به گزارش خبرنگار «خبرگزاری دانشجو» از اصفهان، نشست تببین دستاوردهای هستهای با حضور داوود هرمیداس باوند عضو سخنگوی جبهه ملی و صادق زیباکلام استاد دانشگاه تهران، عصر امروز در دانشگاه هنر اصفهان برگزار شد.
در ابتدای این برنامه که اعطای مجوز و نوع برگزاری آن از حواشی خاصی برخوردار بود، داوود هرمیداس باوند گفت: همه ما باید برای ارتقای جایگاه ایران در جوامع بین المللی و منطقه تلاش کنیم، و در واقع آنچه باید در حفظ کردن آن کوشا باشیم، کشور ایران است چرا که نظامها در کشورها میآیند و میروند.
آگاهی از تاریخ ایران در ذهن دانشجویان زنده نیست
رئیس سابق کیمته حقوقی سازمان ملل اظهارداشت: متاسفانه موضوعی که در کشور ما جا نیفتاده است، میراث فرهنگی است و زمانی که تاریخ کشور ایران در ذهن باشد، میراث فرهنگی ارزش پیدا میکند، اما زمانی که بخواهیم بر مبنای ارزش تفکیک کنیم، معنایی ندارد. آگاهی از تاریخ ایران در ذهن دانشجویان زنده نیست، همانطور که به مسائل زیست محیطی در کشور اهمیت داده نمیشود.
وی در رابطه با نقاط ضعف و قوت حقوقی بیانیه لوزان تاکید کرد: مسائل ضعف و قوت را بایذ در زمان خودش به آن بپردازیم، چرا که آنچه که مبنای توافق و تفاهم بوده ابعاد گستردهای دارد.
باوند افزود: پذیرفتن حق غنی سازی، همکاری هستهای بین المللی، امکان تحقیقات و توسعه هستهای و نیز بازطراحی تاسیسات اراک از جمله نقاط قوت این بیانیه است که بارها به آن اشاره شد.
نگرانی اصلی در مورد بیانیه برداشتن تحریمها و نظارتهای ویژه و غیرمعمول از اماکن ایران است
سخنگوی جبهه ملی ادامه داد: مشکل اصلی این بیانیه، مسئله برداشتن تحریمها است و نکته دوم در رابطه با بازرسیها و تحقیق و تفحصها است که ابعاد گستردهای در آن مطرح شده و اگر ما پروتکل الحاقی را بپذیریم، آزادی عمل در اختیار آنها قرار میگیرد و هر زمانی آنها بخواهند میتوانند از همه اماکن ایران بازدید کنند، به ویژه سازمانهای نظامی، که این از نقاط ضعف این بیانیه است.
رئیس سابق کیمته حقوقی سازمان ملل تاکید کرد: اما در مورد برداشتن تحریمها، دغدغههای نگران کنندهای وجود دارد، هر یک از نمایندگانی که حضور داشتند، برای توجیه و راضی نگه داشتن سایرین، سعی میکنند به نحوی مسئله را توجیه کنند که تا حدودی طرفهای مخالف را راضی کند و آنها را تعدیل نماید.
وی افزود: اما مندرجات بیانیه، تعیین کننده خطی است که مذاکرات در آن باید ادامه پیدا کند، بنابراین نقاط قوت آن این است که تا به اینجا قرین به موفقیت بوده است و دغدغههایی وجود دارد که اصلیترین آن فرایندی است که این توافق نامه تابع آن خواهد بود. این توافق نامه به صورتی برای ایران قابل قبول است که منجر به برداشتن تمامی تحریمها شود که بعید است به صورت کامل در یک مرحله انجام شود.
باوند تصریح کرد: مسئله دیگر ابعاد نظامی و تاسیسات هستهای و تحقیقاتی است که راجع به منابع اورانیوم ایران و هر تاسیساتی که با سانتریفیوژها مرتبط است انجام خواهد شد. گفتگو با دانشمندان هستهای نیز مسئلهای است که طرف غربی خواهان آن است، اما مهمتر از همه برداشتن تحریمها است. البته برای همه کشورها سنگین است که ساختار نظامی آنها بازدید و بر ملا شود.
رئیس سابق کیمته حقوقی سازمان ملل با اشاره به سابقه توافقات ایران و کشورهای غربی گفت: بیانیه الجزایر یک بیانیه نبود بلکه یک توافق نامه بود و به این دلیل نام آن را بیانیه گذاشتند که نیازی به تایید در پارلمان کشورها نداشته باشد. در واقع طرف ایرانی در تدوین این بیانیه نقشی نداشت.
هدف انقلاب ایران استکبارستیزی و صدور انقلاب نبود
صادق زیبا کلام، استاد دانشگاه تهران نیز در این نشست با اشاره به اینکه فضای جدیدی در ایران ایجاد شده است، گفت: تا وقتی مشکلات ایران با آمریکا حل و فصل نشود، وضع به همین شکل خواهد بود و تخاصم با یک کشور و یا با کشورهایی از دنیا نمیتواند به مدت طولانی ادامه داشته باشد، و این مسئله بیانگر نوعی نارسایی و نا به سامانی در سیاست خارجی بود. در واقع نباید همه تخم مرغها را در یک سبد قرار دهیم.
استاد دانشگاه تهران در پاسخ به این سوال که «در بیانیه الجزایر موارد مورد توافق از سوی امریکا توجه نشد، چطور ما میتوانیم به امریکا دوباره اعتماد کنیم؟» بیان داشت: سخنان سیاست مداران امریکا نیز همین است، آنها میگویند ایران به تعهدات خود در بیانیه الجزایر عمل نکرد و نمیتوانیم به ایران اعتماد کنیم. اما این مسائل مهم نیست، بلکه متن بیانیه الجزایر مهم است، که البته مواردی که در آن مطرح شده است موارد خوبی نبوده است.
