به گزارش خبرنگار «خبرگزاری دانشجو» از شیراز، جمعي از دانشجويان دانشكده حقوق و علوم سياسي دانشگاه شيراز با عزيمت به تهران، ضمن بازديد از شعب بدوي و تجديدنظر ديوان عدالت اداري(از محاكم عالي قضايي) با عملكرد و نحوه كار اين نهاد قضائي از نزديك آشنا شدند.
در اين بازديد، نجار فیروزجائی، مدير كل پژوهش ديوان عدالت اداري ضمن خوشامد گويي به دانشجويان، تعامل وارتباط بين دانشجويان حقوق و ديوان عدالت را بسيار موثر دانست و ضمن معرفي ديوان عدالت و قوانين و مقررات جديد آن (مصوب۱۳۹۲)، خواستار تحقيق و پژوهش بيشتر دانشجويان در اين زمينه شد.
شهرام ابراهيمي، رئيس بخش حقوق جزا و جرم شناسي دانشگاه شيراز و سرپرست اين بازديد علمي هم با تشكر از همكاري و مساعدت مسئولان ديوان، نكاتي را در خصوص اهميت و سابقه ديوان عدالت اداري بيان كرد.
محمدحسن پيرزاده، رئيس شعبه ۹ تجديدنظر ديوان عدالت اداري نيز در جريان بازديد دانشجويان از بخشهاي مختلف، به تشريح نحوه دادرسي اداري و عملكرد قضائي در ديوان پرداخت.
وي گفت: ديوان عدالت اداري به استناد اصل ۱۷۰ و ۱۷۳ قانون اساسي مرجع رسيدگي به شكايات و تظلّمات مردم از تصميمات و اقدامات مراجع دولتي و دستگاههاي اجرايي است.
پيرزاده افزود: با اقدام خبرگان قانون اساسي، در اين قانون، مرجعي ويژه براي رسيدگي به شكايت از نظام اداري در نظر گرفته شده است. البته چنين جايگاهي در نظام حقوقي برخي از كشورها از جمله كشور فرانسه با عنوان شوراي دولتي وجود دارد، همچنين به تاسي از آن در ايران پيش از انقلاب نيز شوراي نظام دولتي ايران با همين هدف شكل گرفته بود.
رئيس شعبه ۹ تجديد نظر ديوان عدالت اداري با اشاره به اينكه با تدوين و تصويب اولين قانون تشكيلات و آيين دادرسي ديوان عدالت اداري در سال ۱۳۶۰، قانون آن نهاد قضائي تكميل شد، تصریحكرد: با اجراي اين قانون طي ۲۵ سال تا سال ۱۳۸۵ ما شاهد رسيدگي دو مرحلهاي پروندهها در ديوان عدالت اداري بوديم.
وي ادامه داد: در سال ۱۳۸۵ قانون تشكيلات و آييندادرسي ديوان عدالت اداري تغيير كرد كه بر اثر آن دادرسي به صورت يك مرحله صورت ميگرفت.
پيرزاده گفت: همچنين در سال ۱۳۹۲ بار ديگر قانون تشكيلات و آيين دادرسي ديوان عدالت اداري دچار تغييراتي شد كه با اعمال اصلاحاتي در آن مجددا رسيدگي به پروندههاي قضائي در اين نهاد قضائي طي دو مرحله صورت ميگيرد.
رئيس شعبه ۹ تجديد نظر با اشاره به اينكه قانون مواردي را كه ديوان عدالت اداري در آن موضوعات صالح به رسيدگي است، تعيين كرده است، تصریح كرد: در اين موارد دادخواستهاي مطروحه ابتدا به شعب بدوي ارجاع ميگردد و پس از تبادل لوايح نسبت به صدور راي درباره آن اقدام ميشود.
وي از خصيصههاي دادرسي در ديوان عدالت اداري را عدم نياز به حضور طرفين شكايت در جريان رسيدگي دانست و ادامه داد: پس از صدور راي در شعب بدوي، اين آرا در مهلت تعيين شده قابل تجديدنظر خواهي است.
پيرزاده در پايان تصريح كرد: از وظايف ديوان عدالت اداري رسيدگي به اعتراض و شكايت از يك تصميم اداري، بخشنامهها ، دستورالعملهاي خلاف قانون و همچنين اعتراض به تصميمات و اقدامات هياتها، كميسيونها و مراجع مستقر در ادارات (مراجع شبه قضايي) مي باشد.
لازم به ذکر است، اين بازديد علمي به همت انجمن علمي دانشجويي بخش حقوق و با همكاري و مديريت دانشكده حقوق و علوم سياسي و مديريت امور علمي دانشجويان دانشگاه شيراز برگزار شد.