به گزارش گروه فرهنگی «خبرگزاری دانشجو» به نقل از پایگاه اطلاع رسانی سازمان حج و زیارت، «سعید اوحدی» روز جمعه 28 فروردین ماه در همایش روحانیون کاروان های حج 94 که در قم برگزار شد، ضمن تبریک سالی که مزین به نام حضرت زهرا(س) است، با اشاره نامگذاری سال 94 از سوی رهبر معظم انقلاب به عنوان سال «دولت و ملت، همدلی و همزبانی» گفت: در 5 سال گذشته مضامین و سیاست های اقتصادی در نامگذاری هر سال مورد استفاده قرار میگرفت، حتی در سال 93 رهبر معظم انقلاب بر سیاست اقتصاد مقاومتی تأکید فرمودند، اما استنباط این است که در نامگذاری سال 94 به عنوان سال «دولت و ملت ، همدلی و همزبانی» برآیند و تجلی همه آن شعارهای سال های گذشته، تبلور یافته است.
وی در این باره افزود: امیدواریم در سایه رهنمودها و درایت نماینده محترم ولی فقیه در امور حج و زیارت و با انسجام موجود در مجموعه حج و زیارت با همدلی و همزبانی در مسیر خدمت به حجاج و زائران گام برداریم و معتقدیم هر موفقیتی که سازمان حج و زیارت تا امروز داشته به برکت این انسجام بوده است.
رئیس سازمان حج و زیارت به شرایط منطقه و موقعیت جمهوری اسلامی در دنیا اشاره کرد و ابراز داشت: امروز دنیا ، جمهوری اسلامی ایران را به عنوان یک قدرت در منطقه و جهان پذیرفته است. بعد از جنگ جهانی دوم دنیا 6 کشور را به عنوان 6 کشور قدرتمند جهان پذیرفت اما دیدیم که همین 6 کشور یکسال با ایران سر میز مذاکره نشستند و قدرت جمهوری اسلامی برای آنان پذیرفته شده است.
مهندس اوحدی ادامه داد: دنیای استکبار نمی خواست از تأثیرگذاری فتوای مراجع شیعی در تحولات جهان سخنی به میان بیاورد اما در گزارش اوباما به کنگره و مردم امریکا شاهد بودیم رئیس جمهور امریکا در سخنانش از فتوای رهبر معظم انقلاب به عنوان راهکاری نه تنها برای مذاکرات بلکه بستری بسیار مهم برای صلح جهانی یاد می کند.
90 درصد برنامه ریزی های حج امسال انجام شده است
وی در گزارش اقدامات صورت گرفته در خصوص حج تمتع امسال گفت: دو سال گذشته در چنین روزهایی فراخوان برای ثبت نام در کاروان های حج تمتع انجام می گرفت اما امسال در چنین زمانی کاروان های حج تکمیل شده و روحانیون همه کاروان ها مشخص شده اند و هتل های حج قرعه کشی شدهاند و 90 درصد برنامه ریزی های حج امسال انجام شده است و در حالی که 5 ماه زمان تا اعزام زائران فرصت داریم، آماده می شویم که برای جلسات آموزشی کاروان ها که بخش مهمی از خدمات حج تمتع است، برنامه ریزی کنیم.
رئیس سازمان حج و زیارت در سخنانش در خصوص برنامه ریزی های صورت گرفته برای حج امسال گفت: 17 ربیع الاول در تقویم سازمان حج و زیارت زمان فراخوان نام نویسی در کاروان های حج تعیین شده است و با ثبت نام زودهنگام زائران در کاروان های حج هم از اضطراب زائران در خصوص مسائل و مشکلات سفر کاسته می شود و هم فرصت کافی برای برنامه های آموزشی کاروان ها که مورد تأکید سازمان حج و بعثه مقام معظم رهبری است، وجود خواهد داشت.
وی در این خصوص ادامه داد: در برنامه های آموزشی زائران حج باید بر موضوع توفیق بزرگی که در این سفر معنوی نصیب زائران شده است، تا حد امکان تأکید شود امروز شاهدیم که در فضای مجازی برخی مغرضانه به عمره و فریضه حج جفا می کنند و این ناشی از غفلتی است که ما به نسبت به ترویج احکام الهی داشته ایم.
