به گزارش خبرنگار «خبرگزاری دانشجو» از اصفهان، دکتر سعید زیباکلام، عضو هیأت علمی گروه فلسفه دانشگاه تهران در نشست بررسی بیانیه لوزان در دانشگاه اصفهان گفت: از مذاکرات ایران و گروه ۱+۵ در شهر ژنو یک توافقنامه و یک فکت شیت آمریکایی بیرون آمد ولاغیر؛ همچنین در مذاکرات لوزان که قرار بود پس از انجام آن همه مذاکرات طولانی نتیجتاً لغو تحریم ها، لغو قطعنامه های شورای عالی امنیت که بارها و بارها توسط رئیس جمهوری و مسئولین امورخارجه تکرار شده انجام گیرد تنها یک بیانیه مطبوعاتی اعلام شد، حال سوال اینجاست که آیا تحریم ها و شش قطعنامه شورای عالی امنیت به محض توافق با ۱+۵ برداشته خواهد شد؟
وجود سه اختلاف در متن های فارسی و انگلیسی
وی افزود: در روز ۱۳ فروردین امسال خانم موگرینی نماینده اتحادیه اروپا و آقای ظریف وزیر امور خارجه ایران پس از انجام مذاکرات بیانیه ای را به صورت مشترک قرائت کردند که میان متن این دو بیانیه ۳ مورد اختلاف وجود دارد که امیدوارم این اختلاف اشتباه لفظی بوده باشد که البته مسئله و نگرانی ما فراتر از این اختلاف متون است اما این بیانیه مطبوعاتی که یک صفحه بیشتر هم نیست جای بسی تحلیل و بررسی دارد.
متن بیانیه لوزان به متنی قرائت نشده اشاره دارد
زیباکلام با اشاره به فراز چهارم متن انگلیسی قرائت شده توسط خانم موگرینی خاطرنشان کرد: در این بخش قید شده که زمان غنی سازی، سطح غنی سازی و ذخایر غنی سازی ایران برای بازه های زمانی مشخص شده محدود می شود ولی مشخص نشده که این بازه های زمانی در کجا مشخص و مکتوب شده؟! این نشان دهنده آن است که این بیانیه به یک متن دیگری اشاره دارد.
وی ادامه داد: در مورد تحقیق و توسعه سانتریفیوژ ها که متقابلاً توافق شده، نه به گسترده شدن و نه به زمانبندی هیچ اشاره ای در هیچ کجای دیگر متن انگلیسی بیانیه نشده است، لازم به ذکر است که متن انگلیسی بیانیه لوزان در سایت اتحادیه اروپا موجود است و دسترسی به آن آزاد است. همچنین همکاری بین المللی ترغیب می شود در حوزه های پژوهشی موارد توافق شده که جزئیات این موضوع هم در ادامه بیانیه نیامده است.
این استاد دانشگاه با اشاره به سخنان دکتر عراقچی در گفتگوی ویژه خبری ۱۵ فروردین اظهارداشت: ایشان گفته اند در بیانیه آمده که «به مدت ۱۰ سال فعالیت های هسته ای خود را کُندتر و محدودتر می کنیم.» این ۱۰ سال اشاره به کدام متن دارد؟ در نطنز ۶ هزار و صد و چهار عدد سانتریفیوژ داریم که ۵ هزارتای آن در سطح ۶۷/۳ درصد غنی سازی می شود! سوال اینجاست که این ارقام با این دقت (تا دو رقم اعشار) چه معنایی دارد؟ اینها دقیقا کجا و در کدام متن مندرج و مکتوب شده؟ مشخص است که در متنی دیگر ثبت شده و آن متن محرمانه مانده است.
متن چرک نویسی که مبنای سخنان ظریف است
زیباکلام با اشاره به سخنان دکتر ظریف در تاریخ ۱۶ فروردین تصریح کرد: ایشان گفته اند «آمریکایی ها آنچه را که خودشان مایل بودند بگویند گفتند، برخی از آنها در چرک نویس بود و برخی با متن بیانیه تناقض آشکار داشت.» آقای ظریف اگر متن چرک نویس قابل قبول است چرا آن را منتشر نمی کنید؟ اگر این متن در این حد مورد قبول و توافق است که مبنای صحبت های شما قرار گرفته و با ارجاع و استناد به آن راجع به فکت شیت آمریکایی سخن می گویید پس مشخص می شود که متن چرک نویسی وجود دارد و مورد تأیید و توافق شماست.
