به گزارش گروه اجتماعی «خبرگزاری دانشجو»، حبیب سهیلی فوق تخصص ایمونولوژی و آسم و آلرژی با اعلام این مطلب گفت: آلرژی از بیماری های شایع به شمار می روند بطوریکه حدود ۳۰ درصد افراد در شهرهای بزرگ دچار آلرژی می شوند همچنین بیش از ۳۰۰ میلیون نفر در جهان مبتلا به آسم هستند اما نکته قابل تامل این است که دخانیات می تواند در بروز آلرژی نقش داشته باشند.
وی افزود: دخانیات به دلیل مواد سمی که دارند باعث تغییرات ساختاری و سلولی در بافت ریه می شوند که متاسفانه این تغییرات برگشت ناپذیر است و باعث آسیب پذیری بافت ریه در برابر عوامل خطرزا مثل انواع بیماری های عفونی ، سرطان ها و بیماری های آلرژی می شوند و حتی حساسیت زایی را در افراد بیشتر می کند.
سهیلی با اشاره اینکه مصرف دخانیات عامل مهمی درمختل کردن سیستم دفاعی ریه است تصریح کرد: مژک های تنفسی وظیفه دفاع از ریه در برابر عفونت ها را دارند این درحالی است که سیگار باعث فلج شدن این مژک ها شده و به دلیل تغییراتی که در بافت های ریه ایجاد می کند باعث می شون فرد سیگاری همیشه احساس تنگی نفس کرده و یا مشکلاتی از این قبیل داشته باشد.
هر نخ سیگار ۴۰۰۰ ماده سمی دارد
این متخصص کلینیک آسم و آلرژی جهاد دانشگاهی علوم پزشکی تهران ادامه داد: طبق مطالعاتی که در ایران انجام شده روزانه حدود ۱۷۰ مرگ و میر به دلیل مصرف دخانیات اتفاق می افتد که متاسفانه آمار بسیار ناخوشایندی است. همچنین بر اساس یافته های علمی، هر یک نخ سیگار ۴۰۰۰ ماده سمی وارد بدن می کند در حالی که مواد سمی منتقل شده از قلیان چند برابر است.
وی گفت: عوارض دخانیات و قلیان به صورت تدریجی خود را نشان می دهد و به دلیل اینکه سن مصرف دخانیات در کشور پایین آمده و اکثر کسانی که سیگار یا قلیان مصرف می کنند سن پایینی دارند بنابراین ظرفیت ریه آنها فعلا در جوانی بالاست و مدت زمان زیادی طول می کشد تا عوارض خود را نشان دهد و متاسفانه مشکلاتی که در سیستم ریوی فرد ایجاد می شد دیگر قابل برگشت نیست.
یک بار مصرف قلیان معادل ۲۰ نخ سیگار است
سهیلی افزود: بررسی ها نشان داده که یک بار مصرف قلیان معادل ۲۰ نخ سیگار است و این عوارض در قلیان های عطری بسیار بیشتر است و عوارض بسیار زیادی را بر جای می گذارد
وی تصریح کرد: عوض کردن سر شلنگ قلیان اگرچه ممکن است که عفونت دهانی را برای مصرف کنندگان تا حدی کاهش دهد اما به هیچ عنوان مانع از ورود مواد سمی از شلنگ قلیان به بدن افراد نمی شود.
قبح مصرف قلیان در جامعه از بین رفته است
این فوق تخصص آسم و آلرژی با اشاره به اینکه متاسفانه قبح مصرف قلیان در جامعه از بین رفته و جوانان به راحتی در کنار پدر و مادر خود قلیان می کشند گفت: نیاز به فرهنگ سازی در این زمینه به شدت احساس می شود زیرا اکثر کسانی که قلیان مصرف می کنند جوانان هستند.
وی افزود: تا ۹۰ درصد افرادی که دچار سرطان ها و یا برونشیت مزمن می شوند، سابقه مصرف دخانیات را دارند.
سهیلی خاطرنشان کرد: امکان تشخیص و درمان بیماری های ناشی از دخانیات از طریق تست ریوی و یا عکس در کلینیک آسم و آلرژی جهاد دانشگاهی علوم پزشکی تهران وجود دارد.