اوحدی بیان کرد: در موسم حج گذشته کارگروه های مربوط به حج 94 تشکیل شد و 75 درصد کارهای مربوط به مسکن و تدارکات حج بسته شد. طی یکی دو سال گذشته ساختمان ها را بصورت «مجموعه محور» اجاره کرده ایم. این مجموعه محوری یعنی عمده کارها متمرکز است و کارهای اجرایی روزمره از دوش مدیران راهنما برداشته شده و به عهده مدیران مجموعه های حج گذاشته شده تا مدیران کاروان ها تمام همّ و غمشان خدمت به زائران باشد.
وی اضافه کرد: بحمدالله ساختاری تحت عنوان «شورای فرهنگی» در مجموعه ها تعریف شده است که اگر به این تشکیلات اصالت بدهیم، بسیاری از مشکلات موجود، در همان مجموعه ها یقیناً قابل حل خواهد بود.
رئیس سازمان حج گفت: در حوزه ساختاری ، سازمان حج و بعثه مقام معظم رهبری در دو سال گذشته تجربه های ارزشمندی داشته اند، به عنوان مثال به جای اینکه سازمان حج و بعثه در موسم حج هر دو در امر بازرسی وارد شوند و از طرفی دستگاه های نظارتی هم وارد این امر شوند که موجب اصطکاک و فرسایش در عملیات گردد، سال گذشته تجربه ارزشمندی داشتیم که بعثه صرفاً نظارت و بازرسی را بصورت جامع انجام می داد و سازمان حج نیز تنها در حوزه ارزشیابی مدیران و خدمات وارد می شد.
وی افزود: در حج گذشته 25 درصد تعدیل نیروی انسانی را داشتیم که این اقدام باعث شد ویزای بدست آمده از کاهش اعزام عوامل نصیب زائران شود و زائران بیشتری بتوانند به سرزمین وحی اعزام شوند.
وی به اجرای طرح «پزشک مجموعه» در حج سال گذشته اشاره کرد و گفت: پیش از این 400 تا 500 پزشک به عنوان پزشک کاروان به حج اعزام می شدند که با اجرای طرح «پزشک مجموعه» تعداد پزشکان به 250 نفر تقلیل یافت و ویزاهای صرفه جویی شده برای اعزام زائران در نوبت، بکار گرفته شد.
رئیس سازمان حج به آسیب شناسی و برنامه ریزی های صورت گرفته در خصوص اجرای طرح پزشک مجموعه اشاره کرد و بیان داشت: در این طرح همان پزشکی که زائران را در ایران معاینه کرده بود در مجموعه زائران حضور داشت و سعی شده بود پزشک با زائران مجموعه همزبان باشد و در هر پرواز ، پزشک مجموعه با زائران همان مجموعه به سرزمین وحی اعزام شود که بدین ترتیب از بسیاری از مشکلاتی که پیش از این با آن مواجه بودیم، جلوگیری شود.
مهندس اوحدی ادامه داد: بنابر تأکید رهبر معظم انقلاب به دست اندرکاران حج، سال گذشته برای اولین بار طرح انطباق در حج به اجرا درآمد و برای نخستین بار 60 پزشک زن متخصص و فوق متخصص به حج اعزام شدند تا به بانوان زائر خدمات پزشکی ارائه دهند که درمانگاه های شبانه روزی را نیز همین پزشکان هدایت می کردند.
آغاز معاینات پزشکی حجاج از پایان اردیبهشت ماه
وی در ادامه از برگزاری اولین همایش پزشکی حج 94 در 10 اردیبهشت خبر داد و گفت: این همایش با حضور 50 نماینده استانی و مسئولان درمانگاه ها برگزار می شود و بر اساس اعلام رئیس مرکز پزشکی حج و زیارت معاینات پزشکی زائران با دقتی بالاتر از قبل، از پایان اردیبهشت ماه آغاز خواهد شد.
وی با بیان اینکه از موسم حج سال 92 در راستای توزیع عادلانه خدمات و مدیریت قیمت تمام شده در حج اقدام کردیم، اضافه کرد: در حج سال 92 با تأکید نماینده محترم ولی فقیه در امور حج و زیارت توانستیم با مدیریت هزینه ها 2 میلیون تومان به زائران حج برگردانیم. سال 93 نیز یک میلیون تومان بابت صرفه جویی ها و یک میلیون تومان هم از محل سودهای مبالغ انباشته شده از بانک ملی گرفتیم که جمعا دو میلیون تومان از هزینه سفر زائران حج کسر گردید.
