. حتی اگر ما فرض کنیم که امریکا صداقت داشته باشد و بخواهد تحریم ها را لغو کند، در این صورت این اتفاق نخواهد افتاد.
دبیر شورای تبیین مواضع بسیج دانشجویی دانشگاههای استان اصفهان با اشاره به دیگر اشکالات بیانیه سوئیس تاکید کرد: اگر آژانس انرژی اتمی تائید اقدامات ما را انجام ندهد مشکلی اساسی برای ایران به وجود خواهد آمد. سوال اصلی ما در اینجا این است که اگر خلف وعده ای انجام شود، مدت زمانی که طول میکشد تا کشور ایران دوباره به مرحله فعلی باز گردد، زمان اندکی است؟
انالویی افزود: مسائل فنی و هسته ای و چرخه های هسته ای ما چندین سال است که برای ساخت آن زحمت کشیده شده تا به اینجا برسد و قطعا بازفراوری آنها و برگرداندن آنها به حالت فعلی، زمان زیادی به طول خواهد انجامید و قطعا وقت کشی مسئله ای است که امریکا به دنبال آن است.
وی ادامه داد: امریکایی های خیلی دوست دارند این مذاکرات به طول بینجامد و زمان را از ما بگیرند و ما از قافله پیشرفت در دنیا از سایر کشورها عقب بمانیم.
دبیر شورای تبیین مواضع بسیج دانشجویی دانشگاههای استان اصفهان گفت: نکته دوم در باب محتوای بیانیه، پیرامون طرفی است که فکت شیت خودشان را بیان کرده اند، طرفی که قرار است تحریم ها را بردارد اعلام میکند آنچه که از متن انگلیسی بیانیه برداشت می شود، لغو تحریم ها نیست، بلکه تعلیق تحریم ها است و این هم بسیار مهم است.
انالویی تصریح کرد: کسی که میخواهد در مورد تحریم ها اقدام کند، بگوید برداشت من این است که باید تحریم های را معلق کنم. البته در متن بیانیه آمریکایی ها نقاط مبهم زیادی وجود دارد که البته مقامات دیپلماسی کشور ما تا به حال فعلا در قالب بیانیه آنها را تصریح نکردند بلکه فقط در قالب صحبت و واکنش لسانی مواردی را ابراز کردند.
وی بیان داشت: به نظر می رسد انتظار مردم این است که حداقل تیم هسته ای باید یک بیانیه ای واقعی با همکاری همه شش کشور دیگر را قرائت کند، چرا که این بیانیه فقط بیانیه ایران و امریکا نیست، بلکه بیانیه ایران و شش کشور دیگر است.
دبیر شورای تبیین مواضع بسیج دانشجویی دانشگاههای استان اصفهان در ادامه گفت: نکته سوم R&D و مسائل تحقیق و توسعه مسائل هسته ای کشور ایران است، که باز هم در اینجا مسائل تحقیق و توسعه انرژی هسته ای کشور ایران در حد محدودی است که این هم به نوبه خود در آینده ممکن است کشور ایران را با مشکل مواجه کند. و سوالی که در اینجا مطرح می شود این است که توسعه انرژی هسته ای ما که به صورت حداقلی به آن اشاره شده است، در چه حدی خواهد بود.
انالویی در ادامه اظهارداشت: از نقاط اشکال و ابهام و نه نقاط ضعفی که باید در بیانیه برطرف شود، در رابطه با پروتکل الحاقی است، که جمهوری اسلامی ایران طی این بیانیه پذیرفته است، نظارت ویژه ای برای آژانس بین المللی انرژی اتمی قائل شود.
وی تاکید کرد: در اینجا موضوعاتی حتی فراتر از پروتکل الحاقی به آن اشاره شده است که این در مسائل موشکی و دفاعی ما مشکل جدی به وجود خواهد آورد و اگر شورای امنیت بخواهد از برخی از مناطق و کارخانه های ما بازدید کند و ما این اجازه را به او ندهیم، در اینجا چه اتفاقی رخ خواهد داد؟ شورای امنیت بلافاصله با یک نامه به شورای حکام و سازمان ملل متحد قطعا ما را ناقض وعده های خودمان در بیانیه و یا توافق نامه خواهد شمرد و ما قطعا دوباره در این باب دچار مشکل خواهیم شد که به وعدههای خودمان عمل نکرده ایم.
دبیر شورای تبیین مواضع بسیج دانشجویی دانشگاههای استان اصفهان گفت: اینها سوالات و ابهاماتی است که ما امیدواریم حداقل طی این سه ماه و تا تیرماه رفع شود و تیم دیپلماسی بتواند عملکرد انقلابی دیپلماتیک خود را در معنای واقعی نشان دهد.
انالویی در رابطه با نقاط مثبت این بیانیه نیز تصریح کرد: در رابطه با نقاط قوت بیانیه اینکه بالاخره بعد از چندی سال حق غنی سازی ما از سوی برخی از کشورها مسلم شناخته شده است، قابل احترام و ارزشمند است. همین طور در مورد ادعاهایی که قبلا در بعضی از موارد از سوی برخی از کشورها صورت میگرفت در مورد مسائل هسته ای و مسائل داخلی کشور ما قطعا این موارد با اتفاقی که افتاده است، اندکی کاهش پیدا کرده است و این هم مورد احترام است.
وی افزود: اما نکته مهم تر از همه اینها که بین کشور ما چه مسئولین نظامی ما و چه مسئولین ما در قوای مختلف حمایت از تیم دیپلماسی داشته اند، اشاره به محتوا نیست، بلکه اشاره به تلاش های انقلابی دیپلماتیک تیم هسته ای اشاره دارد. چرا که آقای ظریف، صالحی و سایرین قطعا تلاش کرده اند که خطوط قرمز ملت را به صورت حداقلی رعایت بکنند.
دبیر شورای تبیین مواضع بسیج دانشجویی دانشگاههای استان اصفهان تاکید کرد: ولی مسئولان نباید فراموش کنند که با کشورهایی مذاکره می کنند که چندین سال است علیه جمهوری اسلامی ایران توطئه می کنند و در جنگ هشت ساله همه پشت رژیم بعثی عراق قرار گرفتند برای حمله به ایران، در فتنه 88 از فتنه گران دفاع همه جانبه داشتند و چه قبل از انقلاب و چه بعد از انقلاب حتی در کودتای 28 مرداد در همه رخدادهای تلخ کشور، رد پایی از امریکایی ها و کشورهای استکباری وجود دارد.
انالویی بیان داشت: الحمدلله جمهوری اسلامی ایران با اقتدار تمام در مقابل استکبار جهانی ایستاده که از هیچ تلاشی برای نقض حقوق بشر تا به حال فروگذار نکرده است و لذا تیم دیپلماسی ایران باید مواظب نیرنگ و حیله این کشورها باشد.