همه ساله به مناسبت آغاز به کار اولین مجلس شورای اسلامی در بعد از انقلاب در دورههای مختلف مجلس رئیس و هیئت رئیسه مجلس از سوی نمایندگان انتخاب میشود و این انتخاب ما را بر این داشت تا به مرورخاطرات آغاز کار اولین مجلس بیندازیم که نمایندگان در اولین مجلس بعد از انقلاب چه کارهایی را انجام دادند و نمایندگان چه شخصی را به عنوان رئیس و نواب رئیس و دیگر اعضای هیئت رئیسه انتخاب کردند و در آنچهار سال مجلس چه اقداماتی را انجام دادند و با توجه به شرایط آن زمان با چه بحرانهایی مواجه بودند.
به گزارش خبرنگار پارلمانی «خبرگزاری دانشجو» اولین دوره مجلس شورای اسلامی در ۷ خرداد سال ۵۹ پس از برگزاری انتخابات مجلس برگزار شد و در این سال بود که نام مجلس از شورای ملی به شورای اسلامی تغییر نام داد.
اولین دوره مجلس شورای اسلامی با پیام امام خمنی (ره) در ۷ خرداد سال ۵۹ آغاز شد و بر اساس قانون اساسی مجلس محلی است که برای تدوین قوانین برای کلیه نیازهای جامعه اعم از فرهنگی، اجتماعی، سیاسی، اجتماعی، اتقاصادی، تبلیغی، نظامی، اخلاقی وقضایی اما رسیدگی و تدوین قوانین مسلزم انتخاب هیئت رئیسه بود که در اولین مجلس شورای اسلامی یدالله سحابی به دلیل سنی و مهدی بازرگان به عنوان نیب رئیس پس از بررسی اعتبار نامه و رد ۱۲ نفر از افرادی ک با رأی مردم وارد مجلس شدهبودند برگزاری انتخابات هیئت رئیسه دائم آغاز شد که در این انتخابات پس از رأی گیری علی اکبر هاشمی رفسنجانی به عنوان رئیس، اکبر پرورش و خوئینیها، حبیب الله عسگر اولادی، محمد یزدیو سید محمد خامنهای به عنوان نواب انتخاب شدند.
با توجه به اینکه اولین دوره مجلس شورای اسلامی با آزادترین حضور افراد و گروهها برگزارشد و به جرأت میتوانیم بیان کنیم که با توجه به ترکیب اعضا متنوعترین و سیاسیترین مجلس در طول حیات جمهوری اسلامی برشمرد و این امر نیز البته باعث بروز تنشها و حتی درگیریهای فیزیکی در مجلس میشد.
اولین مجلس شورای اسلامی حتی از نظر سنی نیز اکثریت اعضا سنشان میان ۳۰ تا ۳۵ سال بود و کمترین سن را درمیان بالای ۷۰ را داشت و از نظر سطح سواد نیز اکثریت افراد راه یافته به مجلس دارای مدرک زیر دیپلم و کارشناسی بودند.
جنجالیترین مصوبهای که درمجلس اول به تصویب نمایندگان رسید یکی عدم بیکفایتی بنیصدر بود و دیگری مصوبهای در جهت آزادی گروگانهای سفارت آمریکا بود.
مجلس اول روزهای بحرانی نیز کم نداشت و یکی از بحرانیترین روزهای مجلس اول حمله به علی اکبر معین فر در ادای نطق پیش از دستور و برهم زدن سخنرانی مهدی بازرگان بود.
مجلس اول در بعد از انقلاب ۶۲۵ جلسه علنی و ۱۶ جلسه غیر علنی برگزار شد و نمایندگان نزدیک به ۳۴۰۰ ساعت وقت خود را در مجلس و بررسی لوایح و طرحها صرف کردند.
۸۰۴ لایحه و طرح در مجلس اول مطرح شد و میتوانیم این پرکاری را به دلیل شرایط آن زمان برشمرد.
در مجلس اول در طی چهار سال ۱۰۲ نفر تواستند از مجلس رأی اعتماد بگیرند و ۱۲ نفر نیز با عدم رأی اعتماد نمایندگان نتواستند بر کرسی وزارت تکیه زنند.
نمایندگان مجلس اول به دلیل انقلابی که مردم به رهبری امام خمینی (ره) کرده بودند و حمله عراق به ایران با مشکلات و ناامنیهایی مواجه بودند به گونهای که ۳۲ نفر در مدت چهار سال کشته شدند و به دلیل ترور شخصیتهای انقلابی و افرادی که در نظام مسئولیت داشتند ۱۷ نماینده جایگزین افراد شدند.