هزینه حج امسال از 7 میلیون و 300 هزار تومان تا 10 میلیون و 200 هزار تومان
رئیس سازمان حج گفت: مدیریت هزینه های تمام شده در خصوص حج 94 نیز صورت گرفت. در حالی که زائران بین 28 تا 35 روز در سرزمین وحی حضور دارند، قیمت کاروان های حج بین 7 میلیون و 300 هزار تومان تا 10 میلیون و 200 هزار تومان است که این مبلغ با توجه به تعداد روزهای سفر با هیچ سفر خارجی قابل مقایسه نیست، در عمره 10 روزه هم با احتساب هزینه های بیمه، اتوبوس و سایر خدمات، بالاترین قیمت 2 میلیون و 600 هزار تومان است.
مهندس اوحدی ادامه داد: سال گذشته بدلیل ثبت نام زودهنگام زائران در کاروان ها که باید هزینه سفر 6 ماه زودتر از زائران دریافت می شد و با توجه به اینکه این دریافت هزینه قبل از ایام عید نوروز انجام می گرفت، برای اولین بار هزینه سفر حج را در دو قسط از زائران دریافت کردیم که این اقدام زحمات زیادی نیز برای سازمان داشت اما بدین ترتیب از حقوق زائران صیانت شد و زائران قسط اول را در بهمن و قسط دوم را در اردیبهشت ماه پرداخت کردند تا در ایام منتهی به پایان سال از لحاظ اقتصادی به زائران فشاری وارد نشد. امسال نیز همه زائران قسط اول را در بهمن پرداخت کرده اند و قسط دوم را در اردیبهشت ماه پرداخت خواهند کرد.
افزایش کیفیت هتل های محل اسکان حجاج در مکه
وی با بیان اینکه اسکان 70 درصد هزینه های حج را به خود اختصاص می دهد، اعلام کرد: طی دو سال گذشته بیش از 50 درصد هتل های محل اسکان زائران در مکه را تغییر دادیم و هتل های با کیفیت بالاتری را جایگزین کردیم.
کاهش 5 درصدی هزینه های حج امسال علی رغم افزایش نرخ ارز و بلیط هواپیما
مهندس اوحدی افزود: امسال شرکت های هواپیمایی 120 تا 150 هزار تومان قیمت بلیط را افزایش دادند ، قیمت ارز مبادله ای در قانون بودجه امسال از 2660 تومان به 2850 تومان افزایش یافت اما با درایتی که کارشناسان سازمان حج و بعثه مقام معظم رهبری بکار بردند، علی رغم تورم، افزایش قیمت بلیط هواپیما و افزایش 9 درصدی قیمت ارز مبادله ای، قیمت حج 94 نسبت به سال گذشته 5 درصد کاهش یافته است.
وی در ادامه گفت: امسال در حال برنامه ریزی هستیم تا اسکان بعثه آیات عظام بصورت منسجم انجام گیرد.
تأمین بخش قابل توجهی از اقلام تدارکاتی حج از ایران
رئیس سازمان حج و زیارت در خصوص تغذیه و تدارکات حج بیان کرد: در این خصوص تجربه خوبی داشتیم. دو سال قبل خدمت رهبر معظم انقلاب رسیدیم و ایشان تأکید فرمودند تا حد امکان اقلام مورد نیاز زائران را از ایران تهیه کنید. لازم بذکر است در حج سال 92، 22 قلم جنس؛ در حج 93 ، 61 قلم جنس که 50 درصد اقلام تدارکاتی حج را تشکیل می داد از ایران تهیه شد. در عمره 94-93 برای اولین بار بخشی از گوشت مورد نیاز برای غذای عمره گزاران علی رغم محدودیت های داخل کشور و عربستان از ایران تأمین شد. در حج سال گذشته 6 تا 7 قلم از میوه زائران از ایران تهیه شد که این اقدام نقش بسزایی در تأمین رضایت زائران داشت.
برنامه ریزی برای تنوع در برنامه غذایی حجاج
وی افزود: امسال در عمره و سال گذشته در حج در بخش مدینه بعد، اقدامات خوبی در حوزه تنوع برنامه غذایی زائران شکل گرفت. در حج سال گذشته 3 یا 4 نوع غذای ایرانی خوب توانستیم در برنامه غذایی زائران در مدینه بگنجانیم که در نظرسنجی ها داریم که بیش از 90 درصد رضایت زائران را در این زمینه شاهد بودیم.
رئیس سازمان حج در اینخصوص اضافه کرد: امسال هم 8 تا 9 نوع غذای متنوع را که در سال های قبل نداشتیم در برنامه غذایی حجاج در مکه اضافه خواهیم کرد بهر حال زائران 25 روز در مکه هستند اگر غذای تکراری به آنها داده شوند، از غذا خسته می شوند و کمتر غذا می خورند و در نتیجه ضعیف شده و از انجام اعمال خود باز می مانند.
