به گزارش گروه فرهنگی «خبرگزاری دانشجو» به نقل از ادارهكل روابط عمومي و اطلاعرساني سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامي، در اين همايش سه روزه كه از روز چهارشنبه 20 خرداد آغاز شده بود و روز گذشته جمعه 22 خرداد به پايان رسيد، دهها تن از علما، دانشمندان و اصحاب فرهنگ و اساتید دانشگاهها از کشورهايي مانند ایران، لبنان، مغرب، عراق، اردن، عمان و همچنین الازهر مصر، شرکت کردند.
در این همایش که به ابتکار پژوهشکده مطالعات دینی و فلسفی «معهد المعارف الحکمیه» لبنان و همکاری برخی دانشگاهها و نهادهای ایرانی و حمایت رایزنی فرهنگی ایران در لبنان برگزار شد، یک هیأت ویژه از روحانیون و شخصیتهای دانشگاهی از كشورمان به ریاست حجتالاسلام علی ذوعلم، معاون پژوهشی دفتر حفظ و نشر آثار رهبر معظم انقلاب اسلامی حضور یافتند.
شیخ نعیم قاسم، معاون دبیرکل حزبالله، محمد فتحعلی، سفیر و محمدمهدی شریعتمدار، رایزن فرهنگی ایران در لبنان هم در این همایش حضور داشتند و سيد حسن نصرالله، مهمترين سخنران اين همايش بود كه سخنان خود را از طريق ويدئو كنفرانس ارايه داد.
در مراسم افتتاحیه که با استقبال عمومي گسترده مردم و دانشجویان نیز مواجه شده بود، شیخ شفیق جرادی، ريیس معهد المعارف الحکمی و دبیر همایش، در سخنرانی خود ضمن بیان اهداف و انگیزههای برپایی این همایش، به ضرروت بررسی افکار و آراي امام خامنهای به خصوص در بعد فرهنگی و استراتژی فرهنگی پرداخت و تأكيد کرد که این همایش، فتح طریقی برای استفاده از ظرفیتهای فکری و شخصیتی بزرگان جهان اسلام همچون امام خامنهای (مدظله العالي) در دوران پراضطراب کنونی است.
رییس پژوهشکده مطالعات دینی و فلسفی همچنين گفت: محور گفتوگوها و بررسیها، اندیشههایی است که حضرت امام خامنهای به علما، متفکران و اندیشمندان مسلمان برای عبور از این مرحله فتنه تکفیری ارايه کردهاند. راههای مقابله با پیامدهای فرهنگی ناشی از تحرکات و اقدامات گروههای تکفیری که هدف آنها مشوش کردن چهره اسلام و مسلمانان است، بررسی خواهد شد.
دومین سخنران این همایش، دبیرکل حزب الله لبنان، سید حسن نصرالله بود که از طریق ویدئو کنفرانس سخن میگفت. وي با بیان اینکه امام خامنهای، شخصیتی با ابعاد مختلف هستند، اظهار كرد: از زمانی که حضرت امام خامنهای، رهبری را بعد از حضرت امام خمینی (ره) بر عهده گرفتند، غربیها یک تحریم قوی و شدیدی را برای اظهارات ایشان درباره مسايل بسیار مهم وضع کردهاند؛ چراکه امام خامنهای، فرماندهی شجاع برای امت اسلامی و متفکر و اندیشمندی بزرگ هستند که با علوم غیرحوزوی مانند شعر و ادب و فرهنگ هم آشنایی بسیاری دارند.
وی با بیان اینکه امام خامنهای با زبان جدید و عصر سخن میگویند، تصریح کرد: امام خامنهای از قدرت عالی تدبیر امور برخوردار هستند و این ویژگی با مسئولیت خطیری که برعهده دارند، بسیار اهمیت دارد.
سید حسن نصرالله در ادامه با بیان اینکه امام خامنهای، تهدیدها، فرصتها و راههای تبدیل تهدیدها به فرصتها را به خوبی میشناسند و دارای قدرتی بزرگ برای تحمل فشارها و سختیها هستند، گفت: ایشان از زمان ارتحال حضرت امام خمینی (ره)، رهبری امت اسلامی و مسلمانان را به بهترین وجه ممکن و در مراحل بسیار سخت انجام دادهاند.
دبیرکل حزبالله، به عنایت خاص امام خامنهای به کتاب و حضور در نمایشگاه بینالمللی کتاب اشاره کرد و افزود: در جهان نمیتوان رهبری را مانند امام خامنهای یافت که فرصت زیادی را برای اهتمام به کتاب صرف و جوانان را به اهتمام به فرهنگ و مطالعه ترغیب كند.
وی همچنين با بیان اینکه امام خامنهای به طور مستمر و مستقیم با بخشهای مختلف امت و جامعه به ویژه جوانان و دانشجویان برای آگاهی از مشکلات و نیازمندیهای آنان در ارتباط هستند، خاطرنشان کرد: ایشان فقیهی دانشمند هستند و با زبان عصر که همه آن را درک میکنند و میفهمند، سخن میگویند و با متون دینی آشنایی کامل دارند.
سید حسن نصرالله از مهمترین ویژگیهای امام خامنهای، اصالت، استقلال، اجتهاد فکری و عدم تسلیم شدن در مقابل فشارهای فکری دانست و گفت: جمهوری اسلامی ایران با رهبری حکیمانه ایشان به یک قدرت بزرگ منطقهای تبدیل شده است.