وی به استناد سخنان دیگر وزیر امور خارجه تأکید کرد: در جای دیگر ایشان گفته اند: «من نمی گویم آمریکایی ها دروغ می گویند بلکه می گویم آنها در داخل کشور خود مشکلاتی دارند و با فشار روبرو هستند.» آقای ظریف چرا علناً فکت شیت آمریکایی ها را تکذیب نمی کنید؟ چرا با کلمات بازی می کنید؟ دکتر عراقچی در جای دیگری می گوید: «هر دو طرف نقاط مثبت بیانیه از نگاه خود را برجسته می کنند و آن را اعلام می کنند و آمریکایی ها هم موارد توافق شده مورد نظر خود را برجسته کرده اند.» این درحالی است که آمریکایی ها همین کار را در مورد توافق لوزان کردند و فکت شیت ارائه دادند.
متن ایرانی فقط چند ساعت روی سایت وزارت امورخارجه بود
عضو هیأت علمی دانشگاه تهران اضافه نمود: عاقبت الامر با چیزی به نام توافق روبرو هستیم واظهارات مسئولین امور خارجه در حقیقت فکت شیت آمریکایی را تصدیق می کند، هنوز هیچ متنی از طرف وزارت امور خارجه ایران ارائه نشده و هنوز هیچ گونه تکذیبیه رسمی برای فکت شیت آمریکایی منتشر نشده و فقط متنی برای آن هم برای چند ساعت روی وبسایت وزارت امور خارجه گذاشته شد که پس از آن همان متن توسط دکتر جواد ظریف تکذیب گردید.
کمیسیون امنیت ملی ما ذلت آور است
زیباکلام با اشاره به کمیسیون امنیت ملی مجلس شورای اسلامی گفت: اگر می خواهید بفهمید که این کمیسیون در مجلس چه می کند و چقدر قدرت دارد کافی است که فیلم پاسخگویی وزیر امور خارجه آمریکا در مقابل منتقدان آمریکا و مجلس سنای آمریکا که روی اینترنت قرار گرفته را نگاه کنید و ببینید که چطور از جان کری مانند یک متهم بازجویی می کنند؛ کمیسیون امنیت ملی ما در مجلس بسیار ذلت آور است.
وی افزود:توافقنامه ژنو دارای ۷ بخش و ۴۳ ماده است که بیش از ۳۰ ماده آن اینگونه آغاز شده که ایران فلان موافقت را کرده، ایران قبول کرده که فلان کار را بکند و ... و همه با ایران شروع شده است در صورتی که طرف مقابل کمتر تعهدی داده است.
به اخبار جراید دربار زر و زور و تزویر گوش ندهید
استاد دانشگاه تهران خاطرنشان کرد: وقتی پس از توافقنامه ژنو و انتشار و اطلاع رسانی آن بسیاری از دانشجویان معترض شدند و برای برخی مصیبت شده بود، در مذاکرات لوزان تصمیم بر آن شد که فقط یک بیانیه مطبوعاتی قرائت شود و دیگر از این مذاکرات چیزی به نام توافقنامه بیرون نیاید. همانطور که رهبری در جمع مداحان اهل بیت فرمودند که «برخی به من برای مذاکرات لوزان تبریک می گویند، هنوز اتفاقی نیفتاده! هنوز توافقی نشده!» متأسفانه برخی از مردم به اخبار جراید دربار زر و زور و تزویر که چاپخانه خرید و فروش می کنند و رسانه می خرند بسنده می کنند، شاید بگویید این حرفهایی که من می زنم ۷-۸ ماه انفرادی دارد، داشته باشد این را باید گفت که رسانه های ما خیلی چیزها را نمی گویند و ما فقط گوشمان به جراید و رسانه های داخلی است.
بیانیه مطبوعاتی مانند توافقنامه تعهدآور نیست
وی با اشاره به فکت شیت آمریکایی اظهارداشت: وزیر امور خارجه آمریکا در یکی از مصاحبه های اخیر خود گفت: «آنچه که ما انتشار دادیم درست است و اگر کسانی شک دارند منتظر باشند و ببینند که ما آنها را یکی یکی اجرا خواهیم کرد» این در حالی بود که هیچ یک از اعضای گروه ۱+۵ حتی وزارت امور خارجه ایران آن فکت شیت را تکذیب نکرد؛ بنابراین نمی توان گفت که فکت شیت آمریکایی دروغ است.