بعد از نه دوره از تشکیل مجلس نمایندگان به مناسبت اولین روز آغاز مجلس فردا رئیس واعضای هیئت رئیسه را قرار است انتخاب کنند در سال پایانی دوره نهم دو فراکسیون مطرح مجلس (رهروان ولایت و اصولگرایان) قرار بود لیست واحد ارائه دهنداما به گفته رئیس فراکسیون اصولگرایان رهروان ولایت با توجه به عدم تماس آقای دکتر حداد عادل برای تعیین تکلیف پیشنهادات مطروحه خود، تلقی ما این است که آنها از موضع خود عقبنشینی کردهاند.
نماینده مردم شاهرود در مجلس شورای اسلامی، ادامه داد: آقای دکتر حداد عادل چندی پیش در این رابطه چنین پیشنهادی را ابتدا با من و سپس با دکتر لاریجانی مطرح کرده بود، که پاسخ ما در این رابطه این بود که این پیشنهاد باید در مجمع عمومی فراکسیون اصولگرایان رهروان ولایت مجلس بحث و بررسی شود.
وی گفت: از طرف دیگر اخیرا آقای حداد عادل نشستی با فراکسیون خودش یعنی فراکسیون اصولگرایان داشت، ولی علی الظاهر جلسه مذکور جمعبندی مشخصی نداشته است، از این رو روز پنجشنبه من با وی صحبت کردم و قرار شد در روز یکشنبه جلسه دو نفرهای بین من و دکتر حدادعادل در این رابطه برگزار شود تا ابعاد پیشنهاد وی برای ارائه لیست مشترک در انتخابات هیات رئیسه تبیین شود تا پس از آن، من عصر امروز این پیشنهاد مشترک را در قالب گزارش به اعضای مجمع عمومی فراکسیون اصولگرایان رهروان ولایت ارائه کنم.
جلالی افزود: من طبق برنامهریزیهای انجام شده صبح امروز با آقای حدادعادل دیدار کرده و وی در این رابطه گفت که اجازه بدهید من با دوستان و اعضای فراکسیون اصولگرایان مجلس مشورت کنم. پس از آن من بار دیگر ظهر امروز گفتوگوی تلفنی با آقای حدادعادل داشتم ولی مجدداً وی اعلام کرد که اجازه بدهید بعدازظهر در این رابطه صحبت کنیم و بعد هم تا ساعت ۳ بعدازظهر از طرف وی نتیجهای اعلام نشد، از اینرو به خاطر این موضوع نشست عصر روز گذشته مجمع عمومی فراکسیون اصولگرایان رهروان ولایت لغو شد.
جلالی تصریح کرد: تاکنون که بنده با شما صحبت میکنم، هنوز هیچ تماسی از جانب آقای حدادعادل گرفته نشده است تا مشخص شود که آیا در فراکسیون خودشان جمعبندی را برای ارائه لیست واحد جهت ابقای اعضای کنونی هیات رئیسه مجلس داشتهاند یا خیر؟ لذا تلقی ما این است که آنها از پیشنهاد خودشان عقبنشینی کردهاند.
وی ادامه داد: با توجه به این موضوعات، برگزاری جلسه امروز مجمع عمومی فراکسیون اصولگرایان رهروان ولایت لغو و به فردا ساعت ۶ عصر موکول شد تا در این نشست، لیست ۱۲ نفره پیشنهادی این فراکسیون برای انتخابات هیات رئیسه مشخص و ارائه شود، به طوری که در این نشست مجمع به صورت دموکراتیک، افراد کاندیدا میشوند و کسانی که رأی آوردند، آنها بهعنوان لیست پیشنهادی فراکسیون اصولگرایان رهروان ولایت به صحن علنی معرفی میشود و سایر اعضا در صحن علنی کاندیدا نخواهند شد.
فردا سهشنبه ۵ خرداد سال ۹۴ آخرین رئیس و اعضای هیئت رئیسه مجلس از سوی نمایندگان انتخاب خواهند شد تا پرونده انتخاب رئیس و هیئت رئیسه مجلس در نهمین دوره نیز بسته شود.
لازم به ذکر است که نمایندگان بعد از برگزاری انتخابات هیأت رئیسه، طبق برنامهریزی برای برگزاری مراسم تجدید بیعت با امام خمینی (ره) خود را آماده خواهند کرد که این تجدید در یکی از روزهای هفته جاری و یا هفته آیندهاش صورت خواهد گرفت و نمایندگان طبق روال هر ساله پس از انتخاب رئیس و اعضای هیئت رئیسه ب در روز چهارشنبه ۶ خرداد ا مقام معظم رهبری دیدار خواهند کرد.