دبیرکل حزبالله در ادامه با بیان اینکه امام خامنهاي در بسیاری از مسايل، آزادیهای عمومی، خانواده، زن، روابط بینالمللی و مسايل جهان اسلام، مواضع و احکامی روشن و واضح دارند، تصریح کرد: اين در حالي است كه در دوران کنونی بسیاری از اصحاب فرهنگ در نتیجه فشارهای فکری و فرهنگی تا حد انکار اصول اساسی اسلام هم پیش رفتهاند.
وی با بیان اینکه ما در این شرایط سخت و خاص امت اسلامی به رهبر و اندیشمند بزرگ اسلامی مانند امام خامنهای و همچنین علما و اندیشمندان برای حل مشکلات نیاز داریم، گفت: باید شخصیت بزرگ امام خامنهای را بیشتر و بیشتر بشناسیم و معرفی کنیم؛ نه اینکه ایشان نیاز دارند؛ بلکه ما و مردم در هر زمانی نیاز داریم مرجع تقلید و رهبری که امت را در رویارویی با محورهای بینالمللی، تهدیدها و توطئهها هدایت میکند، بشناسیم.
سیدحسن نصرالله افزود: ما امروز به تلاش زیادی برای دفاع از اسلام و اصول، نظریهها و احکام اسلام نیاز داریم تا بتوان به امت در مقابله با روشها و اسلوبهای وحشیانه به نام اسلام کمک کرد.
دبیرکل حزب الله خاطرنشان کرد: برای خاتمه دادن به اندیشه تکفیری تروریستی تنها به راهکارهای سیاسی و نظامی نیاز نیست؛ بلکه به حل اندیشهای آن هم نیاز داریم؛ به ویژه اینکه رسالتهای انبیا (ع) همواره در معرض هجمههای فکری قرار دارند.
وی تصریح کرد: به دلیل وجود اندیشه تکفیری تروریستی امروز به جای اینکه اسلام را به جهانیان عرضه کنیم مجبور هستم به دفاع از آن بپردازیم.
آخرین سخنران مراسم افتتاحیه همایش شیخ نعیم قاسم، معاون دبيركل حزبالله بود. وي در سخنانی با اشاره به اصول فکری و مبانی اظهار داشت: منظومه فكری مقام معظم رهبری درباره حكومت و حكومتداری بسیار جامع و شامل بوده و باید از آن بهره برد.
وي تأکید کرد: القاعده و داعش و اذناب آنها، پدیدهای خطرناک و مضر برای اسلام و مسلمانان هستند و باید با آنان از نظر فکری و سیاسی و جهادی مقابله كرد.
نعيم قاسم ادامه داد: امام خمینی (ره) با برافراشتن شعارهایی چون اسلام ناب محمدی و مقاومت اسلامی و حمایت از ملتهای مستضعف در مقابل مستکبران، اسلام آمریکایی و سلاطین را رسوا کرد و به مقابله با اشغالگری و یاری حق پرداخت. امام خمینی (ره) با استناد به مشروعیت جهاد در حالت دفاع از ارزشهای اسلامی و بازگشت به اصول اصیل اسلامی، راهکارهای تبیین معنای آزادی و چارچوب آن و نیز پرهیز از افکار گمراهکننده غربی و جدایی دین از سیاست پرداخت.
شیخ نعیم قاسم همچنين با اشاره به اهمیت فرهنگ و جایگاه آن به عنوان هویت ملی خاطر نشان کرد: ارزشهای فرهنگی روح حیاتبخش کالبد مجتمع و معنای حقیقی امت اسلامی است و ظهور اجتماعی و تجلیات هر حرکتی در قالب فرهنگ صورت میگیرد و همهچیز حتی سیاست و اقتصاد، تابع فرهنگ هستند. به همین دلیل است که ترسیم استراتژی فرهنگی اسلامی بسیار ضروری مینماید. البته استخراج این استراتژیها باید با بررسی واقعیتهای بیرونی و معاصر باشد تا ما را به آرزوهایمان در قبال نسلهای آینده رهنمون شود.
معاون دبیرکل حزب الله در ادامه، ضمن اشاره به اهمیت نوآوری افزود: نوآوری مطلوب آن است که از طریق راهکارهای مناسب برای علاج قضایا صورت بگیرد؛ ولی بدون ارايه جایگزینهای مناسب فرهنگی ناممکن خواهد بود که در این زمینه باید به رهنمودهای فرهنگی امام خامنهای، توجه ویژه كرد.
بنا بر اعلام اين گزارش، در روز دوم همایش، مقالات ارايه شده از سوی اندیشمندانی از مصر، لبنان، اردن و ایران با موضوع مسائل و مشکلات فرهنگی جهان اسلام و دیدگاههای حضرت آیتالله خامنهای (مدظله العالي) در زمینههای مختلف فرهنگی، توسط نویسندگان قرائت شد.
سخنرانان روز دوم همايش عبارت بودند از: بلال التلاز اردن، شیخ محمد هلال از مصر، میثم لطیفی از ایران، شیخ سمیر خیرالدین ار لبنان، عبدالعالی العبدونی از مراکش، خالد سعید از مصر، سید مجید امامی و فرشاد مهدیپور از ایران.
روز سوم همايش هم با سخراني محمدرضا بهمنی از ایران، احمد ماجد از لبنانی، سید محمد هاشمیان، محمد زمانی، حسین رضی و حجتالاسلام محمد فاطمی از ايران و استاد محمد بن رضا اللواتی از لبنان، شیخ محمد ابراهیم هلال از مصر، عبدالعالی العبدونی از مغرب، خالد سعید از مصر و فرشاد مهدیپور از ایران، برگزار شد و به پايان رسيد.