گروه دانشگاه «خبرگزاری دانشجو»-یادداشت دانشجویی *کمتر از 10 ماه تا شروع دهمين دورهي انتخابات مجلس شوراي اسلامي مانده و هرچه به ايام انتخابات نزديک تر ميشويم پيچيدگي اوضاع و ايجاد چالش هاي جديد براي نظام هم آشکارتر مي شود به همين جهت هم يکسال پاياني مجلس را مي توان جزء سال هاي سرنوشت ساز و کشور تلقي کرد. امام خامنه اي در ديدارشان با نمايندگان ملت فرمودند: « مراقب باشيد در اين مدت عامل انتخابات آخر سال بر گفتار و رفتار شما تاثير گذار نباشد و معيار را فقط حق قرار دهيد.»
در اين جلسه ايشان به يکي از معضلات چند ساله کشور اشاره داشته و آن تاثير انتخابات در گفتار و رفتار سياسيون بود، اين انحراف فقط مختص گروه و حزب خاصي هم نيست بسيار ديده ايم در اين ساليان و نه دوره گذشته و حتي انتخابات رياست جمهموري که در آستانه ي انتخابات رفتار و منش افراد و احزاب چه اصلاح طلب، چه اصول گرا و چه ديگر احزاب و کانديداهاي به اصلاح مستقل تغيير مي کند و با يارکشي هاي خاص خود و ايجاد فضاي زودهنگام انتخاباتي سعي در انحراف درست مردم ميشوند.
اين تغيير در گفتار و رفتار را مي توان به صورت کاريکاتوري در فيلم سينمايي مهرجويي، «ايران برگر» مشاهده کرد. وعده و وعيد هايي که برخي کانديداها مي دهند، پول هاي گزافي که بسياري از کانديداها از همين الان و 10 ماه مانده به انتخابات صرف هزينه هاي تبليغاتي مي کنند و جبهه گيري ها و تقابل هايي که صورت مي دهند موجب اثرات مخرب بر چهره جامعه مي گردد. آنچه در عمل شاهد آن هستيم و يا به تعبير درست تر قابل پيش بيني است يک بي اخلاقي سياسي از سويي برخي جناح هاي سياسي ميباشيم.
يکي از مظاهر اين بي اخلاقي هاي سياسي نگاه بدور از حق عده اي به دانشگاه ها به عنوان بستر مناسب فعاليت هاي انتخاباتي است که دانشگاه را به مثابه يک صندوق پر از راي مي بينند که نامشان بر برگه هاي داخل آن درج گرديده است. اين سخنراني هاي پي در پي در دانشگاه هاي مختلف در جهت تبيين اهدافشان از يک سال مانده به انتخابات حاکي از يک زياده خواهي حزبي و به کلام مناسب تر توهم محبوبيت را در پي خواهد داشت. انتخاباتي کردن زودهنگام جو کشور مطمئنا عوارضي خواهد داشت از جمله اينکه ستادهاي انتخاباتي کم کم برپا خواهند شد و بشدت اين مدت چند ماهه هزينه برخواهد بود و در اين ميان عرصه براي رقابت همه کانديداها سخت خواهد بود چرا که در اين پروسه طولاني دست کساني که به منابع ثروت و قدرت وصل هستند بازتر است و راحت تر مي توانند تبليغات کنند در مقابل گروه ديگر در اين باب در مضيقه خواهد بود و وقتي يک کانديدا با حمايت مالي و معنوي جريان خاصي بالا مي آيد و بر صندلي بهارستان تکيه مي زند مطمئنا وام دار و مديون آن جريان خواهد بود و ناخواسته بايد بردرخواست هاي آنان دست اجابت دهد، که مي تواند شامل اعطاي امتيازهاي خاص و يا رانت هاي اطلاعاتي براي حاميان خود باشد. اين موضوع براي اين دست از نمايندگان امري اجتناب ناپذير است و به نوعي مي توان گفت راي خود را پيش فروش کرده اند چراکه بايد به ساز حاميانشان برقصند در غير اين صورت يا شير پولشان قطع مي شود يا حمايت معنوي حزبشان را از دست مي دهند و اين براي نمايندگاني که حق و خدا را در نظر نگرفته اند يعني فاجعه پس ما بايد در مجلس فساد داشته باشيم، بايد لابي داشته باشيم و بايد انتظار داشته باشيم در موضع گيري هايشان چشم به اشاره ديگري داشته باشند.