اعزام زائران به حج در قالب 453 کاروان
مهندس اوحدی ادامه داد: امسال 453 کاروان حج داریم که با تمهیدات اندیشیده شده 199 کاروان مدینه بعد و 252 کاروان مدینه قبل هستند و دلیل بیشتر بودن تعداد کاروان های مدینه قبل این است که استقبال بیشتری از این کاروان ها از سوی زائران وجود دارد.
وی افزود: در راستای توزیع عادلانه خدمات امسال برای 3 ایستگاه پروازی از میان 19 ایستگاه و برای زائران 15 استان کشور امکان انتخاب کاروان های مدینه قبل یا بعد وجود دارد این در حالی است که تا دو سال قبل این امکان تنها برای ایستگاه پروازی تهران مهیا بود.
مهندس اوحدی در ادامه بیان کرد: مرکز پزشکی سمیناری با انجمن پزشکان متخصص و فوق متخصص زنان کشور خواهد داشت تا یک نظام نامه و دستورالعمل واحد برای خانمهای زائر حج تهیه شود تا بدین ترتیب از بروز برخی مشکلات که در سال های قبل رخ داده بود، جلوگیری به عمل آید.
افزایش امکانات رفاهی در عرفات
وی با بیان اینکه اولین پرواز زائران حج به سوی سرزمین وحی از اول شهریور ماه انجام خواهد گرفت و آخرین گروه از حجاج 4 محرم به کشور بازمی گردند، گفت: هرچه جلوتر می رویم موسم حج در فصل گرما می افتد از این رو دو سال است که در عرفات امکان تأسیسات سرمایشی ایجاد شده است، همچنین برای بهره مندی بیشتر زائران از فضای معنوی عرفات امکانات روشنایی فراهم شده است که وجود این باعث میشود زائران برای خروج از عرفات عجله نداشته باشند.
رئیس سازمان حج و زیارت گفت: در ملاقاتی که با وزیر حج داشتم ایشان گفتند که برخی از زائران در مشعرالحرام در فضای مربوط به خودشان وقوف نمی کنند و به فضای مربوط به زائران دیگر کشورها وارد میشوند که به برکت حضور شما روحانیون محترم و مدیریت شما عزیزان این مشکل در سال قبل مرتفع شد و همه زائران در فضای خودشان بودند و ساعت 4 تا 5 صبح به سوی وادی مُحَسّر انتقال داده شدند.
رئیس سازمان حج ادامه داد: یکی از مواردی که وزیر حج در ملاقاتی که با وی داشتم یادآور شد این بود که زائران ایرانی قبل از طلوع آفتاب در وادی محسّر جمع می شوند و پس از طلوع آفتاب میخواهند وارد منا شوند که لازم است روحانیون و مدیران محترم کاروان ها مدیریت لازم را برای این موضوع داشته باشند که با توجه به فرصت زمانی مناسب زائران با آرامش مسیر مشعرالحرام تا وادی محسّر و منا و رمی جمرات را طی نمایند.
وی در خصوص عملیات انتقال زائران از مکه به عرفات که روز هشتم ذی الحجه انجام می گیرد، گفت: سال گذشته عملیات انتقال زائران از ساعت 3 بعد از ظهر بدون کمترین مشکلی انجام شد و آخرین گروه از زائران ساعت 8 به عرفات وارد شدند. همچنین عملیات انتقال زائران از عرفات به مشعرالحرام نیز روان انجام شد و ساعت 11 شب هیچ زائری در عرفات نداشتیم و همه زائران انتقال داده شده بودند.
وی در ادامه گفت: برنامه ریزی های ایام تشریق با دقت لازم انجام شده و لازم نیست زائران از ساعت 8 صبح روز هشتم ذی الحجه برای انتقال به عرفات آماده شده باشند . انتقال زائران به عرفات بعد از اقامه نماز ظهر و عصر و صرف نهار از بعدازظهر روز هشتم انجام خواهد گرفت.
وی در پایان اظهار داشت: سفر حج که بیش از یکماه بطول می انجامد، سختی های خودش را دارد و درخواست ما از شما روحانیون کاروان ها که پرچمداران این سفر معنوی هستید این است که زائران را از توفیقی که نصیبشان شده است، آگاه نمایید تا بیشترین توشه معنوی را از سفر حج داشته باشند.