به گزارش خبرنگار «خبرگزاری دانشجو» از مشهد، گورابی امروز در حاشیه کنگره بین المللی سلول های بنیادی که در دانشگاه فردوسی مشهد در حال برگزاری است در پاسخ به پرسش خبرگزاری دانشجو گفت: یکسری خدمات در زمینه پیوند مغز و استخوان وجود دارد که تا کنون در تهران انجام میشده است و امروز ستاد سلول های بنیادی این امکان را فراهم آورده تا پیوند مغز و استخوان در مراکز استان ها نیز انجام شوند.
وی افزود: در کنار این مراکز میتوانیم خدمات دیگر سلول درمانی را نیز داشته باشیم که هم میتواند در مراکز مربوط به این امر و هم می تواند در بیمارستان عادی سرویس دهی کنند.
رئیس پژوهشگاه رویان با اشاره به اینکه در بیمارستانهای عادی مشکل تولید سلول وجود دارد، گفت: خوشبختانه در پژوهشگاه رویان با همکاری شرکت دارویی برکت در حال احداث یک کارخانه تولید سلول هستیم تا بتوانید در روش های کاملا استاندارد شده این سلول ها را تولید و تحویل بیمارستانها بدهیم.
گورابی افزود: در حال حاضر در رویان بیش از ۲۰۰۰ نفر جهت کسب خدمات غضروف و استخوان در فهرست انتظار میباشند.
وی تصریح کرد: چنانچه تا پایان سال ظرفیت تولید سلول مان را افزایش دهیم تعداد زیادی از این بیماران کاهش خواهند یافت.
رئیس پژوهشگاه رویان ادامه داد: تحقیقاتی انجام شده که بتوانیم براساس آن به جای اینکه سلولها را به روش عادی کشت دهیم در بیورکتور به کشت آنها بپردازیم که باعث خواهد شد زمان کشت سلولی که تا دو ماه طول میکشد در مدت زمان کمتری این کار انجام شود.
گورابی ضمن بیان اینکه باید به فکر احداث بیمارستانهای سلول درمانی باشیم، تصریح کرد: در حال حاضر در تهران با حمایت شهرداری بیمارستان سلول درمانی برای مجموعه رویان در دست ساخت داریم که با کمک خیرین و دولت خواهیم توانست طی سه سال آینده این بیمارستان را داشته باشیم.
وی ضمن اشاره به اینکه امید است در چند ماه آینده یک مرکز کوچک پیوند مغز و استخوان برای کودکان داشته باشیم، گفت: در حال حاضر اعضای بانک خون بند ناف از ۶۰ هزار نفر گذشته و در بانک عمومی نیز حدود ۵۰۰۰ مورد وجود دارد.
رئیس پژوهشگاه رویان گفت: جای خوشبختی است که افرادی که در بانک خصوصی نمونه های بند ناف فرزندان خود را نگه می دارند رضایت داده اند که چنانچه بیمار نیازمندی پیدا شد جهت استفاده از نمونه های بند ناف با آنان وارد مذاکره شویم.
گورابی در بخش دیگری از این گفتگو تصریح کرد: خوشبختانه سلول های بنیادی در کشور رشد خوبی داشته و امروز در دنیا هم در رتبه خوبی ایستاده ایم؛ اما باید توجه کنیم سرمایه گذاری که در دنیا در این رابطه میشود بسیار هنگفت است این امر نشان از این دارد که چنانچه در چند سال آینده برنامه ریزی نکنیم دچار شکاف بزرگی با دنیای غرب در این رابطه خواهیم شد.
وی باتاکید بر اینکه باید برنامه ریزی ما به گونه ای باشد که این تحقیقات با سرعت بیشتری جلو برود، گفت: در دهه گذشته که سلول های بنیادی در کشور ما در جریان بوده همکاران ما در رشته های علوم پایه تحقیقات خوبی انجام داده اند و برای اینکه این تحقیقات به کلینیک ها برسد باید بر روی آنان تحقیقات ترجمانی انجام شود ابتدا بر روی مدل های حیوانی تست شود و در نهایت بر مدل های انسانی پیاده شود.
رئیس پژوهشگاه رویان با بیان این مطلب که این تحقیقات هزینه های زیادی را میطلبند، خاطر نشان کرد: با توجه به اینکه دولت ها عنوان می کنند این تحقیقات به سمت تجاری شدن می رود؛ بنابراین سرمایه گذاری کمتری میکنند در صورتی که این پشتیبانیها باید ادامه یابد به خصوص در کشوری مثل کشور ما که بخش خصوصی سرمایه گذاری مناسبی در بخش تحقیقات انجام نمیدهد.
گورابی ضمن تاکید بر اینکه دولت ها باید در این زمینه سرمایه گذاری کنند تا مردم بتوانند از این سرویس ها بهره ببرند، بیان داشت: قاعدتا هزینه کردن در زمینه سلول های بنیادی سرمایه گذاری بسیار مطمئنی است که میتواند کشور را خودکفا کند از تمام آنچه که در آینده نزدیک کشورهای پیشرفته درصددند عرضه کنند.
وی ادامه داد: با حرکت های کوچکی که برای درمان برخی بیماری ها از طریق سلول درمانی شده است امروز بیماران ما با اطمینان بیشتری جهت استفاده از این خدمات حضور مییابند و تقاضای ارائه خدمت درمانی میکنند.
رئیس پژوهشگاه رویان با اشاره به اینکه هزینه های سلول درمانی در کشور ما نسبت به سایر کشورها پایین تر است، گفت: باید به این مسئله توجه کنیم که مراکزی که به این فناوری ها دست یافته اند هزینه های بیشتری را تحمیل کرده و هزینه های بسیاری در پیش رو دارند؛ بنابراین باید به نحوی عمل شود که هم قیمت خدمات سلول درمانی مناسب باشد تا مردم بتوانند از آن استفاده کنند و هم قیمت ها به نحوی باشد تا مراکزی که صاحب این فناوری ها هستند بتوانند این کار را ادامه دهند.
وی بر حضور بیمه ها در این عرصه تاکید و بیان کرد: جمهوری اسلامی ایران می تواند از طریق بیمه کردن خدمات سلول درمانی به مردم و مراکز عرضه کننده این خدمات کمک کنند.
گورابی در پایان تاکید کرد: در معاونت علم و فناوری ریاست جمهوری ستاد توسعه سلول های بنیادی را داریم که با بودجه اندکی که در اختیار دارد حمایت های خوبی را از مراکز تحقیقاتی می کند اما این می طلبد که در زمینه سلول های بنیادی که در افق چشم انداز 1404 بر آن تاکید شده هزینه های بیشتری را در نظر گیریم.