محمد احسان تقی زاده در گفتگو با خبرنگار دانشگاه «خبرگزاری دانشجو» در خصوص عوامل موفقیت افراد در ایام امتحانات و بالاخص چگونگی خواب و خوراک و تنظیم آن گفت: یادگیری و مطالعه از جمله نکات بسیار مهمی در روانشناسی است که عوامل مختلفی بر روی آن تاثیر گذار است.
متخصص و روانشناس در حوزه جوانان و مشاوره خانواده ادامه داد: از جمله عوامل موفقیت افراد در بحث آموزش را میتوان به برنامه ریزی منظم اشاره کرد که فرد باید نیازهای جسمی و خواب و خوراک و همچنین نیازهای روحی خودش را طوری تنظیم نماید که زمان پرت کمتری داشته باشد.
وی افزود: یکی دیگر از این عوامل حفظ آرامش و دوری از استرس و اضطراب است که روانشناسان معتقدند کسانی که استرس و اضطراب را در خودشان نتوانند مدیریت نمایند، تا 60% افت درسی خواهند داشت، به این معنی که اگر کسی در حد نمره بیست خوانده باشد، با وجود استرس، باید روی نمره 12 بیاندیشد.
تقی زاده یکی دیگر از عوامل موثر را تنظیم خواب و تغذیه مناسب دانست و گفت: بی خوابی و بی نظمی در خواب چه در زندگی و چه در ایام امتحانات، موجب مخطل شدن عملکرد شناختی انسان می شو.د.حال این عملکرد شناختی می تواند شامل حافظه، بازنشانی، درک مطلب، اراعه مطلب، تحلیل مطلب و... باشد.
این متخصص و روانشناس در حوزه جوانان و مشاوره خانواده از دیگر عوامل موفقیت در امتحانات را تصویرسازی ذهنی برشمرد و اظهار داشت: دانشجویان و دانش آموزان موظفند تا تصویری از موفقیت در ذهن خود بسازند و متعاقباً باید با تلاش خود این تصویرسازی را از بالقوه به بالفعل تبدیل نمایند تا به هدف خود نزدیک شوند.
وی ادامه داد: دادن برنامه مثبت به ذهن از جمله دیگر عوامل است که چه طور زمانی که مثلا ما به گوشی خود برنامه می دهیم که ساعت 16 ما را از خواب بیدار کند؟! خب ذهن هم اینگونه است. تا به آن برنامه خوب و جامعی اراعه نشود، بازده کم خواهد بود.
تقی زاده اذعان داشت: تلاش نیز باید به این عوامل اضافه شود چراکه روانشناسان معتقدند که 99% موفقیت ها در تلاش است و همچنین خداوند در آیه 39 سوره مبارکه نجم می فرماید: "وَأَن لَّيْسَ لِلْإِنسَانِ إِلَّا مَا سَعَى: و اينكه براى انسان جز حاصل تلاش او نيست "، هر انسانی تلاش کند، به وعده الهی به خواسته و هدفش می رسد.
این متخصص و روانشناس در حوزه جوانان و مشاوره خانواده مقاومت و صبر در برابر مشکلات را از جمله دیگر عوامل اعلام کرد و بیان داشت: صبر رأس ایمان است.دعا کردن انسان از خداوند عزوجل و اولیایش و همچنین از پدر و مادرش بخواهد که در حقش دعا کنند.
وی در ادامه به راهی ساده و مهم در مطالعه را توضیح دادند و اشاره به فن "پس خَبا" یا "پس خُبا" داشتند که این عبارت مخفف چند کلمه می باشد.
پ : پرسش / س : سوال کردن از خودشان / خ : خواندن مجدد مطالب / ب : بازگویی و بیان کردن معلومات / ا : ارزشیابی کردن از خود.
وی درباره فضای مطالعه افزود : فضای مطالعه یک جنبه کلی و یک جنبه اختصاصی دارد، دما و نور مکان باید مناسب باشد.نحوه مطالعه فرد نباید به حالت درازکش و یا خوابیده باشد بلکه باید اکتیو و فعال باشد.
تقی زاده افزود: هنگام مطالعه در ایام امتحانات باید مکان ثابتی داشته باشند و این مکان باید بی آلایش و عاری از هرگونه لوازمی باشد که حواسش را پرت نماید.
وی خاطر نشان کرد: دو نکته دیگر با اهمیت شامل یادگیری فاصله دار است که فایده و نتیجه بهتری تا یادگیری پشت سر هم دارد و اینکه افراد می بایست بعد از هر یک ساعت مطالعه، 10 دقیقه استراحت داشته باشند.