به گزارش خبرنگار فرهنگی «خبرگزاری دانشجو»، حامد میرزابابایی، مدیر کمیته بخش بین الملل بیست و هشتمین نمایشگاه کتاب تهران در نشست خبری خود با خبرنگاران که امروز در محل نمایشگاه کتاب برگزار شد، با طرح این سوال که بن مایه بن کتاب برای چیست؟ گفت: قطعا جواب این سوال که بن برای حمایت ناشران خواهد بود، منفی است؛ چرا که طبق مستندات قانونی بن کتاب برای حمایت از طلاب و دانشجویان است.
مدیر کمیته بخش بین الملل نمایشگاه کتاب با بیان اینکه سیاست های وزارت ارشاد برای حمایت از ناشران، پرداخت کاغذ به صورت یارانه ای بوده است، اظهار داشت: در حال حاضر دیگر کاغذ یارانه های ارائه نمی شود و در بخش خارجی نیز هیچگاه حمایتی از ناشران صورت نگرفته، از این رو اگر بن را به معنی حمایت از ناشر در نظر بگیریم، دچار سوءتعبیر شده ایم.
وی ادامه داد: متاسفانه امروز عده ای تصورشان این است که بن برای حمایت از ناشران است، در حالی که مستند قانونی از هیئت وزیران در سال 88 نشان می دهد که سیاست های حمایتی ارشاد برای بن کتاب برای اقشار مختلف جامعه، دانشجویان، طلاب، دستگاه های دولتی و عمومی با اولویت حمایت از گروه های هدف است و اصلا در سرخط اختصاص بن حمایت از ناشران نداشته ایم.
میرزابابایی با بیان اینکه در بخش بین الملل حمایتی از ناشران صورت نگرفته است، تصریح کرد: آمار رسمی نشان می دهد که بالاترین بن خرید به بخش دانشگاهی اختصاص پیدا کرده و در این بخش انبوهی از کتاب های خارجی افست شده و کپی وجود دارد که سودجویی زیادی را نصیب ناشران بخش دانشگاهی کرده است.
مدیر کمیته بخش بین الملل نمایشگاه کتاب افزود: مقررات آیین نامه نمایشگاه کتاب بر این موضوع که عرضه افست در بخش داخلی و خارجی نمایشگاه کتاب ممنوع است، تاکید دارد، البته با این مسئله به عنوان یک تخلف در بخش دانشگاهی برخورد نمی شود.
وی گفت: کاری که در بخش دانشگاهی نمایشگاه کتاب انجام می شود به چینی شدن صنعت نشر کشور منجر خواهد شد؛ چرا که سالن ناشران دانشگاهی به یک سالن کپی تبدیل شده است. در حقیقت در این بخش یک کتاب چهارصد صفحه ای را از بخش بین الملل تهیه می کنند و بعد آن را با ترجمه های نازل کپی و به بازار عرضه می کنند و تصورشان این است که آنها کتاب را ارزان تر به دست مخاطب می رسانند، در حالی که ناشران بخش دانشگاهی برای آن کتاب کپی هم پنج برابر سود می گیرند. ناشرین دانشگاهی عمده ارتزاق مالی شان از افست است.
مدیر کمیته بخش بین الملل نمایشگاه کتاب افزود: امسال وزارت بهداشت و دانشگاه های آزاد به میدان آمدند و ما به آنها گفتیم که کتاب هایشان را خریداری کنند و بعد کتاب های خریداری شده در همان بخش بین الملل در کمیته صحت سنجی ما بعد از تایید برای آنها ارسال می شود، دانشگاه آزاد 9 میلیارد و 900 میلیون تومان و وزارت بهداشت 2 میلیارد تومان برای برای این مسئله اختصاص دادند.
میرزابابایی با بیان اینکه بخش دانشگاهی اعتراض زیادی به این قضیه دارند، خاطر نشان کرد: ناشران بخش دانشگاهی عنوان می کنند چرا باید از ناشر خارجی حمایت شود، در حالی که نکته اینجاست که این حمایت از ناشر خارجی نمی شود، بلکه ما کتابخانه های دانشگاه ها را با کتاب های اصلی مجهز می کنیم.
مدیر کمیته بخش بین الملل در همین زمینه افزود: ناشران دانشگاهی ای که به این مسئله اعتراض بیایند از عملکرد سی ساله خود دفاع کنند، متاسفانه تولیدات بخش دانشگاهی ما محلی از اعراب ندارد، چرا اساتیدی که سطح عرضه کتاب خارجی دارند با ناشران دانشگاهی قرارداد نمی بندند در کشور ما 300 دانشگاه معروف است اما تیراژ کتاب های تالیفی ما چقدر است. نکته مهم اینجاست که ارتزاق این سالن در نمایشگاه کتاب کپی و ترجمه غیرقانونی است.
وی با بیان اینکه در بخش بین الملل امسال فشار زیادی را برای اینکه بتوانیم راه درست عرضه کتاب مطمئن به دانشگاه ها را باز کنیم داشته ایم، خاطر نشان کرد: امیدواریم که این کتاب ها بتواند به بنیه علمی کشور کمک کند.