به گزارش خبرنگار «خبرگزاری دانشجو» از مشهد، گنجی شب گذشته در سلسله نشستهای هم اندیشی با عنوان «تروریسم، ژئوپلوتیک مرزی و امنیت ایران» که در دانشکده علوم ادارای دانشگاه فردوسی مشهد برگزار شد، با اشاره به اینکه در سیستان و بلوچستان تکفیری نداریم بلکه برخی افراد تندرو هم در اهل تشیع و هم در اهل تسنن در این منطقه زندگی میکنند، گفت: امروز در پاکستان حدود ۱۷ سرویس جاسوسی به فعالیت میپردازند که هدف آنان دلسوزی برای ما نیست بلکه این سرویسها یا برای خود فعالیت میکنند و یا اجاره دیگر کشورها جهت بر هم زدن امنیت در منطقه میباشند.
وی با بیان اینکه ما باید مرز شرارت و افراطیگری را از عامه مردم جدا کنیم، تصریح کرد: ما باید بتوانیم زندگی و معاش مردم این منطقه را فراهم کنیم، زیرا بسیاری به دلیل بیکاری به سوی گروهها تروریستی گرایش مییابند.
فرماندار سابق شهرستان میرجاوه با اشاره به اینکه حدود ۱۵ سال خشکسالی در منطقه سیستان، کشاورزی منطقه را با مشکل و معضل مواجه کرده است، خاطرنشان کرد: با توجه به اینکه نه کارخانهای در این استان وجود دارد و نه میتوان به کشاورزی پرداخت، گروههای تکفیری با تبلیغات فریبنده، جوانان ما را به سوی خود میکشانند.
گنجی ضمن تاکید بر اینکه نخبگان و علمای ما باید ماهیت گروههای تکفیری را برای مردم مشخص کنند، خاطرنشان کرد: افغانستان، پاکستان، وزیرستان و ریگستان مهد پرورش تندروها است و پایگاههای آموزشی بسیاری در این مناطق وجود دارد.
وی پولدارترین گروه تروریستی دنیا را داعش دانست و گفت: حدود سه ماه است که داعش در منطقه افغانستان به عضوگیری میپردازد و حداقل حقوقی که به اعضای خود میدهد سه میلیون تومان میباشد.
فرماندار سابق شهرستان میرجاوه ضمن بیان این موضوع که مردم سیستان به هیچ وجه واگرایی ندارند، تاکید کرد: باید بازارچههای مختلفی در سیستان فعال کنیم تا اقتصاد و معاش مردم تامین شود.
ایران باید بر روی آبهایی که محل منازعه نیست سرمایه گذاری کند
در ادامه وحید سینایی، استاد علوم سیاسی دانشگاه فردوسی مشهد ضمن اشاره به اینکه آب نقش مهمی را در سیاست ایفا میکند، گفت: ایران از دیر باز با کم آبی مواجه بوده و در طول تاریخ سعی کرده خود را با شرایط کم آبی انطباق دهد.
وی ادامه داد: از ۱۰۰ سال گذشته تاکنون با دو عنصر سرمایهداری و دولت مدرن مواجه شدیم و همین دو عنصر دگرگونیهای بسیاری را در ایران رغم زدند به طوری که دخل و تصرف حداقلی گذشته تبدیل به دخل و تصرف حداکثری از طبیعت شده است.
عضو انجمن علوم سیاسی ایران شعبه خراسان رضوی تاکید کرد: ایران باید بر روی آبهایی که محل منازعه نیست، سرمایه گذاری کند نه بر روی آبهایی که بر روی آنان مناقشه وجود دارد.
سینایی ضمن بیان اینکه در ۱۰ سال آینده ۸۰ درصد مردم ایران به ۱۰ شهر بزرگ کشور مهاجرت خواهند کرد، بیان داشت: این مهاجرتهای گسترده تبعات امنیتی بسیاری خواهد داشت.
وی افزود: بحران آب باعث میشود کشاورزی مختل شود و ما بیش از پیش به نفت که به هیچ وجه قابل اتکا نیست، متکی شویم؛ بنابراین باید فکری اساسی به حال این موضوع کرد.
این استاد دانشگاه تاکید کرد: باید به فکر آبهای خلیج فارس و انتقال آب از این خلیج به سیستان بود زیرا فشار آوردن به افغانستان برای اینکه به ما آب بدهد راه حل مسئله نیست.