به گزارش خبرنگار «خبرگزاری دانشجو» از رشت، طرح پژوهشی شیما بخشعلی زاده دانشجوی مقطع دکتری تخصصی زیست دریا دانشگاه گیلان با عنوان تاریخچه مهاجرت تاسماهی ایرانی در آبهای ایرانی دریای خزر در رقابت با طرح های پژوهشی اساتید و پژوهشگران دانشگاهها و موسسات پژوهشی دنیا، موفق به دریافت گرنت ده هزار دلاری از صندوق بین المللی محمد بن زاید امارات شد.
این طرح پژوهشی که تحت راهنمایی علی بانی دانشیار گروه زیست شناسی دانشگاه گیلان انجام شد پس از داوری توسط کمیته علمی صندوق بین المللی محمد بن زاید به عنوان طرح پژوهشی برگزیده انتخاب شد.
گفتنی است این صندوق بین المللی در جهت حمایت از برترین ایده ها و پژوهش هایی که دارای ویژگی های خاص در راستای حفاظت از گونه های جانوری در حال انقراض باشند فعالیت میکند.
چکیده ای از این طرح پژوهشی به شرح زیر است:
تغییر زیستگاه یکی از مهم ترین ویژگی های تاریخچه زندگی تاسماهی است که بسیاری از خصوصیات اکولوژیک این گونه ماهی خاویاری باارزش را متأثر میسازد.
هدف این پروژه، تعیین این خصوصیات به طور غیر مستقیم از طریق خار باله سینه ای تاسماهی ایرانی است که به عنوان گونه ای در معرض خطر، در لیست قرمز گونه های در حال انقراض IUCN، در آبهای ایرانی دریای خزر قرار گرفته است.
هدف از اجرای این پروژه، درک الگوی مهاجرت تاسماهی ایرانی در طول تاریخچه زندگی اش در آبهای ایرانی دریای خزر میباشد.
حفاظت از گونه هایی چون ماهیان خاویاری که عمری طولانی دارند و به خصوص گونه هایی که در لیست قرمز IUCN قرار گرفته اند، نیازمند آگاهی از خصوصیات تاریخچه زندگی آنها است.
اطلاعات محدود موجود در مورد تاسماهی ایرانی، همراه با رشد کند و کوچک بودن اندازه جمعیت آنها، مانع از تخمین دفعات و مکان های مهاجرت آنها با روش های متداول میشود.
یکی از اهداف مهم این پژوهشگر استفاده از نتایج این تحقیق در ایجاد مناطق حفاظت شده و کمک به حفظ و حراست و ممانعت از انقراض این گونه با ارزش است.