زیباکلام اذعان داشت: جای هیچ تردیدی نیست که انتشار توافقنامه داخلی پس از توافق تلخ ژنو کار بسیار سختی است چرا که مردم می فهمند چه خبر است و اعتراضات خود را آغاز می کنند. متأسفانه پس مذاکرات طولانی یک دفعه شنیدیم که قرار نیست توافقنامه ای منتشر شود و فقط یک بیانیه ساده مطبوعاتی خوانده می شود؛ همه می دانیم که بیانیه چیزی است که بسیاری از تشکل های گروهی، صنفی و دانشجویی و هر چند وقت یکبار منتشر می کنند و صرفاً ارائه یک اظهارنظر و اظهار نگرش است و هیچ ارزش دیگری ندارد چرا که هیچ کسی را متعهد نمی کند.
گشایش و امدادهای لغو تحریم
وی ادامه داد: رئیس جمهور در سخنانی گفتند: «قرار ما در طول مذاکرات همواره بر لغو تحریم ها بوده»، در جای دیگری وزیر امور خارجه می گوید:«در طول مذاکرات تمام تحریم های اقتصادی، مالی، پولی و بانکی برداشته خواهد شد! » بخش تحریم ها در صفحه چهارم دارای ۸ ماده می باشد که بند اول آن باز هم فقط ایران را متعهد به اقداماتی کرده و تقریباً در تمام خط های بعدی هم اینطور بیان شده که فلان توافق ایران را ملزم کرده که تا الی الابد فلان کار را بکند یا نکند! در جای دیگری گفته شده اگر ایران به نحو راستی آزمایانه ای به تعهداتش عمل کند گشایش و امدادهایی برای تحریم برای آن در نظر گرفته می شود.
توافق شده که قلب اراک تخریب شود
این استاد دانشگاه تصریح کرد: حدود ۲/۴ میلیارد دلار از ۱۰۰ میلیارد دلار پول بلوکه شده ایران قرار بود برگردد که برنگشت؛ در بیانیه لوزان گفته شده نیروگاه اراک که برای آن بسیار هزینه شده و بسیار زحمت کشیده شده یا باید قلب آن را با حضور نمایندگان آژانس بین المللی اتمی تخریب کنید و یا کل آن را تحویل آمریکا بدهیم که مسئولین ما به همه این موارد می گویند "استقلال".
وی افزود: در مقابل بعد از آن ایران تمام گام های کلیدی خود را در مورد هسته ای برداشت تحریم های مربوط به هسته ای برداشته می شود. مدام گفته شده که فوردو پابرجاست، بله یک ساختمان و چند در از آن فقط برای پژوهش پابرجاست! فوردو تبدیل به یک پژوهشگاه شده است. این توافقات نباید حدود و کران داشته باشد؟
تغییر ماهیت فوردو و اراک کم زمان می برد؟
زیباکلام خطاب به رئیس جمهور و تیم مذاکره کننده هسته ای اضافه کرد: جناب آقایان روحانی، ظریف و عراقچی چرا می گویید تمام تحریم ها برداشته خواهد شد؟ تغییر ماهیت دادن فوردو و اراک کم زمان می برد؟ ماه ها و سال ها طول خواهد کشید تا این تغییر ماهیت ها انجام گیرد، ماه ها و سال ها طول می کشد تا نمایندگان آژانس بین المللی اتمی این مراکز را راستی آزمایی کنند؛ تازه بعد از این همه اقدام فقط تحریم های هسته ای لغو می شود! شفاف سازی دولت چه شد؟ دولت راستگویان؟ دولت تدبیر؟ اطلاع رسانی دولت به مردم اینگونه است؟
دشمن با تحریم ها زیر دو خم ایران را گرفته، چرا تحریم را لغو کند؟
وی در پایان با اشاره به سخنان جان کری تأکید کرد: وزیر امور خارجه آمریکا گفته :«تمام بندهای فکت شیت حقیقت دارد و می بینید که آنها را یکی یکی اجرا می کنیم» اما دولت ایران فقط به دنبال این است که نهایتاً یک توافق انجام گیرد و توافقنامه ای به هر قیمت امضا شود و سرچشمه فاجعه در وزارت امور خارجه همینجاست. وقتی نگاهی به رسانه های غربی کنید متوجه خواهید شد که اصلاً قرار نیست تحریم ها لغو شود؛ آنها تازه نقطه ضعف ایران را فهمیده اند حالا بیایند و تحریم ها را بردارند؟ آنها می گویند با تحریم ها زیر دو خم ایران را گرفته ایم حالا برای لغو برنامه هسته ای تحریم ها را لغو کنیم؟
زیباکلام در پایان تصریح کرد: ما n تا مشکل با ایران داریم هسته ای فقط یک مورد از آنهاست. جالب اینجاست که حتی تحریم های هسته ای هم پس از عمل کردن ایران به وعده هایش حفظ خواهد شد، بعید می دانم هر شش قطعنامه علیه ایران برداشته شود.