به گزارش خبرنگار فرهنگی «خبرگزاری دانشجو»، سیدرضا صالحی امیری، رئیس کتابخانه ملی از بیست و هشتمین نمایشگاه کتاب تهران بازدید کرد.
وی در در حاشیه این بازدید در جمع خبرنگاران درباره برنامه های کتابخانه ملی برای سال جاری گفت: هشت برنامه اصلی بر ای این سازمان تعریف کردیم و این برنامه های استراتژیک را به برنامه های عملیاتی تبدیل کردیم و در قالب بیش از 100 برنامه در سال 94 اجرایی خواهیم کرد. اولین برنامه ما تسهیل در ارائه خدمات به همه پژوهشگران در سراسر کشور خواهد بود، چرا که ما با گسترش دیجیتال سازی می توانیم به همه نخبگان، دانشجویان و فرهیختگان در سراسر کشور خدمات دهیم.
صالحی امیری با بیان اینکه متاسفانه در حال حاضر تنها به هزار تا 3 هزار نفر در سطح تهران می توانیم خدمات رسانی کنیم، اظهار داشت: در حالی که با دیجیتال سازی می توانیم به همه ایرانیان در سراسر جهان خدمات آرشیوی ارائه دهیم و این کار را امسال با نصب تجهیزات آغاز کرده ایم. همچنین با سازمان فرهنگ و ارتباطات و سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور نیز تفاهم نامه امضا کردیم و بر اساس آن گام بزرگی در حوزه دیجیتال سازی را انجام می دهیم.
رئیس کتابخانه ملی با اشاره به دومین برنامه سازمان در سال 94 افزود: برنامه دوم این سازمان در حوزه بین الملل است و ما با در حال حاضر با 50 کشور تفاهم نامه داریم و و 3 سازمان جهانی ایفلا، ایکا، یونسکو همکاری می کنیم. خوشبختانه تا به امروز 42 اثرمان در سطح ملی در کمیته حافظه جهانی به ثبت رسید، 4 اثر در سطح منطقه ای و 7 اثر در سطح بین المللی به تایید یونسکو رسید و این قدم بزرگی به شمار می رود.
وی گفت: با سازمان میراث فرهنگی نیز تفاهم نامه ای امضا کردیم و قرار بر این شد که توریست هایی که به ایران می آیند و یک هفته را در کشورمان خواهند ماند، نیم روز را به کتابخانه ملی بیایند و از میراث معنوی ایران بازدید کنند. البته نباید فراموش کنیم که کتابخانه ملی در دنیا دو وظیفه اصلی دارند که یکی از آنها ارائه خدمات کتاب و اسناد و دوم وظیفه فرهنگی است، از این رو ما اندیشگاهی را در کتابخانه ملی ایجاد کردیم و در این اندیشگاه ها کرسی های آزاداندیشی در چارچوب ارزش ها و معیارها برگزار می شود.
صالحی امیری درباره برنامه های سازمان متبوعش برای توسعه صنعت نشر و تحقق منویات رهبری در این زمینه گفت: معتقدیم فرمایشات مقام معظم رهبری اصلی ترین استراتژیک برای رسیدن به توسعه ملی است و باید خارج از شعار و روند تبلیغاتی همه دستگاه ها و نهادها اعم از دولتی و غیردولتی آن رابه برنامه های عملیاتی دستگاه ها تبدیل کنند، از این رو ما کمیته ای را در کتابخانه ملی برای تبدیل استراتژیک مقام معظم رهبری به برنامه عملیاتی ایجاد کرده ایم که در آینده نزدیک عملکرد آن را خواهیم گفت.
رئیس کتابخانه ملی با اشاره به برنامه های این سازمان برای نسخ خطی گفت: تا به امروز در ایران 320 هزار نسخه خطی شناسایی شده است که در 34 جلد تحت عنوان فن خواه چاپ کردیم و از این 320 هزار تا نسخ خطی، 38 هزار نسخه در کتابخانه ملی وجود دارد، بخشی در آستان قدس و مابقی در سطح کتابخانه های دولتی و خصوصی کشور توزیع شده است؛ البته برآوردمان این است که در خارج از ایران تا یک میلیون نسخ خطی وجود دارد و تلاش می کنیم یا اصل نسخ و یا نسخه دیجیتالی آن را به کشور بیاوریم و تفاهم نامه ای با سازمان فرهنگ و ارتباطات به امضا رساندیم که طبق آن به رایزنی های فرهنگی ماموریت داده شد تا برای آوردن نسخ خطی در سایر کشورها به ایران تلاش کنند.
وی ادامه داد: ما یکی از مراکز فعال در صنعت نشر به شمار می رویم، به گونه ای که در سال گذشته بیش از یکصد عنوان تولید کتاب داشته ایم و امسال نیز این روند ادامه دارد، البته ما به جاری نشر کتاب های جاری به سمت نشر کتب فاخر و بنیادین حرکت کردیم. به عبارت دیگر سازمان کتابخانه ملی فهرست نسخ خطی، دانشنامه ها، کتابنامه حضرت زهرا (س) شامل عناوین 3 هزار و 611 کتابی است که تا امروز در خصوص این حضرت به چاپ رسیده را منتشر کرده یم و به دنبال این هستیم که در سال 94 به جای کار کمی تنها کتاب های فاخر را به منتشر کنیم.
صالحی امیری در ادامه اظهار داشت: نمایشگاه کتاب امسال به دو دلیل با سال های گذشته تفاوت دارد، اول اینکه نهادهای فرهنگی و نهادهای صنفی حوزه نشر امسال فعال تر شده اند و علاوه بر آن امسال استقبال بیشتری از نمایشگاه کتاب نسبت به سال های گذشته وجود دارد.
رئیس کتابخانه ملی در پایان با بیان اینکه هر کسی که در ایران نسخ خطی در اختیار دارد مطمئن باشد که عمر مفید نسخ خطی در منازل بیشتر از 50 سال نیست، خاطر نشان کرد: ولی ما در کتابخانه ملی به دلیل داشتن تجهیزات قوی می توانیم نسخ خطی را تا 500 سال نگهداری کنیم، از این رو می توانیم نسخ خطی مردم را یا به صورت امانت و یا به صورت اهدا نگهداری کنیم، همچنین ما نسخ خطی را قیمت گذاری می کنیم و در صورت تمایل از افراد خریداری خواهیم کرد.