وی در بخش دیگری از صحبتهای خود اظهارداشت: هدف از انقلاب ایران صدور انقلاب، مبارزه با امریکا و اسرائیل نبوده است. برای اینکه هدف از انقلاب ایران را بدانیم باید به آرشیو روزنامههای سال ۵۷ مراجعه کنیم، باید مصاحبههای امام را در نوفل لوشاتو بخوانیم، و پاسخ ایشان را به سوالاتی از قبیل حکومت اسلامی چه حکومتی است، هدف از مبارزه با رژیم شاه چیست و ... را بدانیم.
استاد دانشگاه تهران با بیان اینکه بزرگترین لطمه به کشور زمانی وارد شد که انرژی هستهای به جای در خدمت گرفته شدن برای مصالح کشور عاملی برای ستیز با آمریکا شد تصریح کرد: از سال ۱۳۸۱ که سازمان مجاهدین خلق برنامههای نطنز را لو دادن بحران ما با غرب شروع شد و در دو سال آخر ریاست جمهوری خاتمی در دوره اصلاح طلبی سیاست کجدار و مریز در خصوص انرژی هستهای گرفته شد.
رویکرد احمدی نژاد روند پرونده هستهای را تغییر داد
وی ادامه داد: در این سیاست گاهی ما به پیش و گاهی توقف مسائل هستهای خود را به نفع کشور میدیدیم؛ اما متأسفانه بعد از پیروزی اصولگرایان این سیاست کاملا تغییر پیدا کرد و احمدی نژاد از مذاکره کنندگان دولت خاتمی به عنوان خیانت کنندگان به کشور نام برد.
زیباکلام بابیان اینکه «احمدی نژاد گفت ما این خیانت را تکرار نمیکنیم و برعکس اصلاح طلبان با تمام قدرت رو به جلو میرویم» ابراز داشت: اکنون بایداین سوال را از خود بپرسیم دلیل مخالفت آمریکا و غرب با برنامه هستهای ما چیست؟ در حالی که کشورهای بسیاری درجهان از جمله ترکیه، برزیل و... به دنبال انرژی هستهای هستند و غرب با آنها مخالفتی نمیکند.
استاد دانشگاه تهران تصریح کرد: با این تخاصم و نگاه اصولگرایان تندرو از سال ۸۴ به بعد، مساله هسته ای به ابزاری تبدیل شد برای صدور انقلاب و امریکا ستیزی و راهی برای حفظ ارزشها شد. در این شرایط بود که پرونده ایران از شورای حکام به شورای امنیت سازمان ملل رفت و تحریمها شکل گرفت.
چه کسی وظیفه نابودی اسرائیل را بر عهده ایران گذاشته است؟
وی با بیان اینکه اشکال کار ما این است که کشوری که توان ساخت سلاح هستهای را پیدا کرده رسما اعلام کرده که میخواهد اسرائیل را نابود کند گفت: هیچ کشور دیگری که برنامه هستهای دارد یا خواهد داشت حرف از نابودی اسرائیل نزده است و این دلیل دشمنی غرب با ماست.
این استاد دانشگاه با بیان اینکه چه کسی وظیفه نابودی اسرائیل را به ما محول کرده است گفت: آیا شورای امنیت این وظیفه را به ما داده و یا اتحادیه عرب، یا جنبش عدم تعهد و... کدام یک این وظیفه را به جمهوری اسلامی محول کرده است؟
صادق زیباکلام در ادامه گفت: بدون تائید یا رد محتوا باید گفت لوزان نقطه عطف است. چرا که یک سیاست جدی حکومتی مورد توجه دیگران قرار گرفت. و همه توانستند نظرات حتی مخالف خود با موضع حکومت را بیان کنند که البته امیدواریم چنین شرایطی همچنان ادامه داشته باشد.
کار ظریف هم مثل پذیرفتن قطع نامه توسط هاشمی رفسنجانی ارزش دارد
وی ادامه داد: نگاه ظریف به هسته ای به گونه ای است که میخواهد مساله هسته ای حل شود و ارزش آن به اندازه کاری است که هاشمی رفسنجانی در راستای قبول قطع نامه ۵۹۸ برای اتمام جنگ انجام داد. البته نقطه قوت آقای روحانی و ظریف و دیگران در این دولت این است که نمیخواهند هیچ بهرهبرداری سیاسی از این مساله بکنند.
استاد دانشگاه تهران در مورد اینکه چه اعتقادی راجع به اصل انرژی هستهای دارد اظهارداشت: ما نمیگوییم انرژی هستهای فایده ای ندارد، هسته ای هم مثل فولاد و سایر صنایع برای کشور مورد نیاز است اما باید آنرا در راستای منافع ملی پیگری کرد.
زیبا کلام در پایان بیان داشت: در اصل ماجرا من و شمایی که برخی رفتارها را خیانت یا افتخارآفرینی میدانیم مقصر نیستیم. تقصیر بر گردن سیاستمدارانی است که از سال ۸۲ تا ۸۴ یک جور، از ۸۴ تا ۹۲ جور دیگر و در دوسال اخیر نیز سیاست جدیدی را در پیش گرفتهاند، مگر ما مسخره اینها هستیم؟
دور از انتظار نیست امثال زیبا کلام بگن هدف امام حتی استکبار ستیزی هم نبود