به گزارش «خبرگزاری دانشجو»، زیبا کلام که روز گذشته در همایش «نقد و بررسی لوزان» در دانشگاه آزاد زنجان سخن می گفت، با استناد به سخنان سیدعباس عراقچی گفت: عراقچی در ۱۵ فروردین امسال در گفتوگوی ویژه خبری میگوید: «هر طرف، نقاط برجستۀ مذاکره را از نگاه خود بیان میکند و آمریکاییها بعد از توافق ژنو، این اقدام [انتشار فکتشیت] را انجام دادند و در آن مواردِ توافق مورد نظر خود را برجسته کردند». سپس اضافه میکند: «آمریکاییها همچنین در توافقات لوزان نیز این کار را کردند و این طبیعی است که آنان در جهت اهدافشان چنین اقدامی کنند. این ما هستیم که باید به دستاوردهای خود در مذاکرات توجه کنیم.» چنانچه در این سخن قدری تأمل کنیم به وضوح برایمان آشکار میشود که معاون حقوقی و بینالمللی وزارت خارجه نه تنها متن منتشره وزارت خارجه آمریکا را تکذیب و تضعیف نمیکند؛ بلکه تلویحاً آن را تأیید میکند؛ زیرا این متن «نقاط برجسته» مذاکرات و توافقات را از نگاه آمریکاییان بیان میکند.
وی گفت: افزون بر اینها، سید عباس عراقچی، معاون بینالمللی وزارت امور خارجه در گفتگوی ویژه خبری میگوید: به مدت ۱۰ سال فعالیتهای هستهای خود را کندتر و محدودتر کردیم، و در نطنز 6104 سانتریفیوژ داریم که 5000 از آن، غنیسازی 67/3 درصد انجام میدهد (15/1/94). اکنون این سئوال مطرح میشود که این تعهدات آشکار ایران، با ذکر اعداد دقیق تا دو رقم اعشار، که در بیانیه لوزان خبری از آنها نیست، از کجا آمده و عراقچی نظر به کجا دارد و یا با عطف به چه متنی سخن میگوید؟ آیا قابل تصور است که ایشان ضمن گفتگویی با شرمن، معاون سیاسی جان کری و یا اشمیت، معاون نماینده عالی اتحادیه اروپا به توافقی رسیده باشد و آنگاه در هیچ جایی مکتوب نشده باشد؟ آیا آشکار نیست که این اظهارات بسیار مشخص و معینِ رقم و عددی، معطوف به متن و نوشتهای است مورد توافق طرفین؟
این استاد دانشگاه افزود: گذشته از شواهد و قرائن بیّن و صریح در بیانیۀ لوزان و اظهارات عراقچی، اظهارات بسیار دلالتآمیز دکتر ظریف نیز همۀ حملـ برـ صحتکردنها و خوشبینیهای بیمبنای ما را نقش بر آب میکند.
وی در گفتگوی ویژه خبری میگوید: آمریکاییان آمدند و آنچه را که خودشان مایل بودند گفتند و برخی از آن اظهارنظرها در متن[چرکنویس] بود و برخی با متن تناقض آشکار داشت»(16/1/94).
منظور دکتر ظریف از «آنچه را که خودشان مایل بودند گفتند»، متنی است که وزارت خارجه آمریکا رسماً و بدون عنوان فکت شیت (برگۀ اطلاعات) در همان روز صدور بیانیه لوزان منتشر کرد، همان که به غلط در ایران موسوم به فکتشیت آمریکاییها شد. اما اگر قدری بر سخن دکتر ظریف تمرکز کنیم متوجه میشویم که وی میگوید برخی از مطالب مندرج در متن منتشره آمریکاییها با متن چرکنویس تطابق دارد و برخی تناقض. روشن است که ظریف برای قضاوت درباره صدق و کذب مواد مندرج در متن وزارت خارجۀ آمریکا، به متنی یا سندی استناد میکند که او آن را چرکنویس میخواند، چرکنویسی که بهنظر میرسد مورد تصدیق او و آمریکاییان است وگرنه آن را مبنای قضاوت خود قرار نمیداد. با این اوصاف، سئوالاتی چند مطرح میشود:
ــ آیا متن چرکنویس مورد توافق و قبول است؟
ـ اگر هست، چرا وزارت خارجه ایران آن را منتشر نمیکند تا هم تکلیف متن وزارت خارجه آمریکا روشن شود و هم تکلیف متن فکتشیت شومبخت ایرانی که پس از چند ساعت از روی سایت وزارت خارجه ایران حذف و سپس توسط دکتر ظریف از اساس انکار میشود ــ "وزارت خارجه چیزی را منتشر نکرده است"(در برنامه نگاه یک، 15/1/94)؟
ــ و اگر نیست، چرا دکتر ظریف آن را مبنا و مرجع قضاوت خود قرار داده، میگوید برخی از آن اظهارات در متن بود و برخی با متن تناقض آشکار دارد؟
ــ آیا دکتر ظریف حاضر میشود بدین سئوالات پاسخ دهد یا ترجیح میدهد ـــ با وجود درخواستهای مکرر مسئولان حکومتی و شخصیتهای متعدد دانشگاهی، از رهبری گرفته تا برخی نمایندگان مردم در مجلس و از استادان دانشگاهی تا تشکلهای مردمنهاد مستقلی چون کمیتۀ صیانت از منافع ایران، جهت انتشار توافقات صورتگرفته ـــ سکوت اختیار کند و فضای بسیار غبارآلود بعد از لوزان را به همین حال بگذارد؟
ــ آیا جای سئوال ندارد که دکتر ظریف از این همه هیاهو و غبارآلودسازی فضای رسانهای برای ملت ایران چه اهدافی را تعقیب میکند؟
زیباکلام با اشاره به فکت شیت آمریکاییها تصریح کرد: بیانیه مطبوعاتی لوزان تابلوی راه غلط دادن ماجراست. آنها در توافقنامه ژنو این تجربه را کسب کردند که عدهای قلم به دست مزدور بیسواد و تازه به دوران رسیده میآیند و توافق را نقد میکنند و در مورد آن صحبت میکنند به همین بابت گفتند در بحث لوزان ما یک بیانیه مطبوعاتی بدهیم و آمریکاییها بیایند متن توافق را منتشر کنند و ما بگوییم این فکت شیت است کسی هم باور نمیکند که ما آن را پذیرفتهایم و داریم آرام آرام در ارتباط با آن اقدام میکنیم.
وی همچنین به موضوع رفع تحریمهای ثانویه و انواع تحریمهایی که علیه ایران وجود دارد نیز اشاره کرد و گفت: مقامات ایرانی میگویند که به محض اینکه توافق نامه اجرایی شود تحریمها از بین میرود؛ در حالی که در فکت شیت اینگونه نیست و تحریمها گام به گام و در طی زمان به صورت مشروط تعلیق می شود.