به گزارش خبرنگار «خبرگزاری دانشجو» از زاهدان، حجتالاسلام سیدمحمود نبویان، نماینده مردم تهران در مجلس شامگاه گذشته با حضور در دانشگاه سیستان و بلوچستان به ایراد سخنرانی در مورد توافق لوزان پرداخت.
وی افزود: آن چیز که مورد بررسی قرار میگیرد متن توافقنامه ژنو، بیانیه لوزان و گزارشهای آمانو از بازرسیهای آژانس است.
نبویان در مورد اینکه آیا آن چیزی که در لوزان قرائت شده، توافق است یا بیانیه گفت: در این بیانیه نوشته شده است که این مبنایی است برای توافقی که قرار است تیرماه نوشته شود و میگوید که این بیانیه چارچوبی است که جزئیات توافق نباید از آن تخطی کند و در آن نیز آمده است که این یک تصمیم سرنوشتساز است.
وی خاطرنشان کرد: در این دو صفحه بیانیه تکلیف هشت فایل هستهای ما روشن شده است.
نماینده مردم تهران تصریح کرد: در دولت پیشین نطنز یک مرکز غنیسازی هستهای بود اما در بیانیه لوزان آمده است که نطنز تنها مرکز غنی سازی هستهای ایران خواهد شد و ایران حق ندارد تا دیگر مرکز غنیسازی تولید کند.
نبویان همچنین گفت: در توافق ژنو ما قبول کردیم که هیچ سانتریفیوژی نباید در نطنز تولید شود؛ اما در لوزان ما قبول کردیم تا علاوه بر اینکه آنها تولید نشود تازه آنها را با زیرساختهایش جمع کنیم و تنها پنج هزار سانتریفیوژ باقی بماند.
وی ادامه داد: در دولت قبل ما در نطنز غنیسازی تا حد 20 در صد داشتیم که در توافق ژنو آن را از دست دادیم و سطح غنی سازی را پایین آوردیم.
نماینده مردم تهران در مورد فردو گفت: در دولت سابق فردو مرکز غنیسازی بود که در توافق ژنو قبول کردیم فردو مرکز غنی سازی بماند اما تولیدات آن باید اکسید شود و در نهایت در لوزان گفته شده است که در فردو هیچ گونه غنی سازی نباید صورت گیرد.
نبویان ادامه داد: در لوزان آمده است که فردو به یک مرکز تحقیقاتی تبدیل خواهد شد یعنی باید یک دانشجو یا دانشمند از نقاط مختلف کشور این همه مسافت را طی کند تا پس از گذشت از نیروهای امنیتی و مسیرهای سخت چندین متر زیر زمین برود تا به تحقیقات بپردازد.
وی در مورد مرکز اراک گفت: اراک برای غربیها خیلی با ارزش است؛ چرا که در دنیا تنها پنج یا شش کشور هستند که به راکتوری دست یافتند که با آب سنگین کار میکند.
نماینده مردم تهران خاطرنشان کرد: در دولت قبل 86 درصد اراک آماده شده بود و قرار بود تا بهار 93 سوخت طبیعی در آن تولید شود که در توافق ژنو متوقف شد و در لوزان نیز گفته شده است قلب راکتور اراک یا توسط خود ما منهدم شود یا در اختیار غربیها قرار گیرد.
نبویان تصریح کرد: در اراک ما یک کارخانه تولید آب سنگین را داریم که میتواند سالانه 16 تن آب سنگین تولید کند و ما توانستیم در این چند سال بیش از صد تن آب سنگین تولید کنیم؛ اما در لوزان آمده است که باید آن را در اختیار آمریکا قرار دهیم.
وی همچنین گفت: ما در دولت قبل در زمینه تحقیق و توسعه به خوبی عمل میکردیم؛ اما در توافق ژنو قبول کردیم که آن را متوقف کنیم و در لوزان آمده است که این تحقیق و توسعه تنها باید در ساتریفیوژها و آن هم در زمان و مکانی که آنها میگویند صورت پذیرد.
نماینده مردم تهران در مورد لغو تحریمها هم گفت: آن چیزی که مشخص است و در بیانیه آمده این است که پس از تایید آژانس و انجام تعهدات ایران قرار است تحریم ها برداشته شود که این خود بسیار جای بحث دارد.
نبویان ادامه داد: بدترین بخش توافق بخش بازرسیهای آژانس است؛ چرا که ما قبول کردیم چیزی فراتر از پروتکل را اجرا کنیم.
وی در جواب سوال یک دانشجو که پرسیده بود راه درست توافق چیست، گفت: ما نباید اهرمهای فشارمان را به این راحتی از دست میدادیم و در واقع زمانی که آمریکا از اهرم تحریم استفاده میکند ما نیز باید از اهرمهای هستهای و نظامی خود استفاده کنیم که متاسفانه تیم مذاکره کننده به راحتی اهرم هستهای ما را خرج کرد و در واقع ما 20 درصد را دادیم و در مقابل چیزی به دست نیاوردیم که باید اهرم فشار خود را حفظ میکردیم.
نماینده مردم تهران ادامه داد: ما باید برای آینده انرژی هستهای داشته باشیم؛ چرا که توسعه بدون انرژِی هسته ای غیر ممکن است همانگونه که روحانی در کتاب خود میگوید کشور توسعه یافته بدون هسته ای نمیشود.
نبویان در پایان در جواب سوال یک دانشجو که پرسید چرا اینها را در مجلس به ظریف نگفتید، گفت: ظریف دوساعت در مجلس حضور داشتند و به بنده حتی برای دو دقیقه هم زمان داده نشد و در فراکسیون امنیت نیز سوالها را یادداشت کردند و قرار بود جوابش را اعلام کنند.
وی خاطرنشان کرد: بنده در هر زمان و هر مکان حاضرم با ظریف، عراقچی و تخت روانچی مناظره داشته باشم.