همچنين توصيه ديگر امام خامنه اي مراقبت نمايندگان به عدم دچار به آفت بي حوصلگي در سال آخر مسئوليت و رسيدگي به برنامه ششم بود.
مطمئنا اين چندماه باقي مانده تا انتخابات مجلس برهه حساسي خواهد بود و جداي از مطالب مذکور آفت ديگري نيز براي نمايندگان ايجاد مي شود و آن عدم رسيدگي به برنامه هاي بلند مدت و کلان کشور از جمله برنامه ششم است که نياز به رسيدگي و پيگيري جدي نمايندگان در جهت تکميل آن است. اما با توجه به ماه هاي پاياني عمر اين دوره مجلس، نوعي رکود و انجماد در نمايندگان نسبت به اين دست مباحث قابل پيش بيني است چرا که اولا سه سال واقعا تلاش کرده اند و زحمت کشيده اند خواه براي مردم و خدا، خواه براي خودشان و حاميانشان؛ درهر دو صورت تلاش کرده اند و اين سه سال فشار مي تواند منجر به تحليل برخي شده باشد. اما دليل دوم و مهم تر نگاه نمايندگان به سال آخر مسئوليت شان است که تمام تمرکزشان برمي گردد به شهر و حوزه انتخابيه خودشان چرا که نياز مبرمي دارند که مردم بيشتر درک کنند نماينده شان در اين چهارساله کار کرده است و مجدد او را انتخاب کنند پس نگاه جزئي مي شود و برنامه هاي مهم از قبيل برنامه ششم که مربوط به الگوي پيشرفت ايراني اسلامي است و کاري دير بازده؛ براي نمايندگان صرفه انتخاباتي ندارد لذا بازهم مهجور مي ماند. از سوي ديگر بحث مذاکرات و نگارش توافق برجام مطرح است و سرنوشت بسياري از نمايندگان به آن گره خورده است چرا که عدم نتيجه گيري موجب شکسته شدن ديواره توهمات عده اي مي شود که قصد بنام زدن مذاکرات به نام خود را داشته اند و نتيجه بخش بودن آن موجب جان گرفتن پيکر نحيف اصلاحات شود.
اما معيار چيست؟ همانگونه که امام خامنه اي فرمودند در اين باب معيار عملکرد و گفتار نمايندگان فقط حق است. و حق همان اصول اسلامي، که عبارتند از عدالت، توحيد، انصاف بامردم، ارج نهادن به حقوق مردم، رسيدگي به حال ضعفا، ايستادگي در مقابل جبهه هاي ضداسلام و دين، پافشاري برمباني حق و اسلام و دفاع از حق و حقيقت است.
اميدواريم نماينده هاي کنوني که به احتمال زياد اکثرا باز هم کانديدا مي شوند و ديگراني که در خارج گود هستند انصاف و حق را رعايت کنند و هدف خود و جايگاه مجلس را که بفرموده امام راحل راس همه امور است را فراموش نکنند. در محضر يکي از علما بوديم که صحبت جالبي فرمود که ما به ازاي هر نماينده چند ده شهيد داده ايم و اين نماينده ها بايد حواسشان را جمع کنند که فردا روزي شرمنده و مديون اين عزيزان نشوند. چرا که روزي افرادي جان خود را براي حفظ ارزش هاي اين نظام و مملکت فدا کردند و حال اين نمايندگان در اين شرايط مساعد بايد هم و غم خود را معطوف به آرمان هاي انقلاب کنند و ارزش هاي جديد حزبي براي آن نتراشند.
*حمزه مرادی تمدن-فعال دانشجویی
انتشار یادداشتهای دانشجویی به معنای تایید تمامی محتوای آن توسط «خبرگزاری دانشجو» نیست و صرفاً منعکس کننده نظرات گروهها و فعالین دانشجویی است